Skip to the main content

‘Binnen sporten kan veilig, geef alle sporten de ruimte’

Sporten is niet alleen heel leuk, maar ook heel gezond. Bewegen, inspanning verrichten, maar ook samen zijn en lol maken versterkt ons immuunsysteem en verlaagt onze kans om ziek te worden. “Als georganiseerde sport zetten we ons enorm in voor een goede lobby om de sport zoveel mogelijk open te stellen, maar accepteren we misschien wel te veel de beperkingen die we opgelegd krijgen. De data van onze topsportcompetitie vormen een sterke aanwijzing dat er op sportgebied veel meer kan”, aldus KNKV-directeur Kees Rodenburg.

Na het kabinetsbesluit om de topcompetities een uitzonderingspositie te geven maakte het KNKV half december bekend met de Korfbal League te starten. Rodenburg: “Dit om plezier en inspiratie te bieden aan alle leden en korfballiefhebbers en mogelijkheden te creëren voor de beste sporters, coaches, scheidsrechters en de trouwe sponsors. Het belangrijkste was dat de Korfbal League ons in staat stelt om ervaring op te doen met protocollen waarmee we zo snel mogelijk álle korfballers weer kunnen laten trainen en spelen.”

‘Veilig binnen sporten is mogelijk’
“De kennis die we opdoen over veilig sporten reikt verder dan het korfbalbelang”, zo stelt Rodenburg. “De data van de Korfbal League tonen aan dat ook veilig binnen sporten mogelijk is. Ze ondersteunen de roep van de binnensporten om ook met de breedte- en wedstrijdsport te starten met trainen, zoals de veldsporten dat al buiten mogen.”

Rodenburg vervolgt: “De data geven ook aan dat de kunstmatige grens van 27 jaar per direct opgeheven zou kunnen worden. Alle leden van de sportclubs – van volleybal tot voetbal en van turnen tot zwemmen – zouden weer zonder belemmering moeten kunnen trainen. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat er gesport wordt onder een protocol dat  afgeleid is van dat van de topsportcompetities.”

Gevraagd naar de hoofdpunten van dat protocol noemt Rodenburg: buiten het sporten altijd anderhalve meter afstand houden, geen gebruik van afgesloten ruimtes (zoals kleedkamers en clubhuis), zoveel mogelijk apart reizen en bij gezamenlijk reizen altijd een mondkapje dragen. Bij binnensporten komt daar bij: altijd een mondkapje op zodra je niet actief traint of coacht en daarbij zorgen voor een goede ventilatie. “Daarbij geldt natuurlijk op de eerste plaats, zoals voor iedereen en overal, dat je thuis blijft als je klachten hebt.”

Lessen uit de Korfbal League
Op zaterdag 2 januari werden de eerste oefenduels gespeeld en op 16 januari ging de Korfbal League van start. Alle 42 Korfbal Leagueduels in de afgelopen zeven speelronden vonden doorgang, één van de twaalf oefenduels (2 januari) werd niet gespeeld vanwege een trainingsachterstand van een club. “De bereidheid en discipline om het protocol stipt uit te voeren is hoog”, zo ervaart Rodenburg.

De 4147 afgenomen antigeensneltests onder sporters, coaches, stafleden en scheidsrechters leidden vanaf de start van de wedstrijden twee keer tot een positieve uitslag, die daarna met de PCR-test bevestigd werd. Er trad nooit verdere verspreiding op.

Daarnaast leidde symptomatisch testen (iemand had klachten, dus ging niet trainen en liet zich testen) met de PCR-test vijf keer tot een positief geval. De betrokken sporters hadden getraind met hun team en gespeeld in een wedstrijd. In alle gevallen zijn beide betrokken selecties direct extra getest met de antigeensneltest. Dit leidde tot nul positieve testen. Er trad nooit verspreiding op. Rodenburg: “Het lijkt er dus sterk op dat er geen overdracht plaats vindt tijdens het trainen en spelen.”

Volledig starten van veldtrainingen en ruimte voor zaalsporten
Rodenburg: “Natuurlijk beseft het KNKV dat het op dit moment nog niet mogelijk is de volledige competitie in alle klassen te gaan spelen. De Korfbal League gaat om slechts zes van de wekelijkse drieduizend korfbalwedstrijden. Die toename van reisbewegingen kan pas als het aantal besmettingen flink omlaag gaat. Als KNKV hebben we een veld- en zaalcompetitie en we zijn van mening dat het kabinet op 8 maart zou moeten besluiten om op het veld het volledig en met weerstand trainen, ook voor 27 jaar en ouder, weer toe te staan. Wie weet wat er daarna nog mogelijk is.”

Tot slot: “Het KNKV breekt daarnaast graag een lans voor de overige zaalsporten: binnen sporten kan veilig, dus geef ook alle zaalsporten de ruimte en laat heel Nederland weer genieten van sport.”

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Overzicht winnaars Korfbalawards 2022-2023
Competitie
Overzicht winnaars Korfbalawards 2022-2023
Het seizoen 2022-2023 zit er al even op. Tijdens de veldcompetitie hebben we de Korfbalawards uitgereikt. Hieronder een overzicht van de winnaars uit de Kenonz Korfbal League van afgelopen seizoen. Kenonz Korfbal League Beste speler: Mick Snel, Fortuna/Delta Logistiek (video) Beste speelster: Femke Faber, LDODK/Rinsma Modeplein (video) Topscoorder man: Bo Oppe, KCC/CK Kozijnen (video) Topscoorder […]
Lees meer
Kenonz, bedankt!
Competitie Korfbal Leaguefinale
Kenonz, bedankt!
De veldcompetitie is inmiddels van start en dat betekent dat het Kenonz Korfbal Leagueseizoen 2022/2023 er nu écht op zit. We kijken terug op een prachtig eerste seizoen met onze naamsponsor Kenonz. Het hoogtepunt was uiteraard de finale in een bomvol Rotterdam Ahoy afgelopen 15 april. Een dag om niet snel te vergeten! Nog even […]
Lees meer
VIDEO: Aftermovie #korfbalfinale
Korfbal Leaguefinale
VIDEO: Aftermovie #korfbalfinale
Een fantastische dag in Rotterdam Ahoy, verdient een fantastische aftermovie. De beelden spreken voor zich, geniet je nog even met ons mee van de Kenonz Korfbal Leaguefinale 2023?
Lees meer

Topartikelen

Korfbal Leaguefinale
Kenonz Korfbal Leaguefinale in de media
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap - play-downs #2