Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #3

Competitie

In speelronde drie zagen we zaterdagmiddag een reprise van de laatste Korfbal Leaguefinale, die eindigde in een gelijkspel. In Capelle aan den IJssel haalde KZ hard uit tegen KCC en promovendus Unitas kon één helft partij bieden aan DOS’46. Op zondagmiddag reisde Blauw-Wit af naar Gorredijk om het op te nemen tegen LDODK, wat eindigde in een ruime overwinning voor de Amsterdammers.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

PKC/Vertom – Fortuna/Delta Logistiek
Bij PKC stond Olav van Wijngaarden voor het eerst dit Kenonz Korfbal Leagueseizoen in de basis, met masker op vanwege zijn gebroken neus. Dat betekende dat Arjen van Houwelingen op de bank begon. Laurens Leeuwenhoek speelde zijn 250e duel op het allerhoogste niveau en bekroonde dat jubileum met een goede wedstrijd. Met name in de eerste helft was de captain van PKC scherp, net als de rest van PKC. De thuisploeg liep uit naar een 13-8 ruststand, dankzij een enorm reboundoverwicht en een veel beter afrondingspercentage. In de tweede helft knokte Fortuna zich terug in de wedstrijd. Het spel werd aanvallend moeizaam aan beide kanten. Jessica Lokhorst had Zita Schröder in de tang en Joren van Nieuwenhuijzen gaf veel meer druk op Leeuwenhoek, die in de eerste helft nog tot vijf goals kwam. Aan de andere kant kwam Nik van der Steen erg moeilijk onder de druk van Jelmer Jonker uit. De doelpunten werden schaars vooral bij PKC dat er maar vier maakte na rust. In de slotfase kwam Van der Steen weer eens los van Jonker en direct schoot hij raak: 17-16. In de allerlaatste minuut maakte het aanvalsvak van PKC een verkeerde keuze en daardoor kreeg Fortuna nog één aanval voor de gelijkmaker. Van der Steen schoot zijn ploeg op gelijke hoogte en PKC kon daar niets meer tegenover stellen. Een gelijkspel, dat wellicht voor de Delftenaren voelde als winst. (Uitslag: 17-17)

KCC/CK Kozijnen – KZ/Thermo4U
De thuisploeg begon nog redelijk, maar gaandeweg de eerste helft zakte het niveau van de Capellenaren ver weg. Slechte passes en een zeer matig afrondingspercentage zorgden ervoor dat KCC maar tot zeven doelpunten kwam in de eerste helft. Daar tegenover stond KZ, waar juist veel wél lukte. Bovendien benutten de Koogers de opgelegde kansen als strafworpen en vrije ballen wel, en met een afrondingspercentage van 30% scoorde KZ maar liefst achttien keer voor rust. Na rust vergrootte KZ de marge naar vijftien goals en heerste de ploeg eigenlijk op alle vlakken. KCC kwam niet verder dan veel éénschotsaanvallen en de moedeloosheid droop van de ploeg. Tot overmaat van ramp moest Randy Oosting ook nog vijf minuten gaan zitten nadat hij een groene kaart kreeg, Sydney Schol was zijn vervanger. In de slotfase liet KZ de teugels iets vieren, maar met topscorers Alwin Out (acht goals) en Anouk Haars (zeven treffers) boekte de ploeg van Tim Bakker een heel ruime overwinning. (Uitslag: 13-32)

GG/RMcD Huis Emma – DVO/Transus
Het duel kende een rommelige start van beide kanten, met veel gemiste kansen. Het leidde tot weinig goals, halverwege de eerste helft stond er slechts een 3-3 stand op het scorebord. Met nog zo’n zeven minuten te spelen ging het beter lopen bij DVO. De Bennekommers dwongen Groen-Geel tot verre afstandsschoten onder druk, maar kwamen er zelf aanvallend beter en beter uit. Twee goals van Gertjan Meerkerk maakten het eerste verschil van twee, wat voor rust nog vergroot werd tot vier doelpunten (6-10). In het begin van de tweede helft knokte Groen-Geel zich terug naar één goal verschil (10-11) en de thuisploeg leek beter in de wedstrijd te komen. Echter, DVO brak de ban dankzij twee benutte strafworpen en liep opnieuw uit. De voor Meerkerk ingevallen Jeffrey van Huenen schoot de bezoekers zakelijk naar vijf verschil en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Koen van Roekel heerste in de rebound, wat er voor zorgde dat DVO veelvuldig kon herhalen. Groen-Geel kon daar weinig tegenover stellen en in de laatste acht minuten van de wedstrijd werd er helemaal niet meer gescoord door de ploeg uit Wormer. Bovendien zag men in de slotfase Lindsy Krop uitvallen met een blessure. Zonder echt hoogstaand te spelen boekte DVO een degelijke overwinning. (Uitslag: 13-23)

DOS’46 – Unitas/Perspectief
Het duurde even voor het duel in Nijeveen op gang kwam. Unitas opende de score na ruim drie minuten, DOS’46 had maar liefst acht en halve minuut nodig om de 1-1 op het bord te schieten. Er volgde een fase waarin beide ploegen redelijk gelijk op gingen, de thuisploeg sloeg een gaatje van twee maar Unitas kon goed partij bieden en bij blijven tot de rust (11-9). Direct na rust verkleinde Noah Bijsterbosch het verschil weer tot één, maar dat bleef lang het enige wapenfeit van de Harderwijkers in de tweede helft. DOS’46 had meer rebounds, kwam tot betere kansen en rondde beter af, waardoor de thuisploeg uit kon lopen. Van 11-10 werd het 18-10 en daarmee was het over en uit voor Unitas. Marc Houtman bracht nog wel A-juniore Sanne van der Velde, maar ook zij kon geen potten breken bij haar debuut in de Kenonz Korfbal League. De voorgaande weken kon de promovendus lang partij bieden aan PKC en Groen-Geel, maar tegen DOS’46 kwam Unitas te kort. Mooi voor DOS’46 was de invalbeurt voor Cerèn Wonink, die zij bekroonde met een doelpunt. Een prima zege voor DOS’46 dat in de tweede helft op alle fronten beter was dan Unitas. (Uitslag: 26-13)

LDODK/Rinsma Modeplein – Blauw-Wit (A)
Geen Marjolijn Kroon in de basis bij LDODK, zij had last van een achillespeesblessure. Blauw-Wit begon goed aan de wedstrijd en pakte snel een 0-3 voorsprong. De Amsterdammers kozen er voor om, net als tegen KZ, achter te verdedigen en dat sorteerde eigenlijk vanaf de start van het duel effect. LDODK kwam moeizaam tot de juiste kansen en schoot een heel matig percentage, terwijl Blauw-Wit, aan de hand van Mike van de Reep, snel uitliep naar een 3-7 voorsprong. Daarna kwam de thuisploeg wat beter in de wedstrijd en kroop dichterbij. Maar, direct na de aansluitingstreffer van Marlou Kuiper was het Frank Mostard die Blauw-Wit weer wat ademruimte gaf. Bovendien miste Kuiper een strafworp, terwijl Mandy Koelman aan de andere kant niet faalde vanaf tweeënhalve meter. Opnieuw liep Blauw-Wit uit, naar 9-14 bij rust. Na rust liep Blauw-Wit nog verder uit en dankzij goed verdedigend werk kon LDODK daar te weinig tegenover zetten. Kroon viel nog in, maar ook zij kon geen stempel drukken. Bij 13-20 leek de wedstrijd gespeeld, toen Marvin Piepers hard in botsing kwam met scheidsrechter Rick Voskamp. Piepers moest noodgedwongen met een kwetsuur aan het hoofd het veld verlaten. LDODK zette vervolgens nog één keer aan, met twee goals van Femke Faber op rij. Van 17-24 kwamen de Friezen terug tot 20-24 met nog zo’n vijf en halve minuut op de klok. Bij Blauw-Wit kwam Niels Stuurstraat voor Randell van der Steen en Stuurstraat maakte vlak daarna de 20-26. Dat was de nekslag voor de thuisploeg. Blauw-Wit won verdiend. (Uitslag: 21-29)