Skip to the main content

Recap #17: favorieten winnen, KCC speelt zich veilig

Op weg naar de Korfbal Leaguefinale op 16 april in Rotterdam Ahoy namen Fortuna, KZ, PKC en DVO zaterdag de eerste play-offhorde. Voor de ploegen in de degradatiepoule (KLD) stonden de laatste wedstrijden in de reguliere competitie op het programma; Groen-Geel en KCC vochten in een rechtstreeks duel uit wie nog een seizoen in de Korfbal League zal spelen en wie er veroordeeld zou worden tot het spelen van play-downs.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Een overzicht van de duels – en streams – in de Hoofdklasse en A-jeugd Hoofdklasse vind je hier.

PLAY-OFFS
Ronde 1, wedstrijd 1

Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Thermo4U

KZ-coach Tim Bakker zag zich al na zes minuten spelen genoodzaakt om een time-out te nemen, omdat Fortuna furieus van start ging en binnen korte tijd een gat van vier had geslagen. Die onderbreking sorteerde geen effect, Fortuna ging gewoon door waar het mee bezig was: scoren. Op alle fronten, zowel verdedigend als aanvallend had de thuisploeg over op KZ. Al vroeg in de wedstrijd wisselde Bakker: Nikki Boerhout kwam binnen de lijnen op de plek van Sanne Pasma. Dat bleek een goede keuze, Boerhout was eigenlijk de enige die een goed niveau haalde zaterdagavond. Wat heet, Boerhout was in de eerste helft eigenhandig goed voor de helft van de Koogse doelpunten. Al voor rust was het geen wedstrijd meer: Fleur Hoek zette Fortuna op slag van rust op 21-10. Na rust temperde de scoringsdrift van de Fortunezen enigszins, maar het gat was onoverbrugbaar. Esther Cordus kreeg een groene kaart vanwege inspringen op Celeste Split, maar Split miste de strafworp die daarop volgde. Dat bleef zonder echte consequenties, na een korte doelpuntendroogte hervond Fortuna zich en werd het een waar doelpuntenfestijn. Ard Korporaal wisselde veel en gaf een groot deel van de spelers van het tweede minuten, want echt spannend was het al lang niet meer. Nik van der Steen werd topscorer aan Delftse zijde met tien doelpunten, het grootste lichtpunt bij KZ was Nikki Boerhout die negen goals maakte. (Uitslag: 33-20)

PKC/Vertom – DVO/Accountor
In de eerste vijf minuten was DVO de baas, maar na de 0-2 van Menno van der Neut kwam PKC beter in de wedstrijd. De 1-2 van Laurens Leeuwenhoek was zijn 1200e Korfbal Leaguedoelpunt en leidde een goede fase van de Papendrechters in. PKC ging erop en er over en in de rest van de wedstrijd zat het er voor DVO eigenlijk geen moment in. De doelpunten waren wel duur, er werd goed verdedigd, maar aanvallend had PKC veel meer kansen. Dat maakte het verschil, want in rendement ontliepen beide ploegen elkaar niet veel. In de slotfase moest Daniëlle Boadi het veld met een rode kaart verlaten, na het maken van een schoppende beweging naar Richard Kunst, wat betekent dat Boadi er volgende week in Bennekom niet bij zal zijn. De eerste klap is een daalder waard voor PKC, dat zonder zelf groots te spelen, vrij eenvoudig won. (Uitslag: 22-16)

DEGRADATIEPOULE (KLD)
GG/IJskoud de Beste – KCC/CK Kozijnen
Van te voren was de missie van Groen-Geel duidelijk: winnen met twee punten verschil. Daar slaagden de Wormernezen niet in, de bliksemstart van KCC kwamen zij niet meer te boven. Tot twee keer toe kon Groen-Geel het verschil terugbrengen tot twee punten, maar het was uiteindelijk Bo Oppe die het vonnis van Groen-Geel velde. KCC eindigt als achtste en dwingt daarmee directe handhaving af, Groen-Geel is veroordeeld tot de play-downs tegen de verliezer van de Hoofdklassefinale. (Uitslag: 19-23)

TOP/LITTA – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Hoewel het na twee keer knipperen al 1-1 stond – in de eerste minuut scoorden beide ploegen – ging de score daarna wat minder snel. Er kon door geen van beide ploegen afstand worden genomen, want een er werd nooit een gat van twee doelpunten geslagen. Dit kwam mede door de verdedigende druk die de spelers van beide zijden elkaar oplegden. Het meest interessante moment uit de eerste helft was de buzzerbeater van Nick Pikaar die bijna werd afgekeurd, maar uiteindelijk toch op het scorebord kwam. Na de rust (11-10) was het momentum bij TOP. Het verschil werd gemaakt door dames Barbara Brouwer en Milou Schuiling die voor een rush van drie zorgden. Dit bracht de score op 20-15 voor TOP. De afzwaaiende Wouter de Koning mocht ook zijn doelpuntje maken op 24-17. Daarna was het klaar bij de thuisploeg en scoorde Dalto nog drie keer, maar de winst kwam niet meer in gevaar voor TOP. (Uitslag: 24-20)

Oost-Arnhem – Blauw-Wit (A)
Een wedstrijd die helemaal nergens meer om ging, al was dat van beide ploegen niet te merken. Bij Blauw-Wit had men één belangrijk doel: Momo Stavenuiter in staat stellen doelpunten te maken. Voor de wedstrijd, die tevens de laatste (zaal)wedstrijd voor Stavenuiter was, stond hij op 994 doelpunten. Al gauw werd duidelijk dat hij vandaag de resterende zes doelpunten voor de ‘club van duizend’ wel zou gaan maken: Stavenuiter was eigenhandig verantwoordelijk voor de 0-1 en 0-2. Maar daarna bleek dat Oost-Arnhem zich niet als een mak lammetje naar de slachtbank zou laten leiden: in het laatste Arnhemse kunstje in de Korfbal League sputterde de ploeg flink tegen. Tot 4-4 hielden de ploegen gelijke tred, maar daarna nam Oost-Arnhem het heft in handen en liep uit naar vijf verschil (12-7). Vlak voor rust was die achterstand alweer geslonken tot één (14-13) en stond Stavenuiter op vijf van de benodigde zes doelpunten. De eerste aanval na rust leverde direct een strafworp op voor Blauw-Wit en daarmee zetten Randell van der Steen de Amsterdammers weer naast de thuisploeg: 14-14. In de daaropvolgende aanval viel het afstandsschot van Stavenuiter binnen en was zijn duizendste doelpunt een feit. Er volgde direct een publiekswissel met staande ovatie. In het vervolg van de tweede helft ging het lang gelijk op en hadden de ploegen om en om een kleine voorsprong. Na 22-20 maakte Blauw-Wit een run van vijf goals, 22-25 en dat bleek het beslissende gaatje te zijn. In de resterende drie minuten kwam Oost-Arnhem niet meer terug en zo kon Blauw-Wit het Korfbal Leagueseizoen winnend afsluiten. (Uitslag: 23-27)

Eindstand in KLD

G P D
7. Blauw-Wit 9 16 +32
8. KCC 9 12 +16
9. Groen-Geel 9 10 +9
10. Dalto 9 6 -1
11. TOP 9 6 0
12. Oost-Arnhem 9 4 -56

 

Foto: Anne van Vegchel, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule