HKC pakte zaterdagavond de eerste punten van het seizoen door in Wormer te winnen van Groen-Geel, een overwinning die werd gevierd alsof de ploeg het kampioenschap binnensleepte. Feest was het ook in Nijeveen, waar DOS ’46 in een spannend duel DVO op een gelijkspel hield. Zondagmiddag won KZ de regioderby met Blauw-Wit en pakte LDODK met slechts veertien doelpunten toch de winst tegen Fortuna.
Alle wedstrijden zijn live te volgen via Eyecons, klik voor de livestream van jouw keuze op één van de onderstaande thumbnails. Dit artikel wordt gedurende de speelronde verder aangevuld.
PKC/Vertom – KCC/CK Kozijnen
De personele problemen waren ook deze week nog niet opgelost bij KCC. Geen Demi van Oosten, geen Randy Oosting én geen Sanne Alsem bij de Capellenaren. Bij PKC geen Zita Schröder, Jelmer Jonker en Brett Zuijdwegt startten op de bank maar waren wel inzetbaar. Lichtpuntje voor PKC was wel dat Nienke Hintzbergen weer kon starten. Ook Bo Oppe stond in de basis, tegen zijn oude ploeg. Diezelfde Hintzbergen en Oppe maakten in de beginfase al hun eerste goals, en zonder al te veel problemen liep PKC uit naar een 5-1 voorsprong. Daarna kenden beide ploegen een matige fase, KCC leed veel balverlies in de vroege opbouw door passfouten en kwam daardoor eigenlijk niet tot goede aanvallen. Het vak van Koen Collée en Sydney Schol kwam zelfs de hele eerste helft niet tot een goal. Ook PKC leed veel balverlies en kon niet overtuigen. De ploeg kreeg genoeg kansen in de eerste helft maar schoot niet goed, waardoor het krachtsverschil niet echt in scores uitgedrukt werd. In de slotfase van de eerste helft zette de thuisploeg nog even aan het liep uit naar 13-5. Het duurde vierenhalve minuut voor de eerste goal van de tweede helft werd gemaakt, die viel aan de kant van KCC. Jelmer Jonker, die ingevallen was voor Richard Kunst, werd eerst goed verdedigd door Collée maar maakte even later wel de vrije bal voor 14-6. Het was een gezapige, tamme boel in de PKC-hal, beide ploegen misten een beetje vuur. PKC was op alle fronten beter dan KCC, maar was niet bij machte om er een vermakelijke wedstrijd van te maken en KCC daar tegenover was niet in staat om partij te bieden. Olav van Wijngaarden probeerde het vuurtje nog even op te stoken, hij speelde prima en pakte heel veel steals en maakte nog een mooie goal. Echt een leuke wedstrijd werd het nooit en PKC won eenvoudig – zonder zelf goed te spelen – met tien doelpunten verschil. Heel veel werk aan de winkel voor KCC. (Uitslag: 22-12)
GG/RMcD Huis Emma – HKC/Creon Kozijnen
In een zeer goed gevulde sporthal in Wormer werd zaterdagavond het duel tussen Groen-Geel en HKC gespeeld. Een duel dat toch wel bestempeld kon worden als degradatiekraker, voor beide ploegen waren twee punten erg welkom. Tot 2-2 ging het gelijk op, maar daarna nam HKC het initiatief. Aan de andere kant miste Groen-Geel veel grote kansen, zo kreeg Lisanne de Bruin al vier vrije ballen die zij verzuimde te verzilveren. Een overtreding van Daan Koppenol en het opstootje dat daarna ontstond, kostte Koppenol (HKC) en Jasper de Leeuw (Groen-Geel) een gele kaart en de daarbij behorende tijdstraf. HKC leek het beste met de situatie om te kunnen gaan en kon uitlopen naar een 3-6 voorsprong. Echter, in het resterende deel van de eerste helft kwam de thuisploeg steeds beter in de wedstrijd en met een 4-0 run werd de achterstand omgebogen tot een 7-6 voorsprong. Uiteindelijk werd er gerust met 7-7. Dat had ook een 8-7 voorsprong voor Groen-Geel kunnen zijn, ware het niet dat Britt Kwantes een strafworp vlak voor rust miste. De tweede helft verliep eigenlijk hetzelfde als de eerste helft. HKC nam het initiatief en liep uit. Toch knokte Groen-Geel zich terug in het duel aan de hand van een heel goed spelende Anna de Ridder. Echter, het andere aanvalsvak van de Wormers met Lisanne de Bruin bleef het heel moeilijk houden en daar lag het probleem bij Groen-Geel. De Bruin zat totaal niet in de wedstrijd en tot overmaat van ramp pakte De Leeuw in de tweede helft ook nog zijn tweede gele kaart. Op 16-17, 17-18 en 18-19 slaagde Groen-Geel er niet in om op gelijke hoogte te komen. HKC daarentegen scoorde op die momenten wel en dat bracht te beslissing. Het meegereisde HKC-publiek bouwde een feestje alsof het kampioenschap al binnen was, belangrijke punten voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam die nu van de nul af is. (Uitslag: 18-21)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken (volgen)
- Wedstrijdverslag Groen-Geel
- Wedstrijdverslag HKC
DOS ’46/VDK Groep – DVO/Transus
De thuisploeg startte prima aan het duel met DVO en kon in het eerste kwart goed bijblijven. Het tweede aanvalsvak van DOS ’46 had wel moeite met de verdedigende druk die DVO gaf, met name Christian Dekkers kwam moeilijk vrij tegen Gertjan Meerkerk. Daar tegenover zette Meerkerk zelf vier van de eerste acht Bennekomse doelpunten en hij was het dan ook die DVO hoogstpersoonlijk naar het eerste verschil van twee hielp. Een time-out voor DOS ’46 hielp niet, sterker nog: een rake strafworp van Koen van Roekel en direct balverlies er overheen was het resultaat. Kortom, het momentum lag op dat moment bij de bezoekers. Leander Zwolle en Dekkers werden van vak gewisseld, waardoor Zwolle de bewaking van Meerkerk op zich kreeg. Dat deerde Meerkerk niet, hij maakte gewoon zijn vijfde (7-11). DOS ’46 knokte zich terug, via goals van Tessa Lap en Eline van Veldhuisen die beide erg belangrijk waren voor de Nijeveners. Ook Dekkers kwam nu makkelijker vrij en maakte zijn eerste van de avond (10-12). Maar, in een vloek en een zucht was het verschil weer vier en met nog ruim twee minuten tot de rust bracht de staf van DOS ’46 Sam Meijer voor Ceren Wonink. Van Veldhuisen kreeg voor rust nog een strafworp maar miste deze kans op aansluiting, waardoor het verschil vier bleef. In de eerste vijf minuten na rust kon DVO de voorsprong uitbouwen naar zes (12-18), maar stapje voor stapje vocht DOS ’46 zich aan de hand van de vrouwen terug in de wedstrijd. Sam Meijer tekende voor de belangrijke 20-22, maar DVO had Meerkerk en Van Roekel die zich andermaal belangrijk maakten voor de ploeg. Ook Daniëlle Boadi deed een duit in het zakje en het verschil was zo weer vijf (20-25). Daan Dijkstra kwam verdedigend om Meerkerk even rust te gunnen, maar hij maakte een harde overtreding op Leander Zwolle en kon direct met een gele kaart weer vertrekken. Zwolle moest aangeslagen het veld verlaten Jesse de Jong – die eerder vervangen was door Thomas Visser – kwam op zijn plek. De Jong maakte de stip koelbloedig en Willemien Kragt maakte vervolgens de aansluitingstreffer (23-25). Verdedigend koos DOS ’46 er voor om risico te gaan nemen, om zo snel mogelijk de bal terug te veroveren en dat pakte goed uit. Mart Vrielink, die reboundend behoorlijk zijn mannetje stond tegen Van Roekel, maakte de 26-27. In de aanvallen daarna kreeg Meerkerk heel veel kansen om het gat weer naar twee te brengen, maar zelfs een vrije kans op een meter of vier ging er niet in. Meijer, die erg goed inviel, maakte de gelijkmaker met nog een ruime minuut te spelen. Over en weer kregen beide ploegen nog kansen maar de goal viel niet. Bij DOS ’46 werd het behaalde punt gevierd als een overwinning. Meerkerk stak later in een interview op de livestream de hand in eigen boezem en vond dat hij de beslissende had moeten maken, maar hij gaf ook de vrouwen van DOS ’46 de complimenten. (Uitslag: 27-27)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting – vanwege technische problemen zit er geen zaalgeluid onder de samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag DOS ’46
- Wedstrijdverslag DVO
Blauw-Wit (A) – KZ/Keukensale.com
De thuisploeg begon goed aan de regioderby met KZ, en kwam op een 2-0 voorsprong. KZ was in de beginfase zoekende en had zichtbaar moeite met de verdedigende druk van Blauw-Wit. Desalniettemin werd het 2-2 via doelpunten van de internationals, Esther Cordus en Alwin Out. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel en al in de beginfase koos de staf van Blauw-Wit ervoor om Lisa Prent en Linda van der Wal van vak te wisselen, zodat Prent tegenover Cordus zou komen te staan. Aan de kant van de Amsterdammers was het Jordi van Elburg die in de beginfase er bovenuit stak, hij maakte op 7-6 alweer zijn vierde van de middag tegen een hoog percentage. In de laatste fase voor rust kantelde de wedstrijd meer richting KZ, dat dankzij uitstekend reboundwerk van onder anderen Out veel kon herhalen. Met drie goals op rij werd het eerste verschil gemaakt (7-9) en dat gaatje van twee bleef tot de rust in stand (9-11 ruststand). De bezoekers kwamen sterk uit de rust en konden de voorsprong uitbreiden. Anouk Haars kwam voor Nikki Boerhout, die later in het andere vak terugkeerde op de plek van Marjolijn Schenk. Ook Blauw-Wit ging wisselen: Thijs Rodenburg kwam aanvallend voor Randell van der Steen, maar dat sorteerde weinig effect. Verdedigend koos de thuisploeg er voor om achter te gaan verdedigen, en zo de aanvalstijd van KZ te beperken. Maar KZ bleef rustig organiseren en Out heerste in de rebound, waardoor zijn vakgenoten maar konden blijven herhalen. Uiteindelijk vielen de ballen van Marijn van den Goorbergh en Esther Cordus wel, en bleef het gat zo rond de vier á vijf doelpunten. Het slotakkoord was voor Zoë Engel, die een buzzerbeater maakte en de eindstand op het bord zette. Een terechte overwinning van KZ in een wedstrijd die verder niet echt bijzonder was. (Uitslag: 16-21)
LDODK/Rinsma Modeplein – Fortuna
Wie voor veel doelpunten naar Gorredijk kwam zondagmiddag, kwam bedrogen uit. Het duel tussen LDODK en Fortuna werd vooral een heel verdedigende wedstrijd, met heel erg weinig doelpunten. Merijn Mensink had een basisplek bij Fortuna, en troefde in de rebound direct Ran Faber af voor de 0-1. LDODK startte aanvallend matig, maar verdedigend stond het vanaf de start goed. Fortuna ging als gevolg daarvan een aantal keer door de schotklok. Het duurde bijna negen minuten voor Marjolijn Kroon de eerste goal van LDODK maakt, die werd beantwoord door de tweede goal van Fleur Hoek (1-4). Al gauw greep Gerald Aukes in: Esmée van Veen en Marlou Kuiper werden van vak gewisseld zodat Van Veen tegenover Hoek kwam. Even later werd ook Terrenc Griemink naar de kant gehaald: Julian Frieswijk kwam op zijn plek om Merijn Mensink het vuur aan de schenen te leggen. Dat bracht rust en duidelijkheid in het vak met verder Ran Faber, Kroon en Van Veen en bovendien was Frieswijk goed voor twee doelpunten in de achtervolging op Fortuna (6-6). Met de 7-6 van Femke Faber was er dan de eerste voorsprong voor LDODK, met nog ruim zes minuten tot de rust. Hoek counterde, maar vervolgens was het Ran Faber die met zijn 200e doelpunt in de Kenonz Korfbal League opnieuw voor een voorsprong zorgde. Bij rust was het verschil twee in het voordeel van de thuisploeg (10-8). In de tweede helft werden de doelpunten nog schaarser. Het vak van Daan Preuninger had het aanvallend echt heel moeilijk en eigenlijk schoot heel Fortuna belabberd. Maar ook bij LDODK hield het aanvallend niet over. Femke Faber miste haar vrije ballen (om vervolgens wel van afstand te scoren) en ook Ran Faber miste een paar opgelegde kansen. Met nog een kwart wedstrijd te gaan was het 13-10 in het voordeel van LDODK en de eindstand stond zes minuten voor tijd al op het bord. Met de winst is LDODK nu alleen koploper, met de volle acht punten uit vier wedstrijden. (Uitslag: 14-12)
Stand Kenonz Korfbal League (bijgewerkt t/m 10 december)
W | P | DS | |
1. LDODK | 4 | 8 | +24 |
2. DVO | 4 | 7 | +11 |
3. PKC | 4 | 6 | +19 |
4. KZ | 4 | 6 | +19 |
5. DOS ’46 | 4 | 6 | +11 |
6. Blauw-Wit | 4 | 4 | -1 |
7. HKC | 4 | 2 | -16 |
8. Groen-Geel | 4 | 1 | -21 |
9. Fortuna | 4 | 0 | -11 |
10. KCC | 4 | 0 | -35 |
Foto: Miranda Fok, PKCfotografie