Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #11

Competitie

KCC pakte zaterdagavond bonuspunten door in een heerlijk duel DVO met een minimaal verschil te verslaan. Eerder op de dag deden PKC en Fortuna wat ze moesten doen: winnen van de nummers negen en tien op de ranglijst. Zondagmiddag vochten LDODK en KZ in een rechtstreeks duel om plek vier: daarin kwam LDODK als winnaar uit de bus.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

PKC/Vertom – Unitas/Perspectief
Bij PKC begon Laurens Leeuwenhoek op de bank. Vorige week was hij afwezig vanwege de geboorte van zijn tweede kindje, deze week was hij wel inzetbaar. Maar ook zonder de routinier schoot PKC uit de startblokken. Binnen een ommezien was het 4-0 en greep de staf van Unitas naar een time-out. Die sorteerde direct effect: twee foutjes van Olav van Wijngaarden werden door Mike van Boven direct afgestraft. Van Boven was hot in Papendrecht, de eerste vier Unitas-goals waren van zijn hand. Na de wervelstorm van de eerste minuten, kreeg PKC het zeker niet cadeau van de Harderwijkers. Tot 9-6 kon Unitas aan blijven haken, maar in de laatste acht minuten voor de rust trok PKC een sprintje en liep toch wel makkelijk weg van de bezoekers (17-8 rust). Opvallend was vooral dat er slechts één vrouwengoal viel aan de kant van Unitas, bij PKC waren de goals beter verdeeld. De eerste fase na rust verliep bijna identiek aan die in de eerste helft. PKC vergrootte snel het verschil naar 22-9 en al vlot greep Marc Houtman naar een time-out. Ondanks dat PKC zeker twee maten te groot was voor Unitas, bleef de promovendus wel doorgaan. Echter, na driekwart wedstrijd was het verschil inmiddels opgelopen naar veertien doelpunten (27-13) en van spanning was allang geen sprake meer. PKC kon het laatste kwart freewheelend uitspelen en af en toe werd het publiek vermaakt met mooie doelpunten, van onder andere Van Wijngaarden. Topschutter aan de kant van Unitas werd Mike van Boven met acht doelpunten. In de slotfase bloedde de – verder vermakelijke – wedstrijd enigszins dood, maar PKC deed wat het aan zijn stand verplicht was en zette een ruime uitslag neer. (Uitslag 33-20)

GG/RMcD Huis Emma – Fortuna/Delta Logistiek
Met Kevin Dik in de basis begon Groen-Geel scherp tegen de landskampioen. Besproken was om er voor te zorgen dat Fortuna niet aan veel pogingen kwam, door de aanvallen van de Delftenaren vroeg af te breken. Daar slaagde de thuisploeg niet helemaal in, maar doordat Fortuna het vizier in de beginfase nog niet scherp had, had Groen-Geel in scorend opzicht het initiatief in de eerste zeven minuten. De 6-7 van Mick Snel betekende de eerste voorsprong voor Fortuna en daarna was de scherpte van de Wormernezen er wel een beetje af. Fortuna slaagde er bovendien veelvuldig in om Groen-Geel te dwingen met de vrouwen voorin te spelen, wat uit de statistieken niet erg rendabel bleek te zijn. Een kleine zeven minuten voor rust, bij een 9-15 tussenstand, kon Thomas Schagen na een overtreding op Nik van der Steen voor vijf minuten het veld verlaten met een groene kaart. Stijn Hoekstra was zijn vervanger. In die laatste minuten voor rust liep Fortuna uit naar een 13-18 ruststand. Beide ploegen speelden een matig derde kwart. Er zat weinig energie en beleving in de hal. Desalniettemin bleef Fortuna de bovenliggende partij en kwam geen moment in de problemen. De eindstand was dan ook niet geflatteerd, maar een aantrekkelijk duel werd het niet. De nummer twee van de ranglijst kon twee punten bijschrijven in de achtervolging op PKC en zag bovendien later op de avond concurrent DVO kostbare punten verspelen in Capelle aan den IJssel. (Uitslag: 24-30)

KCC/CK Kozijnen – DVO/Transus
Al direct werd duidelijk dat KCC erop gebrand was om beter te presteren dan de afgelopen wedstrijd tegen Fortuna. De Capellenaren speelden fel en met energie. Beide ploegen schoten een hoog percentage in de beginfase, waarbij het stuivertje wisselen was en men aan elkaar gewaagd was. Met name Gertjan Meerkerk was op dreef bij DVO, met zeven doelpunten in de eerste helft. Aan de andere kant had Randy Oosting een heel goede avond, hij leek zich te hebben herpakt na de zeer matige wedstrijd in Delft vorige week. In de laatste tien minuten van de eerste helft ging de doelpuntenstorm wat liggen, uiteindelijk klonk het rustsignaal bij een minieme voorsprong voor DVO (14-15). Ook de tweede helft bleef aantrekkelijk en spannend. Op 22-25 leek DVO de wedstrijd naar zich toe te trekken met het eerste gaatje van drie verschil, maar een groene kaart voor Koen van Roekel betekende dat de captain van DVO vijf minuten op de bank plaats moest nemen. KCC was dreigender in de aanval en bij de bezoekers viel de bal niet meer zo makkelijk als eerder in de wedstrijd. Ook Meerkerk leek zijn kruit verschoten te hebben. Nadat KCC zich terugknokte tot 24-25 ontspon zich een heerlijke slotfase Met nog minder dan vier minuten te gaan scoorde Bo Oppe met zijn achtste van de avond de gelijkmaker. In het vak van KCC dat daarna in de aanval kwam, pakte Koen Collée rebound na rebound tegen Meerkerk waardoor dat vak kon blijven herhalen. Uiteindelijk kreeg KCC een vrije bal die Collée eigenhandig verzilverde en waarmee hij KCC op voorsprong zette. Robbe de Wit kreeg nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar miste en KCC pakte de rebound waarna de laatste seconden uitgespeeld konden worden. Een pijnlijke nederlaag voor DVO maar een zeer verdiende overwinning voor een verbeten KCC. Opvallende statistiek: KCC nam dertig kansen meer dan DVO. De Bennekommers schoten dan wel een beter percentage, maar de wet van de grote getallen viel zaterdagavond uit in het voordeel van KCC. (Uitslag: 26-25)

Blauw-Wit – DOS’46
Bij Blauw-Wit ontbrak Frank Mostard met een lichte hersenschudding, Milan Boonstra maakte zijn opwachting in de basis bij de Amsterdammers. DOS’46 startte met Thomas Visser in de basis, Christian Dekkers (gebroken hand) en Mart Vrielink (knieblessure) waren niet inzetbaar. Het werd een wedstrijd waarin de verdediging bepalend was en de doelpunten – zeker in het eerste kwart – schaars waren. Na zeventien minuten stond er slechts een 5-5 stand op het scorebord. Daarna brak een fase aan waarin het rendement van beide ploegen heel hoog lag: binnen vier minuten liep de score op naar 11-9 en Blauw-Wit kon de voorsprong tot aan de rust behouden (12-10 rust). (Uitslag: 22-19, later meer…)

Door technische problemen is er helaas geen samenvatting van deze wedstrijd beschikbaar. Het hele duel is wel terug te kijken via Eyecons.

LDODK/Rinsma Modeplein – KZ/Thermo4
De inzet van het duel in Gorredijk op zondagmiddag was plek vier op de ranglijst, tot dan toe in handen van KZ met één punt voorsprong op LDODK. De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang, met pas na vijf minuten de openingstreffer van Esmée van Veen voor LDODK. Tot aan 4-4 gingen beide ploegen gelijk op, maar daarna kon LDODK uitlopen. Bovendien miste Alwin Out op 7-5 een strafworp, waarna Femke Faber aan de andere kant het verschil naar drie tilde (8-5). Faber maakte het Marjolijn Schenk erg lastig, terwijl Van Veen verdedigend Anouk Haars op de huid zat. Van 8-5 werd het 11-6, waarop KZ-coach Tim Bakker naar een time-out greep en Onno Bakker bracht voor Marijn van den Goorbergh, tegenover Julian Frieswijk die al vier doelpunten achter zijn naam had staan. Diezelfde Frieswijk mocht vijf minuten voor tijd inrukken na een groene kaart, Marvin Piepers kwam op zijn plek. Het lukte KZ echter niet het gaatje te verkleinen en bij rust was het verschil zes punten (16-10), onder andere dankzij vier treffers van Harjan Visscher die zijn vizier ouderwets op scherp had. KZ kwam er aanvallend maar mondjesmaat uit, Alwin Out werd naar het andere vak gebracht en ook Marjolijn Schenk werd van vak gewisseld. Dat veranderde weinig aan de situatie en na driekwart wedstrijd was er wel duidelijk dat LDODK de punten in eigen huis zou gaan houden. De enige die aan Koogse zijde zijn niveau haalde was Matté Lipke, maar ook hij kon niet voorkomen dat de thuisploeg uitliep naar tien verschil. De roep van het thuispubliek om het debuut van Hessel Waninge werd door LDODK-coach Gerald Aukes vlak voor tijd gehonoreerd en Waninge bekroonde zijn invalbeurt bovendien met een treffer. Een verrassend ruime, maar zeer belangrijke zege dus voor LDODK dat de vierde plaats daarmee overnam van KZ. (Uitslag: 28-19)

Stand (bijgewerkt tot en met 6/2):

W P DS
1. PKC 11 19 +85
2. Fortuna 11 17 +38
3. DVO 11 15 +40
4. LDODK 11 13 +18
5. KZ 11 12 +14
6. DOS’46 11 9 -1
7. Blauw-Wit- 11 9 -19
8. KCC 11 9 -52
9. Groen-Geel 11 7 -40
10. Unitas 11 0 -83

 

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule