Skip to the main content

Recap #12: Fortuna zeker van play-offs, Oost-Arnhem wint opnieuw

In ronde twee van de tweede fase waren er opnieuw enkele verrassingen. Zo ging DVO in Friesland onderuit tegen LDODK en wonnen in de degradatiepoule de onderste drie ploegen van de bovenste drie.

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
Alle wedstrijden zijn te zien via Eyecons. Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Kampioenspoule (KLC)
Fortuna/Delta Logistiek – DOS’46
De lijstaanvoerder en nummer vijf van de kampioenspoule schotelden het publiek een aantrekkelijke beginfase voor. Binnen een minuut kwam DOS’46 op 0-2, waarna Fortuna counterde en het duel gelijk op ging. Halverwege de eerste helft stond het 8-7, waarna bij de gasten – zonder Max Malestein en Tessa Lap (ziek) – de doelpuntenproductie wat stil viel. Fortuna – met Nik van der Steen, Jessica Lokhorst en Renée van Ginkel op de bank – bleef wel de korf vinden en zo gingen beide (voorverdedigende) ploegen met een 13-9 ruststand de kleedkamer in. Vervolgens schroefde Fortuna het aantal pogingen en doelpunten op, terwijl DOS’46 amper nog tot goede kansen – laat staan doelpunten – kwam. Al snel in de tweede helft was de wedstrijd gespeeld en kon Fortuna freewheelend naar het einde. Beide ploegen hadden enkele (vak)wissels, waaronder bij DOS’46 het debuut van Jorne van der Zee. De jeugdinternational (U19) verving Christian Dekkers, die een enkelblessure had opgelopen. Fortuna op zijn beurt moest verder zonder Daan Preuninger, die een schouderblessure opliep. In de slotminuten van de vaak onderbroken tweede helft mocht ook Melanie Guldenaar namens de gasten haar Korfbal Leagueminuten maken. In de slotseconde tekende Celeste Split de 26-15 eindstand aan. Met deze zege is Fortuna definitief wat het eigenlijk al lang was: verzekerd van een plek in de play-offs. (Uitslag: 26-15)

KZ/Thermo4U – PKC/Vertom
Bij KZ had Anna Kriek een basisplaats ten faveure van Anouk Haars en Lars Hoorn startte in plaats van Alwin Out, die in de wedstrijdselectie ontbrak. Bij PKC begon Arjen van Houwelingen op de plek van Jelmer Jonker. De gasten schoten uit de startblokken met een torenhoog afrondingspercentage en na zeven minuten keek KZ al tegen een 1-7 achterstand aan: het sein voor Tim Bakker om een time-out te nemen. Het lukte de Koogers niet om de flow van PKC te doorbreken, pas na 1-11 deed KZ met vier goals op rij weer wat terug. Echter, het leed was al geleden en bij rust stond PKC op een comfortabele voorsprong (8-16). Ook na rust bleef PKC doorgaan, na tien minuten in de tweede helft was het allang geen wedstrijd meer (10-22). Het vak van Nienke Hintzbergen haalde op dat moment een rendement van maar liefst 68 procent. Voor KZ was er tegen dit PKC duidelijk niets te halen en na het verlies tegen DOS’46 moest de ploeg van Bakker en Fennema opnieuw een nederlaag slikken. (Uitslag: 18-28)

LDODK/Rinsma Modeplein – DVO/Accountor
Voor LDODK was het ‘erop of eronder’ zaterdagavond. De Friezen – die nog puntloos waren – moesten winnen van DVO om de play-offs nog in zicht te houden. Dat straalde de ploeg van Gerald Aukes, met Esmee van Veen in de basis voor de niet geheel fitte Femke Faber, ook uit in de eerste helft. Met een schotpercentage van zo’n veertig procent was LDODK heer en meester in het eerste kwart. Na de 7-1 vluchtte Richard van Vloten in een time-out en dat sorteerde enigszins effect. DVO kwam terug tot 9-5 maar daarna liep de thuisploeg net zo makkelijk weer uit. Verdedigend werd het vak van Gertjan Meerkerk ontregeld door de aangeef fel te verdedigen. In het slot van de eerste helft deed DVO wel weer wat terug: van 15-7 kroop de ploeg uit Bennekom langzaam maar zeker dichterbij, tot 15-11 bij rust. Na de gemiste strafworp van Van Veen op 17-13 leek het momentum bij DVO. Van Vloten wisselde een aantal keer en de ingevallen Jeffrey van Huenen maakte de aansluitingstreffer (17-16). Op 18-18 was er van de oorspronkelijke voorsprong van LDODK niets meer over. Toch gaf LDODK niet op. Op 19-19 miste Gertjan Meerkerk de strafworp waarmee hij zijn ploeg voor het eerst op voorsprong zou kunnen zetten en prompt viel de bal aan de andere kant wel. Met nog drie minuten te spelen zette captain Erwin Zwart zijn ploeg weer op vier verschil, wat uitbundig gevierd werd met het aanwezige publiek. Nog één keer zette DVO aan, maar het kwam te laat om nog aanspraak te maken op de winst. (Uitslag: 23-21)

Play-offs
Na het spelen van de reguliere competitie spelen de nummers 1 tot en met 4 van de kampioenspoule de play-offs om het landskampioenschap. In deze play-offs speelt de nummer 1 een best of three-serie tegen de nummer 4, zoals de nummer 2 dit tegen de nummer 3 doet. De Korfbal Leaguefinale staat gepland op zaterdag 16 april in Rotterdam Ahoy.

Degradatiepoule (KLD)
Blauw-Wit (A) – Oost-Arnhem
Een wedstrijd die voor beide ploegen moeilijk op gang kwam. Waar in de beginfase Blauw-Wit een vroege 3-1 voorsprong nam en hierin ook de overhand van het spel had, was het uiteindelijk Oost-Arnhem dat het initiatief over nam. De Amsterdammers hadden in de eerste vijf minuten nog veel reboundoverwicht en haalden hier veel kansen uit, maar in het verdere verloop van de eerste helft maakten zij het zichzelf vooral heel lastig door slecht te selecteren. Hier wist Oost-Arnhem optimaal van te profiteren. In de laatste minuten van het eerste bedrijf mocht Momo Stavenuiter nog invallen. Hij bewees meteen zijn waarde door eigenhandig het verschil van vier naar twee te brengen. Dit werd – helaas voor hem – direct teniet gedaan door Willemien Kragt die haar derde en vierde goal in de laatste minuut voor rust binnen gooide (8-12). Aan het begin van de tweede helft gaf Blauw-Wit gas maar Oost-Arnhem liet zich niet van zijn stuk brengen. Ook niet na de vakwissel van Jordi van Elburg en Fleur Blötevogel. Van Elburg schoot bij het terugkomen in het andere vak driemaal raak. Het antwoord van de Arnhemmers was het inbrengen van een andere verdediger in de persoon van Tim Pels. Hij hield Van Elburg van het scoren af waardoor de blauw-witten uit Arnhem het gemaakte gat van de eerste helft konden verdedigen. De wedstrijd eindigde met een hele slordige laatste minuten van beide kanten. Het leek voor Blauw-Wit nog mogelijk om terug te komen door verkeerde keuzes aan Arnhemse zijde. Echter ging de thuisploeg hier zelf ook niet goed mee om en tot drie keer toe onnodig de bal. Zo verraste Oost-Arnhem voor de tweede week op rij en is er nog niets beslist in de degradatiepoule. (Uitslag: 20-23)

KCC/CK Kozijnen – GG/IJskoud de Beste
Een cruciaal duel voor beide ploegen, in de strijd tegen degradatie, al was de noodzaak om te winnen voor KCC – met Julian Middelkoop terug in de basis – wellicht het grootst na de verrassende nederlaag tegen Oost-Arnhem vorige week. Beide ploegen begonnen onrustig en al na drie minuten kreeg Anouk Edens een groene kaart wegens commentaar aan het adres van de arbiters. Desalniettemin was het KCC dat de overhand had en via 5-2 uit liep naar 7-4 halverwege de eerste helft. De daarop volgende doelpuntloze fase hielp Groen-Geel terug in de wedstrijd en met zijn vierde van de avond zette Stijn Hoekstra zijn ploeg weer op gelijke hoogte met KCC: 8-8. Demi van Oosten zorgde er vlak voor rust voor dat KCC alsnog met een voorsprong de kleedkamers op kon zoeken. Na rust hielden beide ploegen elkaar behoorlijk in evenwicht. De thuisploeg bleef aan de goede kant van de score, maar bij 14-14 was het de ingevallen Thomas Schagen die Groen-Geel voor het eerst in lange tijd weer eens op voorsprong zette. Echter, ook bij Groen-Geel waren de doelpunten duur en zo kroop het duel richting een spannende slotfase. KCC zocht in die slotfase veelvuldig naar Bo Oppe, die niet fantastisch in de wedstrijd zat, maar uiteindelijk het vertrouwen van zijn vakgenoten beloonde met de gelijkmaker. Vervolgens was het Van Oosten die opstond en met twee doelpunten de wedstrijd vijf minuten voor tijd leek te beslissen. De aansluitingstreffer van Lisanne de Bruin volgde snel, maar in de resterende tijd lukt het Groen-Geel niet meer om de gelijkmaker te maken. (Uitslag: 17-16)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – TOP/LITTA
Voor het eerst in lange tijd had Barry Schep zijn selectie weer eens compleet. Nadat vorige week verloren werd van Groen-Geel moest Dalto winnen om niet vroegtijdig de handdoek te gooien in de strijd tegen degradatie. TOP aan de andere kant deed zichzelf vorige week tekort tegen Blauw-Wit en kon de punten ook goed gebruiken. Het was dan ook duidelijk dat er veel spanning op de wedstrijd stond en het begin was onrustig van beide kanten. Na vijf minuten korfballen stond er slechts een 1-1 tussenstand op het bord maar vervolgens was het Dalto dat het initiatief nam. De thuisploeg gaf verdedigend veel druk, waar TOP duidelijk moeite mee had. Het vermelden waard was het eerste doelpunt van Nick Pikaar (4-3), dat zijn 700e doelpunt in de Korfbal League was, maar verder kwamen de Sassemers niet in de wedstrijd. Dat er drie strafworpen gemist werden hielp ook niet mee. De voorsprong van Dalto bij rust was dan ook verdiend op basis van de eerste helft (13-7). In de tweede helft waren de doelpunten schaars. TOP verdedigde heel sterk maar kon aanvallend niet echt een vuist maken. Na de 16-12 van de net ingevallen Mathijs den Ouden duurde het maar liefst tien minuten voor er weer gescoord werd. TOP probeerde het wel maar kwam aanvallend te kort en het verschil werd nooit kleiner dan drie. Ondanks dat Dalto in de tweede helft slechts zes keer scoorde, was het wel de verdiende winnaar. (Uitslag: 19-15)

Degradatie en promotie
In de degradatiepoule degraderen de onderste drie clubs (nummers 12, 11 en 10) rechtstreeks naar de nieuw te vormen tussenklasse. De nummer 9 van de Korfbal League speelt een play-downserie (best of three) tegen de verliezer van de Hoofdklassefinale, terwijl de winnaar van de Hoofdklassefinale rechtstreeks naar de Korfbal League promoveert.

Foto voorpagina: Marco Spelten, Korfbalfoto