Skip to the main content

Recap #10: KZ wordt tweede in poule A, DOS’46 wint strijd om plaats drie in poule B

De laatste reguliere speelronde van dit gekke Korfbal Leagueseizoen. Alle play-offtickets zijn vergeven, maar de grote vraag was wie er twee, drie en vier zou eindigen en hoe het play-offprogramma er uit zou komen te zien. Voor Groen-Geel, Oost-Arnhem, Dalto en KCC zit het zaalseizoen er nu echt op.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld. Het programma van de eerste ronde van de play-offs vind je hier.

Poule A:

PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein
De doelpunten waren duur in de beginfase van dit duel. Na vijftien minuten spelen stond er slechts een 5-5 tussenstand op het bord. Vervolgens kon PKC een gaatje slaan, naar 11-9. Laurens Leeuwenhoek viel geblesseerd uit, hij werd vervangen door Arjen van Houwelingen. Vlak voor rust kon LDODK weer aansluiten, Ran Faber maakte de 13-13 op slag van rust.

In de tweede helft kwam Sanne van der Werff binnen de lijnen bij PKC, en zij schoot twee uit twee. PKC kende een heel goede fase na rust, scoorde tien goals in de eerste tien minuten van de tweede helft en kon weglopen van LDODK. De Friezen keken tegen een 26-20 achterstand aan, maar gaven zich niet gewonnen. Met nog zeven minuten te spelen scoorde Marloes Frieswijk de aansluitingstreffer (26-25) en bij PKC stokte de score. Coaches Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp zagen zich genoodzaakt een time-out te nemen. Uiteindelijk viel de gelijkmaker niet en maakte Nienke Hintzbergen de 27-25. Dat kon LDODK niet meer repareren en Erwin Zwart moest drie minuten voor tijd met een groene kaart het veld verlaten.

PKC wint en blijft ongeslagen, LDODK – waar Eline Haan aankondigde te stoppen na dit seizoen – eindigt als vierde, dankzij het resultaat bij Oost-Arnhem – Blauw-Wit en kan zich opmaken voor de play-offs tegen Fortuna. Uitslag: 28-25

GG/IJskoud de Beste – KZ/Thermo4U
Bij Groen-Geel ontbrak Kevin Dik met knieklachten. Carlo de Vries startte op de bank maar was wel inzetbaar. Tot aan 9-9 gingen beide ploegen in deze ‘Zaanse derby’ erg gelijk op, Groen-Geel koos er voor om Stef Meijns vrij te laten en bij 9-9 gingen zijn ballen ineens vallen. Toen ook in het andere vak snel twee doelpunten vielen, keken de Wormernezen tegen een vier punten achterstand aan bij rust (9-13).

De ploeg van Daniel Harmzen kwam, net als eerder dit seizoen, niet goed uit de rust. “Schandalig” noemde Stijn Hoekstra het na de wedstrijd in een interview op de livestream. KZ kon flink uitlopen, van 9-13 naar 11-17, maar Groen-Geel bleef knokken en kon terug komen tot 14-17. Toen KZ, met een zeer goed schietende Jordi Pasma, opnieuw kon uitlopen (14-20) was het verzet van Groen-Geel gebroken.

KZ eindigt met de zege als tweede in poule A, achter PKC, en moest vervolgens afwachten wat er in poule B zou gebeuren. Later zaterdagavond bleek dat DOS’46 de tegenstander is in de eerste ronde van de play-offs. Groen-Geel sluit het zaalseizoen af op de vijfde plaats, met zes punten uit tien duels. Uitslag: 18-30

Oost-Arnhem – Blauw-Wit (A)
In Arnhem was de thuisploeg niet van plan om het Blauw-Wit gemakkelijk te maken. Dat bleek ook uit het scoreverloop: na vijf minuten had Blauw-Wit een klein gaatje van twee doelpunten (3-5). Dankzij twee goals van Manon Wiegerink liepen de Amsterdammers uit, maar Oost-Arnhem vocht zich terug in de wedstrijd, van 3-7 naar 6-7. Vervolgens sloeg Blauw-Wit opnieuw een gat (via Stavenuiter en Vissers) maar opnieuw haakte Oost-Arnhem aan (9-9). De Arnhemmers boden prima partij en konden het verschil klein houden (13-15 rust).

Na rust was het initiatief weer bij de bezoekers. Via 14-18 werd het 17-22, onder anderen dankzij opnieuw Manon Wiegerink. Zij zou op zes doelpunten eindigen. Gerald van Dijk maakte zijn opwachting, hij was al een aantal weken op jacht naar zijn 1100e Korfbal Leaguedoelpunt en met de 19-24 van zijn hand werd die mijlpaal behaald. Met nog drie minuten te spelen stond het 21-25 en was de wedstrijd gespeeld.

Blauw-Wit gaat dankzij de winst over LDODK heen en eindigt als derde in de reguliere competitie. De ploeg van Gerald Aukes en Mark van der Laan treft woensdag TOP in de play-offs. Oost-Arnhem eindigt als zesde, met twee punten. Uitslag: 21-27

Poule B:

Fortuna/Delta Logistiek – DVO/Accountor
De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte, vanwege het tragische overlijden van een DVO-lid op het terrein in Bennekom eerder zaterdagmiddag. Na het eerste fluitsignaal was het DVO dat direct het initiatief nam. Richard van Vloten hield Gertjan Meerkerk op de bank in Delft, Ard Korporaal startte met Harjan Visscher op de bank en Nik van der Steen in de basis. Pas na vijf minuten spelen, scoorde Fortuna en DVO kon uitlopen naar een 1-7 voorsprong. Na tien minuten kwam Visscher in het veld. Bij DVO kwam er zand in de motor, terwijl Fortuna beter in de wedstrijd kwam en Visscher direct zijn stempel drukte. Van 1-7 kwamen de Delftenaren terug tot 6-7 en vier minuten voor rust maakte Fleur Hoek gelijk. DVO ging nog wel met een kleine voorsprong de rust in: 9-10.

Direct na rust was het opnieuw Visscher die scoorde, waarop Koen van Roekel de 10-11 maakte en daarmee zijn 300e Korfbal Leaguedoelpunt liet noteren. Fortuna kon de achterstand ombuigen naar een 13-11 voorsprong, waarop DVO Gertjan Meerkerk bracht. Die invalbeurt was echter van korte duur: Meerkerk liep al snel tegen een groene kaart aan wegens commentaar op de arbitrage. Behalve de goals van Visscher had Fortuna natuurlijk ook Nik van der Steen. Aan de hand van Van der Steen kon een gaatje geslagen worden (via 15-11 naar 16-13). DVO bleef aan het elastiek, maar kon niet meer aansluiten. Visscher en Van der Steen waren beide zeven keer trefzeker voor Fortuna. De Bennekommers konden de schade beperkt houden (van 20-16 werd het uiteindelijk 21-19) maar winst zat er niet in.

Fortuna was al zeker van de poulewinst. DVO had, op deze helaas loodzware dag voor de vereniging, winst nodig om mogelijk nog de derde plaats over te nemen van DOS’46. Dat kwam er niet van en zo kan Richard van Vloten zijn ploeg voorbereiden op het duel met PKC, aanstaande woensdag. Uitslag: 21-19

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – TOP/LITTA
Tot 2-2 kon Dalto bij TOP, met Thomas Tiggelman en Stan Postma in de basis, blijven. Daarna moesten de Driebergenaren toezien hoe TOP al vrij snel uit liep. Bij 5-11 nam Barry Schep dan ook een time-out, wat er in ieder geval toe leidde dat het gat niet heel veel groter werd. Bij TOP waren met name de dames hot. Van de zeventien goals in de eerste helft, maakten zij er negen (12-17 rust).

Na rust kwam Julia Schuiling bij TOP, voor Jet Hendriks en zij pikte direct een doelpuntje mee. Echter, daarna stokte het bij TOP, terwijl Dalto beter en beter in de wedstrijd kwam. Van 12-19 werd het 15-20 en met goals van Pia Donkers en Karin van den Brink naderde Dalto de Sassemers tot op één punt (20-21). Een time-out aan de kant van TOP brak de ban: Jet Hendriks (inmiddels weer teruggekeerd in het veld) scoorde de verlossende 20-22. Toen Dalto nog één keer terug leek te komen na een benutte strafworp van Kris Boere was het opnieuw Hendriks die met twee afstandsschoten de wedstrijd in het slot gooide.

TOP eindigt als tweede in poule B en neemt het in de eerste ronde van de play-offs op tegen Blauw-Wit. Voor Dalto is de zaalcompetitie ten einde, de ploeg eindigt als vijfde met vier punten uit tien duels. Uitslag: 24-27

DOS’46 – KCC/CK Kozijnen
Max Malestein keerde terug in de Nijeveense basis en opende direct de score voor de thuisploeg. Na vier minuten spelen stond er een 2-2 tussenstand op het scorebord. En DOS’46 ging rustig door met scoren, terwijl bij KCC de ballen niet wilden vallen. Van 2-2 werd het 8-2 en er leek geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Edwin Bouman. Bij 8-4 maakte Sydney Schol een schitterende doorloopbal, waarop Leander Zwolle uit frustratie de bal wegschopte. Dat kwam hem op een groene kaart te staan. Met Melvin Frieswijk op de plaats van Zwolle kon DOS’46 het gaatje van vier consolideren tot aan de rust (16-12).

Ook na de rust kon KCC het DOS’46 niet veel moeilijker maken. Zonder de wedstrijd te beslissen bleef DOS’46 de hele tweede helft hangen op een gaatje van vier of vijf punten. Toch bleef KCC aandringen en in de slotfase werd het nog spannend. Van 24-20 kwam de ploeg van Frits Wip terug tot 24-22 en een stuntje was misschien nog mogelijk. Zover kwam het echter niet, en DOS’46 boekte een belangrijke zege met het oog op de derde plaats in de poule. Tessa Noordzij kreeg nog een publiekswissel (zonder publiek uiteraard), zij doet na dit seizoen een stapje terug.

KCC sluit het seizoen af met drie punten uit tien wedstrijden. DOS’46 reist aanstaande woensdag af naar Koog aan de Zaan om het in de eerste ronde van de play-offs op te nemen tegen KZ. Uitslag: 25-23