Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #17

Competitie

In de voorlaatste ronde van de reguliere competitie zijn alle beslissingen gevallen. DVO boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Blauw-Wit en voegde zich daarmee bij PKC en Fortuna in de strijd om Ahoy. LDODK verspeelde in Harderwijk een punt tegen Unitas, maar zag op zondagmiddag KZ verliezen van Fortuna. Daarmee haakten de Kogers definitief af voor de play-offs, maar men verkocht de huid duur.

Het derde deel in ‘De strijd om Ahoy’ lees je hier. Een totaaloverzicht van de belangrijkste wedstrijden en speeldata in de slotfase van de zaalcompetitie ’22/’23 vind je hier.

PKC/Vertom – GG/RMcD Huis Emma
Het begin was moeizaam in Papendrecht, waar Groen-Geel vocht voor de laatste kans om de negende plek – en dus de play-downs – te ontlopen. PKC kwam snel op een 2-0 voorsprong, maar zag daarna Groen-Geel langszij komen. De thuisploeg was chaotisch, met slordigheden in de passing, maar had ook gewoon pech in de afronding. Groen-Geel was secuurder in het afmaken van de kansen, waardoor de achterstand omgebogen werd in een 2-4 voorsprong. Na de goede beginfase kwam er zand in de motor van de bezoekers en PKC schakelde een tandje bij. Met name Richard Kunst maakte op dat moment het verschil met drie goals. Het resulteerde in een time-out van Groen-Geel. Echter, ondanks de onderbreking ging PKC door met scoren en de 4-5 achterstand werd in zes minuten omgedraaid naar een 13-5 voorsprong. Pas toen prikte Carlo de Vries er weer een goal bij voor Groen-Geel maar bij de 17-8 ruststand was wel duidelijk dat er voor de Wormernezen niets te halen viel in Papendrecht.

Vlak na rust viel Terrenc Griemink uit met een blessure, hij werd vervangen door Jasper de Leeuw. Op dat moment was het verschil opgelopen naar tien goals (19-9) en hoewel Groen-Geel wel bleef gaan, kon de ploeg uit Wormer geen vuist maken. Dankzij twee goals op rij van Fenna Jagtman werd het verschil heel even verkleind naar acht, maar vervolgens stond er met nog een kleine acht minuten op de klok een 29-16 tussenstand op het bord. De wedstrijd kabbelde een beetje naar het einde. Voor Groen-Geel wachten de play-downs tegen de verliezer van de Korfbal League 2 finale. (Uitslag: 32-20)

DVO/Transus – Blauw-Wit (A)
Voorafgaand aan de wedstrijd werd bekend dat Fleur Blötevogel en Mike van de Reep aan het einde van dit seizoen stoppen. De wedstrijd ging in het begin gelijk op. Tot tien minuten voor de rust was het verschil niet meer dan twee doelpunten. Echter, aan beide kanten zaten er toch wel wat rommelige aanvallen tussen en beide verdedigingen braken de aanvallen met regelmaat snel af. DVO moest met name in het vak van Gertjan Meerkerk hard werken in de aanval. In het tweede kwart begon het beter te lopen bij DVO en in korte tijd werd het verschil gemaakt. Blauw-Wit nam dan wel meer kansen (DVO 51 en BW 64), maar de Bennekommers schoten een beter percentage (DVO 25% en BW 11%). Bij rust was het verschil zes doelpunten in het voordeel van de thuisploeg (13-17).

In de tweede helft pakte DVO meer rebounds en al snel kwam de ploeg qua kansen dichterbij Blauw-Wit. De Amsterdammers bleven belabberd schieten en de ploeg viel uit elkaar, waardoor DVO een makkelijke overwinning kon boeken. DVO stelde daarmee de play-offs veilig en Chris van Haren kreeg een mooie publiekswissel voor zijn afscheid in zijn laatste reguliere competitiewedstrijd voor DVO. Doordat Groen-Geel (dat op hetzelfde tijdstip speelde) verloor van PKC, is Blauw-Wit definitief zeker van de achtste plaats en direct lijfsbehoud. (Uitslag: 30-15)

DOS’46 – KCC/CK Kozijnen
Eerder deze week werd bekend dat Max Malestein na dit seizoen afscheid neemt als speler, dus voor hem was dit direct de laatste thuiswedstrijd in de Eendracht in Nijeveen. Een prachtig moment was dan ook het eerbetoon van alle supporters van DOS’46 in de vijfde minuut van de wedstrijd, wat Malestein zichtbaar emotioneerde. De anders zo koele kikker leek last te hebben van de spanning, zoals heel DOS’46 daar last van leek te hebben. KCC daarentegen was scherper in de afronding en nam ook terecht een voorsprong. Koen Collée zat er direct goed in, op 5-8 was hij verantwoordelijk voor de helft van de treffers van de Capellenaren. KCC ontregelde DOS’46 goed, Collée verdedigde dicht op Christian Dekkers en Bo Oppe pakte veel afvallende ballen. Ook de twee Tessa’s, Noordzij en Lap, vochten de nodige duels uit. Het leidde ertoe dat Dekkers en Malestein nog voor rust van vak gewisseld werden en dat resulteerde direct in een doelpunt van Kim Petersen. Bij DOS’46 nam Eline van Veldhuisen een flink deel van de treffers in de eerste helft voor haar rekening: Sanne Alsem had haar handen vol aan de watervlugge Van Veldhuisen en kon dan ook niet voorkomen dat zij drie keer succesvol mocht aanleggen vanaf de strafworpstip. Echter, bij rust was het verschil drie goals in het voordeel van de bezoekers (11-14).

Direct na rust werd dat verschil dankzij Demi van Oosten vier en aan de zijde van DOS’46 leek het nogal gelaten en mat. De ploeg straalde weinig uit en het heilige vuur leek te ontbreken. Ook KCC sprankelde niet, maar deed het wel beter dan de Nijeveners. Met nog achttien minuten op de klok en een 13-18 tussenstand vroegen Mulder en Boode een time-out aan, maar zeven minuten later stond er nog altijd een verschil van zes op de borden (16-22). Twee goals op rij – één van Lap en één van Jesse de Jong – leken wat beleving te brengen. Met nog negen minuut dertig op de klok was dit het moment om aan te zetten. Dat leek DOS’46 ook te voelen: Lap blokte haar tegenstander flink en vervolgens maakte Van Veldhuisen maar weer eens een doelpunt: het verschil terug naar drie. Een spannende slotfase brak aan, Oppe verzilverde de strafworp en gaf zijn ploeg zo weer wat lucht (21-23) met nog vijf minuten te spelen. Onder heel hoge druk schoot Dekkers de aansluitingstreffer binnen (22-23) en met nog een halve minuut te spelen liep Demi van Oosten tegen een gele kaart aan voor een overtreding bij het uitverdedigen. Max Malestein kreeg zijn publiekswissel onder luid gejuich van het Nijeveense publiek. In de laatste aanval kreeg DOS’46 nog een vrije bal, normaliter een kans voor Kim Petersen maar zij liet het over aan Dekkers. Dekkers verzilverde de vrije bal en sleepte alsnog een punt uit het vuur voor DOS’46. (Uitslag: 23-23)

Unitas/Perspectief – LDODK/Rinsma Modeplein
Met Erwin Zwart en Marjolijn Kroon terug in de basis trad LDODK in Harderwijk aan tegen Unitas. Het duurde lang voor de goals op gang kwamen: de 0-1 Ran Faber stond na tien minuten nog steeds op het scorebord. Daarna pakte LDODK het initiatief en liep uit naar 1-5. Unitas gebruikte na een kwartier spelen maar liefst zes wissels om Lara Kreikamp en Noah Bijsterbosch te wisselen van vak met Renee Havenaar en Jules Verweij. Dat had gelijk het gewenste effect qua spel, want LDODK raakte de grip op de wedstrijd kwijt. Echter, de score bleef op vier verschil in het voordeel van de bezoekers hangen, die vaak de goal van Unitas gelijk konden counteren. Het tiende Friese doelpunt betekende al dat alle acht basisspelers van LDODK gescoord hadden, 7-11 was de ruststand.

In het begin van de tweede helft wist het aanvalsvak van Visscher niet te scoren, waardoor Unitas terug kon komen tot twee goals verschil. Goals van Esmee van Veen en Marlou Kuiper gaven LDODK weer lucht, maar na de volgende vakwissel herhaalde zich hetzelfde patroon. Unitas kon Noah Bijsterbosch en Sabine Verhoef meer en meer in stelling brengen en ook Verweij scoorde twee belangrijke goals mee. Een stunt leek in de maak voor de Harderwijkers toen ze vijf minuten voor tijd langszij kwamen. De in de rust gewisselde Kroon kwam terug in het veld en scoorde koelbloedig de 17-18 een minuut voor tijd. Met nog twee seconden op de klok kreeg Mark Kreikamp een strafworp mee na de overtreding van Zwart en met enig fortuin viel de bal binnen, waardoor de Harderwijkers in speelronde 17 het eerste punt mogen bijschrijven. LDODK maakte het zichzelf niet gemakkelijk, in de wetenschap dat KZ zondagmiddag tegen Fortuna op een gelijk aantal punten op de ranglijst kan komen. (Uitslag: 18-18)

Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Thermo4U
Met de wetenschap dat LDODK zaterdagavond een punt had laten liggen in Harderwijk, begon KZ zondagmiddag aan een belangrijk duel met Fortuna. Winst of gelijkspel zou betekenen dat de deur naar de play-offs op een kier bleef staan, bij verlies was alles over. In de eerste paar aanvallen was het aan beide kanten nog aftasten, en het spel golfde op en neer. KZ verdedigde sterk, Esther Cordus op Celeste Split en Matté Lipke op Nik van der Steen. Na tien minuten korfballen stond er een 5-5 stand op het scorebord, Fortuna speelde een aantal lange aanvallen maar verzuimde die te belonen met een doelpunt, terwijl KZ een erg hoog percentage haalde op de afstandsschoten. In het restant van de eerste helft was het KZ dat het initiatief had in de scores, Fortuna moest in de achtervolging. Van 11-11 sloegen de bezoekers vlak voor rust een gaatje van twee: 11-13. KZ bracht veel energie en beleving en had de wedstrijd prima onder controle.

Twee doelpunten op rij van Alwin Out direct na rust betekenden een gaatje van vier (11-15) en problemen voor Fortuna. Ard Korporaal en Damien Folkerts besloten al snel Daan Preuninger en Mick Snel van vak te laten wisselen. Dat sorteerde eigenlijk direct effect. Na de 13-17 van Cordus was het Fortuna dat de wedstrijd kantelde en het initiatief in handen nam. Met zeven doelpunten op rij werd de achterstand weggepoetst (20-17). Inmiddels had ook KZ-coach Tim Bakker ingegrepen, hij bracht Onno Bakker op de plek van Marijn van den Goorbergh en Zoë Engel voor Anouk Haars. Met nog een ruime twaalf minuten op de klok raakte Lars Hoorn bij een onschuldige verdedigende actie – op het eerste oog – zwaar geblesseerd aan zijn knie. Hoorn werd van het veld gedragen en Van den Goorbergh kwam op zijn plek, waardoor hij wederom de bewaking van Mick Snel op zich nam. Ook Haars kwam aanvallend in het andere vak, op de plaats van Nikki Boerhout. Ondanks het verlies van Hoorn kwam KZ sterk terug in de wedstrijd dankzij goals van diezelfde Haars en Van den Goorbergh (20-19). Bij Fortuna stokte het opnieuw, maar KZ kwam niet dichterbij dan één goal verschil. Na de 22-21 van Marjolijn Schenk (haar vierde) brak een spannende laatste anderhalve minuut aan. Fortuna ging twee keer achter elkaar door de schotklok, maar KZ had een beetje pech met een uitdraaiend schot van Schenk. In de slotseconden kreeg KZ nog een vrije bal, die Haars nam. Fortuna koos ervoor om Schenk vrij te laten achter de kans, maar die verzilverde het buitenkansje niet. KZ kwam heel dichtbij en verkocht zijn huid duur, maar redde het niet. Fortuna verzekerde zich van de tweede plaats en dus het thuisvoordeel in de play-offs. (Uitslag: 22-21)