Skip to the main content

De strijd om Ahoy – deel 1

Competitie

In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?

Koploper PKC/Vertom krijgt zaterdagavond LDODK/Rinsma Modeplein op bezoek. De Papendrechters zijn al zeker van een plek in de play-offs. Zij plaatsten zich vorige week met de winst op KZ voor de zeventiende keer in de historie van de Korfbal League bij de laatste vier. Natuurlijk staat er voor de ploeg van Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp zaterdag wel wat op het spel. In het eerste duel tegen LDODK in Friesland werd namelijk verrassend verloren (24-21). Daarbij levert eerste worden natuurlijk thuisvoordeel op in de play-offs, dus redenen genoeg om vol voor de winst te gaan. Maar LDODK zal zich niet zomaar gewonnen geven. De ploeg zette een afgelopen weekend een grote stap richting de play-offs door zelf te winnen, terwijl concurrent KZ verloor. Daardoor is het gat tussen de nummers vier en vijf op de ranglijst nu drie punten. LDODK zal het zonder Julian Frieswijk moeten gaan doen, hij zit een schorsing uit en is pas in de laatste competitiewedstrijd weer inzetbaar. Erwin Zwart is wel op de weg terug van een lange blessure, maar het duel met PKC lijkt voor hem nog te vroeg te komen.

DVO/Transus, dat op dit moment derde staat met één punt achterstand op Fortuna, gaat zaterdagavond op bezoek bij hekkensluiter Unitas/Perspectief. De Harderwijkers zijn al zeker van degradatie en kunnen vrijuit spelen, terwijl DVO het aan zijn stand verplicht is om te winnen. Dat is nog niet zomaar gedaan, Unitas is een stugge en enthousiaste ploeg gebleken en in de eigen ‘Sypel’ kan de ploeg van Marc Houtman vaak net iets extra’s brengen.

Runner-up Fortuna/Delta Logistiek speelt zondagmiddag en weet daardoor al wat de andere ploegen gedaan hebben. Een voordeel voor de Delftenaren, die het wisselvallige Blauw-Wit treffen. Fortuna kent een lastige fase met puntverlies tegen middenmoter DOS’46 en een nederlaag tegen PKC. Voor Blauw-Wit zou winst op Fortuna een grote stap richting lijfsbehoud betekenen, want hoewel het gat met plek negen nu vier punten is, is er nog niets definitief. Of Daan Preuninger weer inzetbaar is bij Fortuna is nog even afwachten, maar zijn terugkeer zou wel een opsteker zijn. Voor routinier Mick Snel zijn dit de laatste wedstrijden in de Kenonz Korfbal League, hij maakte bekend te stoppen na dit seizoen.

Tenslotte KZ/Thermo4U. De Kogers staan op dit moment op de ondankbare vijfde plek, drie punten achter LDODK en DVO. De strijd is nog niet gelopen, maar winst op DOS’46 is wel noodzakelijk om zicht te houden op de play-offs. Het eerste onderlinge duel was er niet één om nog eens terug te kijken, met uiteindelijk een nipte 15-14 overwinning voor KZ. Een mogelijke aderlating voor KZ is het eventueel ontbreken van Anouk Haars. Zij is vorige week uitgevallen met een enkelblessure en het is nog niet duidelijk of zij inzetbaar is. Voor DOS’46 is winst zeker ook nog van belang, daarmee komen ze echt in de veilige haven en lijken risico’s voor degradatie uitgesloten. We zijn benieuwd of het weer ouderwets gaat spoken in de Eendracht in Nijeveen.

Programma speelronde 15:
zaterdag 4 maart
19.00 uur GG/RMcD Huis Emma – KCC/CK Kozijnen
19.30 uur PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein
19.30 uur DOS’46 – KZ/Thermo4U
20.00 uur Unitas/Perspectief – DVO/Transus

Zondag 5 maart
14.30 uur Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit (A)

Foto: René van Dam, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule