Skip to the main content

Recap #13: Eerste nederlaag Fortuna, KCC te sterk voor TOP

Voorafgaand aan een aantal wedstrijden werd zaterdagavond op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de oorlog die op dit moment gaande is in Oekraïne.

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Kampioenspoule (KLC)
PKC/Vertom – Fortuna/Delta Logistiek
De start van beide ploegen was furieus in wat een reprise was van de finale in 2021. Binnen één minuut was er al drie keer gescoord, en in de beginfase was vooral Nienke Hintzbergen erg scherp bij PKC met drie goals uit drie pogingen. Bij de thuisploeg ontbrak Zita Schröder, bij Fortuna begonnen Jessica Lokhorst, Daan Preuninger en Thomas Reijgersberg op de bank. Tot 6-6 vielen de goals om en om, daarna sloeg PKC een klein gaatje. Hintzbergen met haar vierde maakte drie verschil (11-8) en Leeuwenhoek bepaalde de ruststand op 12-8. Wat opviel was dat het merendeel van de Papendrechtse doelpunten uit handen van de vrouwen kwamen: zeven van de twaalf in de eerste helft. In de tweede helft kwam Lokhorst binnen de lijnen voor Renée van Ginkel, voor Lokhorst was het haar 200e Korfbal Leagueduel. PKC had de overhand en liep snel uit, van 14-10 naar 18-11. Fortuna kwam nog wel iets terug, de 19-14 was de vierde van Harjan Visscher en tevens zijn 500e Korfbal Leaguedoelpunt. Kleiner dan vijf verschil werd het niet meer, verdedigend was PKC heel solide en aanvallend kon PKC veel herhalen en lange aanvallen spelen. Fortuna liep zo tegen het eerste puntverlies van dit seizoen op en PKC nu definitief geplaatst voor de play-offs. (Uitslag: 21-16)

DVO/Accountor – KZ/Thermo4U
In Bennekom stond de derde plek in de kampioenspoule op het spel. DVO had tot dan toe die derde plaats in handen met zes punten, maar KZ kon bij winst in punten gelijk komen. De bezoekers traden aan met Anna Kriek in de basis, ten faveure van Sanne Pasma. Nadat beide ploegen hun in hun eerste aanval niet de korf wisten te raken, was het DVO dat de leiding nam en de marge van twee kon consolideren. Steeds als KZ de marge op één verschil bracht, antwoordde DVO in de daaropvolgende aanval. Beide ploegen verdedigden voor en het tempo was hoog, maar het gebrek aan goals deed de amusementswaarde geen goed. Zeker het eerste aanvalsvak van KZ (Anouk Haars, Marjolijn Schenk, Onno Bakker en Emiel de Kruijff) wist – behoudens één vrije bal – de korf niet te vinden. Het schotpercentage zakte gedurende de eerste helft dan ook tot onder de tien procent. DVO vergrootte langzaam maar zeker de voorsprong, maar de 9-5 ruststand was kenmerkend voor het spel de eerste helft. Alwin Out bracht de marge nog terug naar drie vlak na rust, maar via een (opnieuw) uitblinkende Annelie de Korte liep DVO al snel uit via 12-6 naar 16-9 halverwege de tweede helft. Tim Bakker bracht Sanne Pasma nog in voor Marjolijn Schenk, maar ook zij kon – ondanks twee doelpunten – het tij niet keren.  KZ moest lijdzaam toe zien hoe de Bennekommers de twee punten binnensleepten, uiteindelijk via het slotakkoord van topscorer Gertjan Meerkerk (zeven goals). (Uitslag: 21-16)

DOS’46 – LDODK/Rinsma Modeplein
Dit duel is verplaatst naar dinsdag 15 maart.

Play-offs
Na het spelen van de reguliere competitie spelen de nummers 1 tot en met 4 van de kampioenspoule de play-offs om het landskampioenschap. In deze play-offs speelt de nummer 1 een best of three-serie tegen de nummer 4, zoals de nummer 2 dit tegen de nummer 3 doet. De Korfbal Leaguefinale staat gepland op zaterdag 16 april in Rotterdam Ahoy.

Degradatiepoule (KLD)
Oost-Arnhem – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Al vroeg in de wedstrijd liet Dalto zien dat er naar Arnhem is afgereisd voor de twee punten. De bezoekers begonnen scherp en pakken een 0-2 voorsprong. Dit initiatief gaf de ploeg van Barry Schep in de gehele eerste helft niet meer uit handen. Oost-Arnhem kon er maar mondjesmaat iets tegenover te stellen. Er werden wel stevige duels uitgevochten bij de heren onder de paal en er werd risicovol achterverdedigd, maar het was allemaal niet voldoende scherp. Dalto speelde met meer overtuiging en haalde een veel hoger aanvalsrendement. Zo eindigde de eerste helft geheel terecht met een ruime voorsprong voor Dalto van 10-16. In de tweede helft bleef het spelbeeld gelijk. Dalto maakte het verschil alleen maar groter en pas na zeven minuten in de tweede helft vond Oost-Arnhem de korf. Inmiddels had Dalto daar al drie doelpunten tegenovergesteld. De Driebergers konden in hun aanvallen veel herhalen en kregen vaak veel ruimte om rustig te schieten. Zo kwam de overwinning geen moment in gevaar: Dalto kwam zelfs op tien verschil (16-26). In de laatste anderhalve minuut werd er nog volop gescoord, maar het maakte voor het resultaat niets meer uit. (Uitslag: 19-27)

GG/IJskoud de Beste – Blauw-Wit (A)
Groen-Geel moest het in de Noord-Hollandse derby doen zonder coach Daniel Harmzen, bij Blauw-Wit ontbrak Loraine Vissers nog altijd. Momo Stavenuiter had wel een basisplaats bij de Amsterdammers en liet in het begin van de wedstrijd direct van zich horen: de 0-1 en de 0-2 waren beide van zijn hand. In eerste instantie bleef Groen-Geel redelijk in het spoor van de bezoekers, maar na de 5-7 sloeg Blauw-Wit een flink gat: via 5-10 en 7-14 werd het 9-16 bij rust en leek er geen vuiltje aan de lucht voor Blauw-Wit. Na rust bleef het gat in eerste instantie aanzienlijk, maar na 13-19 maakte Groen-Geel een inhaalslag. Van de zes verschil bleef uiteindelijk nog een gaatje van drie over (19-22) met nog 8.30 op de klok. Echter, bij 20-24 was het Mike van de Reep die scoorde en daarmee de beslissing bracht. (Uitslag: 21-25)

TOP/LITTA – KCC/CK Kozijnen
Bij KCC startte Mark Behrens op de bank, bij TOP waren de herenkoppels een beetje gewijzigd: Thomas Tiggelman startte naast Nick Pikaar. Aan de andere kant stonden Jimmy Swikker en Frank Mostard bij elkaar. De thuisploeg had het lastig in de beginfase, met name aanvallend was TOP erg zoekende. KCC daarentegen startte scherp en pakte een snelle 0-4 voorsprong. Daarna kon TOP beetje bij beetje iets beter in de wedstrijd komen en aan de hand van de derde goal van Nick Pikaar (de vakwissel pakte in dat vak goed uit) kwam TOP tot 7-8 terug. Echter, TOP vergat door te drukken en KCC kon weer uitlopen naar 7-11. De Capellenaren bleven gewoon rustig hun aanvallen zoeken en hielden de voorsprong vast tot aan de rust. Na de rust probeerde de staf van TOP wat met wissels te forceren, maar het grootste probleem werd er niet mee opgelost: het gebrek aan doelpunten bleef bestaan. Bij KCC speelde Sanne Alsem een heel goede wedstrijd. Zij verdedigde Barbara Brouwer, maar die speelde een onzichtbare wedstrijd. KCC kon uitlopen tot zes verschil en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Bij TOP wordt de laatste zeven minuten Thijs van der Zaag nog ingebracht en hij kende een heel sterke invalbeurt met vier goals. Dankzij hem kwamen de Sassemers nog terug, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Nick Pikaar eindigde op zeven goals en Randy Oosting op zes. (Uitslag: 20-21)

Degradatie en promotie
In de degradatiepoule degraderen de onderste drie clubs (nummers 12, 11 en 10) rechtstreeks naar de nieuw te vormen tussenklasse. De nummer 9 van de Korfbal League speelt een play-downserie (best of three) tegen de verliezer van de Hoofdklassefinale, terwijl de winnaar van de Hoofdklassefinale rechtstreeks naar de Korfbal League promoveert.

Foto voorpagina: Gertrude de Vries, Korfbalfoto