Skip to the main content

Claire van Oosten (Fortuna): ‘Dit is het verstandigste besluit’

Opeens was daar vorige week het bericht: Claire van Oosten stopt met korfballen. Van Oosten, die van jongs af aan bij Fortuna/Delta Logistiek speelde, zet per direct een punt achter haar korfbalcarrière: “Het was een heel moeilijke beslissing.”

De korfballoopbaan van Claire van Oosten (pas vierentwintig) werd geteisterd door knieblessures. Een nieuwe blessure bleek de druppel te zijn. “Al in de tweede training van het seizoen heb ik een kleine misstap gemaakt. Bij een zijwaartse beweging zwikte ik door mijn knie, eigenlijk alsof je door je enkel zwikt. Ik voelde direct al dat het niet lekker liep en de dag erna was de knie dik en pijnlijk.”

“Ik ben naar de orthopeed gegaan om te checken of de banden (kruisbanden, red.) in orde waren. Dat bleek wel het geval, maar toen begon ik wel na te denken. Ik was op een gegeven moment zo’n zes weken verder en het ging wel steeds wat beter, maar het was wel de zoveelste tik voor mijn knie. Daardoor begon ik me steeds meer af te vragen of het nog wel verstandig zou zijn om weer te gaan korfballen.”

Genoeg is genoeg
“Omdat het de zoveelste klap voor mijn knie was, heb ik besloten dat het genoeg was nu. Eigenlijk zei ik bij elke blessure tegen mezelf dat het de laatste keer was, want ik moet de rest van mijn leven nog met mijn knieën en ik ben nu net vierentwintig.”

“Bovendien wil ik graag orthopedisch chirurg worden, waar ik ook mijn benen, m’n knieën en m’n fysiek voor nodig heb. De kans dat ik door mijn knie ga ik gewoon best groot, dat is nu wel gebleken. Ik ben er nu al zo vaak doorheen gegaan, dat ik me afvroeg of ik het risico nog wel moest nemen.”

Niet over één nacht ijs
Echter, het besluit om te stoppen was niet zomaar genomen. “Ik heb er lang over nagedacht en het er met veel mensen over gehad. Ik heb ook bewust besloten om toch wel alvast wat te gaan revalideren. Dat moest ik toch, of ik nou weer ging korfballen of niet. Maar ik merkte dat ik eigenlijk vrij weinig vertrouwen meer in m’n knie had en dat stukje van het niet verstandig vinden ook niet helemaal los kon laten. Zolang ik dat heb, kan ik toch niet zorgeloos spelen.”

Van Oosten vervolgt, lachend: “Ik heb nog even over een brace nagedacht, maar dan moet ik beide knieën vastzetten en dan kom ik helemaal niet meer vooruit!”

“Op een gegeven moment is het een kwestie van de knoop doorhakken. En mijn vertrouwen in de knie werd ook niet echt beter. Het was een heel moeilijke beslissing, maar je komt er langzamerhand wel achter dat het de verstandigste is.”

Kind van de club
Van Oosten groeide op bij Fortuna. Op haar zevende begon zij er met korfballen en ze bleef de Delftse vereniging altijd trouw. “Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij Fortuna en ik vind het gewoon de mooiste club van Nederland. Ik heb nooit de behoefte gehad om ergens anders te gaan spelen.” Naast haar loopbaan bij Fortuna, doorliep Van Oosten ook alle nationale jeugdselecties.

Op de vraag wat haar het meeste bij is gebleven, noemt Van Oosten twee momenten. “De gewonnen juniorenfinale in Ahoy in 2015 (19-22 winst op DeetosSnel A1, red.) en de derde play-off tegen PKC in seizoen 2017-2018 zijn wel de twee hoogtepunten geweest.” In die derde en beslissende play-off tegen PKC was het Van Oosten zelf die haar ploeg aan een plek in de Korfbal Leaguefinale hielp door de golden goal binnen te schieten.

Blessures enige dieptepunten
Zoals gezegd, de knieblessures van Van Oosten speelden helaas een grote rol in haar korfbalcarrière. Vaker dan haar lief was, moest zij vanaf de kant toekijken. “Mijn blessures zijn toch wel mijn dieptepunten geweest. De timing was ook altijd wel rot, al komt het nooit goed uit natuurlijk.”

“Ik ben een keer uitgevallen in de derde play-off in de junioren en in het seizoen dat we Nederlands Kampioen werden, viel ik vlak voor de start van de play-offs uit. Ik denk dat dát misschien wel het grootste dieptepunt was. Maar buiten mijn blessures om, heb ik eigenlijk geen dieptepunten gekend.”

Leven na het korfbal
En nu is het klaar. Vanwege het coronavirus zit een groots afscheid er voor Van Oosten op dit moment niet in. Er wacht een leven na het korfbal. Gaan we haar nog terug zien als trainer/coach? “Op dit moment heb ik niet de ambitie om als trainer of coach aan de slag te gaan”, zegt Van Oosten. “Ik zeg nooit nooit met dat soort dingen, maar ik denk dat ik eerst even rustig alles ga laten bezinken. Wie weet, hoe ik er over een paar jaar over denk. Het is natuurlijk wel even de vraag of het allemaal te combineren valt, als ik ga werken.”

Van Oosten is pas afgestudeerd als basisarts en wil graag orthopedisch chirurg worden. “Ik heb daar mijn coschappen gedaan en ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het bewegingsapparaat.” Hoe dubbel is het, dat uitgerekend haar knieën haar nu dwingen te stoppen met het korfbal. “Ik heb altijd gezegd dat ik niet tot mijn dertigste zou korfballen. Maar ik had graag de beslissing om te stoppen gemaakt op mijn eigen moment, als ik er aan toe was. Dit is super jammer, maar het is wel het verstandigste besluit”, sluit van Oosten af.

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule