Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24, #2

Competitie

Speelronde twee startte al op vrijdagavond, met het duel tussen LDODK en Groen-Geel. Voor Terrenc Griemink betekende het een weerzien met zijn oude club en diens supporters. Verder in de tweede ronde onder andere de clash tussen PKC en Fortuna en – misschien wel net zo interessant – KZ vs. DVO.

LDODK/Rinsma Modeplein – GG/RMcD Huis Emma
Met Danique Klaren in de basis op de plek van Esmée van Veen en met Harjan Visscher op de bank begon LDODK voortvarend aan het duel met Groen-Geel. Voor Terrenc Griemink een wedstrijd met een bijzonder tintje, tegen zijn oude ploeg. En waar Griemink vorige week nog zonder doelpunten naar de kant ging, was het vrijdagavond in Gorredijk wel raak. In de eerste fase van de wedstrijd liet de thuisploeg direct merken dat er niks te halen viel voor Groen-Geel. De ploeg uit Wormer kwam er door de verdedigende druk van LDODK slechts mondjesmaat aan te pas, terwijl bij de Friezen veel lukte. In een ommezien was het dan ook al 10-2, waarbij Griemink al vier goals achter zijn naam had staan. Daarna ging de Friese storm enigszins liggen. Inmiddels had coach Mady Tims al gewisseld, de heren Jasper de Leeuw en Bjarne Hendriks werden van vak gewisseld. In de slotfase van de eerste helft slaagde Groen-Geel er ook een paar ballen binnen te prikken, maar het verschil was allang gemaakt (17-6 rust).Na rust kwam Groen-Geel fel uit de kleedkamers. Femke Faber bleef bij LDODK achter op de bank, Marrit van der Laan was haar vervanger. Door de wissel werd het, met name aanvallend, in dat vak enigszins onrustig. Na tien minuten had LDODK slechts vier keer gescoord, maar Groen-Geel kon ook niet dichterbij komen. Zo kabbelde de wedstrijd een beetje voort, zonder echt hoogstaand te spelen kon LDODK het verschil zo rond de tien doelpunten houden. In de slotfase was er nog het debuut van jeugdinternational Jurjen Veenstra bij LDODK, en de invalbeurt van Daniëlle Bos-Hulst. Zij kreeg bij het tweede al een publiekswissel vanwege haar zwangerschap, maar mocht ook nog even afscheid nemen van een volle sporthal Kortezwaag. Spannend was het geen moment vrijdagavond en de eindstand gaf het niveauverschil duidelijk weer. (Uitslag: 25-13)

PKC/Vertom – Fortuna
Geen Bo Oppe bij PKC, hij was niet fit. Richard Kunst was de hele week ziek geweest maar startte wel in de basis, naast Olav van Wijngaarden. Bij Fortuna startte Jimmy Swikker in de basis en zat Michelle van Geffen op de bank. Voorafgaand werd al ingeschat dat het verschil tussen beide ploegen groter zou zijn dan andere jaren. De thuisploeg gaf in de verdediging volle druk waardoor Fortuna er aanvallend moeilijk uit kwam. Na ruim een kwartier spelen stond er een 10-3 stand op het scorebord, waarbij Kunst goed was voor vijf doelpunten. Al voor rust moest Daan Preuninger zich laten vervangen vanwege een enkelblessure, Merijn Mensink kwam op zijn plaats. Bij rust was het verschil acht goals, vooral het vak van Hoek (samen met Van Nieuwenhuijzen, Swikker en Van Ginkel) kwam er aanvallend moeilijk uit. Bovendien pakten de vrouwen van PKC verdedigend veel afvallende ballen waardoor het bij Fortuna ontbrak aan herhalingen. In de tweede helft kwam Jorien Jordaan op de plek van Kunst en Lise van Maldeghem verving Zita Schröder. Die wisselingen zorgden ervoor dat het spel van PKC niet beter werd, terwijl Fortuna ondanks de grote achterstand zich knap herpakte. Het verschil werd behoorlijk verkleind, maar echt spannend werd het geen moment. Ondanks de overwinning speelde PKC een matige tweede helft, Fortuna kijkt alweer vooruit naar het belangrijke duel met DOS ’46. (Uitslag: 25-19)

KCC/CK Kozijnen – Blauw-Wit (A)
Nog altijd een KCC zonder Randy Oosting, hij was nog niet hersteld van zijn enkelblessure. Blauw-Wit startte met dezelfde acht als vorige week tegen LDODK, coach Barry Schep had alleen de eerste aanval en eerste verdediging gewisseld. Bij de bezoekers speelde Randell van der Steen zijn honderdste duel in de Korfbal League, en dat bekroonde hij met de openingsgoal van de wedstrijd. De doelpunten vielen aan beide kanten moeilijk door de verdedigende druk, maar de Amsterdammers waren de betere ploeg in de beginfase. Toch was er pas bij 5-9 het eerste verschil van vier. Tegen het einde van de eerste helft kwam KCC wat meer los en kwam de thuisploeg terug tot 8-9. Echter, een onnodige overtreding zorgde voor een vrije bal waarmee Jordi van Elburg zijn tweede van de wedstrijd binnenschoot de ruststand op 8-10 bepaalde. Na de rust slaagde KCC er maar niet om te scoren, waardoor Blauw-Wit langzaam maar zeker uit kon lopen. Julian Middelkoop doorbrak na maar liefst vijftien minuten (!) de ban met zijn 100e Korfbal Leaguedoelpunt. Vanaf dat moment vielen de doelpunten weer bij KCC, maar het was te laat om Blauw-Wit nog het vuur aan de schenen te leggen. (Uitslag: 15-20)

KZ/Keukensale.com – DVO/Transus
Bij de thuisploeg waren Anouk Haars en Alwin Out niet volledig inzetbaar. Bij DVO was Robbe de Wit nog niet fit. Daarnaast nam routinier Barbara Brouwer vorige week afscheid vanwege zwangerschap. Wel startte Jeffrey van Huenen weer in de basis, na wat blessureleed. De eerste paar minuten van de wedstrijd waren onrustig. De aanvallen kwamen niet echt los en er werden veel overtredingen gemaakt rondom de korf. DVO herstelde zich snel, in tegenstelling tot KZ. De Bennekommers gaven veel verdedigende druk, wat resulteerde in slechte schoten en slordige passing van de thuisploeg. Tekenend voor het zwakke KZ waren daarnaast de drie gemiste strafworpen. Bij DVO stond het hele team op scherp, werd er goed samengewerkt en de ploeg scoorde in deze fase van de wedstrijd dan ook makkelijk. Na een kwartier spelen stond er een stand van 3-11 op het scorebord en schoot DVO een percentage van 38 procent, waar KZ slechts 11 procent tegenover zette. Pas richting het einde van de eerste helft lukte het KZ steeds beter om zich onder de druk van DVO uit te spelen. Voor rust werd de achtervolging ingezet en uiteindelijk gingen de teams bij een stand van 9-14 de kleedkamers in. Beide ploegen kwamen goed uit de rust, maar naarmate de tweede helft vorderde zakte DVO weg, waar KZ steeds beter ging spelen. Met nog achttien minuten te spelen werd Alwin Out in de ploeg gebracht en niet veel later kwam Anouk Haars ook aan speelminuten toe, zij het alleen aanvallend. De twee internationals gaven KZ met sterk reboundend werk en allebei een belangrijk doelpunt een flinke duw in de goede richting. Het was captain Esther Cordus die twee minuten voor tijd de aansluitingstreffer scoorde (20-19). Even leek het erop dat KZ na de zwakke eerste helft toch nog een puntje in eigen huis zou houden, maar Daniëlle Boadi besliste 20 seconden voor tijd de wedstrijd met een mooie doorbraakactie. (Uitslag: 20-22)

DOS ’46/VDK Groep – HKC/Creon Kozijnen
Een fijne beginfase van het duel, waarin beide ploegen elkaar weinig ontliepen. DOS ’46 had wel reboundoverwicht, waardoor er vaker herhaald kon worden dan bij HKC. Bovendien duurde het aanvallend af en toe lang voor de organisatie bij HKC stond, waardoor men pas laat in de schotklok tot een poging kwam. Tot 7-7 ging het scorendewijs gelijk op, daarna kwam de thuisploeg voor het eerst op een gaatje van twee met nog zes minuten te spelen in de eerste helft. In de slotfase had DOS ’46 het betere van het spel, en bij rust was het 12-9 in het voordeel van de Nijeveners. Dat verschil werd direct na rust uitgebouwd, dankzij een handjevol doelpunten van Christian Dekkers. HKC-coach Marrien Ekelmans sloeg aan het wisselen, Jop Brouwer werd van vak gewisseld en even later moest Danny den Dunnen geblesseerd het veld verlaten. DOS ’46 trok zich daar niks van aan en bleef doorscoren, waar bij HKC de ballen juist niet vielen. Na een kleine tien minuten in de tweede helft was het verschil opgelopen tot zeven doelpunten (18-11). Ook bij DOS ’46 werd er gewisseld, Sam Meijer kwam aanvallend in de ploeg voor Cerèn Wonink en bekroonde haar invalbeurt direct met een doelpunt. Even later zette Leander Zwolle zijn ploeg op tien verschil (21-11) en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Willemien Kragt was eigenlijk de hele wedstrijd redelijk onzichtbaar, tot zij één minuut voor tijd toch nog een doelpuntje meepikte én even later met een onvervalste buzzerbeater de eindstand op het bord zette. Dekkers werd topscorer van de avond, hij maakte er acht voor DOS ’46 dat met deze zege ongetwijfeld vertrouwen tankte. (Uitslag: 26-16)