Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #18

Competitie

Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS ’46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.

In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over de wedstrijden en livestreams in de slotfase van de zaalcompetitie seizoen ’23/’24. 

LDODK/Rinsma Modeplein – DOS ’46/VDK Groep
De ‘Derby van het Noorden’ maar eigenlijk een wedstrijd om des keizers baard. Daar was weinig van te merken in de wedstrijd zelf, die een doelpuntrijke eerste helft kende. Met name LDODK startte scherp en de thuisploeg sloeg dan ook al vrij snel een gaatje van vier (10-6). Opvallend was dat negen van die eerste tien Friese goals uit handen van de vrouwen kwamen. Dat verschil van vier bleef tot de rust gehandhaafd: Esmée van Veen hield Eline van Veldhuisen van het scoren, maar Sam Meijer – die wederom een basisplaats had – speelde een goede eerste helft en maakte drie goals voor DOS ’46. Na rust kwam er zand in de motor bij LDODK, terwijl DOS ’46 (en dan vooral Meijer) op stoom kwam. Van 20-15 knokte de Nijeveense formatie zich terug tot op één verschil, onder luide aanmoedigingen van het aanwezige publiek. De vierde goal van Harjan Visscher was een belangrijke voor LDODK – zo bleef het verschil nog even twee – maar even later was het Meijer die met haar zevende goal van de wedstrijd de 23-23 op de borden zette. Toen vervolgens Van Veldhuisen voor de eerste Nijeveense voorsprong zorgde gingen de DOS ’46-supporters uit hun dak. Julian Frieswijk kon na een goede actie van Visscher counteren met zijn vierde van de avond (24-24), maar opnieuw was het Meijer die DOS ’46 op voorsprong zette en even later met haar negende doelpunt ook de twee verschil (24-26) op het scorebord schoot. In de slotfase deed LDODK zichzelf te kort, Visscher maakte nog wel zijn vijfde maar ook hij kon niet voorkomen dat DOS ’46 er met de overwinning vandoor ging. (Uitslag: 25-26)

HKC/Creon Kozijnen – KZ/Keukensale.com
Bij KZ had Kevin Dik, na wekenlange afwezigheid vanwege een knieblessure, weer een basisplaats in de laatste reguliere competitiewedstrijd. De Koogers hadden nog een kans om derde te worden – en daarmee PKC te ontlopen in de play-offs – maar daarvoor moest de ploeg zelf winnen en was men afhankelijk van het resultaat bij Blauw-Wit vs. DVO. Ook HKC had nog wat om voor te spelen; de ploeg was nog niet zeker van directe handhaving, daarvoor moest het winnen óf KCC moest verliezen bij Fortuna. Een duel met verschillende belangen dus. In de eerste helft ontliepen beide ploegen elkaar niet veel, KZ nam een 0-3 voorsprong maar HKC counterde en tot ver in de eerste helft vielen de goals om en om. Job Brouwer maakte er in de eerste helft drie voor de thuisploeg, Marijn van den Goorbergh scoorde nam een groot deel van de Koogse doelpunten voor zijn rekening. In de laatste anderhalve minuut van de eerste helft sloeg KZ weer een gaatje, waardoor er een verschil van twee op het bord stond bij rust (9-11). De beginfase van de tweede helft was voor KZ, dat uitliep naar vijf goals verschil. Nog een keer kon HKC de achterstand verkleinen tot drie, maar daarna slaagde de thuisploeg er niet in om het KZ nog moeilijk te maken. In de slotfase van het duel waren er publiekswissels voor Annelies Kop en Fenna Zwang, die beide hun laatste wedstrijd op het hoogste niveau speelden. Tenslotte was het mooiste doelpunt van de wedstrijd nog van het herenkoppen Danny den Dunnen en Mark Klop. Dankzij het verlies van KCC in Delft is HKC zeker van plek acht en dus handhaving in het eerste seizoen in de Kenonz Korfbal League. KZ eindigt het reguliere seizoen als vierde en gaat de play-offs spelen tegen PKC. (Uitslag: 15-23)

GG/RMcD Huis Emma – PKC/Vertom
Bij PKC keerde Arjen van Houwelingen na een lange blessure terug in de basis, ten koste van Bo Oppe. Ook Romy de Rijke had een basisplaats: Brett Zuijdwegt begon op de bank. Bij Groen-Geel geen Thomas Schagen, hij was geblesseerd. Voor Groen-Geel was het de laatste wedstrijd op het hoogste niveau, de Wormernezen degraderen volgend seizoen naar de Korfbal League 2. PKC wilde minimaal met dubbele cijfers winnen aldus coach Wim Scholtmeijer voorafgaand aan de wedstrijd. Al snel opende Zita Schröder de score voor de bezoekers. Niet voor het eerst dit seizoen hadden de Papendrechters veel reboundoverwicht en zo kon het aanvallend haar gang gaan. Groen-Geel kreeg ook goede kansen maar verzuimde die te verzilveren, waardoor de ploeg van Mady Tims pas na een kwart wedstrijd het eerste doelpunt kon aantekenen. Vijf minuten voor rust, bij 3-12, stonden alle PKC-ers al op het scoreformulier en was het verschil al lang gemaakt. Halverwege stond het 5-16. Na rust kwam Zuijdwegt in de ploeg voor Nienke Hintzbergen en ook Van Houwelingen werd na een helft gewisseld. In het tweede bedrijf slaagde Groen-Geel er niet in om het gat te dichten, maar er werd wel wat meer gescoord dan in de eerste helft. Het weinig enerverende duel eindigde uiteindelijk in een ruime overwinning voor PKC, dat de wedstrijd vooral kon gebruiken om verschillende combinaties te proberen in aanloop naar de play-offs. Voor Groen-Geel zit het avontuur in de Kenonz Korfbal League er op. (Uitslag: 14-28)

Blauw-Wit (A) – DVO/Transus
Inzet van dit duel voor DVO was de derde plek, voor Blauw-Wit stond er niets meer op het spel. Beide ploegen speelden de eerste helft een simpel spelletje korfbal: er werd rebound ingevuld en heel degelijk geschoten. De ploegen deden weinig voor elkaar onder en scoorden over veel schijven. Randell van der Steen begon aan de kant van Blauw-Wit erg sterk. Ondanks een gemiste strafworp had hij er na een kwartier spelen drie gemaakt. Echter verstapte hij zich bij een verdedigende actie, waarna hij niet verder kon. Thijs Rodenburg was zijn vervanger. Tot vijf minuten voor de rust bleef het gelijk, maar in de slotfase van de eerste helft vonden de Amsterdammers de korf makkelijker en werd er een klein verschil gemaakt. De rust stand – na een uiterst vermakelijke eerste helft – was 15-12. In het begin van de tweede helft bleef het gat zo rond de twee verschil, in het voordeel van de Blauw-Witten. Aan de hand van Gertjan Meerkerk knokte DVO zich weer naast de thuisploeg: hij maakte zijn 750e doelpunt in de Kenonz Korfbal League, niet veel later gevolgd door nummer 751 en 752. In deze fase vielen ook Menno van der Neut en de ingevallen Scott de Decker op. Zij scoorden vlak na elkaar beide een fraaie doorloopbal. Het moment dat DVO gelijk kwam, bleek ook het moment dat de wedstrijd echt zou kantelen richting de bezoekers. Meerkerk kon niet meer missen in deze periode en ook Van der Neut deed heel aardig mee. DVO liet in de eindfase zien dat de play-offvorm daar is en speelde de wedstrijd gedegen uit. Dankzij de zege eindigen de Bennekommers de reguliere competitie als derde, waardoor LDODK in de play-offs de tegenstander zal zijn. (Uitslag: 22-26)

Fortuna – KCC/CK Kozijnen
Het duel tussen Fortuna en KCC stond voor de thuisploeg vooral in het teken van het afscheid van Ard Korporaal, die dertien jaar lang de ploeg onder zijn hoede had. Bij KCC ging het nog om de knikkers: de ploeg had bij winst nog de mogelijkheid op het ontlopen van de play-downs. Het waren de gasten die uit de startblokken schoten en snel een 0-2 voorsprong namen, maar Fortuna wist de achterstand aan de hand van Daan Preuninger, die goed zou zijn voor zeven goals in de eerste helft, net zo snel weer weg te poetsen. In het andere vak was Nik van der Steen nog niet op schot, mede door goed verdedigend werk van Koen Collée. Bovendien had Merijn Mensink het niet gemakkelijk met Sydney Schol in de rebound. Michelle van Geffen en Fleur Hoek vingen dit echter prima op met de nodige rebounds en goals. Dit resulteerde in een run van vier doelpunten en een 8-4 voorsprong na iets meer dan een kwartier spelen. Het lukte KCC voor rust niet om dat gat te dichten, mede doordat Fortuna telkens direct antwoordde op een goal van de Capellenaren. Bij een ruststand van 14-9 zochten de ploegen de kleedkamers op. Na rust startte KCC opnieuw goed en de ploeg kwam de ploeg terug tot 14-11. Daarna nam Fortuna het initiatief weer over en met opnieuw vier goals op rij werd de voorsprong weer uitgebreid. Joren van Nieuwenhuijzen had inmiddels het veld verlaten met een schouderblessure. Hij werd vervangen door Jimmy Swikker. KCC had het aanvallend lastig in de tweede helft en kreeg nu ook een stuk minder kansen dan Fortuna. Zo liep de thuisploeg langzaam maar zeker verder weg. Nik van der Steen kwam eindelijk los van Koen Collée en scoorde in de tweede helft maar liefst zeven keer, wat zijn wedstrijdtotaal op acht bracht. In een roerige slotfase vielen er aan beide kanten nog de nodige goals en verliet ook Swikker geblesseerd het veld na een botsing met de paal. Tim van Oosten kon hierdoor nog wat minuten maken. Uiteindelijk nam Fortuna in stijl afscheid van Ard Korporaal met een klinkende 29-19 overwinning op een zeer matig KCC. Daan Preuninger werd met tien goals topscorer. (Uitslag: 29-19)

Stand (bijgewerkt t/m 23 maart):

W P DS
1. PKC * 18 31 +121
2. LDODK * 18 27 +54
3. DVO * 18 27 +60
4. KZ * 18 27 +73
5. Fortuna 18 21 +84
6. Blauw-Wit 18 16 -9
7. DOS ’46 18 14 -38
8. HKC 18 8 -82
9. KCC 18 6 -105
10. Groen-Geel 18 3 -158

* geplaatst voor de play-offs

Foto: Winanda van Zwamen

Gerelateerde artikelen

In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
In de media #17
Competitie
In de media #17
In de slotfase van de zaalcompetitie stijgt de spanning én de media aandacht. Zo maakte de NOS een item met Richard Kunst en waren Femke Faber en Ran Faber te gast in de studio bij Sa!  DVO/Transus – Fortuna DVO plaatst zich na thriller voor play-offs – Bennekoms Nieuwsblad (premium) DVO heeft ticket voor play-offs […]
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #17
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #17
Spannend was het zaterdagavond in Bennekom, maar DVO sleepte uiteindelijk toch het laatste ticket voor de play-offs binnen. In de onderste regionen blijft het nog even spannend, want hoewel Groen-Geel nu wel zeker weet dat het direct zal degraderen, mag KCC door de winst op HKC nog een beetje hoop houden op plek acht. In […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule