Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – play-offs #1

Competitie

Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.

In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over de wedstrijden en livestreams in de slotfase van de zaalcompetitie seizoen ’23/’24.
Op zaterdag 30 maart wordt in de Korfbal League 2 de tweede ronde van de play-offs gespeeld. Deze livestreams vind je hier.

PKC/Vertom – KZ/Keukensale.com
Anouk Haars begon bij KZ op de bank, Kevin Dik had wel een basisplaats ten faveure van Darren Krook. Marijn van den Goorbergh opende de score voor KZ, gevolgd door de 0-2 van Nikki Boerhout. Daarna kwam ook PKC scorend los, en werd de verdediging aangescherpt. De arbitrage hield de wedstrijd, waarin vanaf de start al direct veel fysieke duels uitgevochten werden, erg kort. Het was Sanne van der Werff die met de 4-3 PKC voor het eerst op voorsprong zette. De thuisploeg kon veelvuldig herhalen dankzij het reboundoverwicht, waar KZ veelal éénschotsaanvallen speelde. Toch duurde het even voor PKC echt los kon komen. Met nog acht minuten in de eerste helft was het Bo Oppe die – na aanwijzingen van coach Jennifer Tromp in de time-out – het verschil naar drie tilde (8-5). KZ-coach Tim Bakker begon met wisselen: Darren Krook kwam voor Kevin Dik maar de Koogers slaagden er niet in om voor rust het gat te verkleinen. Niet alleen de heren van PKC pakten veel rebounds, ook Brett Zuijdwegt pakte veel ballen. Vlak voor rust maakte ze bovendien de 11-6 en hoewel KZ via een rake strafworp van Zoë Engel nog wel wat terugdeed, was het verschil bij rust toch vijf goals dankzij de derde van Van der Werff (12-5). Na rust bracht KZ-coach Tim Bakker Anouk Haars in de ploeg om wat meer rebounds te pakken en daarmee vaker te kunnen herhalen. De bezoekers begonnen erg scherp aan de tweede helft: met vier goals op rij werd het gat met PKC snel verkleind tot één (12-11). Op dat moment stond Van der Werff op. Twee doelpunten van haar en twee van Richard Kunst maakten dat KZ binnen no-time weer tegen een achterstand aankeek. Bovendien werd er heel goed verdedigd: Jelmer Jonker schakelde Marijn van den Goorbergh helemaal uit. De Koogers konden niet genoeg brengen tegen PKC en met nog veertien minuten te spelen nam Bakker een time-out (18-12). Hij maande zijn ploeg de duels hard te maken, maar dat resulteerde vlak daarna in een strafworp voor Olav van Wijngaarden vanwege een herhaalde overtreding. Het kansenoverwicht dat PKC had, deed KZ de das om. Zes minuten voor tijd was het verschil opgelopen tot negen doelpunten en was de wedstrijd gespeeld. Het kwaliteitsverschil was simpelweg te groot: PKC was KZ op alle fronten de baas en won afgetekend. In de return volgende week zal KZ uit een ander vaatje moeten tappen, wil het PKC kunnen verslaan. (Uitslag: 26-16)

LDODK/Rinsma Modeplein – DVO/Transus
In Gorredijk waren het de bezoekers die een goede start van de wedstrijd kenden. Via twee goals van Jeffrey van Huenen kwam DVO op 0-2, vervolgens vielen ook de 0-3 en de 0-4. DVO kon veel vaker herhalen dan LDODK, terwijl de ploeg van Aukes toch eigenlijk het lengteoverwicht zou moeten hebben. LDODK kwam dankzij twee rake vrije ballen enigszins terug in de wedstrijd, maar kon niet overtuigen. DVO stond goed te verdedigen en dwong de Friezen meermaals door de schotklok. Het noopte Gerald Aukes tot het nemen van een time-out met nog zo’n dertien minuten op de klok. Ook DVO kende vervolgens een moeizame fase waarin de schoten niet vielen. Beetje bij beetje knokte LDODK zich terug in de wedstrijd: van 4-8 tot 8-10, maar vlak voor rust was het Annelie de Korte die met een knap afgemaakte doorbraak het verschil toch weer op drie bracht: 8-11. Het begin van de tweede helft was absoluut voor de thuisploeg. Erwin Zwart miste eerst een stip maar maakte even later een goede actie van Ran Faber af (9-11), gevolgd door een rake strafworp van Harjan Visscher. Visscher speelde vooral verdedigend bovendien een heel sterke wedstrijd en zorgde ervoor dat Gertjan Meerkerk vrijwel niet in het stuk voor kwam. Femke Faber maakte even later gelijk vanaf de zijlijn, op dat moment waren er pas vier minuten gespeeld. Bij DVO vielen de schoten niet, Meerkerk miste een strafworp en de Bennekommers gingen ook meermaals door de schotklok. Na de gelijkmaker van Faber volgde er een doelpuntloze fase van beide ploegen. Ran Faber brak de ban voor LDODK en zette zijn ploeg voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Aan de andere kant was het na twaalf minuten in de tweede helft eindelijk raak: Menno van der Neut bracht zijn ploeg op gelijke hoogte (12-12). Vervolgens liep LDODK uit, naar twee verschil (14-12), maar Rosalie Peet promoveerde haar eerste schot direct tot doelpunt en even later zette De Korte DVO weer naast LDODK vanaf de strafworpstip: 14-14. Met nog ruim zes minuten op de klok was het Daniëlle Boadi die met een knappe bal van afstand DVO weer op voorsprong zette. In de slotminuten werd het razendspannend maar vielen er geen goals, tot Van Huenen met nog drie seconden te spelen de strafworp verzilverde en DVO verzekerd was van de winst. LDODK mag het zichzelf aanrekenen dat het in de laatste negenenhalve minuut van de wedstrijd niet meer tot scoren kwam. 1-0 voor DVO dus, in deze ‘best of three’ serie. (Uitslag: 14-16)