Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS’46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden

Speelronde drie viel in het Sinterklaasweekend, maar er werd maar weinig cadeautjes uitgedeeld. DOS’46 pakte in Arnhem de eerste – belangrijke – punten van het seizoen tegen Oost-Arnhem, LDODK herstelde zich knap na vorige week en Blauw-Wit maakte het opnieuw erg spannend, met winst in de slotseconden.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Poule A:

LDODK/Rinsma Modeplein – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De thuisploeg had iets goed te maken na de zeperd tegen KZ vorige week en dat was te merken. De ploeg van Dico Dik speelde met beleving, ging de duels fel aan en onder aanvoering van een scherpe Ran Faber liep LDODK weg bij Dalto. Verdedigend gaven de Friezen veel druk, getuige ook het snoeiharde blok van Julian Frieswijk op Joost Wattel. Bij rust was het gat slechts vier goals (15-11) maar dat had kleiner kunnen zijn als Dalto de strafworpen had benut. Na rust veranderde er niet veel in het spelbeeld. Dalto deed wat het kon, maar LDODK hield het gaatje op vier à vijf doelpunten. Faber werd topscorer met zeven doelpunten. (Uitslag: 26-22)

KZ/Thermo4U – Blauw-Wit (A)
Zonder Loraine Vissers (ziek) en coach Mark van der Laan (geschorst) begon Blauw-Wit prima aan de Noord-Hollandse derby met KZ. De thuisploeg daarentegen kende een slechte start en zag Blauw-Wit uitlopen naar 1-5, onder andere door drie goals van Roos Verheugt. Langzaam maar zeker kwam KZ beter in de wedstrijd om bij 5-5 weer op gelijke hoogte te komen. In het vervolg van de eerste helft werd het stuivertje wisselen, maar de hoofdstedelingen konden met een minieme voorsprong gaan rusten (8-9). Na rust leek KZ er op en er over te gaan, maar Blauw-Wit bleef knokken voor iedere kans en boog de 12-10 achterstand om naar een 13-16 voorsprong. Echter, KZ bleef aan het elastiek. Marjolijn Schenk viel goed in, scoorde en Emiel de Kruijff zette vlak voor tijd met twee doelpunten KZ weer naast Blauw-Wit. De Koogers kregen in de laatste minuut nog een vrije bal, maar Lars Hoorn miste. Aan de andere kant kreeg Blauw-Wit vier seconden voor tijd ook nog een vrije bal. Mike van de Reep benutte deze met één hand en sleepte zo in de ‘dying seconds’ van de wedstrijd de winst uit het vuur. Voor de tweede week op rij een nipte, maar o zo belangrijke, zege voor Blauw-Wit. (Uitslag: 16-17)

KCC/CK Kozijnen – Fortuna/Delta Logistiek
KCC zag de bezoekers scherp starten. Mede door drie goals van Celeste Split, liep Fortuna snel uit naar 2-8. KCC was de bal vaak snel kwijt, tegenover de lange aanvallen van de Delftenaren. Al vroeg in de wedstrijd kon de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts het beslissende gat slaan. Fortuna speelde een stuk dynamischer dan vorige week tegen Dalto, met als gevolg een groot aantal treffers vanaf de achterkant. KCC kreeg genoeg kansen, maar kende een erg matig afrondingspercentage (5 goals uit 52 kansen, tegenover 13 uit 58 bij Fortuna). Aanvankelijk wist KCC zich beter te profileren in de tweede helft, maar Fortuna hield toch simpel de overhand. Na de nipte zege van vorige week, nu een heel ruime overwinning voor Fortuna. Celeste Split en Joren van Nieuwenhuijzen eindigden beide als topscorer met zes goals. (Uitslag: 16-30)

Poule B:

Oost-Arnhem – DOS’46
Een belangrijk duel met het oog op het verdere competitieverloop. Beide ploegen stonden tot nu toe nog puntloos onderaan en in het kader van plaatsing voor de ‘kampioenspoule’ was winst voor zowel Oost-Arnhem als DOS’46 erg belangrijk. De bezoekers speelden een sterke eerste helft, liepen uit naar 1-11 en aan Arnhemse zijde werd al snel gewisseld. Dat sorteerde niet direct effect want aan de hand van een erg goed schietende Christian Dekkers liep DOS’46 uit naar een 6-18 ruststand. Na rust stond er een heel ander Oost-Arnhem. De thuisploeg ging veel beter schieten en bij de Nijeveners leek de scherpte van de eerste helft te zijn verdwenen. Edwin Bouman zag zich tot twee keer toe genoodzaakt een time-out te nemen, maar daarmee veranderde er niet veel. Oost-Arnhem kon terugkomen tot op zes doelpunten maar het gat dat DOS’46 – waar alle basisspelers tot scoren kwamen – in de eerste helft sloeg, bleek voldoende voor de eerste punten van het seizoen. Christian Dekkers werd uiteindelijk topscorer met acht goals. (Uitslag: 22-28)

GG/IJskoud de Beste – DVO/Accountor
Al vroeg in de wedstrijd zag Daniel Harmzen dat Kevin Dik niet verder kon na een blessure. Zijn vervanger, Martin Coevert, ging na een kwartier spelen ook met een blessure naar de kant, waardoor Scott De Decker zijn opwachting maakte. Dat deed De Decker niet onverdienstelijk, hij speelde een sterk in een verder lastige wedstrijd voor Groen-Geel. Tot 16-20 bleef Groen-Geel aan het elastiek, maar daarna brak het verzet van de Wormernezen. Meerkerk liep nog wel tegen een groene kaart op, zodat Jeffrey van Huenen nog minuten mocht maken. Het veranderde echter niet veel, DVO liep mede dankzij twee goals van Van Huenen uit naar een ruime zege. Gertjan Meerkerk eindigde met tien doelpunten als topscorer. (Uitslag: 19-29)

PKC/Vertom – TOP/LITTA
Een ondermaats PKC in de eerste minuten, met veel plaatsfouten en onbenutte kansen. Echter, TOP kon niet profiteren van het slappe begin van PKC en daarna kwam de thuisploeg aan de hand van een sterk spelende Zita Schröder een stuk beter in de wedstrijd. Yrsa Ravensbergen debuteerde bij de Sassemers en bekroonde dat debuut met een doelpunt. Voor rust kende TOP een kleine opleven, maar in de slotseconden van de eerste helft zorgde Richard Kunst met een buzzerbeater voor de 15-10 ruststand. Na rust ging het pas echt lopen bij PKC, een run van acht goals was direct de beslissing in de wedstrijd. Arjen van Houwelingen en Jelmer Jonker hadden beide een groot aandeel in de uiteindelijk ruime zege. (Uitslag: 35-18)

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.