Kenonz Korfbal League Recap #7

Competitie

Na een korte break werd de Kenonz Korfbal League hervat met speelronde zeven. Genieten werd het met de kraker tussen gedeelde koplopers Fortuna en DVO, die letterlijk tot de laatste seconde spannend bleef. De ‘Derby van het Noorden’ in Nijeveen werd een prooi voor LDODK.

GG/RMcD Huis Emma – Blauw-Wit (A)
Een duel met grote belangen voor de nummers acht en negen van de ranglijst. Punten pakken om zo aan te blijven haken was de inzet in Wormer, wat beide ploegen presteerden tot nu toe wisselvallig. Mandy Koelman was ziek thuisgebleven, Stephanie van Geffen kreeg een plaats in de basis-acht bij Blauw-Wit. De wedstrijd kende een rommelig begin, met korte aanvallen van Groen-Geel en de eerste drie goals van Blauw-Wit die alle drie uit strafworpen kwamen. Halverwege de eerste helft sloegen de bezoekers het eerste gaatje, van 3-3 werd het 4-8. Blauw-Wit kon afwisselend met de mannen en de vrouwen voorin spelen, terwijl het bij Groen-Geel toch vooral van de mannen moest komen. Na een lekker blok op Frank Mostard jutte Terrenc Griemink het thuispubliek wat op, maar telkens als Groen-Geel scoorde kon Blauw-Wit antwoorden. Al voor rust had de staf van Groen-Geel flink gewisseld, zo werden Lindsy Krop en Lisanne de Bruin van vak gewisseld en kwam Kevin Dik binnen de lijnen, maar de Wormernezen konden niet voorkomen dat Blauw-Wit tot aan de rust op voorsprong bleef (9-13). Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. De thuisploeg had het aanvallend moeilijk en kwam vaak slechts tot éénschotsaanvallen. De poeg knokte wel en werkte hard maar het mocht niet baten. De schade werd nog enigszins beperkt gehouden, het verschil was met nog zeven minuten te spelen zeven doelpunten (16-23) maar de zege kwam voor Blauw-Wit niet in gevaar. (Uitslag: 21-25)

Fortuna/Delta Logistiek – DVO/Transus
De kraker van speelronde zeven was het duel tussen Fortuna en DVO die samen de koppositie deelden. De Fortuna-hal zat dan ook behoorlijk vol en het aanwezige publiek kreeg absoluut waar voor zijn (en haar) geld. Na een gelijk opgaande openingsfase sloeg DVO aan de hand van een bijzonder scherpe Gertjan Meerkerk een gaatje van twee (4-6) maar dat werd al gauw weer weggepoetst door Fortuna. Voorafgaand aan het duel had DVO-coach Richard van Vloten aangegeven Fortuna onder de honderd pogingen te willen houden, maar al snel bleek dat dit een lastige opgave zou gaan worden. Fortuna had veel pogingen maar een veel minder afrondingspercentage. Scorend had DVO het initiatief, maar echt uitlopen lukte niet. Waar bij DVO Meerkerk gouden handjes had,  was dit bij Fortuna het geval bij Mick Snel en Nik van der Steen. Op 8-10 was het twee keer Snel die zo eigenhandig het verschil ongedaan maakte, waarna Fortuna het initiatief overnam. De 12-10 van Fleur Hoek was haar derde en daarmee haar 500e doelpunt in de Korfbal League. Toen het rustsignaal klonk stond er een 16-14 stand op het bord. Fortuna had in de eerste helft al 77 pogingen genomen, tegen een afrondingspercentage van 21%. DVO daarentegen stond op 48 pogingen tegen 29%. De thuisploeg kwam goed uit de rust en kon dankzij de veelvuldige rebounds blijven herhalen waardoor de ballen uiteindelijk vanzelf vielen. Een prachtige combinatie tussen Van der Steen en Snel, afgerond door laatstgenoemde, tekende het goede spel van de thuisploeg. Maar DVO gaf zich, zelfs bij een 27-21 achterstand, alles behalve gewonnen. Na twee goals van Annelie de Korte was het momentum aan Bennekomse zijde. Ondanks het fantastische reboundwerk van Daan Preuninger vielen de ballen bij Fortuna niet en bij DVO geloofde iedereen in een mogelijke stunt. Helemaal toen Meerkerk met zijn tiende de aansluitingstreffer binnenschoot (27-26) met nog drie minuten op de klok Er ontspon zich een heerlijke slotfase die uiteindelijk prima uitgespeeld leek te gaan worden door Fortuna. Echter, met nog welgeteld dertien seconden op de klok was het opnieuw Meerkerk die aantekende voor zijn elfde doelpunt en daarmee bijna zeker een punt voor DVO leek binnen te slepen. Leek.. Want matchwinner Nik van der Steen schoot de buzzerbeater binnen en stelde daarmee de volle buit veilig voor de Delftenaren. (Uitslag: 28-27)

DOS’46 – LDODK/Rinsma Modeplein
Een bomvolle sporthal De Eendracht in Nijeveen voor de ‘Derby van het Noorden’. Het duurde even voor de openingstreffer – uit handen van Leander Zwolle – viel, maar daarna kon DOS’46 een 4-1 voorsprong nemen. Daarna kwam LDODK, onder meer dankzij twee doelpunten op rij van Harjan Visscher, langszij. Vervolgens konden de Friezen zonder echt groots te spelen heel makkelijk uitlopen. Van 4-6 werd het 5-13 bij rust: drie doelpunten van Femke Faber en vier van Ran Faber. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld en werd de ‘Derby’ nooit echt spannend. Direct na rust kon Marlou Kuiper vijf minuten naar de kant met een groene kaart maar dat deerde LDODK niet. Marjolijn Kroon kwam op de plaats van Kuiper en zij bleef staan nadat de straf van Kuiper erop zat. De bezoekers bleven steady spelen en hoewel DOS’46 tot meer doelpunten kwam, was dat vooral omdat LDODK in de slotfase de teugels liet vieren. De 17-23 van Christian Dekkers was zijn vierde en bovendien zijn 300e Korfbal Leaguedoelpunt. Een mooi feitje in een verder weinig bijzondere wedstrijd voor de Nijeveners, die zich ongetwijfeld meer hadden voorgesteld van deze wedstrijd. (Uitslag: 17-24)

Unitas/Perspectief – KZ/Thermo4U
De sfeer in De Sypel zat er lekker in voorafgaand aan het duel in Harderwijk. Voor Matté Lipke (KZ) een bijzondere avond, hij speelde tegen zijn oude ploeg en zette KZ direct op voorsprong (1-2). Unitas moest even warmdraaien en had moeite met de verdedigende druk die KZ gaf. Aan de andere kant was het bij KZ ook slordig in het begin en beide ploegen kregen veel overtredingen tegen. Er werden veel duels uitgevochten op het scherpst van de snede in de eerste helft. Na de gelijk opgaande beginfase (4-4) liep de thuisploeg uit naar een voorsprong van vier goals (8-4) wat resulteerde in een time-out van KZ na tien minuten spelen. Die voorsprong kon Unitas behouden, al werd het gaatje meermaals verkleind tot één goal en bij rust stond het 14-12. Het was voor het eerst dat Unitas met een voorsprong ging rusten, maar lang kon de thuisploeg hier in de tweede helft niet van genieten. Al na drieënhalve minuut in de tweede helft nam Unitas-coach Marc Houtman een time-out omdat hij zag dat zijn ploeg niet lekker uit de rust gekomen was. Het ontbrak met name aan rebounds, waardoor de aanvallen van Unitas vaak na één schot strandden. KZ kon veel herhalen en draaide de achterstand om naar een 14-17 voorsprong na negen minuten spelen in de tweede helft. Pas na twaalf minuten viel de eerste Harderwijkse goal in de tweede helft – overigens een prachtige goal – van Mike van Boven (15-19), maar op dat moment was Unitas eigenlijk al gezien. KZ nam de tijd om de aanvallen rustig neer te zetten en pakte veel rebounds en dat sorteerde effect. De Koogers speelden de wedstrijd gedecideerd uit en Unitas bleef opnieuw met lege handen achter. (Uitslag: 17-24)