Skip to the main content

Korfbal League Recap #9: Groen-Geel verslaat DOS’46, LDODK pakt belangrijke punten

LDODK pakte zondagmiddag belangrijke punten tegen Blauw-Wit in een wedstrijd die lang spannend was. Eerder dit weekend heeft Groen-Geel zichzelf een dienst bewezen door in Nijeveen met 21-24 te winnen van DOS’46. Wil DOS’46 de derde plek in poule B nog halen, dan móét er volgende week gewonnen worden van TOP. Als Groen-Geel en DOS’46 samen in de degradatiepoule belanden, dan hebben de Wormernezen nu het onderlinge resultaat in hun voordeel.

Alle wedstrijden zijn live te zien op Eyecons. Het duel tussen LDODK en Blauw-Wit wordt bovendien zondagmiddag live uitgezonden door de NOS op NPO1. Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

Poule A
Dalto/Klaverblad Verzekeringen – KCC/CK Kozijnen
De start van het duel was voor de thuisploeg. De Driebergenaren kozen er voor om de eerste achter te houden, om vervolgens veel druk op Randy Oosting en Bo Oppe te geven. KCC, dat zonder het coachingsduo Wassink en Diepenhorst naar Driebergen was afgereisd, had zichtbaar moeite met die tactiek en Dalto pakte een eerste voorsprong. Even leek Dalto op 6-3 te komen, maar het doelpunt werd afgekeurd en KCC nam het momentum over. De Capellenaren speelden langere en geduldigere aanvallen, terwijl Dalto de bal aanvallend snel kwijt was. Bovendien waren de dames van KCC op scorend vlak belangrijk: via goals van Anouk Edens, Demi van Oosten en Mandy Biesbroek kwamen de gasten op een 6-9 voorsprong bij rust. In de tweede helft lag het tempo wat hoger dan in de eerste helft. Het duurde zes minuten voor Dalto de eerste goal van de tweede helft liet noteren en aan de kant van KCC was Oppe on fire mede door de reboundkracht van Mark Behrends. Lotte van Montfort hield Dalto lang in de wedstrijd maar ook zij kon niet voorkomen dat KCC de wedstrijd gecontroleerd en zakelijk naar zich toe trok. (Uitslag: 17-20)

KZ/Thermo4U – Fortuna/Delta Logistiek
Dit duel is verplaatst naar dinsdag 8 februari, 20.45 uur.

LDODK/Rinsma Modeplein – Blauw-Wit (A)
LDODK deed zondag goede zaken door in eigen huis te winnen van Blauw-Wit. De Friezen moesten winnen om zicht te houden op een plek in de kampioenspoule, waarbij Blauw-Wit en KZ de concurrentie vormen. Het duel kwam moeizaam op gang, beide ploegen gaven verdedigend veel druk en de goals waren duur. De hele eerste helft was het stuivertje wisselen, maar vlak voor rust zette Ran Faber met zijn eerste goal LDODK voor het eerst op een gaatje van twee (10-8 rust). Direct na rust vergrootte de thuisploeg het gat naar vijf en nam de coachingsstaf van Blauw-Wit een time-out. Ook werd er gewisseld, Momo Stavenuiter en Randell van der Steen wisselden van vak en Mandy Koelman werd ingebracht. Koelman viel met vier goals sterk in en de Amsterdammers kropen terug tot op één punt (16-15). Dichterbij kon Blauw-Wit echter niet komen, net op tijd stelde LDODK orde op zaken. Bij de Friezen was Julian Frieswijk de man van de wedstrijd. Hij heerste in de rebound en pakte bal na bal, waardoor hij zijn vak in staat stelde te scoren. Zijn zus Marloes maakte daar dankbaar gebruik van en scoorde zeven treffers, in het andere vak was Marlou Kuiper on fire met vijf goals. Nog één keer kwam Blauw-Wit terug (24-23) maar met nog anderhalve minuut op de klok schoot Femke Faber haar ploeg opnieuw naar twee verschil. Ran Faber gooide vervolgens de wedstrijd definitief in het slot, waarna LDODK met het aanwezige publiek feest kon vieren. (Uitslag: 26-23)

Poule B
PKC/Vertom – DVO/Accountor
Een wedstrijd met twee gezichten, eindelijk weer voor publiek. Voorafgaand aan het duel werd bekend dat Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp voor onbeperkte tijd bijtekenden bij de Papendrechters: “Fantastisch, hier spreekt veel vertrouwen uit”, aldus Tromp op de livestream. In de eerste helft vielen de doelpunten als rijpe appelen. Beide ploegen haalden een hoog rendement en gaven elkaar volle druk wat resulteerde in veel steals over en weer. PKC sloeg een eerste gaatje maar DVO bleef goed mee scoren en kon tot 13-13 bijblijven. Vlak voor rust was er opnieuw een gaatje voor de thuisploeg, dat met twee verschil de rust in ging (16-14). Een stormachtig begin van de tweede helft zorgde voor veel goals over en weer, maar na de vierde van Annelie de Korte (17-16) liep PKC uit naar 25-18. Bij DVO kwam er zand in de motor, terwijl PKC met veel energie en beleving bleef spelen. Twee snelle goals van Koen van Roekel en Gertjan Meerkerk leken nog voor een korte opleving te zorgen, maar daarna bloedde de wedstrijd een beetje dood. PKC liep uit naar een ruime overwinning en nam zo toch een beetje wraak voor het verlies in het eerste duel in Bennekom. (Uitslag: 35-26)

Oost-Arnhem – TOP/LITTA
TOP moest winnen om nog zicht te houden op de derde plek in poule B, Oost-Arnhem wachtte nog altijd op de eerste punten van dit seizoen. Dat verschil in kwaliteit werd gedurende het duel zichtbaar: TOP gaf verdedigend veel druk en daar had Oost-Arnhem duidelijk moeite mee. De thuisploeg speelde slordig, maakte vaak niet de juiste keuzes en liep eigenlijk vanaf de start achter de feiten aan. Tot 5-7 bleef het een wedstrijd, maar daarna liep TOP gemakkelijk uit. Oost-Arnhem wisselde al vroeg twee broers Broenink van vak, maar dat sorteerde niet het gewenste effect en bij rust was het gat al zeven goals (8-15). Al snel in de tweede helft vergrootte TOP het gat naar tien (8-18) en het duurde tien (!) minuten voor dat Oost-Arnhem de korf vond. In de resterende tijd liepen de bezoekers nog verder uit en coach Marco Swikker maakte van de gelegenheid gebruik om te wisselen en zo zijn vaste basisspelers wat rust te gunnen. TOP mag door deze ruime overwinning hoop houden op plek drie, ook omdat DOS’46 later op de avond verloor van Groen-Geel. (Uitslag: 13-27)

DOS’46 – GG/IJskoud de Beste
Winst voor DOS’46 zou plaatsing voor de kampioenspoule en daarmee rechtstreekse handhaving betekenen. Zover kwam het in Nijeveen niet, dus moet het volgende week uit in Sassenheim gebeuren voor de ploeg van Edwin Bouman. Het was de thuisploeg die het best begon aan het duel, met veel reboundoverwicht waardoor er vaak lange aanvallen gespeeld konden worden. Van 4-4 liep DOS’46 uit naar 8-4, maar langzaam kwam ook Groen-Geel beter in de wedstrijd. Al vroeg werd Fenna Jagtman ingebracht voor Marieke Duineveld, en zij viel uitstekend in. Een mindere fase van DOS’46 met veel miscommunicaties zorgde ervoor dat Groen-Geel nog voor rust de achterstand ongedaan kon maken (11-11 ruststand). Het momentum was op dat moment bij de Wormernezen, die met twee goals van Scott De Decker na direct een voorsprong pakten in het begin van de tweede helft. Op 13-16 miste Leander Zwolle voor DOS’46 een strafworp, en aan de andere kant viel de goal wel, waardoor Groen-Geel de voorsprong vergrootte. Na de zesde van Carlo de Vries (15-19) nam Bouman een time-out. Mart Vrielink kwam voor Pascal Frieswijk die enorm veel energie had geleverd onder de korf. Een run van vier goals bracht DOS’46 terug in de wedstrijd (van 15-20 naar 19-20) maar juist op het moment dat de Nijeveners hoopten op de gelijkmaker maakte De Decker een heel belangrijk doelpunt voor Groen-Geel. Eigenhandig knipte De Decker vervolgens met twee doelpunten het elastiek door. Hij maakte uiteindelijk acht treffers tegen een bijzonder hoog percentage. Groen-Geel won uiteindelijk en bewees zichzelf een dienst door het verschil op drie te houden. Dat maakt dat het onderlinge resultaat nu in het voordeel van Groen-Geel is, mochten beide ploegen samen naar de degradatiepoule gaan. (Uitslag: 21-24)