Skip to the main content

Recap inhaalduels: DOS’46 verslaat opnieuw KZ, Blauw-Wit te sterk voor TOP

Een spannend duel in de kampioenspoule dinsdagavond eindigde in een 20-22 zege voor DOS’46, waardoor de ploeg uit Nijeveen nog zicht houdt op een plek in de play-offs. In de degradatiepoule was Blauw-Wit veel te sterk voor TOP, waardoor de Amsterdammers nu veilig zijn en TOP eventuele handhaving niet meer in eigen hand heeft.

KAMPIOENSPOULE (KLC)

KZ/Thermo4U – DOS’46
Zonder Marjolijn Schenk (tegen PKC geblesseerd geraakt) en met Nikki Boerhout in de basis ten faveure van Anna Kriek trad KZ dinsdagavond aan tegen DOS’46, dat speelde met Amber van Doorn op de plaats van de tegen Fortuna geblesseerd geraakte Eline van Veldhuisen. De bezoekers kwamen via Pascal Frieswijk al snel op een 0-1 voorsprong. Het duurde bijna vijf minuten voor KZ gelijk kon maken, waarna de goals om en om vielen. Na tien minuten was het Max Malestein die met twee doelpunten op rij het eerste gaatje sloeg voor DOS’46. In de tweede fase van de eerste helft kregen beide verdedigingen de overhand en wist KZ de achterstand van drie punten (6-9) weg te poetsen en zo zochten beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers op (9-9). Na rust bracht Malestein met twee treffers het initiatief gelijk weer bij DOS’46 (9-11), waarna KZ-coach Tim Bakker besloot om telkens verdedigend Stef Meijns te brengen voor Emiel de Kruijff. Die mannenwissel – zes wissels in totaal – sorteerde niet het gewenste effect voor de thuisploeg, dat nu ook de Drentse vrouwen in dat vak raak zag schieten. Desondanks wist KZ wel terug te komen tot 16-16. Op die stand kwam Kriek in de ploeg voor Boerhout. Met een rake strafworp bracht Bakker KZ voor het eerst sinds lange tijd weer op voorsprong, maar het was Pascal Frieswijk die namens DOS’46 weer counterde. Ook in de spannende slotfase bleef DOS’46 ontspannen spelen; voor de Nijeveners is het seizoen eigenlijk al geslaagd. Opnieuw Malestein en Leander Zwolle brachten de gasten weer op twee verschil (17-19), waarna KZ bleef aanhaken. Met nog ruim een minuut te gaan bracht Kriek het gaatje nog één keer naar één verschil (20-21), maar het was Frieswijk die de wedstrijd voor DOS’46 in het slot gooide. Man of the match was Malestein, die negenmaal trefzeker was. (Uitslag: 20-22)

Door dit resultaat staan KZ, DOS’46 en LDODK/Rinsma Modeplein alle drie op vier punten met nog één duel te gaan. Dus zijn de ogen zaterdag in eerste instantie gericht op het treffen in Gorredijk tussen LDODK en DOS’46. Wint DOS’46 dit duel, dan plaatst het zich als nummer vier voor de play-offs (DOS’46 onderling resultaat beter dan KZ). KZ moet om kans te houden zelf thuis winnen van DVO en dan hopen dat DOS’46 niet wint (KZ onderling beter dan LDODK). Dus geldt voor LDODK dat het minimaal een punt moet pakken (dan onderling resultaat beter dan DOS’46) en dat KZ niet hetzelfde resultaat mag halen. Bij een gelijkspel in zowel Gorredijk als Koog aan de Zaan is het DOS’46 dat op basis van onderling resultaat van de drie ploegen de gelukkige is.

Stand KLC

W P D
1. PKC 9 16 +43
2. Fortuna 9 16 +51
3. DVO 9 10 -1
4. KZ 9 4 -32
5. DOS’46 9 4 -28
6. LDODK 9 4 -33

 

DEGRADATIEPOULE (KLD)

Blauw-Wit (A) – TOP/LITTA
Directe handhaving veilig stellen was dinsdagavond het doel van Blauw-Wit, waar Momo Stavenuiter en Kenny Lauf bezig zijn aan hun laatste seizoen. Daarvoor moest er gewonnen worden van TOP, dat tot dan toe in zwaar weer verkeerde. Bij TOP zat Sander Harmzen als vervangend coach op de bank omdat Leon Braunstahl geschorst was, Barbara Brouwer speelde haar 200e Korfbal Leagueduel. De Sassemers moesten winnen van Blauw-Wit om eventuele handhaving nog in eigen hand te houden. Het duurde even voor de wedstrijd echt los kwam, na de 1-0 van Roos Verheugt had TOP vijf minuten nodig om de gelijkmaker te scoren. Na de 1-1 van Jimmy Swikker liep Blauw-Wit – mede dankzij een buzzerbeater van Fleur Blötevogel – uit naar 5-1. Het rendement van TOP was al weken te laag en dat was dinsdagavond niet anders. De Sassemers misten veel grote, opgelegde kansen en ook na de time-out halverwege de eerste helft werd het niet beter. Na de 7-1 van opnieuw Blötevogel was Barbara Brouwer tweemaal trefzeker voor TOP, maar daar bleef het ook bij voor rust (9-3). Direct na rust liep Blauw-Wit verder uit, aan de hand van de prima spelende Stephanie van Geffen. Naast dat zij direct na rust twee keer scoorde, pakte ze ook een aantal belangrijke rebounds. TOP verdedigde niet altijd even slim en gaf zo strafworpen en vrije ballen weg, waar Blauw-Wit wel raad mee wist. Op 14-4 was het verschil voor het eerst tien goals. TOP probeerde het wel maar kwam niet dichterbij: steeds als er gescoord werd, maakte Blauw-Wit in de daarop volgende aanval het gat weer tien. De 17-8 van Nick Pikaar was één van de weinige hoogtepunten voor TOP, dat simpelweg niet goed genoeg was. (Uitslag: 23-12)

Door de overwinning is Blauw-Wit zeker van handhaving in de Korfbal League. TOP móét de resterende twee wedstrijden winnen (van KCC/CK Kozijnen met minimaal twee goals verschil) en heeft ook nog een zege van GG/IJskoud de Beste op KCC nodig. Alleen dan eindigt TOP op de negende plaats, die recht geeft op het spelen van play-downs.

Stand KLD

G P D
7. Blauw-Wit 8 14 +30
8. KCC 8 10 +15
9. Groen-Geel 8 10 +11
10. TOP 8 6 +1
11. Dalto 8 4 -10
12. Oost-Arnhem 8 4 -47

 

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule