Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #17

Competitie

Spannend was het zaterdagavond in Bennekom, maar DVO sleepte uiteindelijk toch het laatste ticket voor de play-offs binnen. In de onderste regionen blijft het nog even spannend, want hoewel Groen-Geel nu wel zeker weet dat het direct zal degraderen, mag KCC door de winst op HKC nog een beetje hoop houden op plek acht.

In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over de wedstrijden en livestreams in de slotfase van de zaalcompetitie seizoen ’23/’24.

KCC/CK Kozijnen – HKC/Creon Kozijnen
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen KCC en HKC werd stilgestaan bij het overlijden van Jan Bongers, oud-coach van KCC. Na een indrukwekkende minuut stilte, was het KCC dat het beste aan de wedstrijd begon. De Capellenaren, die vorige week goede zaken deden met de winst op Groen-Geel, hadden nog altijd hoop om de achtste plaats te bereiken, maar daarvoor moest er wel eerst gewonnen worden van HKC. De thuisploeg straalde veel meer uit in de beginfase, niet alleen aanvallend maar zeker ook verdedigend. Bovendien vielen de ballen lekker binnen, waardoor er na iets minder dan een kwartier korfballen een 8-2 stand op het bord stond. Het noopte de staf van HKC tot het nemen van een time-out, maar die sorteerde weinig effect. Nog voor rust kwamen de eerste wissels bij de Hardinxvelders: Jennifer Schaeffer en Sanne Langendoen moesten meer dreiging brengen. Echter, bij rust had HKC nog altijd slechts drie keer gescoord. KCC daarentegen verdeelde de scores goed over verschillende schijven en had al een gat van elf te pakken halverwege de wedstrijd (14-3 rust). In de tweede helft leek HKC even wat beter in de wedstrijd te komen, maar eigenlijk was de wedstrijd al lang gespeeld. KCC kon een prima afrondingspercentage overleggen, bij HKC was dat echt ondermaats. Koen Collée speelde een goede wedstrijd, maar ook Randy Oosting en Tessa Noordzij prikten heel wat ballen binnen. Bovendien waren de Capellenaren scherp, pakten veel rebounds en veel onderscheppingen. Met nog zo’n zesenhalve minuut te spelen viel bij HKC bovendien Fenna Zwang uit met een blessure, wat nog een extra domper was. In de slotfase ging de wedstrijd als een nachtkaars uit, maar KCC kon met een heel goed gevoel terugkijken op de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie. Het onderlinge resultaat met HKC is ook dik in het voordeel van KCC, mocht dat uiteindelijk de beslissing moeten brengen. Er wacht nog een heel spannende laatste speelronde. (Uitslag: 25-12)

DVO/Transus – Fortuna
In een bomvolle DVO-hal begon het schaakspel van de Fortuna-coaches al voor het eerste fluitsignaal: Jessica Lokhorst werd in de ploeg gebracht op de plek van Fabiënne van Erk om Daniëlle Boadi uit te schakelen. Niet veel later sloeg de DVO-staf zijn slag door Gertjan Meerkerk en Jeffrey van Huenen van vak te wisselen, zodat laatstgenoemde tegenover Nik van der Steen kwam te staan. De beginfase van de wedstrijd was voor de Delftenaren, die na een kleine zeven minuten spelen op een 1-5 voorsprong stonden. Ook na een time-out bleef de thuisploeg moeite houden met de verdedigende druk van Fortuna en daarnaast ontbrak de scherpte in de afronding. Fortuna daarentegen behaalde prima percentages en strafte de verdedigende strategie van DVO, waarbij achter werd gehouden op het oplossen van de rebound, genadeloos af. Na iets meer dan tien minuten spelen was er een gele kaart voor Gertjan Meerkerk, die dus verplicht naar de kant moest en in de eerste helft niet meer terugkeerde. Ondanks dat, groeide DVO langzaam maar zeker in de wedstrijd, al kon de ploeg de achterstand voor rust niet volledig wegpoetsen (9-12 rust). In de tweede helft, waarin Ard Korporaal de tijdstraf van de vlak voor rust verkregen gele kaart nog uit moest zitten, bleef het gat in eerste instantie drie à vier goals. Met de terugkeer van Meerkerk kwam de thuisploeg echter terug tot 13-15. Met het geblesseerd uitvallen van Caitlin Keller kreeg DVO vervolgens weer een forse klap te verwerken, maar de ploeg toonde veerkracht en bracht de stand met een run van zes goals op 18-15 met nog een kleine tien minuten op de klok. Fleur Hoek werd ingezet als aanvallende troef voor Fortuna en vervulde die rol met drie goals in de slotfase glansrijk. Vier minuten voor tijd schoot ze de 19-19 binnen, net nadat Annelie de Korte aan de andere kant vanaf de strafworpstip had verzuimd weer een gat van twee te slaan. Beide ploegen gingen vervolgens op jacht naar de winnende goal, al zou een gelijkspel voor DVO al voldoende zijn voor een play-offticket. Het was Meerkerk die tekende voor de 20-19 en zijn ploeg daarmee naar de overwinning én de play-offs schoot. Een slotoffensief van Fortuna liep uit op niets, waardoor het voor de Delftenaren nu definitief einde verhaal is in de strijd om Ahoy. (Uitslag: 20-19)

PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein
De strijd om de koppositie werd uitgevochten in Papendrecht. Op papier een mooi duel, in de praktijk viel het tegen wat LDODK liet zien. Beide ploegen startten stroef: PKC pakte veel rebounds maar had de afronding nog niet op orde en LDODK koos er voor om veel met alleen een aangeef en zonder rebound te schieten, waardoor de Friezen vaak snel balverlies leden. Pas na zeven minuten viel het eerste doelpunt, uit handen van Bo Oppe. PKC speelde duidelijk veel over de vrouwen en met succes. Vooral Nienke Hintzbergen was erg zuiver zaterdagavond. Dat kon in de beginfase ook gezegd worden van Ran Faber bij LDODK, die vier van de eerste acht Friese doelpunten maakte tegen een prima percentage. Al in de eerste helft was PKC duidelijk de betere ploeg, met Brett Zuijdwegt die erg goed stond te rebounden maar daarnaast ook belangrijke goals maakte. Van 8-8 werd het in twee aanvallen 10-8 dankzij twee goals van Zuijdwegt en dat verschil van twee stond ook bij rust op het bord (12-10). In de rust kwam Julian Frieswijk op de plek van Ran Faber en Danique Klaren nam de plaats van Femke Faber in. Heel even leek LDODK een bliksemstart te hebben na rust, met direct een goal van Erwin Zwart. Het tegendeel werd waar. Nog geen vier minuten later had PKC er al vijf gemaakt en was het 17-11. Een time-out van LDODK volgde en die brak in ieder geval even de Papendrechtse flow, want er werd zo’n vijf minuten niet gescoord. Vervolgens kwam de machine weer op gang. LDODK kon daar veel te weinig tegenover zetten, zowel in de duels als in scores. PKC was op alle fronten een klasse beter en liep kinderlijk eenvoudig weg van de Friese ploeg. Uiteindelijk kreeg Hintzbergen een terechte publiekswissel, zij scoorde er acht en had daar slechts tien pogingen voor nodig. Richard Kunst werd wel topscorer met negen goals, maar had daar aanzienlijk meer pogingen voor nodig. Voor PKC een wedstrijd waarin vertrouwen getankt werd richting de play-offs en waarin de eerste plaats veilig werd gesteld. Voor LDODK geen goede wedstrijd en een heel ruime nederlaag. (Uitslag: 31-18)

KZ/Keukensale.com – GG/RMcD Huis Emma
De Derby van de Zaanstreek kwam niet erg vlot op gang. Een wat mat ogend KZ kwam nog wel op een 3-0 voorsprong, maar daarna stokte het scorend bij de Koogers. De kansen waren er wel, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding. Groen-Geel daarentegen behaalde na een stroeve start keurige percentages en kwam met drie snelle goals weer op gelijke hoogte. Twee goals van Romy Knuppe zorgden daarna zelfs voor een voorsprong voor de hekkensluiter van de Kenonz Korfbal League. Het was Marijn van den Goorbergh die zijn ploeg vervolgens bij de hand nam en er weer 5-5 van maakte, maar KZ drukte niet door. Het spel en de schotpercentages van het aanvalsvak met Zoë Engel, Esther Cordus, Carlo de Vries en Darren Krook waren niet om over naar huis te schrijven en hoewel het bij Groen-Geel ook niet altijd even soepel liep, zorgde Knuppe toch opnieuw voor een voorsprong voor de Wormernezen: 5-6. Die voorsprong werd behouden tot aan de rust (7-8). In de rust werd Marjolijn Schenk gebracht op de plek van Zoë Engel. Die bewees haar waarde al vrij snel met een goal, die onderdeel was van een run van vier van KZ. Daarmee was het 12-9 voor KZ en was de ploeg weer op de goede weg. Echter, doordrukken lukte niet, mede doordat de dames van Groen-Geel op dreef waren. Van de eerste twaalf goals van Groen-Geel, kwamen er tien uit handen van de vrouwen en zo hielden zij Groen-Geel aangehaakt. Pas in de slotfase kwam de thuisploeg eindelijk los. Vijf goals op rij brachten de stand van 18-15 naar 23-15 met nog drie minuten te spelen. Die klap kwam Groen-Geel niet meer te boven in de tijd die nog restte, al was de slotfase op zijn minst enerverend te noemen. Veel wissels, een gele kaart voor Gerben Molenaar, twee gemiste stippen aan de kant van KZ en maar liefst acht goals in de laatste vijf minuten. De punten bleven wel in Koog aan de Zaan, Alwin Out werd met zes goals topscorer. (Uitslag: 25-19)

DOS ’46/VDK Groep – Blauw-Wit (A)
Een wedstrijd om des keizers baard zou je kunnen zeggen. Beide ploegen waren al uitgespeeld, Blauw-Wit heeft zichzelf ten doel gesteld dit seizoen boven DOS ’46 te eindigen. Bij de Amsterdammers hadden Mandy Koelman en Joni van der Kuil een basisplaats, ten gevolge van de vele blessures aan de dameskant. Bij DOS ’46 was er een basisplaats voor Sam Meijer, ten faveure van Fardau de Boer. De thuisploeg startte scherp, met een snelle openingsgoal van Mart Vrielink. Al na een kleine vier minuten nam de staf van Blauw-Wit een time-out om de afspraken nog maar eens aan te scherpen. Blauw-Wit liet zich tot dan toe de kaas enigszins van het brood eten door het felle en scherpe DOS ’46. Vanaf 5-1 kwam Blauw-Wit wat beter in de wedstrijd. De hoofdstedelingen dichtten het gat tot één verschil (8-7) maar zagen daarna DOS ’46 in korte tijd weer uitlopen naar vier. De 13-9 was het vierde doelpunt van Eline van Veldhuisen en haar 200e Korfbal Leaguegoal. In het restant dichtte Blauw-Wit het gat vakkundig tot twee verschil (13-11). Van Veldhuisen kreeg nog een strafworp voor rust maar miste, niet voor het eerst dit seizoen. Direct na rust was het Koelman die de aansluitingstreffer maakte en twee minuten later was het weer gelijk (14-14). Er volgde een fase waarin het gelijk op ging, maar in het laatste kwart trok Blauw-Wit het duel naar zich toe. De tactische wissels van Schep en Van der Laan hadden hier een groot aandeel in, zo werden Niels Stuurstraat en Randell van der Steen al in de eerste helft van vak gewisseld en in het tweede bedrijf werd Loraine Vissers tegenover Van Veldhuisen geposteerd om haar van het scoren te houden. Van 17-17 liep Blauw-Wit uit naar 17-20. Nog even sputterde DOS ’46 tegen: Vrielink schoot een kleine zes minuten voor tijd de aansluitingstreffer binnen (20-21) maar de Nijeveners konden niet doordrukken. Van Veldhuisen werd nog een aantal keer van vak gewisseld om haar meer aanvalstijd te geven, maar het mocht niet baten. Twee minuten voor tijd, bij een 21-25 stand, kreeg Christian Dekkers een publiekswissel. Onder luid applaus nam hij afscheid van het thuispubliek van DOS ’46. Blauw-Wit won en behaalde daarmee de doelstelling om boven DOS ’46 te eindigen. (Uitslag: 21-25)