Skip to the main content

Kenonz Korfbal League – playdowns #1

De strijd om het laatste plekje in de Kenonz Korfbal League volgend seizoen gaat tussen KCC/CK Kozijnen – de nummer 9 van dit seizoen – en TOP/IAA fresh, de verliezer van de finale van de Korfbal League 2. Het eerste duel in deze best of three serie werd gespeeld in Sassenheim.

Na een intensieve strijd met drie wedstrijden in de play-offs met DSC én de finale van de Korfbal League 2, waarin Unitas/Perspectief in extremis te sterk bleek, moest TOP zich opladen voor de laatste kans om volgend jaar in de Kenonz Korfbal League te spelen: de play-downs tegen KCC. De Capellenaren speelden eind maart hun laatste competitiewedstrijd en hadden dus meer tijd om te herstellen. Dat TOP wat wedstrijden achter de rug had, bleek ook uit de beginfase. Door veel verdedigende fouten kreeg KCC in de eerste vijf minuten vier strafworpen mee. KCC leek het spel onder controle te hebben; TOP raakte met elk fluitsignaal meer gefrustreerd met als gevolg een gele kaart voor coach Ruben Boode. Toch slaagde TOP zichzelf te herpakken, via Nick Pikaar en Maaike van der Willik werd het gaatje weer terug naar twee verschil gebracht. De eindfase van de eerste helft was weer duidelijk voor KCC; Koen Collée maakte zijn vijfde doelpunt van de avond, waarmee hij meer dan de helft van de productie voor zijn rekening nam. Tim Dekker benutte voor TOP nog een strafworp net voor rust, waardoor de ruststand 6-9 was. Weinig doelpunten, maar er was zeker nog van alles mogelijk.

De tweede helft werd dan ook ontzettend spannend. TOP maakte direct na de rust een comeback met een run van zes doelpunten. Vanaf die fase ging het écht op en neer, en bovendien begon er een ingewikkeld wissel-schaakspel, waarin beide ploegen alle toegestane wissels gebruikten. De eindfase most dan ook gespeeld worden met de opstelling die op dat moment in het veld stond; mét Thimo Winter die ingebracht werd om wederom een belangrijke goal te maken. Met nog een minuut op de klok was het 16-16 en de spanning was om te snijden. KCC kreeg nog een vrije bal mee die gemist werd. Vervolgens deed Winter het schier onmogelijke; hij scoorde op dezelfde manier een buzzerbeater als Noah Bijsterbosch in de KL2 finale deed zaterdag, maar het scheidsrechtersduo Buis/Miechels keurde de goal af. Er ontstond veel consternatie, maar de beslissing bleef staan en de wedstrijd eindigde gelijk. Een verlenging van vijf minuten volgde. Winter zette z’n streak voort want hij maakte meteen de eerste goal voor TOP in de verlenging. Collée schoot zijn achtste goal erin (hij speelde een fantastische wedstrijd voor KCC) en vervolgens maakte Randy Oosting met nog ruim twee minuten te spelen de 17-18. TOP kreeg in de laatste twee minuten nog voldoende kansen: zo kreeg Dekker, die erg belangrijk was voor TOP, nog een vrije doorloopbal. Maar, Dekker maakte de kans niet af en dus won KCC de eerste play-down. Op maandag 16 april is de return in Capelle aan den IJssel, voor TOP dus ‘do or die’. (Uitslag: 17-18)

Foto: René van Dam

Gerelateerde artikelen

Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer
Finale Kenonz Korfbal League en A-jeugd Hoofdklasse
Competitie
Finale Kenonz Korfbal League en A-jeugd Hoofdklasse
Dé ontknoping van seizoen '23/'24 in de Kenonz Korfbal League en in de A-jeugd Hoofdklasse was er één om van te smullen. Bij de A-jeugd moest er een verlenging aan te pas komen om een winaar te krijgen: in de slotfase van de verlenging trok DVO A1 aan het langste eind. De Bennekommers mogen zich kampioen van Nederland noemen!
Lees meer
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
Competitie Korfbal Leaguefinale
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
De aanwijzingen van de arbiters voor de laatste wedstrijden van het zaalseizoen ’23/’24 zijn bekend gemaakt. Stan de Groot en Peter van der Terp zijn aangewezen voor de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, de finale van de A-jeugd wordt gefloten door Lodewijk Hut en Riejander Deen. Alle aanwijzingen voor de slotfase […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule