Recap #15: DVO wint en plaatst zich voor play-offs

Winst voor DVO op LDODK betekende voor de Bennekommers dat zij – voor het eerst in de clubhistorie – geplaatst zijn bij de beste vier ploegen in de Korfbal League en dus een ticket verdienden voor de play-offs.

KAMPIOENSPOULE (KLC)
PKC/Vertom – KZ/Thermo4U
Voor Lars Hoorn lijkt het seizoen bij KZ er op te zitten, hij heeft een scheurtje in zijn kruisband opgelopen en was tegen PKC dan ook niet inzetbaar. PKC speelde zonder Laurens Leeuwenhoek, die met rugklachten uit voorzorg aan de kant werd gehouden. Het duel begon wat stroef, KZ verdedigde achter en PKC oogde onrustig. Na 4-1 kwam KZ terug tot 4-4 maar zag vervolgens – ondanks hard werken – PKC een gaatje slaan. Dat verschil bleef de rest van de eerste helft in stand (16-11 rust). In de slotfase van de eerste helft viel Marjolijn Schenk geblesseerd uit, Nikki Boerhout verving haar. Na rust bleef PKC doen wat de ploeg voor rust ook deed. Er werden lange aanvallen gespeeld waarin geduldig naar de goede kans werd gezocht en verdedigend pakten de Papendrechters veel rebounds waardoor KZ onder druk gezet werd. De wedstrijd was gespeeld en de tweede helft kende weinig echte hoogtepunten. De staf van KZ wisselde volop – ook met  het oog op het belangrijke duel van aanstaande dinsdag met DOS’46 – en zo maakte Darren Krook zijn Korfbal Leaguedebuut. PKC speelde de wedstrijd zakelijk uit en kon opnieuw twee punten bijschrijven. (Uitslag: 30-23)

DVO/Accountor – LDODK/Rinsma Modeplein
Plaatsing bij eerste vier ploegen in de Korfbal League en dus een ticket voor de play-offs. Dat is wat er op het spel stond voor DVO zaterdagavond. LDODK – zonder Julian Frieswijk (enkelblessure) en Marlou Kuiper (ziek) – zou bij winst de vierde plaats kunnen overnemen van KZ, mits die ploeg verloor van PKC. De start van de thuisploeg was een stuk beter dan in het heenduel in Friesland, maar nadat de eerste aanvalsdrift een beetje wegebde konden de Friezen aardig bijblijven. Vlak voor rust trof Chris van Haren van afstand twee keer doel, waarna LDODK het ritme van DVO probeerde te breken door middel van een time-out. Dat plan slaagde niet, Gertjan Meerkerk bepaalde na een aantrekkelijke eerste helft de ruststand op 17-13. Na rust bleef het een leuk duel, dat al snel beslist leek te worden in Bennekoms voordeel. Daar dacht LDODK echter anders over en van zeven verschil vochten de Friezen zich terug naar drie verschil. Er waren verscheidene kansen om het gat nog verder te verkleinen, maar dat slaagde niet. DVO bleef geduldig en speelde de wedstrijd knap uit, waarna het feest losbarstte. (Uitslag: 27-24)

DOS’46 – Fortuna/Delta Logistiek
Harjan Visscher begon op de bank tegen zijn oude club, DOS’46 trad met de zelfde acht basisspelers aan als op dinsdagavond tegen  LDODK. De start was voor Fortuna, maar al gauw nam de thuisploeg het initiatief over en liep – dankzij vier damesgoals op rij – uit naar een gaatje van vier (7-3). Fortuna bleef rustig en zo’n zes minuten later was de voorsprong van DOS’46 als sneeuw voor de zon verdwenen. Van 7-3 werd het 7-9 en DOS’46 vluchtte in een time-out. Dat sorteerde direct het gewenste effect en twee goals uit handen van Christian Dekkers zette de Nijeveners weer op gelijke hoogte. Onder luid gejuich kon DOS’46 de kleedkamer opzoeken met een voorsprong van twee punten (13-11). Die voorsprong hield na rust niet lang stand. Zonder echt groots te spelen maakte Fortuna weer gelijk en met twee droge knallen van afstand van Mick Snel was er een voorsprong van twee voor de Delftenaren: 14-16. DOS’46 speelde slordiger en maakte meer fouten, maar kon desondanks bijblijven toen Dekkers met zijn vijfde opnieuw gelijk maakte: 17-17. Even mocht DOS’46 hopen op een stunt, maar Fortuna bleef rustig spelen en de kansen benutten. Met nog acht minuten te spelen en bij een stand van 18-22 kwam Visscher in het veld voor Nik van der Steen. Celeste Split tilde vlak daarna het verschil naar vijf en gooide daarmee de wedstrijd op slot. Smetje voor DOS’46 was het uitvallen van Eline van Veldhuisen in de slotfase, zij werd vervangen door Amber van Doorn. DOS’46 hield in de laatste minuten de schade beperkt, maar meer dan dat zat er niet in. Topscorer Dekkers (zeven goals) bepaalde met een schitterend doelpunt de eindstand op 23-26. (Uitslag: 23-26)