Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24, #1

Competitie

We zijn los! De eerste speelronde van de Kenonz Korfbal League, seizoen ’23-’24 zit er op. Op zaterdagavond kwamen Groen-Geel en DOS ’46 niet verder dan een gelijkspel, terwijl KZ in Delft Fortuna versloeg. Op zondagmiddag was LDODK te sterk voor Blauw-Wit. Zoals je gewend bent wordt de Recap gedurende het speelweekend aangevuld met wedstrijdverslagen, statistieken en samenvattingen. Let’s go!

HKC/Creon Kozijnen – PKC/Vertom
De start van de Kenonz Korfbal League was in Hardinxveld-Giessendam, waar de promovendus het op mocht nemen tegen de regerend landskampioen. Bij HKC begon Daan Koppenol in de basis tegen zijn oude ploeg, bij PKC debuteerde Belgisch international Lise van Maldeghem op het allerhoogste niveau. Beide ploegen schoten uit de startblokken, met een hoog afrondingspercentage. Het herenkoppel Olav van Wijngaarden/Bo Oppe was erg op dreef bij de Papendrechters, samen waren zij goed voor tien doelpunten in de eerste helft. Aan de andere kant waren Jiske van Brenk en Annelies Kop trefzeker, met zeven van de veertien treffers voor rust (14-17 ruststand). De eerste vijf minuten van de tweede helft kon HKC bijblijven, maar daarna liep PKC rustig aan weg. Brett Zuijdwegt kwam op de plek van Romy de Rijke en maakte snel een knap afstandsschot. Ook Arjen van Houwelingen deed een duit in het zakje, vier doelpunten van hem tilden het verschil al naar acht (17-25). Daarmee was het verzet van HKC gebroken en PKC kon de wedstrijd geduldig uitspelen. Met veel rebounds en herhalingen vielen de goals aan Papendrechtse zijde gemakkelijker. Uiteindelijk werd de schade nog beperkt, dankzij onder anderen een schitterende goal van Mark Klop. PKC won, zoals verwacht, maar HKC kende een prima debuut op het hoogste niveau. (Uitslag: 22-28)

GG/RMcD Huis Emma – DOS ’46/VDK Groep
Het duurde lang voor de openingstreffer – uit handen van Eline van Veldhuisen – viel in het duel tussen Groen-Geel en DOS ’46. Sowieso liep de eerste helft niet over van de doelpunten. De bezoekers organiseerden aanvallend goed, maar dat resulteerde niet in veel goals. Verdedigend lag de druk hoog, waardoor Groen-Geel moeite had met het creëren van kansen. Via goals van Leander Zwolle en de eerder genoemde Van Veldhuisen liep DOS ’46 uit naar 1-5, maar daarna kreeg de thuisploeg het beter op de rit. Verdedigend werd er wat ingezakt, waardoor er meer verdedigende rebounds gepakt werden en aanvallend ging het ook beter lopen. Het gaatje van vier (2-6) werd nog voor rust gedicht en bij een 6-6 stand werden de kleedkamers opgezocht. De start van de tweede helft was moeizaam voor beide ploegen. Kansen genoeg, maar de ballen vielen niet. Pas na vijf minuten viel de eerste goal, voor Groen-Geel, uit handen van Jasper de Leeuw. Na acht minuten spelen en nog geen goals voor DOS ’46 nam de technische staf van de Nijeveners een time-out. Het sorteerde niet echt effect, en vlak erna werden Christian Dekkers en Leander Zwolle van vak gewisseld. De doelpunten moesten van Dekkers komen, terwijl Groen-Geel met Lisanne de Bruin en Korfbal Leaguedebutante Anna de Ridder het gaatje van twee maakte (10-8). Zes minuten voor tijd was er de aansluiting voor DOS ’46 dankzij Dekkers, en de gelijkmaker uit handen van Mart Vrielink. Willemien Kragt zette vervolgens de Nijeveners zelfs op voorsprong, maar De Bruin maakte met nog iets minder dan drie minuten te spelen de 12-12. Dekkers kreeg nog een strafworp voor de winst, maar miste deze buitenkans. In de laatste minuten kregen beide ploegen nog genoeg kansen, maar het bleef bij een gelijkspel. (Uitslag 12-12)

DVO/Transus – KCC/CK Kozijnen
Geen Randy Oosting bij KCC, hij raakte vlak voor de seizoenstart geblesseerd aan zijn enkel en is waarschijnlijk de komende paar weken uit de running. Bij DVO startte Daan Dijkstra in de basis. De eerste vier doelpunten van de thuisploeg kwamen allemaal uit handen van Annelie de Korte, die in de eerste helft een plaag was voor Sanne Alsem. Andersom was Koen Collée een doorn in het oog van Gertjan Meerkerk, die desalniettemin met de 9-4 een schitterende goal maakte. Al vroeg in de wedstrijd kon de thuisploeg uitlopen naar zes verschil (10-4) maar daarna kwam KCC, dat in het ene vak slechts moeizaam tot scoren kwam, enigszins terug in de wedstrijd. Na twee goals op rij van Collée (10-5 en 10-6) nam Richard van Vloten een time-out om even z’n ploeg op scherp te zetten. Dat sorteerde effect, want bij rust was het gat terug naar zeven goals (14-7). In de tweede helft was KCC niet bij machte om het gat te dichten en werd het vrij gezapig. Heel even laaide het vuurtje op toen Daniëlle Boadi hard tegen de grond ging na een doorbraak-actie, maar ook dat werd snel gesust. De hele tweede helft bleef het gaatje zo rond de zes doelpunten hangen en zo’n vijf minuten voor tijd was er de publiekswissel voor Barbara Brouwer. Brouwer is in blijde verwachting en nam afscheid van het topkorfbal, voor haar werd een spandoek onthuld door de supporters van DVO. Ook in de laatste minuten gebeurde weinig noemenswaardigs meer, waardoor het duel eindigde in een soevereine zege voor DVO. (Uitslag: 24-18)

Fortuna – KZ/Keukensale.com
Spannend was het zaterdagavond in Delft, al was het niet altijd even goed wat beide ploegen lieten zien. De bezoekers, met Carlo de Vries en Kevin Dik in de basis, kwamen op een 4-1 achterstand, maar bleven wel dichtbij. Beide ploegen gaven verdedigend veel druk, waardoor de doelpunten schaars waren. Fortuna leek wat uit te lopen, sloeg een gaatje van drie (10-7) maar in de laatste fase voor rust kon KZ toch opnieuw de aansluiting maken. De Vries schoot vlak voor rust de 10-9 binnen. De verschillen onderling in zowel kansen als afrondingspercentages waren minimaal. Direct na rust was het opnieuw De Vries, die de gelijkmaker maakte. Bij KZ was Marjolijn Schenk in de eerste helft vrij onzichtbaar, dankzij de verdediging van Jessica Lokhorst, maar in de tweede helft werd zij meer gezocht én gevonden. Aan Fortuna-kant lukt het met name aanvallend in de tweede helft niet meer, want verdedigend had de ploeg uit Delft het wel goed op orde. Echter, de beleving en de wil om te winnen leek bij KZ groter dan bij de thuisploeg. Lang was het stuivertje wisselen, tot Schenk en Dik hun ploeg op een voorsprong van twee doelpunten zetten (14-16). Daan Preuninger maakte vanaf de strafworpstip de aansluitingstreffer drie minuten voor tijd, maar De Vries antwoordde direct met een knappe goal. In de laatste minuut maakte Onno Bakker de beslissende drie verschil en hoewel de ingevallen Merijn Mensink nog een strafworp verzilverde, ging KZ met de punten naar huis.  (Uitslag: 16-18)

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein
Een ‘slow start’ van beide kanten in Amsterdam zondagmiddag, maar het was Blauw-Wit dat beter begon aan het duel. De thuisploeg gaf veel verdedigende druk en daar had LDODK in het begin wat moeite mee. Maar aanvallend vielen de ballen niet, waardoor Blauw-Wit niet weg kon lopen. Niels Stuurstraat miste bovendien een strafworp voor 4-1. Halverwege de eerste helft begon het beter te lopen bij LDODK en met vijf doelpunten op rij werd de achterstand omgebogen in een 4-7 voorsprong. Blauw-Wit nam wel meer pogingen maar LDODK schoot een hoger percentage en pakte meer rebounds. Met name Erwin Zwart was ‘aan’. Tot aan de rust kon Blauw-Wit wel aan het elastiek blijven, bij rust was het gaatje drie goals (8-11). In de beginfase van de tweede helft hadden beide ploegen het aanvallend moeilijk. Lindsy Krop legde Femke Faber aan banden, maar op de vrije bal was Faber dodelijk effectief. Tot een kwartier voor tijd bleef het verschil op twee doelpunten hangen, LDODK was onrustig in de aanval en produceerde een aantal éénschotsaanvallen, maar Blauw-Wit verzuimde te profiteren. Toen LDODK-coach Gerald Aukes aanvallend Julian Frieswijk op de plek van Terrenc Griemink bracht, kwam er meer dreiging. Vier doelpunten op rij, waaronder één voor de ingevallen Danique Klaren, die daarmee haar debuut in de Korfbal League bekroonde met een goal, brachten de definitieve beslissing. In de laatste acht minuten vielen er nog veel doelpunten en LDODK kon uitlopen naar een – enigszins geflatteerde – overwinning. Ran Faber bewaarde het mooiste doelpunt tot het laatst, hij zette met een schitterende goal de 20-27 op het bord. (Uitslag: 20-27)

Archieffoto: Peter van Dieren