Skip to the main content

‘Het KNKV koestert wat wel mag’

Vorige week maakte het KNKV bekend dat een nieuw seizoen van de Korfbal League – en daarmee ook de Reserve Korfbal League – start op 16 januari. Dit naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de topcompetities een uitzonderingspositie te geven en met naleving van een zeer strikt coronaprotocol. Op de meest gestelde vragen over de naderende start van de Korfbal League geeft KNKV-directeur Kees Rodenburg antwoord.

Waarom start de Korfbal League?
“De Korfbal League dient als een verantwoorde proeftuin: met de ervaring die we opdoen hopen we te bevorderen dat, zodra het kan, er weer ruimte komt voor de andere korfballers om compleet te trainen met weerstand en wedstrijden te spelen. Het is vrijwel uitgesloten dat het kabinet straks in één keer sporten op alle niveaus vrijgeeft en in dit proces is het starten van de topcompetities een eerste stap. Verder kunnen we, in deze tijd, op deze manier onze fans laten genieten van onze sport en wel via de streams op ons nieuwe platform. Tenslotte is het voor onze allerbeste spelers, coaches en scheidsrechters prachtig dat zij weer kunnen acteren en hebben de betrokken verenigingen hiermee de mogelijkheid om hun sponsoren te bedienen.”

“Het KNKV realiseert zich dat het starten van de Korfbal League – en daarmee ook de Reserve Korfbal League – een extra verantwoording met zich meebrengt. Waar we normaal gesproken drieduizend wedstrijden per weekend spelen, spelen we er nu maar twaalf, maar ook dit geringe aantal wedstrijden mag uiteraard niet leiden tot extra besmettingen. Het strikt naleven van het strikte protocol is essentieel, maar er is meer voor nodig: alle betrokkenen zullen ook in het dagelijks leven strikt alle regels moeten naleven. Dat laatste geldt natuurlijk eigenlijk voor ons allemaal.”

Waarom start naast de Korfbal League ook de Reserve Korfbal League?
“Korfbal is een door de overheid erkende topsport. Onze internationals spelen in de Korfbal League, die om deze reden als topsportcompetitie wordt aangemerkt. De Reserve Korfbal League wordt gespeeld in dienst van de Korfbal League. De ervaring leert dat in een Korfbal Leagueselectie circa tien spelers veel speeltijd krijgen in het eerste team. De Reserve Korfbal League is dus nodig om die overige spelers wedstrijdfit te houden, zodat zij – zodra ze nodig zijn – ook op een verantwoorde wijze in de hoofdmacht kunnen aantreden. Deze spelers en speelsters maken al deel uit van dezelfde selectie, die ook met elkaar traint. De arbitrage en de juryvoorzitter bij de duels in de Reserve Korfbal League zullen ook van het hoogste niveau zijn, zodat er bij blessures of positief testen altijd capabele reserves zijn.”

Móét de Korfbal League starten op last van NOC*NSF en TeamNL?
“Nee, de bonden hebben juist vanaf oktober er bij NOC*NSF op aangedrongen om naast voor de nationale teams ook op te komen voor de topcompetities. We mógen starten met de Korfbal League, omdat hier dus erkende topsporters in spelen en de Korfbal League impact heeft. Hier zijn we blij mee. Het is dus geen verplichting en heeft dan ook geen enkele invloed op de status van ons topkorfbalprogramma of op de A-status van de internationals. Die mogen van begin af aan al trainen en onderling spelen op Papendal en ook op die basis blijven we mondiaal gezien de beste. Juist om ruimte voor de Korfbal Leagueverenigingen te maken hebben wij dit programma de komende weken terug geschroefd en staat het in dienst van het clubprogramma.”

Is het richting de andere korfballers niet oneerlijk dat alleen de Korfbal League en Reserve Korfbal League mogen starten?
“Het KNKV koestert wat wel mag, zoals we ook koesteren dat onze jeugd op een buitenaccommodatie nog onderling kan spelen. In de top heeft het kabinet een streep getrokken onder een aantal sporten en klassen – in ons geval onder de Korfbal League -, waardoor nu in plaats van 4,5 miljoen sporters er nog maar vijfduizend actief mogen zijn.  Zoals eerder gesteld ligt de winst in inspiratie, plezier én kennis opdoen over een verantwoorde start op grotere schaal. Daar hebben ook de overige korfballers iets aan. Zonder deze kleine eerste stap, zou het openstellen van de breedtesport alleen maar langer duren.”

Met welk protocol wordt gewerkt?
“Met een protocol, dat is opgesteld in nauwe samenwerking met het RIVM en de medische experts van NOC*NSF en TeamNL. Als basis diende het protocol van betaald voetbal. Het KNKV-protocol is uitsluitend aangepast aan de specifieke korfbalsituatie, maar volledig in die lijn en gecontroleerd door onze medische commissie en de specialisten van NOC*NSF.”

Hoe gaat er getest worden?
“De medische staf van NOC*NSF heeft onderzocht welke antigeensneltest het meest betrouwbaar is. Deze wordt door het KNKV aan de betrokken verenigingen verstrekt en het KNKV zal de verenigingen hierin op nader te bepalen wijze financieel ondersteunen. Het KNKV heeft samen met de hockeybond vanaf het begin gepleit voor uitsluitend testen op de wedstrijddag, want dan ontmoeten de verschillende groepen elkaar. Deze werkwijze valt nu binnen het erkende protocol. Vlak na de feestdagen testen we op 29 december een extra keer. Ook voorafgaand aan de oefenwedstrijden op 2 en 9 januari wordt getest. De testresultaten worden strak gemonitord en ingeleverd bij NOC*NSF. Getest wordt: iedereen die met elkaar op de wedstrijdvloer in aanraking komt. Voor de overige aanwezigen – dit zijn enkel personen die noodzakelijk aanwezig moeten zijn – gelden de normale veiligheidsregels van mondkapje, afstand houden, handen wassen en ook voor hen is een strak protocol beschikbaar.”

Gaan spelers niet overbelast raken?
“De angst, dat er veel extra midweekwedstrijden komen en deze uitval van spelers en dus overbelasting van de andere spelers veroorzaken, is ongegrond. Door de brede selecties zijn er altijd voldoende spelers en bij teveel uitvallers gaat de Reserve Korfbal Leaguewedstrijd niet door. Alleen in de play-offs worden er midweekwedstrijden gespeeld en dit betreft dan uitsluitend de Korfbal League. Om 20.30 uur spelen en het huidige verkeersbeeld zullen ook in het schaarse geval van een midweekse play-offwedstrijd niet leiden tot een extra hoge belasting.”

Het geüpdatete topsportprotocol vind je vanaf dinsdagavond hier. Heb je een aanvullende vraag over de start van de Korfbal League en vind je het antwoord niet in het protocol? Stel dan je vraag via het ticketsysteem van het KNKV.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule