Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #13

Competitie

Speelronde dertien begon direct met een mooi affiche op zaterdagmiddag: koploper PKC kreeg DVO op bezoek. KZ won de Zaanse derby van Groen-Geel, waar eerder deze week coach Daniel Harmzen met directe ingang opstapte. In Capelle aan den IJssel won LDODK nipt van KCC, Julian Frieswijk kreeg daar in slotfase een rode kaart na een opstootje.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

PKC/Vertom – DVO/Transus
De nummer één tegen de nummer drie, op papier een prachtig affiche. Dat maakten beide ploegen in de eerste helft ook zeker waar, hoewel de wedstrijd even op gang moest komen. Beide ploegen organiseerden hun aanvallen geduldig en goed, maar in de eerste zeven minuten ontbrak het nog aan afronding. Daarna kwam de wedstrijd echt los. PKC kwam verhoudingsgewijs makkelijker tot zijn kansen, met veel herhalingen, maar DVO had het betere percentage en pakte zodoende een 4-7 voorsprong. Sanne van der Werff hield PKC in het spoor van de Bennekommers, waarna Richard Kunst de gelijkmakende 9-9 binnenschoot. In die fase rondde PKC goed af, waardoor de thuisploeg van 11-11 uit kon lopen naar 14-11. DVO speelde een prima eerste helft, maar ging wel met een achterstand van drie punten de rust in (16-13). Daarin was de ploeg van Richard van Vloten te afhankelijk van Gertjan Meerkerk (vijf goals in de eerste helft), waar PKC de doelpunten beter over de hele ploeg verdeelde. Na rust liep PKC via Van der Werff en Laurens Leeuwenhoek uit naar vijf verschil. Van Vloten bracht Menno van der Neut en die wissel sorteerde direct effect: 18-15. Van spanning was echter geen sprake, na een lange doelpuntendroogte van beide ploegen liep PKC uit tot zes verschil met nog 8.30 op de klok (22-16). Barbara Brouwer, die tot dan toe weinig in het stuk voorgekomen was, deed met twee doelpunten wat terug voor DVO. Toen ook Annelie de Korte nog een duit in het zakje deed het er nog heel even op dat de bezoekers terug zouden komen. Echter, Zita Schröder schoot de wedstrijd op slot en hoewel PKC uiteindelijk met slechts twee doelpunten verschil won, was de zege de tweede helft geen moment in gevaar. (Uitslag: 24-22)

GG/RMcD Huis Emma – KZ/Thermo4U
Onrust in Wormer voorafgaand aan de Zaanse derby. Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat Daniel Harmzen een dag eerder te kennen had gegeven per direct zijn taken als hoofdtrainer neer te leggen. Dico Dik is daarna toegevoegd aan de staf van Groen-Geel om het seizoen af te maken. Voor beide ploegen stond er veel op het spel. KZ kon zich – met het oog op de strijd om plek vier – geen puntverlies veroorloven, maar ook bij Groen-Geel waren de punten nodig in de strijd tegen degradatie. Bij KZ begon Zoë Engel in de basis, Anouk Haars was ziek en niet inzetbaar. Bij Groen-Geel geen Stijn Hoekstra in de basis, Thomas Schagen stond op zijn plek en daarnaast begon Lisanne de Bruin in de basis ten faveure van Leanne Molenaar. In een volle sporthal waren de doelpunten schaars, de 1-0 van Terrenc Griemink bleef lang staan. Pas na acht minuten zette Esther Cordus vanaf de strafworpstip KZ op het scorebord (2-1). Groen-Geel gaf veel verdedigende druk buiten uit, de mannen vlogen met regelmaat in op de mannen van KZ. Daarmee dwong de thuisploeg KZ tot moeilijke kansen en dat maakte het rommelig bij de Koogers. Aanvallend kon Groen-Geel niet van die onrust profiteren en na een kwart wedstrijd stond er een magere 3-3 tussenstand op het bord. In het tweede kwart leek de energie van Groen-Geel wat weg te zakken en kwam KZ er beter in. Er slopen pass- en communicatiefoutjes in bij de thuisploeg en zachtjes aan liep KZ uit: van 3-3 naar 5-10. De gemiste strafworp van De Bruin was tekenend voor hoe Groen-Geel vlak voor rust in de wedstrijd zat. Bij rust was het verschil inmiddels opgelopen naar zes goals: 6-12. Al vroeg in de tweede helft probeerde de staf van Groen-Geel wat te forceren door Kevin Dik en Thomas Schagen van vak te wisselen. In het derde kwart had KZ het lastig, met name aanvallend. Er werd hard gewerkt door beide ploegen en er werden stevige duels uitgevochten. Aan vechtlust geen gebrek, maar de afronding was niet om over naar huis te schrijven. Langzaam maar zeker liep KZ verder uit naar zeven verschil (9-16) halverwege de tweede helft. Toch was het nog niet gespeeld, Groen-Geel knokte zich terug tot 12-16. Bijzonder mooi was de buzzerbeater van Matté Lipke die daarmee de flow van Groen-Geel onderbrak. De 13-20 van Marjolijn Schenk, zo’n vijf minuten voor tijd was de beslissing. De staf van Groen-Geel nam nog een time-out, maar het gat was al te groot om nog echt iets te kunnen forceren in een wedstrijd waarin er hard gewerkt moest worden voor de kansen. Voor KZ belangrijke punten om de aansluiting bij de top-vier te behouden. (Uitslag: 16-23)

KCC/CK Kozijnen – LDODK/Rinsma Modeplein
Bij LDODK startte Daniëlle Hulst in de basis, ten faveure van Esmée van Veen. Bij KCC begon Randy Oosting op de bank. De wedstrijd kende een matige start, beide ploegen hadden het vizier niet op scherp en kwamen niet verder dan éénschotsaanvallen. Pas na ruim vier minuten zette Koen Collée de 1-0 op het bord, waarna Marjolijn Kroon de strafworp voor 1-1 miste. Na zes minuten was het Ran Faber die, vanaf tweeënhalve meter, LDODK op gelijke hoogte zette. LDODK koos er voor om achter te verdedigen, wat er toe leidde dat de doelpunten duur waren. Desalniettemin kwam KCC met 5-2 voor met nog een kleine negen minuten in de eerste helft. LDODK moest in de achtervolging en kon dankzij doelpunten van Harjan Visscher en twee doelpunten op rij van Julian Frieswijk nog voor rust de achterstand omdraaien in een 6-8 voorsprong. Na rust kon KCC weer aansluiten. Bij LDODK liep het aanvallend moeizaam, wat resulteerde in éénschotsaanvallen. Sanne Alsem’s eerste treffer, haar honderdste Korfbal Leaguedoelpunt, en de goal van Tessa Noordzij brachten KCC terug in de wedstrijd (8-9). Hoewel LDODK vervolgens weer uitliep, bleef KCC continu aan het elastiek. KCC verdedigde goed en hield de Friese vrouwen op slechts drie doelpunten. Het gat schommelde tussen de twee en drie goals verschil in het voordeel van LDODK, tot KCC in de slotfase nog een eindsprint inzette. Met nog anderhalve minuut op de klok maakte de ingevallen Randy Oosting de 16-18, waarna Collée snel de bal veroverde in de verdediging. De zesde van Oppe was de aansluitingstreffer met nog één minuut te spelen. In de ultieme slotfase was LDODK in balbezit en maakte Sydney Schol een overtreding in een poging balbezit te veroveren. Frieswijk, die op dat moment in het andere vak stond, stormde naar het aanvalsvak en ging verhaal halen bij Schol. Daarbij deelde hij een behoorlijke duw uit aan Schol, wat hem op een directe rode kaart kwam te staan. Ook Schol kon het veld verlaten, hij kreeg groen. Toen de commotie gesust was, had LDODK nog een vrije bal tegoed. Die werd niet meer genomen, de resterende zeven seconden werden uitgespeeld en zo trok LDODK toch aan het langste eind. (Uitslag: 17-18)

Unitas/Perspectief – Blauw-Wit (A)
Bij Blauw-Wit keerden Roos Verheugt en Frank Mostard terug in de basis. Bij Unitas ontbrak Thomas Hoekstra nog altijd, Jules Verweij speelde op zijn plaats. De thuisploeg begon – niet voor het eerst dit seizoen – flitsend. Het eerste schot van Noah Bijsterbosch werd direct gepromoveerd tot doelpunt, waarna Blauw-Wit via Jordi van Elburg langszij kwam. De eerste tien minuten ging het gelijk op, tot 6-6. Daarna sloeg Blauw-Wit, dankzij drie goals van Van Elburg en twee van Verheugt, een gat van zes voor rust (8-14). Maar, Unitas liet het daar niet bij zitten. De Harderwijkers kwamen sterk uit de rust met drie snelle goals, waaronder alweer de vijfde van Mike van Boven (11-14). Echter, lang kon Unitas daar niet van genieten. Op 12-17 miste Renée Havenaar een strafworp en hoewel Van Winkoop het buitenkansje van tweeënhalve meter even later wel benutte, kon Unitas het gat niet echt dichten. Lang bleef het verschil zo rond de zes doelpunten, maar in de laatste zeven minuten zette Blauw-Wit, onder aanvoering van Van Elburg die met negen treffers topscorer werd, een eindsprint in. Het leverde een enigszins geflatteerde uitslag op, maar wel één die de terechte zege van Blauw-Wit onderstreepte. (Uitslag: 21-32)

DOS’46 – Fortuna/Delta Logistiek
Met Lynn Bijkerk in de basis op de plek van de geblesseerde Tessa Lap startte DOS’46 aan het duel met Fortuna, waar Daan Preuninger weer inzetbaar was maar nog vanaf de bank begon. In de eerste tien minuten van de wedstrijd ging het gelijk op. Bij DOS’46 werd direct over alle schijven gescoord, bij Fortuna was dat wel anders. Nik van der Steen en Fleur Hoek maakten samen negen goals voor de rood-witten in het eerste kwartier. Na de 7-9 kwamen de andere Delftenaren los. Dit resulteerde direct in een ruime voorsprong voor Fortuna. Maar na de 8-13 van Mick Snel knokte DOS’46 zich, door een goede fase aan het einde van de eerste helft, weer terug. De ruststand was dan ook 11-14. De tweede helft begon net als de eerste helft, met een afstandsschot van Max Malestein. In de eerste fase van de tweede helft kwam DOS’46 vrij snel sterk terug in de wedstrijd. Door een Fardau de Boer en Eline van Veldhuizen van vak te wisselen leek Fleur Hoek moeilijker aan aanvallen toe te komen en kwamen De Boer en Van Veldhuizen ook aanvallend beter in de wedstrijd. Dankzij vijf goals van deze twee vrouwen kwam DOS’46 weer op gelijke hoogte (16-16) en direct daarna werd een een voorsprong gepakt. De topschutters uit de eerste helft (Hoek en Van der Steen) kwamen even niet meer aan scoren toe, tot negen minuten voor tijd. Deslaniettemin was Van der Steen in de slotfase van groot belang voor Fortuna, met drie goals. In de laatste minuten kon de winst beide kanten opvallen. Malestein leek met een minuut te gaan de winnende binnen te schieten, maar Van der Steen maakte de belangrijkste en misschien wel zijn mooiste. Met een schitterende doorloopbal redde hij een punt voor Fortuna. (Uitslag: 21-21)