Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #8

Competitie

Op zaterdagavond verraste KZ door koploper Fortuna met 25-19 te verslaan. Verder pakte DOS’46 belangrijke punten in Capelle aan den IJssel en had LDODK geen moeite met Unitas, al doet de eindstand wellicht anders geloven. Tenslotte moest Blauw-Wit een heel ruime nederlaag tegen DVO slikken.

KCC/CK Kozijnen – DOS’46
KCC kende een vliegende start: dankzij twee doelpunten van Bo Oppe stonden de Capellenaren al snel op voorsprong. Voor beide ploegen was het belangrijk om de punten te pakken en daarmee enigszins afstand te kunnen nemen van de onderste plekken op de ranglijst. Nadat KCC een 4-1 voorsprong nam, kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd. Het werd duidelijk dat er een plan was gemaakt op KCC: achterverdedigen op de heren en aanvallen over de dames. Dat sorteerde effect, met goals van Fardau de Boer en Eline van Veldhuisen. Ook Christian Dekkers, terug op het oude nest, deed een duit in het zakje en zo nam DOS’46 – met Thomas Visser in de basis – het initiatief over. De achterstand werd omgebogen naar een 4-7 voorsprong. Na een time-out voor de thuisploeg kon deze nog terugkomen tot één verschil, maar daarna liep DOS’46 richting de rust uit tot 9-13. Opvallend was te zien dat de scores van de Nijeveners breed verdeeld werden over de ploeg, terwijl het bij KCC vooral van Oppe moest komen. Na rust duurde het lang voor Sanne Alsem namens KCC het eerste doelpunt liet noteren en ondertussen was DOS’46 al lang en breed uit het zich verdwenen. Er zat te weinig energie en beweging in de ploeg bij KCC, éénschotsaanvallen en passfouten kenmerkten de wedstrijd voor de thuisploeg. Richting het einde van de wedstrijd bloedde het duel enigszins dood, in de laatste tien minuten vielen nog slechts twee goals. DOS’46 kon de wedstrijd rustig uitspelen en pakte zo heel belangrijke punten. (Uitslag: 13-22)

GG/RMcD Huis Emma – PKC/Vertom
Bij Groen-Geel startte Kevin Dik in de basis, ten faveure van Stijn Hoekstra. Ook Sascha Horak had een basisplaats bij de Wormernezen. Daar tegenover stond PKC met Romy de Rijke in plaats van Sanne van der Werff. Ook Laurens Leeuwenhoek begon op de bank, wellicht met het oog op de wedstrijd tegen KCC die aanstaande dinsdag (17 januari) alweer op het programma staat. In de beginfase nam PKC een 1-4 voorsprong, de 0-1 van Richard Kunst was zijn 1250e doelpunt in de Korfbal League. Groen-Geel knokte zich weer naast PKC: dankzij een prachtig doelpunt van Horak en twee treffers van Dik werd het 5-5. Lang bleven beide ploegen bij elkaar, de bezoekers konden niet loskomen. Groen-Geel leverde veel energie en toonde veel meer beleving dan een week eerder in de wedstrijd tegen Blauw-Wit. Doelpunten en onderscheppingen werden gevierd en voor iedere bal werd gestreden. Carlo de Vries en Olav van Wijngaarden vochten de nodige duels uit, maar alles binnen de grenzen van het toelaatbare. Richting de rust trok PKC een sprintje: van 10-10 werd het 10-14 bij rust. Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg aan het elastiek. Hoewel PKC steeds aan de goede kant van de score zat, kwam de ploeg uit Papendrecht niet echt los, van 15-19 werd het 19-21. Daarna kreeg PKC meer ruimte en liet het zijn klasse zien. In de resterende zes minuten werd het beslissende gat geslagen, maar een gemakkelijke overwinning werd het zeker niet. (Uitslag: 20-28)

KZ/Thermo4U – Fortuna/Delta Logistiek
De regerend landskampioen moest het stellen zonder de geblesseerde Daan Preuninger, hij zal naar alle waarschijnlijkheid de komende zes weken uit de roulatie zijn doordat hij eerder deze week ongelukkig viel waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Wouter Wildschut begon daarom in de basis bij de Delftenaren. Voorafgaand aan het duel werd er één minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van de 81-jarige Theo van Zee, oud-trainer van Fortuna. KZ begon goed en liep uit naar een 6-3 voorsprong, waar Fortuna een kwartiertje nodig had om op stoom te komen. Daarna werd de achterstand omgezet naar een voorsprong, dankzij goals van Celeste Split (haar derde van de avond was haar 900e goal in de Korfbal League) en Joren van Nieuwenhuijzen die erg goed stond te schieten. Een time-out van KZ en een tactische wisseling (Anouk Haars naar het andere vak) sorteerde effect: het momentum lang bij de Koogers en met een run van vijf doelpunten slaagden zij erin nog voor rust weer op voorsprong te komen (13-12). De tweede helft ging lang gelijk op, maar daarna kwam er zand in de motor bij Fortuna. De energie leek uit de ploeg te vloeien en waar KZ geduldig bleef spelen en de goede kansen zocht, kwam de landskampioen er niet meer uit. Nog slechts twee doelpunten in het laatste kwartier bleek niet genoeg te zijn tegen een KZ dat over alle schijven scoorde. Een opsteker voor KZ, dat zo de aansluiting bij de top vier weer te pakken heeft. (Uitslag: 25-19)

LDODK/Rinsma Modeplein – Unitas/Perspectief
De thuisploeg startte met Marjolijn Kroon en Marvin Piepers in de basis, Esmée van Veen begon op de bank. De Harderwijkers moesten het stellen zonder Thomas Hoekstra, hij is geblesseerd aan zijn knie. Jules Verweij had hierdoor een basisplaats bij Unitas. De wedstrijd kende een flitsend begin van beide kanten met een hoop (mooie) goals de eerste paar minuten. LDODK nam het initiatief via 4-2 en 6-4, maar kon niet meer afstand nemen van de promovendus, ook doordat Unitas een hoop verdedigende rebounds pakte. Echter, aanvallend kregen de bezoekers het in de loop van de eerste helft ook steeds moeilijker, waardoor de aansluiting bij LDODK uitbleef. In de laatste minuut voor rust hielpen Julian Frieswijk en Marlou Kuiper de Friezen toch naar een gaatje van vier: 11-7. Van Veen kwam na rust op de plek van Kroon, maar daar werd de ploeg van Gerald Aukes niet minder van. In het derde kwart kwam Unitas er niet aan te pas en liep LDODK weg van de Harderwijkers. De 20-11 van Femke Faber halverwege de tweede helft was tekenend voor het verschil in kwaliteit in deze fase. Een domper voor de thuisploeg was het geblesseerd uitvallen van Rixt Bouma, zij werd vervangen door jeugdinternational Femke Faber. Ook Pieter Christiaan van der Woude kreeg speelminuten van Aukes, hij kwam op de plaats van Julian Frieswijk. Bij Unitas ook de nodige wijzigingen, waaronder twee vakwissels (Bijsterbosch en Verweij, Havenaar en de ingevallen Boehlé). Dit had een positieve uitwerking op de ploeg want de voorsprong van LDODK slonk met de minuut. Renée Havenaar gooide drie minuten voor tijd de 23-19 binnen, maar daarmee was het slotoffensief wel klaar. LDODK mocht opnieuw punten bijschrijven zonder echt hoogstaand te spelen en staat nu met Fortuna, PKC en DVO op elf punten. (Uitslag: 23-19)

Blauw-Wit (A) – DVO/Transus
Een wedstrijd die nooit een wedstrijd werd. In Amsterdam was DVO een paar maten te groot voor Blauw-Wit en dat kwaliteitsverschil kwam al in de eerste helft duidelijk aan het licht. De 1-0 van Randell van der Steen was de eerste en enige voorsprong die de thuisploeg zaterdagavond zou hebben, daarna was het DVO – en met name Gertjan Meerkerk – dat de klok sloeg. Meerkerk, die een lastige seizoenstart kende, leek vorige week tegen Fortuna al herboren en zaterdagavond deed hij er nog een schepje bovenop. Nog voor rust was Blauw-Wit, met Niels Stuurstraat in de basis omdat Mike van de Reep ziek was geweest, al gedubbeld (8-16 ruststand). Na rust ging DVO vrolijk door waar het gebleven was. Lichtpuntje voor de Amsterdammers waren de schitterende doelpunten van Jordi van Elburg (één in de eerste helft en twee keer in de tweede helft) maar verder viel er bar weinig te genieten. In het laatste kwart schakelde Blauw-Wit over naar achterverdedigen maar ook dat weerhield de Bennekommers er niet van om uit te lopen naar een heel ruime zege. Meerkerk eindigde uiteindelijk op dertien doelpunten, Chris van Haren maakte er zeven. (Uitslag: 20-34)