Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #18

Competitie

Time flies when you’re having fun! De laatste speelronde van de reguliere competitie zit erop, met daarin de allereerste overwinning van het seizoen voor Unitas. Ook verrassend was de overwinning van Blauw-Wit op koploper PKC. Bovendien verloor nummer twee, Fortuna, van LDODK.

Het vierde deel in ‘De strijd om Ahoy’ lees je hier. Een totaaloverzicht van de belangrijkste wedstrijden en speeldata in de slotfase van de zaalcompetitie ’22/’23 vind je hier. Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Blauw-Wit (A) – PKC/Vertom
De laatste thuiswedstrijd van Blauw-Wit stond in het teken van het afscheid van Mike van de Reep, Fleur Blötevogel en Roos Verheugt. In de beginfase was het initiatief bij PKC, dat van 0-1 uit liep naar 1-3, maar daarna trok Blauw-Wit de stand gelijk, tot 4-4 na tien minuten korfballen. In het restant van de eerste helft werd duidelijk dat Blauw-Wit met de mannen veel inzakte op het schot van PKC en zo veel ballen pakte. De thuisploeg leverde veel energie en zag dat beloond worden met een voorsprong (9-6) die tot aan de rust behouden bleef (10-8 rust). Blauw-Wit stond goed te spelen, maar profiteerde ook van het feit dat PKC erg matig stond af te ronden.

Na rust werd het gat opnieuw drie (12-9) maar Laurens Leeuwenhoek, die in de rust in de ploeg kwam, bracht meer rust en organisatie bij de ploeg uit Papendrecht. Hij en Richard Kunst dichtten het gat (13-13) waarna Arjen van Houwelingen voor het eerst sinds de beginfase PKC op voorsprong zette. Het resulteerde in een time-out, waarna Blauw-Wit een fase lang alles naar binnen pompte en daar drie strafworpen op rij mee verdiende – en verzilverde. Een briljante goal van Frank Mostard in de buzzer bracht het verschil zelfs op vijf in het voordeel van de Amsterdammers (19-14) met nog een kwartier te spelen. In dat laatste kwartier waren de doelpunten schaars. PKC liet zich niet opjagen en kroop langzaam maar zeker dichterbij, tot 20-19. Die stand bleef lang op het scorebord omdat het scoren bij beide ploegen stokte. Met nog iets minder dan anderhalve minuut op de klok zette Jordi van Elburg het verschil weer op twee (21-19) en hoewel Leeuwenhoek nog wat terugdeed, kon PKC niet voorkomen dat het Amsterdamse feestje gevierd werd. Blauw-Wit sluit af met een overwinning op de koploper en neemt zo in stijl afscheid van Blötevogel, Verheugt en Van de Reep. PKC heeft werk aan de winkel met het oog op de play-offs. (Uitslag: 21-20)

LDODK/Rinsma Modeplein – Fortuna/Delta Logistiek
In Gorredijk keerde Julian Frieswijk terug bij LDODK na zijn schorsing. Beide ploegen speelden nergens meer om, bij Fortuna kreeg Celeste Split rust en bij LDODK gold dat voor Marjolijn Kroon. De doelpunten waren duur in de beginfase, vooral het eerste aanvalsvak van LDODK (Visscher, Frieswijk, Faber sr. en Faber jr.) had het lastig. Fortuna kwam via Mick Snel en Joren van Nieuwenhuijzen op 0-2 en pas na een kleine zeven minuten spelen opende Ran Faber de score voor de thuisploeg, gevolgd door de snelle gelijkmaker van Erwin Zwart (2-2). Daarna liepen de bezoekers uit: via 3-6 naar 4-9. Toen Harjan Visscher aantekende voor de 5-9, de eerste goal van dat vak, leek de ban een beetje gebroken. In het restant van de eerste helft gingen ook de beide dames Faber meescoren, en zo kon LDODK de achterstand voor rust verkleinen tot één doelpunt (9-10).

Direct na rust vielen er een paar snelle doelpunten aan beide kanten, maar toch kon LDODK niet voorkomen dat Fortuna wederom uit kon lopen. Van 11-12 naar 11-15, mede dankzij drie doelpunten van Fleur Hoek. Echter, de thuisploeg toonde veerkracht. Met goals van Ran Faber (vooral de 15-16 was schitterend), Visscher en Zwart werd het gaatje gedicht (16-16). Bovendien miste Daan Preuninger de strafworp. Vanaf dat moment was het Fortuna dat steeds de voorsprong nam en LDODK dat goed counterde. Met nog drieënhalve minuut te spelen was het Femke Faber jr. die LDODK voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zette (21-20), waarna Renée van Ginkel de strafworp wél maakte. Vijfentwintig seconden voor tijd besliste Erwin Zwart de wedstrijd in het voordeel van de Friezen. Zijn oudere broer André kreeg nog een publiekswissel in zijn laatste reguliere thuiswedstrijd, een prachtig moment voor de routinier. Geen sprankelende, hoogstaande wedstrijd maar voor LDODK een fijne opsteker richting de play-offs met PKC. Fortuna zal uit een ander vaatje moeten tappen wil het DVO verslaan in de play-offs. (Uitslag: 22-21)

KZ/Thermo4U – DVO/Transus
Bij KZ ontbrak Lars Hoorn, hij raakte vorige week ernstig geblesseerd aan zijn knie en lijkt lang uit de running te gaan zijn. Onno Bakker nam zijn plaats in. Bij DVO had Annelie de Korte weer eens een basisplaats, zij is op de weg terug van een blessure. Gertjan Meerkerk begon op de bank, maar al gedurende de wedstrijd bleek dat Van Vloten en Verberk gekozen hadden om met de vijf heren te rouleren. Het werd een rommelige eerste helft, waarin KZ in eerste instantie een voorsprong pakte maar met nog een kleine negen minuten op de klok kwam DVO terug op gelijke hoogte (6-6). Daarna had de thuisploeg qua scoren het initiatief, maar DVO kon steeds counteren en het verschil minimaal houden tot de rust (11-10). Bij de Kogers was vooral Alwin Out op schot, hij maakte vijf van de elf goals.

Na rust zagen we eigenlijk hetzelfde spelbeeld. Naast de doelpunten van Out aan de kant van KZ, was bij DVO Chris van Haren op dreef: hij haalde een hoog percentage (vijf goals uit elf pogingen). Het verschil bleef klein, maar het was merkbaar dat er voor beide ploegen weinig meer was om voor te spelen. Uiteindelijk was het Barbara Brouwer die met twee doelpunten de wedstrijd besliste in het voordeel van DVO. KZ eindigt als zesde omdat DOS’46 wel won en daarmee over de Kogers heen gaat. DVO treft volgende week in de play-offs Fortuna. (Uitslag: 22-23)

GG/RMcD Huis Emma – DOS’46
Geen Max Malestein bij DOS’46, hij werd afgelopen week voor de tweede keer vader. Luc Hulzebosch debuteerde in de basis bij de Nijeveners. Bij Groen-Geel ontbrak Terrenc Griemink na de blessure die hij vorige week opliep bij PKC, Stijn Hoekstra stond op zijn plek. Ook was er een basisplaats voor Lindsy Krop, ten faveure van Romy Knuppe. Een wedstrijd om des keizers baard, Groen-Geel kan zich voorbereiden op de wedstrijden tegen de verliezer van de Korfbal League 2 finale en DOS’46 speelde al nergens meer voor. De bezoekers waren de betere in beginfase en liepen uit naar een 1-5 voorsprong, onder andere dankzij drie goals van Jesse de Jong. Echter, Groen-Geel liet zich niet wegspelen. Nog voor rust werd het gat weer gedicht, al zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 10-11 ruststand in het voordeel van DOS’46.

In de tweede helft zagen we een herhaling van het spelbeeld van de eerste helft. De bezoekers sloegen meermaals een gaatje, maar Groen-Geel bleef aan het elastiek en knokte zich terug op gelijke hoogte. Doordrukken en een voorsprong pakken lukte echter niet. Beide ploegen leverden veel energie in de duels, maar de afronding liet hier en daar te wensen over. Uiteindelijk won DOS’46 en doordat KZ verloor van DVO, klommen de Nijeveners zelfs nog een plekje op de ranglijst. Groen-Geel kan zich gaan voorbereiden op de play-downs, voor DOS’46 zit het seizoen er nu echt op. (Uitslag: 20-23)

KCC/CK Kozijnen – Unitas/Perspectief
In het eerste kwart was het een erg leuke wedstrijd om te kijken, vrij veel doelpunten en beide ploegen gingen redelijk gelijk op. Bo Oppe begon goed met een paar mooie goals. Na dat eerste kwart zakte het niveau wat weg, behalve bij Randy Oosting die er lekker in zat zaterdagavond. Bij rust was het gaatje maar twee goals (11-9).

Direct na rust poetste Unitas dat verschil weg, maar zo snel als de Harderwijkers terugkwamen, zo snel maakte KCC ook weer het verschil. Van 11-11 liep de thuisploeg uit naar 16-12, waarbij de helft van de treffers door Oosting gemaakt werden. Toch kon KCC Unitas niet afschudden. Twee omzettingen bij de bezoekers (Mark Kreikamp en Mike van Boven wisselden van vak en ook Sabine Verhoef en Renée Havenaar wisselden van vak) sorteren effect en na driekwart wedstrijd stond het weer gelijk: 18-18. In het laatste kwart pakte KCC steeds de voorsprong, maar counterde Unitas. Tot Van Boven Unitas twee minuten voor tijd om een voorsprong zette. KCC kreeg nog voldoende kansen om er een punt uit te slepen, maar ondanks tien doelpunten van Oosting zat de winst er niet in. In de allerlaatste wedstrijd van Unitas in de Kenonz Korfbal League boekte Unitas de eerste overwinning. (Uitslag: 22-23)