Skip to the main content

Korfbal League Recap #8: Dalto stunt tegen LDODK, PKC moeizaam langs TOP

Een stunt in poule A, waar Dalto in eigen huis LDODK versloeg. Een kostbare nederlaag voor de Friezen, die nog volop in de race zijn voor plek drie. In poule B kon TOP het PKC lang moeilijk maken, maar de Papendrechters hadden de langste adem. Groen-Geel stond in Bennekom lang op voorsprong, maar moest uiteindelijk de winst aan DVO laten.

Poule A
Fortuna/Delta Logistiek – KCC/CK Kozijnen
KCC kende wat personele problemen, Fortuna miste alleen Daan Preuninger (geblesseerd). De bezoekers speelden een prima eerste helft, gaf verdedigend goede druk en wisselde aanvallend veel af. Fortuna kon veel meer herhalen door een groot reboundoverwicht, maar verzuimde af te ronden. KCC deed dat beter en kon daardoor eigenlijk tot zes minuten voor rust op het vinkentouw blijven (9-8). Een paar snelle goals van Fortuna betekende toch een gat van vier bij rust (15-11) en hoewel ook na rust de Capellenaren in eerste instantie goed mee bleven scoren, vloeide de energie wel uit de ploeg. Een kwartier voor tijd was de wedstrijd gespeeld en liep de thuisploeg uit naar een – enigszins geflatteerde – overwinning. (Uitslag: 28-19)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – LDODK/Rinsma Modeplein
Een heel dure nederlaag voor LDODK, uit bij Dalto. De Friezen hadden, met het oog op de strijd om een plek in de kampioenspoule, de punten hard nodig na dat vorig week verloren werd van concurrent KZ. Zover kwam het niet. LDODK kende een slechte eerste helft, in tegenstelling tot de thuisploeg. Vooral de dames van Dalto waren scherp in de beginfase. Bij rust was het verschil al vijf punten (14-9). Dat verschil bleef tot halverwege de tweede helft staan (21-16) maar daarna kwam LDODK terug tot 22-20. Marjolijn Kroon was van grote waarde voor de bezoekers, maar kon niet voorkomen dat Dalto opnieuw uit kon lopen. Een spannende slotfase brak aan, waarin LDODK nogmaals een opleving had en tot op één doelpunt verschil kwam. Veelvuldig zoeken naar Kroon, die op dat moment al op tien treffers stond, mocht niet baten. Uiteraard was de blijdschap bij Dalto groot, mocht LDODK met de Driebergenaren naar de degradatiepoule gaan dan konden dit wel eens heel belangrijke punten blijken te zijn. (Uitslag: 27-26)

Blauw-Wit (A) – KZ/Thermo4U
Dit duel is uitgesteld en wordt gespeeld op dinsdag 1 februari aanstaande.

Poule B
DVO/Accountor – GG/IJskoud de Beste
Na de coronaperikelen van de afgelopen weken, kon Richard van Vloten weer beschikken over een bijna geheel fitte DVO-selectie voor het duel met Groen-Geel. Voor de Wormernezen was het de derde wedstrijd in een week, na de overwinningen op respectievelijk TOP en Oost-Arnhem. Na vier minuten waren het de bezoekers die de score openden, maar het antwoord van DVO liet niet lang op zich wachten. Groen-Geel leverde veel energie en beide ploegen vochten flinke duels uit maar alles binnen het toelaatbare aldus arbiters Buis en Miechels. DVO maakte het eerste verschil, maar daarna vielen de ballen niet meer aan Bennekomse zijde terwijl bij Groen-Geel in de flow kwam en uit liep naar vijf verschil (7-12). DVO kon dat iets repareren, maar stond bij rust nog altijd drie goals achter (11-14). In de eerste fase na rust werd het gat weer vier, maar daarna kwam er zand in de motor van de ploeg uit Wormer. Langzaam maar zeker kroop DVO dichterbij, tot beide ploegen op 17-17 weer op gelijke hoogte stonden. Wederom was het Groen-Geel dat uitliep en DVO dat in de achtervolging moest. Zo golfde het spel op en neer, met nog zo’n acht minuten te spelen. In de slotfase was DVO uiteindelijk de ploeg met de langste adem, vooral Gertjan Meerkerk had met in totaal dertien doelpunten een groot aandeel in de overwinning. Daarmee werd hij niet alleen topscorer van dit duel, ook brak hij het seizoensrecord van meeste aantal doelpunten van één speler in een wedstrijd. DVO blijft ongeslagen maar dat ging niet van harte. (Uitslag: 28-22)

TOP/LITTA – PKC/Vertom
Julia Schuiling keerde terug in de basis bij TOP na een lange revalidatie en bij PKC maakte Olav van Wijngaarden (sneller dan verwacht) zijn rentree. TOP werkte hard, leverde veel energie en vocht voor iedere bal. De Sassemers vertraagden duidelijk, door de eerste bal achter te houden en zo te proberen PKC op zo min mogelijk pogingen te houden. Daar slaagde de ploeg goed in en samen met een zeer matig afrondingspercentage zorgde dat ervoor dat TOP in het spoor van PKC kon blijven. Sterker nog, met twee goals zette Barbara Brouwer haar ploeg vlak voor rust weer op gelijke hoogte (6-6). In de tweede helft bleef TOP volharden in de effectief gebleken tactiek. Op een doelpunt van PKC volgde vrijwel direct een antwoord, en halverwege de tweede helft kwam TOP via twee goals van Frank Mostard zelfs op voorsprong (13-11). Daarna nam PKC het initiatief over. Nienke Hintzbergen bewees maar weer eens haar waarde voor PKC en Marijn van den Goorbergh kende een sterke invalbeurt. Hij was het die, samen met Laurens Leeuwenhoek, Hintzbergen keer op keer in stelling bracht waardoor de Papendrechters de achterstand ombogen in een voorsprong. TOP viel stil, kwam niet verder dan éénschotsaanvallen en moest toezien hoe PKC uiteindelijk aan het langste eind trok. Hintzbergen werd topscorer met zes goals. Aanstaande dinsdag staat voor TOP alweer het volgende duel op het programma, de inhaalwedstrijd uit ronde zes tegen DVO. (Uitslag: 14-17)

DOS’46 – Oost-Arnhem
Het duel tussen DOS’46 en Oost-Arnhem werd er één om niet te lang bij stil te staan. Oost-Arnhem verdedigde achter, maar DOS’46 kon desondanks tot veel meer kansen komen in de eerste helft. Echter, het afrondingspercentage liet te wensen over. Aan de andere kant vergat Oost-Arnhem te profiteren van de schotloosheid van de Nijeveners, Rick Verdouw – afgelopen woensdag nog goed voor negen doelpunten tegen een erg hoog rendement – bleef zonder goals in de eerste helft. In de laatste twee minuten voor rust tilde DOS’46 het verschil nog naar zes doelpunten (11-5 rust). Na rust duurde het vijf minuten voor het eerste doelpunt viel, maar daarna kwam de wedstrijd iets meer los. De thuisploeg liep uit naar 15-6 en Sam Meijer haar Korfbal Leaguedebuut, dat zij bekroonde een doelpunt. In het restant van de tweede helft kwam Oost-Arnhem wel beter in de wedstrijd, maar het zou niet genoeg zijn om een nieuwe nederlaag te voorkomen. Echter, de zege voor DOS’46 had veel ruimer kunnen uitvallen, ware het niet dat er in de slotfase nog twee strafworpen gemist werden. (Uitslag: 17-12)