Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24, #3

Competitie

Tijd voor speelronde drie in de Kenonz Korfbal League, met daarin onder andere de verrassende zege van DVO op PKC en een heel ruime overwinning van KZ op KCC, onder aanvoering van Esther Cordus. De streekderby tussen Groen-Geel en Blauw-Wit werd een prooi voor de hoofdstedelingen.

HKC/Creon Kozijnen – LDODK/Rinsma Modeplein
Esmée van Veen keerde terug in de basis bij LDODK, waar Ran Faber deze week op de bank begon. In de beginfase kon LDODK vrij makkelijk weglopen naar vijf verschil (4-9) dankzij onder andere drie goals van Marjolijn Kroon. Maar, de Friezen konden nog niet overtuigen in de eerste helft. HKC, vocht zich terug tot op twee doelpunten (7-9) en veranderde verdedigend van tactiek. De eerste bal werd achter gehouden, om het spel van LDODK te vertragen en bovendien werd er ingezakt op het schot om daarmee de rebound onder druk te zetten. Desalniettemin konden de bezoekers richting de rust weer uitlopen naar vijf verschil, 8-13 was de ruststand. In de tweede helft was het een stuk moeizamer van de kant van de Friezen. Het afrondingspercentage zakte en HKC koos er voor om nog extremer achter te verdedigen. LDODK kwam ver buiten uit en laat in de schotklok, waardoor de kwaliteit van de kansen ook niet altijd goed was. In het begin van de tweede helft werd het gat nog wel vergroot tot zes (11-17 en 12-18) maar HKC bleef knokken en kwam terug tot drie verschil (16-19). Uiteindelijk maakte HKC nooit echt aanspraak op een goed resultaat maar Eliza Roest gaf naderhand aan dat deze nederlaag een stuk minder kansloos voelde als die van vorige week. Bij LDODK ging het de tweede helft alles behalve soepel, maar de punten gingen ‘gewoon’ mee naar Friesland. (Uitslag: 18-21)

GG/RMcD Huis Emma – Blauw-Wit (A)
De goals vielen niet makkelijk in de regioderby, mede doordat beide ploegen goed verdedigden. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel tot 4-5. Daarna stokte het bij Groen-Geel aanvallend. Er werden slordige aanvallen gespeeld en de afronding was niet goed. Blauw-Wit speelde rustig door en daar vielen de doelpunten iets beter dan bij Groen-Geel, vooral bij Niels Stuurstraat. Bij rust was het 4-9, waarbij er vier goals uit handen van Stuurstraat kwamen. Na rust vielen er enkele doelpunten snel achter elkaar. Maar na de 8-13 duurde het bij beide ploegen lang voordat er weer gescoord werd. Er volgde een rommelige periode waarin er niet echt hoogstaand korfbal gespeeld werd. Blauw-Wit was duidelijk de betere ploeg, maar zal ook niet echt tevreden zijn geweest over het aanvallende gedeelte. Groen-Geel zal aanvallend uit een ander vaatje moeten tappen, wil het andere ploegen moeilijk gaan maken. De thuisploeg kwam tegen Blauw-Wit maar mondjesmaat onder de druk vandaan. (Uitslag: 13-19)

Fortuna – DOS ’46/VDK Groep
Een belangrijk duel voor Fortuna, dat de punten hard nodig had om de aansluiting met de middenmoot niet te verliezen. Daan Preuninger, die vorige week tegen PKC geblesseerd uitviel, was fit genoeg om te starten. Bij DOS ’46 ontbrak Fardau de Boer, Ceren Wonink had een basisplaats. De Delftenaren begonnen prima, met een 0-2 voorsprong, maar Christian Dekkers maakte die achterstand ongedaan. De doelpunten waren vrij schaars, maar DOS ’46 slaagde er in om een gaatje van twee te slaan en dit vast te houden. Verdedigend deden de Nijeveners het uitstekend, het vak van Preuninger en Van der Steen had veel moeite om een goede kans te creëren. Fortuna werd ver naar buiten gedwongen en had veel éénschotsaanvallen. Daartegenover stond dat DOS ’46 geduldiger en beter georganiseerd speelde. Eline van Veldhuisen was, naast Dekkers, belangrijk in de eerste helft voor de bezoekers. Zij maakte haar vierde doelpunt van de avond betekende dat DOS ’46 vlak voor rust voor het eerst op drie verschil kwam (8-11 ruststand). Na rust begon Fortuna een stuk beter dan dat het geëindigd was. Echter, DOS ’46 bleef goed meescoren en dus bleef het verschil aanwezig. Roos van Groen keerde – na lang blessureleed – terug in het eerste van de Delftenaren, zij kwam op de plek van Jessica Lokhorst die naar het andere vak verhuisde om Van Veldhuisen te beteugelen. Ook Joren van Nieuwenhuijzen viel in, op de plek van Van der Steen. Het zorgde ervoor dat Fortuna wat meer reboundkracht had en eindelijk weer eens een lange aanval kon spelen die uiteindelijk door Van Nieuwenhuijzen zelf bekroond werd met een doelpunt. Bovendien had DOS ’46 het ook aanvallend moeilijker, Van Veldhuisen werd goed uitgeschakeld en de ballen vielen even niet. Fortuna zette een inhaalrace in en kwam, puntje voor puntje, dichterbij. Met nog een ruime vijf minuten te spelen was het Hoek die de aansluitingstreffer maakte (19-20) maar Dekkers zorgde voor wat ademruimte voor zijn ploeg door zijn zevende doelpunt te maken (19-21). Preuninger deed met een prachtig doelpunt een duit in het zakje en met zo’n vier minuten nog te spelen kon het nog alle kanten op. Beide ploegen kregen voldoende kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar uiteindelijk werd er niet meer gescoord. (Uitslag: 20-21)

DVO/Transus – PKC/Vertom
De thuisploeg kwam in een volle DVO-hal werkelijk als een komeet uit de startblokken en al snel stond de thuisploeg dan ook op een 4-0 voorsprong. Echter, PKC verblikte of verbloosde niet en toen de DVO-storm enigszins kalmeerde werd de achterstand vakkundig weggepoetst. Jelmer Jonker en Richard Kunst schoten in de beginfase met scherp en na negen minuten korfballen was er de eerste voorsprong voor PKC: 5-6. Daarna ging het gelijk op en ontspon zich een heerlijk duel. In de slotfase van de eerste helft trok DVO op scorend vlak het initiatief naar zich toe en met vijf goals op rij werd het 16-12. Sanne van der Werff schoot de ruststand op het bord (16-13). In de eerste aanval na rust liep PKC direct tegen een schotklokoverschrijding aan en daar zette DVO twee doelpunten tegenover. Wat volgde was een tweede helft vol strijd, maar niet echt met mooi korfbal. PKC ging wisselen, Brett Zuijdwegt ging nar het andere vak en Zita Schröder kwam naast Kunst. Dat bracht meer dreiging in dat vak en langzaam maar zeker kroop PKC dichterbij. Van 20-16 werd het 20-19 en DVO kwam er even niet meer uit. Roos Scherrenburg, net teruggekeerd bij DVO, kwam op de plek van Maayke Brouwer om wat meer rebounds te pakken. PKC kreeg wel kansen voor de gelijkmaker, maar verzuimde deze te verzilveren en aan de andere kant was het Annelie de Korte die DVO weer wat lucht verschafte: 21-19. Jorien Jordaan werd gebracht bij PKC, maar ook hij kon geen potten breken. Van 21-20 slaagde DVO er in opnieuw weg te lopen met vier goals op rij. Dat was het breekpunt in een chaotische en onrustige tweede helft. Van der Werff moest in de slotfase nog met een gele kaart van het veld, nadat zij De Korte aan het hoofd raakte. Het veranderde niets meer aan de uitkomst van de wedstrijd: DVO zette een knappe prestatie neer en was PKC de baas. (Uitslag: 27-24)

KCC/CK Kozijnen – KZ/Keukensale.com
De thuisploeg kon in de derde speelronde nog altijd geen gebruik maken van de geblesseerde Randy Oosting en ook Demi van Oosten was niet wedstrijdfit. Bij KZ daarentegen leek het ergste blessureleed eindelijk voorbij: na twee wedstrijden op de bank te zijn begonnen, startten Anouk Haars en Alwin Out tegen KCC weer in de basis. Waar KZ vorige week tegen DVO een zwakke beginfase speelde, kenden de Koogers vandaag een bliksemstart. Die was vooral te danken aan een vlijmscherpe Esther Cordus, die zowel de 0-1 als de 0-2 voor haar rekening nam. KCC kwam moeizaam in zijn spel en had veel éénschotsaanvallen. Het ontbrak de ploeg daarnaast aan scherpte in de afronding. Die was er aan de kant van KZ wel, waardoor de gasten na nog geen kwartier spelen al op een 2-8 voorsprong stonden. Cordus was nog altijd niet te stoppen, ook niet toen aan de KCC-zijde Michelle Jongenburger verdedigend in de ploeg werd gebracht op de positie van Sanne Alsem. Met haar zesde van de avond bracht ze het verschil op acht goals door de 3-11 te scoren. Het was Stefan Dekkers die KCC bij de hand nam voor een eindsprintje, wat ervoor zorgde dat de schade voor rust beperkt bleef tot 8-13. Daarmee leek het weer enigszins een wedstrijd, maar dat bleek slechts van korte duur. Het was – natuurlijk – Cordus die na rust binnen 10 seconden de 8-14 op het scorebord zette en dat was het startsein van een Koogse storm in Capelle aan den IJssel. Waar KCC moeizame aanvallen kende, veel airballen schoot en ook reboundend weinig in te brengen had, lukte bij KZ alles. Het sterke Koogse collectief liep dan ook verder en verder weg. Via 9-20 werd het 10-25 en pas in de slotfase lukte het KCC nog een aantal doelpuntjes mee te pikken. Het krachtsverschil bleef echter groot en uiteindelijk werd KCC bij een eindstand van 16-30 uit zijn lijden verlost. (Uitslag: 16-30)

Stand in de Kenonz Korfbal League (bijgewerkt t/m 2 december)

W P DS
1. LDODK 3 6 +22
2. DVO 3 6 +11
3. DOS ’46 3 5 +11
4. KZ 3 4 +14
5. PKC 3 4 +9
6. Blauw-Wit 3 4 +4
7. Groen-Geel 3 1 -18
8. Fortuna 3 0 -9
9. HKC 3 0 -19
10. KCC 3 0 -25

 

Foto homepage: Frank Stollman

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule