Skip to the main content

‘Binnen sporten kan veilig, geef alle sporten de ruimte’

Sporten is niet alleen heel leuk, maar ook heel gezond. Bewegen, inspanning verrichten, maar ook samen zijn en lol maken versterkt ons immuunsysteem en verlaagt onze kans om ziek te worden. “Als georganiseerde sport zetten we ons enorm in voor een goede lobby om de sport zoveel mogelijk open te stellen, maar accepteren we misschien wel te veel de beperkingen die we opgelegd krijgen. De data van onze topsportcompetitie vormen een sterke aanwijzing dat er op sportgebied veel meer kan”, aldus KNKV-directeur Kees Rodenburg.

Na het kabinetsbesluit om de topcompetities een uitzonderingspositie te geven maakte het KNKV half december bekend met de Korfbal League te starten. Rodenburg: “Dit om plezier en inspiratie te bieden aan alle leden en korfballiefhebbers en mogelijkheden te creëren voor de beste sporters, coaches, scheidsrechters en de trouwe sponsors. Het belangrijkste was dat de Korfbal League ons in staat stelt om ervaring op te doen met protocollen waarmee we zo snel mogelijk álle korfballers weer kunnen laten trainen en spelen.”

‘Veilig binnen sporten is mogelijk’
“De kennis die we opdoen over veilig sporten reikt verder dan het korfbalbelang”, zo stelt Rodenburg. “De data van de Korfbal League tonen aan dat ook veilig binnen sporten mogelijk is. Ze ondersteunen de roep van de binnensporten om ook met de breedte- en wedstrijdsport te starten met trainen, zoals de veldsporten dat al buiten mogen.”

Rodenburg vervolgt: “De data geven ook aan dat de kunstmatige grens van 27 jaar per direct opgeheven zou kunnen worden. Alle leden van de sportclubs – van volleybal tot voetbal en van turnen tot zwemmen – zouden weer zonder belemmering moeten kunnen trainen. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat er gesport wordt onder een protocol dat  afgeleid is van dat van de topsportcompetities.”

Gevraagd naar de hoofdpunten van dat protocol noemt Rodenburg: buiten het sporten altijd anderhalve meter afstand houden, geen gebruik van afgesloten ruimtes (zoals kleedkamers en clubhuis), zoveel mogelijk apart reizen en bij gezamenlijk reizen altijd een mondkapje dragen. Bij binnensporten komt daar bij: altijd een mondkapje op zodra je niet actief traint of coacht en daarbij zorgen voor een goede ventilatie. “Daarbij geldt natuurlijk op de eerste plaats, zoals voor iedereen en overal, dat je thuis blijft als je klachten hebt.”

Lessen uit de Korfbal League
Op zaterdag 2 januari werden de eerste oefenduels gespeeld en op 16 januari ging de Korfbal League van start. Alle 42 Korfbal Leagueduels in de afgelopen zeven speelronden vonden doorgang, één van de twaalf oefenduels (2 januari) werd niet gespeeld vanwege een trainingsachterstand van een club. “De bereidheid en discipline om het protocol stipt uit te voeren is hoog”, zo ervaart Rodenburg.

De 4147 afgenomen antigeensneltests onder sporters, coaches, stafleden en scheidsrechters leidden vanaf de start van de wedstrijden twee keer tot een positieve uitslag, die daarna met de PCR-test bevestigd werd. Er trad nooit verdere verspreiding op.

Daarnaast leidde symptomatisch testen (iemand had klachten, dus ging niet trainen en liet zich testen) met de PCR-test vijf keer tot een positief geval. De betrokken sporters hadden getraind met hun team en gespeeld in een wedstrijd. In alle gevallen zijn beide betrokken selecties direct extra getest met de antigeensneltest. Dit leidde tot nul positieve testen. Er trad nooit verspreiding op. Rodenburg: “Het lijkt er dus sterk op dat er geen overdracht plaats vindt tijdens het trainen en spelen.”

Volledig starten van veldtrainingen en ruimte voor zaalsporten
Rodenburg: “Natuurlijk beseft het KNKV dat het op dit moment nog niet mogelijk is de volledige competitie in alle klassen te gaan spelen. De Korfbal League gaat om slechts zes van de wekelijkse drieduizend korfbalwedstrijden. Die toename van reisbewegingen kan pas als het aantal besmettingen flink omlaag gaat. Als KNKV hebben we een veld- en zaalcompetitie en we zijn van mening dat het kabinet op 8 maart zou moeten besluiten om op het veld het volledig en met weerstand trainen, ook voor 27 jaar en ouder, weer toe te staan. Wie weet wat er daarna nog mogelijk is.”

Tot slot: “Het KNKV breekt daarnaast graag een lans voor de overige zaalsporten: binnen sporten kan veilig, dus geef ook alle zaalsporten de ruimte en laat heel Nederland weer genieten van sport.”

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Snel, Zwart en Split topscorers, mijlpaal Van Dijk en Split
Snel, Zwart en Split topscorers, mijlpaal Van Dijk en Split
De reguliere competitie is ten einde en in speelronde tien werden twee historische treffers genoteerd. Een mooi moment om, in afwachting van de play-offs, een tussentijdse balans op te maken.
Lees meer
Goal van de Week 2021-2022 #3
Goal van de Week 2021-2022 #3
Er viel genoeg te genieten in speelronde drie en de mooie goals vlogen ons om de oren. Het was dan ook niet heel makkelijk om zes kandidaten te kiezen, maar het is gelukt. Nu is het aan jou om te stemmen op jouw favoriet.
Lees meer
Korfbal League Recap: Fortuna ongeslagen naar kampioenspoule
Korfbal League Recap: Fortuna ongeslagen naar kampioenspoule
Met een degelijke overwinning op KZ/Thermo4U heeft Fortuna/Delta Logistiek de ongeslagen status in poule A weten te behouden. De Delftenaren nemen zo de volle acht punten mee naar de kampioenspoule (KLC), waarin de eerste wedstrijd op zaterdag 19 februari gespeeld zal worden.
Lees meer

Topartikelen

Aftermovie #korfbalfinale 2022
Goal van de Week 2021-2022 #17
Kies je poule