Skip to the main content

Korfbal League Recap #4: DVO verslaat PKC, KCC pakt eerste punten

In poule A werd de kraker tussen KCC en Dalto gespeeld. Beide ploegen zaten te springen om punten, maar uiteindelijk bleek KCC in een sterk verdedigend duel de sterkste. In poule B versloeg DVO in eigen huis na een heel spannende slotfase PKC. Op zondag versloeg LDODK in een lastige wedstrijd Blauw-Wit (A), Fortuna won mede dankzij veel doelpunten van Split en Hoek uiteindelijk vrij ruim van KZ.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

Poule A
KCC/CK Kozijnen – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Een nerveus en bij vlagen slordig begin in Capelle aan den IJssel. Een echte degradatiekraker dus, met nog negen minuten te spelen voor rust stond er slechts een 3-3 stand op het scorebord. Dalto miste twee strafworpen, iets wat de ploeg van Barry Schep vorige week tegen LDODK opbrak. Anouk Edens (KCC) kreeg de groene kaart getoond voor een harde ingreep op Lotte van Montfort aan de achterlijn. Beide ploegen verdedigden stug, wat resulteerde in een 7-7 ruststand. Ook aan het begin van de tweede helft bleven beide ploegen onrustig. Dit zorgde er voor dat de schoten ook vaak doel misten. Beide ploegen investeerden veel energie in de wedstrijd en het scoreverloop bleef erg afwisselend. Geen van beide was in staat overtuigend een gat te slaan en zo bleef het de hele wedstrijd spannend. Met nog tien minuten te spelen kon KCC voor het eerst het verschil van twee maken en dit vervolgens uitbouwen. Dalto knokte voor wat het waard was, maar de Capellenaren pakten de zwaarbevochten eerste punten van het seizoen. (Uitslag: 18-15)

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein
Met Momo Stavenuiter in de basis startte Blauw-Wit met name verdedigend sterk. Er werd stevig achter gehouden op Wessel Bergsma die zijn vrije kansen niet benutte en zijn vak had het moeilijk. Na de prachtige 5-3 van Randell van der Steen zag LDODK-coach Dico Dik zich genoodzaakt een time-out te nemen en al vroeg te wisselen. Julian Frieswijk werd vervangen door Marvin Piepers en Frieswijk kwam in het andere vak op de plek van Bergsma. Dat sorteerde effect, de achterstand van LDODK werd puntje voor puntje kleiner en het geloof en de beleving kwam er steeds meer in. Vlak voor rust stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte, maar Stavenuiter bepaalde de ruststand in het voordeel van Blauw-Wit (11-10). Na rust kon LDODK doordrukken. Op 11-12 was er de eerste voorsprong en een goed schietende Ran Faber en Femke Faber zorgden voor het eerste gaatje van drie. Dat kon Blauw-Wit niet meer repareren in een zeer doelpuntarme tweede helft, waarin nogal wat stevige duels werden uitgevochten. De Amsterdammers kwamen slechts drie keer tot scoren en moesten toezien hoe Femke Faber uiteindelijk met haar vijfde goal de wedstrijd besliste. (Uitslag: 14-17)

Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Thermo4U
Anders dan de eindstand doet vermoeden, was het geen gemakkelijke avond voor Fortuna. KZ startte heel matig, zag Fortuna uitlopen naar een 5-1 voorsprong, maar kon vervolgens in eerste instantie niet profiteren van de doelpuntendroogte die de Delftenaren daarna overviel. Na de 6-1 van Fleur Hoek kwamen de Koogers beter in de wedstrijd en werd de achterstand tot één verschil teruggebracht. Aan de hand van Celeste Split die een bijzonder hoog percentage schoot, liep Fortuna nog voor rust opnieuw uit naar vijf verschil (12-7). Opnieuw moest KZ in de achtervolging, waarbij Marjolijn Schenk erg belangrijk was voor haar ploeg. Fortuna liet KZ terugkomen (15-13) maar gaf daarna een beetje extra gas en sloeg weer een gat van vier punten. Echter, de Koogers lieten zich niet uit het veld slaan. Via de vijfde van Schenk en de derde van Lars Hoorn kwamen ze weer terug tot één doelpunt (18-17) maar Fleur Hoek, die erg goed was, en Split beslisten de wedstrijd voor Fortuna. Split werd twee minuten voor tijd gewisseld en ging als topscorer met zeven doelpunten naar de kant, Hoek eindigde uiteindelijk op zes goals en Fortuna won uiteindelijk enigszins geflatteerd. (Uitslag: 25-18)

Poule B
GG/IJskoud de Beste – DOS’46
Bij Groen-Geel startte Scott De Decker in de basis na een heel goede invalbeurt vorige week, Kevin Dik was niet inzetbaar. Het duel begon matig, beide ploegen waren zoekende en misten veel kansen. Groen-Geel had in de beginfase het initiatief, met vier doelpunten uit vier pogingen van Lisanne de Bruin liepen de Wormernezen uit. Bij DOS’46 had het vak met Max Malestein moeite met scoren, het andere vak (met name Eline van Veldhuisen en Christian Dekkers) had daar aanzienlijk minder moeite mee. Nog voor rust repareerde DOS’46 de achterstand en z konden de Nijeveners met een 12-15 voorsprong gaan rusten. Na rust was DOS’46 de bovenliggende partij. De ploeg van Edwin Bouman speelde met meer energie en rondde beter af. De voorsprong schommelde zo rond de vier doelpunten en eigenlijk leek de wedstrijd gespeeld. Echter, niets bleek minder waar. DOS’46 speelde een slordige eindfase en puntje voor puntje sloop Groen-Geel dichterbij. De eindsprint bleek te laat te zijn ingezet, de ploeg van Daniel Harmzen kon DOS’46 tot op één punt naderen maar Fardau de Boer bracht met een koelbloedig verzilverde strafworp de beslissing. (Uitslag: 22-24)

DVO/Accountor – PKC/Vertom
De eerste helft van DVO-PKC beloofde veel goeds, met erg veel doelpunten. In de eerste zes minuten werd er tien keer gescoord, waarvan Laurens Leeuwenhoek voor PKC een groot deel voor zijn rekening nam. Echter, DVO liet zich de kaas niet van het brood eten. De thuisploeg kende een sterk tweede deel van de eerste helft, maar de komst van Jelmer Jonker zorgde voor hernieuwde energie bij PKC. Bij rust was de voorsprong voor DVO miniem (18-17), maar de Bennekommers hadden een afrondingspercentage van maar liefst 37%. Het eerste kwartier van de tweede helft werd een totaal andere wedstrijd. Er werd moeilijk gescoord aan beide kanten. Toen de goals begonnen te vallen was Richard Kunst erg belangrijk voor PKC, de bezoekers kwamen zelfs voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong te komen. Daarna brak een bloedstollende slotfase aan met een sterke  Annelie de Korte en een zeer belangrijke Gertjan Meerkerk. In de laatste minuten werd de waarde van Meerkerk nog duidelijker, toen hij in de slotfase zijn ploeg met een treffer van afstand op twee verschil zette. Twee heel belangrijke punten voor DVO. (Uitslag: 28-26)

TOP/LITTA – Oost-Arnhem
Bij TOP had Tessa Winter haar eerste basisplaats van het seizoen te pakken. Ook Thomas Tiggelman en Milou Schuiling keerden terug in de basis bij de thuisploeg. De bezoekers namen het initiatief en kwamen op een 0-3 voorsprong, waar TOP niet scherp startte. Langzaam maar zeker kwamen de Sassemers beter in de wedstrijd. Met de eerste goal van Barbera Brouwer nam TOP een 9-8 voorsprong, maar toch kon de thuisploeg niet verder doordrukken. Het bleef gelijk op gaan tot rust, onder andere door de vierde goal van Jasper Broenink. De 11-11 ruststand was een terechte afspiegeling van de verhoudingen in de eerste helft. In de eerste fase van de tweede helft waren beide ploegen ontzettend slordig. TOP wist zich als eerste hieraan te onttrekken, en zo uit te lopen naar een 14-12 voorsprong via Tiggelman. Na twaalf minuten in de tweede helft had de ploeg van Marco Swikker en Timon Zuurmond het gat definitief geslagen en was de overwinning voor Oost-Arnhem uit het zicht verdwenen. Tiggelman eindigde met zes doelpunten als topscorer. (Uitslag: 26-18)