Skip to the main content

Korfbal League Recap #6: LDODK nipt langs KCC, Fortuna heeft geen kind aan Blauw-Wit

De hervatting van de Korfbal League leverde op zaterdag drie interessante duels op. In poule A won een wisselvallig LDODK in de slotseconden van KCC en KZ versloeg Dalto met ruime cijfers. In poule B kwam DOS’46 uiteindelijk net te kort tegen PKC. Op zondag had Fortuna geen kind aan Blauw-Wit. De twee uitgestelde duels worden ingehaald op dinsdag 18 januari (TOP-DVO) en woensdag 19 januari (Oost-Arnhem-Groen-Geel).

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Poule A
LDODK/Rinsma Modeplein – KCC/CK Kozijnen
Met Gerald Aukes op de bank had LDODK – niet voor het eerst dit seizoen – een zeer matige start van de wedstrijd. Al gauw keek de thuisploeg, met Femke Faber die haar 100e KL-duel speelde, tegen een 4-0 achterstand aan en zag Aukes zich genoodzaakt een time-out te nemen. Dat sorteerde niet meteen effect, maar enkele minuten kwam LDODK beter in de wedstrijd en drukte dat ook uit in scores. Echter, waar de Friezen moeite hadden met scoren, viel de bal bij KCC wel en bij rust was het verschil nog altijd vier (7-11). Ook in de eerste fase na rust was KCC de betere, maar vanaf 9-15 draaide de wedstrijd helemaal om. Na een 11-1 (!) run van LDODK, onder aanvoering van een uitstekend invallende André Zwart, leek de overwinning voor de thuisploeg een zekerheidje. Niets bleek minder waar, Randy Oosting bewees maar weer eens hoe belangrijk hij voor KCC is en zette zijn ploeg 33 seconden voor tijd weer op gelijke hoogte: 23-23. In de laatste aanval van LDODK forceerde Ran Faber een strafworp, maar liep daarbij een blessure op. Hij werd gewisseld en André Zwart verzilverde met nog vijf seconden te spelen de strafworp. KCC had op basis van veerkracht meer verdiend, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. (Uitslag: 24-23)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – KZ/Thermo4U
Een roerige eerste helft in Driebergen, met twee ploegen die onrustig speelden en veel fysieke duels uitvochten. Dat kwam zowel KZ (Onno Bakker) als Dalto (Mathijs den Ouden) op een groene kaart te staan wegens inspringen. Diezelfde Den Ouden was in de eerste helft op scorend vlak belangrijk voor zijn ploeg, maar kon niet voorkomen dat KZ met een kleine voorsprong ging rusten (11-14). In de tweede helft liep KZ onder aanvoering van een bijzonder scherp schietende Marjolijn Schenk en trefzeker Alwin Out vrij gemakkelijk uit naar een ruime zege. Schenk brak het seizoensrecord bij de vrouwen en maakte maar liefst tien doelpunten, Out eindigde op negen goals. Belangrijke punten voor de Koogers, die nu op zes punten staan en zo de aansluiting met de bovenste ploegen behouden. (Uitslag: 21-30)

Blauw-Wit (A) – Fortuna/Delta Logistiek
Fortuna moest het zondag stellen zonder Daan Preuninger, die geblesseerd thuis zat. Verder was iedereen bij beide ploegen fit, leuk was dat de zusjes Michelle en Stephanie van Geffen tegenover elkaar stonden. Al vroeg in de wedstrijd moest Jordi van Elburg opgeven met een rugblessure, hij werd vervangen door Momo Stavenuiter. De beginfase was onrustig van beide kanten, met veel passfouten en korte aanvallen. Bij 3-7 nam Blauw-Wit een time-out, maar de Amsterdammers hadden moeite met de hoge druk die Fortuna hen oplegde. De Delftenaren bouwden de voorsprong richting in het vervolg van de eerste helft verder uit, tot 5-12 bij rust. Na rust kwam Fortuna vlammend uit de kleedkamer en besliste al vroeg in de tweede helft de wedstrijd. Blauw-Wit kreeg wel kansen maar het schortte aan de afronding. Daar had Nik van der Steen geen moeite mee, met 11 goals uit 35 pogingen (een nieuw seizoensrecord bij de mannen) was hij de grote man aan de kant van Fortuna. Een ruime overwinning en Fortuna blijft ongeslagen koploper in poule A. (Uitslag: 12-27)

Poule B
DOS’46 – PKC/Vertom
Al na veertig seconden moest Olav van Wijngaarden geblesseerd het veld verlaten nadat hij ongelukkig ten val kwam na een sprong over een reclamebord. Een domper voor de Papendrechters, die zonder Jelmer Jonker en Sanne van der Werff naar Nijeveen afgereisd waren. Tot 5-5 gingen beide ploegen gelijk op, maar daarna was het PKC dat – ondanks de verdedigende druk van DOS’46 – uit kon lopen. Bij rust was het verschil slechts twee punten (8-10) en was er nog niets verloren voor de thuisploeg. De gehele tweede helft bleef DOS’46 aan het spreekwoordelijke elastiek, maar steeds als de Nijeveners op twee verschil kwamen, scoorde PKC ook. Zo kreeg de ploeg van trainer Edwin Bouman, die na dit seizoen vertrekt, het gat niet gedicht en moest de punten aan de bezoekers laten. (Uitslag: 17-19)