Skip to the main content

Korfbal League Recap #7: Groen-Geel pakt belangrijke punten, KZ verslaat LDODK

In poule A gaan LDODK, KZ en Blauw-Wit de komende weken uitmaken wie de nummers twee en drie worden en zich dus plaatsen voor de kampioenspoule. In poule B meldt Groen-Geel zich bij DOS’46 en TOP in de strijd om die felbegeerde derde plek. Dat is de conclusie na speelronde 7.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Poule A:

KZ/Thermo4U – LDODK/Rinsma Modeplein
Niet voor het eerst dit seizoen was het spannend voor LDODK. Viel het kwartje eerder de goede kant op, in Koog aan de Zaan was het geluk aan de zijde van de thuisploeg. In de beginfase leek er nog weinig aan de hand voor de Friezen, die de eerste voorsprong pakten. Echter, vijf vrouwengoals op rij van KZ draaiden de 3-6 tussenstand om in een 7-6 stand in het voordeel van de Koogers. In het vervolg van de eerste helft bleef het stuivertje wisselen, maar bij rust was KZ licht in het voordeel (13-11). Na rust kon KZ, opnieuw dankzij doelpunten van de vrouwen, uitlopen. Tot vier minuten voor tijd leek de winst veilig voor de ploeg van Tim Bakker, maar Marloes Frieswijk zette ‘haar’ LDODK met twee goals weer naast KZ. Een spannende slotfase volgde, waarin beide ploegen kansen hadden op de volle buit. Marjolijn Schenk met haar vijfde goal (zij is bovendien door de grens van 200 Korfbal Leaguegoals gebroken) en Anouk Haars met haar zesde van de avond beslisten uiteindelijk het duel. Julian Frieswijk deed nog iets terug namens LDODK, maar kon niet meer voorkomen dat de Friezen met lege handen kwamen te staan. (Uitslag: 24-23)

KCC/CK Kozijnen – Blauw-Wit (A)
Om aansluiting te houden bij de top drie, was het voor Blauw-Wit van belang om vandaag KCC te verslaan. Echter, de Capellenaren lieten zich in de eerste helft de kaas niet van het brood eten. Na de eerste voorsprong van Blauw-Wit, was het KCC dat steeds een kleine voorsprong pakte. In de laatste negen seconden voor rust vielen er nog drie(!) doelpunten, waardoor er met 13-14 gerust werd. Bo Oppe (KCC) en Randell van der Steen (Blauw-Wit) stonden bij rust beide al op zes goals, Sanne Alsem (KCC) maakte er in de eerste helft vier. Na rust startte KCC goed en kon de ploeg van Wilrik Wassink en Robin Diepenhorst weer aanhaken bij Blauw-Wit. Opvallend was de invalbeurt van ‘oude bekende’ Mandy Koelman bij Blauw-Wit, die terugkeerde en direct belangrijk was met drie doelpunten. De Amsterdammers konden de voorsprong wel behouden, maar KCC bleef tot de laatste zeven minuten aan het elastiek. Toen gooide Blauw-Wit, mede doordat KCC onrustig werd en zowel aanvallend als verdedigend teveel fouten ging maken, de wedstrijd op slot. Bo Oppe eindigde uiteindelijk als topscorer bij KCC met negen goals. Bij Blauw-Wit scoorde Randell van der Steen zeven keer, Roos Verheugt maakte zes doelpunten. (Uitslag: 21-28)

Fortuna/Delta Logistiek – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Spannend werd het nooit in Delft, waar Nik van der Steen zijn honderdste Korfbal Leagueduel speelde. Dalto pakte brutaal een 0-3 voorsprong (de 0-1 van Dico de Jager was direct zijn honderdste doelpunt in de KL, in 34 wedstrijden), maar moest daarna toezien hoe Fortuna via onder andere de 200e Korfbal Leaguegoal van Joren van Nieuwenhuijzen de achterstand omdraaide in een voorsprong. Na de 8-5 van Harjan Visscher trok scheidsrechter Danny Gerritsen een groene kaart voor Mathijs den Ouden, die vijf minuten naar de kant moest. Nog voor rust sloeg Fortuna een gat, groot genoeg om de rest van de wedstrijd niet meer in de problemen te komen. In de tweede helft kabbelde de wedstrijd voort. Dalto probeerde het wel, maar kon geen vuist maken. Fortuna boekte een simpele overwinning, zonder echt groots te spelen. (Uitslag: 32-20)

Poule B:

PKC/Vertom – Oost-Arnhem
Bij PKC speelde Olav van Wijngaarden niet, maar Sanne van der Werff en Jelmer Jonker waren wel weer terug in de basis nadat zij vorige week tegen DOS’46 afwezig waren. Oost-Arnhem moest het stellen zonder sterkhouder Jasper Broenink, maakte wel het eerste doelpunt van de wedstrijd maar keek daarna al snel tegen een 9-2 achterstand aan. Hét moment voor Henco Pullen om een time-out te nemen, die direct effect sorteerde. Bij rust was het 16-9, wat de Arnhemmers vooral te danken hadden aan de niet aflatende vechtlust in de eerste helft. Bovendien was PKC nog niet scherp, met uitzondering van Nienke Hintzbergen die in de eerste helft vijf doelpunten maakte tegen 42 procent. Na rust duurde het bijna tien minuten voor de bezoekers tot scoren kwamen. PKC daarentegen liep gestaag uit naar een degelijke overwinning. Richard Kunst werd uiteindelijk topscorer met zeven doelpunten. Voor Oost-Arnhem staat aanstaande woensdag een heel belangrijke wedstrijd op het programma, thuis tegen directe concurrent Groen-Geel. (Uitslag: 31-14)

GG/IJskoud de Beste – TOP/LITTA
TOP kende vanwege corona-perikelen een moeizame voorbereiding in aanloop naar het duel met concurrent Groen-Geel. Met die reden kon Frank Mostard ook niet in de basis beginnen bij de Sassemers. Bij Groen-Geel ontbrak Kevin Dik, hij liep eerder deze week een knieblessure op en zal naar alle waarschijnlijkheid lang niet inzetbaar zijn. De beginfase was duidelijk voor Groen-Geel, dat veel energie en beleving bracht en aanvallend over alle schijven de afwisseling zocht. Het eerste gaatje (7-3) was dan ook voor de thuisploeg, Marco Swikker zag zich al vroeg genoodzaakt te wisselen bij TOP en een time-out te nemen. Na de korte onderbreking kwam TOP beter in de wedstrijd en werd het gat verkleind tot 10-8. Een time-out van Daniel Harmzen zette Groen-Geel weer op het juiste spoor en voor rust werd de voorsprong weer uitgebreid naar vier goals (14-10). Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg aan de goede kant van de score. TOP vocht voor wat het waard was, maar kon geen vuist maken. Bij 18-12 was het definitieve gat geslagen, op dat moment had Groen-Geel een afrondingspercentage van 30 procent, tegenover slechts 16 procent van TOP. Met deze overwinning heeft Groen-Geel nu net als TOP vier punten uit zes wedstrijden, beide ploegen spelen komende week nog een inhaalduel. (Uitslag: 25-18)

DVO/Accountor – DOS’46
DVO en DOS’46 speelden een duel waar veel in zat en dat in de absolute slotfase werd beslist door Jeffrey van Huenen. De thuisploeg moest liefst vier basisspelers missen: Danielle Boadi, Chris van Haren, Gertjan Meerkerk en Menno van der Neut. Hun vervangers: Adriënne van Ofwegen, Jeffrey van Huenen, Robbe de Wit en Daan van den Goorbergh. Zo lag er voor DOS’46 (compleet) een buitenkans tegen de nog ongeslagen koploper. In de eerste helft, die gelijk opging, hadden beide teams een vak dat makkelijk scoorde en een vak dat de korf moeilijk wist te vinden. DVO verloor Van Ofwegen met een knieblessure en vlak voor rust sloeg DOS’46 een klein gaatje: 9-11. Na de hervatting trachtten de Nijeveners, die mikken op de derde plek in de poule, door te drukken. Het strijdende DVO verloor de gasten echter nooit uit het zicht. Waar in de eerste helft Koen van Roekel de Bennekomse kar trok, eiste vervolgens Annelie de Korte (zes goals in totaal) een hoofdrol op en zo kwam de thuisploeg gelijk (17-17) en ging het zelfs over DOS’46 heen. Bij de Drenten, die strafworpen bleven missen, trok Christian Dekkers (topscorer met negen goals) in de slotfase eigenhandig de stand weer gelijk. Met twee treffers van afstand besliste Van Huenen, die aanvallend matig begon, dit enerverende duel vervolgens in Bennekoms voordeel: 26-24. “Het was schakelen deze week”, aldus Van Huenen over de knappe prestatie van het gehavende DVO. “Na 17-17 waren we de bovenliggende partij. Annelie speelde een fantastische wedstrijd. In de eerste helft vielen m’n schoten niet, maar in de tweede helft wel.” (Uitslag: 26-24)