Korfbal League Recap #5: KCC verslaat KZ, Fortuna overklast LDODK

De laatste speelronde voor de feestdagen werd afgesloten door LDODK, dat in eigen huis hard onderuit ging tegen Fortuna. Een dag eerder deden PKC en DVO wat er van ze verwacht werd, DOS’46 pakte belangrijke punten tegen directe concurrent TOP en KCC versloeg enigszins verrassend KZ. Dalto staat nog altijd met lege handen na vijf duels.

Eerder zaterdagavond werd er bekendgemaakt dat de coronamaatregelen verder aangescherpt worden, dit heeft ook gevolgen voor de sport. Zondagavond werd bekend dat ook de Korfbal Challenge niet door gaat.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

Poule A
KZ/Thermo4U – KCC/CK Kozijnen
KCC overdonderde KZ in de beginfase en leek alle schroom van de afgelopen weken van zich af te hebben gegooid. Aan de hand van een makkelijk scorende Bo Oppe liepen de Capellenaren uit naar een 2-11 voorsprong. KZ speelde niet slecht, maar KCC was simpelweg effectiever en overtuigender. De Koogers deden voor rust nog iets terug, maar het verschil bij rust was nog altijd acht doelpunten (5-13). Dat hoge afrondingspercentage kon KCC in de tweede helft niet vasthouden. Gaandeweg de wedstrijd kreeg KZ meer grip op de wedstrijd, ging het scoringspercentage omhoog en werd de achterstand verkleind. Met nog zeven minuten te spelen was het verschil nog maar vier doelpunten in het voordeel van KCC en leek er voor KZ nog van alles mogelijk. Toch bleek de de voorsprong die KCC in de eerste helft opbouwde genoeg om de overwinning veilig te stellen. Oppe werd topscorer met negen doelpunten, bijna de helft van de gehele productie van KCC. (Uitslag: 17-19)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Blauw-Wit (A)
Bij vlagen was het duel in Driebergen een tactisch steekspel en bij vlagen vlogen de goals je om de oren. Blauw-Wit nam de voorsprong bij 2-5 en later bij 9-11, maar tussendoor pakte had Dalto ook een periode het initiatief. Geen van beide ploegen was dus in staat om de wedstrijd echt naar zich toe te trekken. De 10-11 ruststand bood voldoende perspectief voor een spannende tweede helft. Echter, spannend werd het niet. Waar Dalto verdedigend het de eerste helft vaak goed op orde had en in Lotte Steenbergen een dame had die verdedigende rebounds kon pakken, was het bij de Amsterdammers Fleur Blötevogel die vlak voor rust al inviel (op de plek van Jessica Jansen) en zich in de tweede helft ontpopte tot de sleutel van deze wedstrijd. Met haar vierde goal op 14-16 leek Dalto nog in de wedstrijd, maar de 15-19 tien minuten voor tijd opnieuw uit handen van Blötevogel was de wedstrijd gespeeld. Ze eindigde op zes goals en werd daarmee samen met Momo Stavenuiter de topscorer. (Uitslag: 19-24)

LDODK/Rinsma Modeplein – Fortuna/Delta Logistiek
De thuisploeg, waar André Zwart zijn rentree maakte in de basis na een zware enkelblessure, startte goed aan het duel met koploper Fortuna. Het eerste schot was direct raak, maar daarna nam Fortuna het initiatief over van de Friezen. De bezoekers hadden veel meer rebounds en legden LDODK veel druk op, terwijl Daan Preuninger en Fleur Hoek messcherp waren. Halverwege de eerste helft kenden de Delftenaren een iets mindere fase, maar zodra LDODK iets terug kwam in de wedstrijd volgden er drie snelle goals van Fortuna. Bij rust was het gat dan ook al acht goals (7-15). Na rust leek LDODK iets terug te komen, maar toen ging ook Mick Snel meescoren bij de Fortunezen. Hij, Hoek en Preuninger zouden alle drie op zeven doelpunten eindigen. Erwin Zwart schoot wel beter dan de afgelopen weken, hij eindigde op vijf doelpunten, maar LDODK kon geen vuist maken tegen de nummer één van poule A. Een ruime overwinning betekent dat Fortuna ongeslagen de feestdagen tegemoet gaat. (Uitslag: 20-29)

Poule B
PKC/Vertom – GG/IJskoud de Beste
Groen-Geel had een lastige middag bij PKC. Al voor rust had de thuisploeg een overtuigend gat geslagen, met captain Laurens Leeuwenhoek als grootste aanjager. Groen-Geel grossierde in passfouten en korte aanvallen, met name dankzij de hoge druk die PKC verdedigend oplegde. In de eerste helft kwam de ploeg van Daniel Harmzen slechts vijf keer tot scoren, PKC maakte er vijftien. In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld. PKC was simpelweg twee maten te groot voor Groen-Geel en scoorde over alle schijven. Leeuwenhoek werd met acht doelpunten topscorer, Brett Zuijdwegt maakte er vier. (Uitslag: 27-13)

Oost-Arnhem – DVO/Accountor
Met Jeffrey van Huenen op de plek van Menno van der Neut begon DVO prima aan het duel met Oost-Arnhem. De Bennekommers hadden in de eerste helft weinig te duchten van de thuisploeg, en konden makkelijk uitlopen naar een ruime 9-17 ruststand. Op dat moment stond alleen Caitlin Keller nog niet op het scoreformulier. Opvallend was wel dat DVO herhaaldelijk te vroeg inliep bij een vrije bal van Oost-Arnhem, wat de Arnhemmers makkelijke strafworpen opleverde. Na rust bleef het verschil zo rond de tien punten, al werd DVO richting het einde van de wedstrijd wel iets slordiger. Er waren genoeg kansen, maar die werden niet verzilverd. Van Huenen bekroonde zijn basisplaats uiteindelijk met zeven doelpunten en werd topscorer. (Uitslag: 17-29)

DOS’46 – TOP/LITTA
Een moeizame eerste helft voor beide teams. DOS’46 leek in de eerste tien minuten een makkelijke avond tegemoet te gaan, maar niets bleek minder waar. Na acht minuten spelen stonden de Nijeveners 4-0 voor, daarna stokte de score gedurende de rest van de eerste helft. Nick Pikaar opende de score voor TOP met twee achtereenvolgende doelpunten, waarna de rest van het team ook mee ging scoren. Nog voor rust hadden de Sassemers de achterstand omgedraaid naar een magere 4-6 voorsprong bij rust. De tweede helft was aanvallend beter dan de eerste helft. Tessa Lap had een belangrijke rol voor DOS’46 op de weg naar winst. De thuisploeg liep uit naar een 14-10 voorsprong, maar in de laatste minuten bleef het spannend met Pikaar die TOP wederom op sleeptouw nam met zijn vijfde goal in de laatste minuut. TOP kreeg nog één aanval voor de gelijkmaker, maar wist deze niet te verzilveren. Winst dus voor DOS’46, in de tot nu toe meest doelpuntarme wedstrijd van dit seizoen. (Uitslag: 15-14)