Skip to the main content

Recap #11: DOS’46 verslaat KZ, Oost-Arnhem pakt eerste punten

Met de start van de tweede fase zijn de belangen voor alle ploegen groot. In de eerste ronde van de tweede fase was dat goed te merken. Zo verraste DOS’46 met een zege op KZ in de kampioenspoule en pakte Oost-Arnhem de eerste punten voor de degradatiepoule door in eigen huis KCC te verslaan.

Door technische problemen werken het programma, wedstrijdverloop en de stand op korfballeague.nl momenteel niet. Voor het programma en stand: zie hieronder en ook te vinden in de app KNKV Wedstrijdzaken.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

KAMPIOENSPOULE (KLC)
PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein
Met Marvin Piepers op de plek van André Zwart (niet helemaal fit maar wel inzetbaar) was het LDODK dat brutaal de voorsprong nam in Papendrecht. Bij PKC begonnen Richard Kunst en Brett Zuijdwegt op de bank. De thuisploeg startte matig en was aanvallend heel onrustig, maar twee goals van Laurens Leeuwenhoek (7-6 en 8-6) leidden een betere fase in. Langzaam maar zeker liep PKC weg van LDODK, waar Gerald Aukes al vroeg begon met wisselen. Twee goals van Marlou Kuiper beperkten de schade bij LDODK iets voor rust, maar het verschil was inmiddels wel vier goals (15-11). Ook na rust bleef dat verschil op de borden maar PKC kon niet verder uitlopen. Hoewel PKC veel meer reboundoverwicht had, was het de tweede helft een stuk moeizamer dan de eerste helft met veel slordigheidjes en schoonheidsfoutjes. Echter, LDODK kon niet profiteren van de mindere tweede helft van de thuisploeg en moest zich neerleggen bij een nederlaag. (Uitslag: 23-19)

DVO/Accountor – Fortuna/Delta Logistiek
Lijstaanvoerder Fortuna trad in Bennekom aan zonder Mick Snel, Harjan Visscher, de afwezige Jessica Lokhorst en de geblesseerde Renée van Ginkel. Halverwege de eerste helft hadden alleen Celeste Split, Koen van Roekel, Nik van der Steen, Chris van Haren de korf gevonden: 2-2. Op die stand kwam Harjan Visscher in het veld voor Daan Preuninger, waarna de score opliep met onder andere twee goals van de invaller. Bij rust was het 8-7 voor de thuisploeg, nummer drie op de ranglijst. In de tweede helft liep Fortuna, met Preuninger terug op de plek van Joren van Nieuwenhuijzen, langzaam weg bij de groenwitten. Een gemiste strafworp van Celeste Split op 12-16, na een time-out van DVO, en doelpunten van Danielle Boadi en invaller Jeffrey van Huenen (14-16) gaven de thuisploeg nieuwe hoop. Helaas voor DVO was het Fleur Hoek, die direct haar oude club pijn deed door het verschil weer naar drie te brengen. In de resterende minuten – Snel kwam nog voor Thomas Reijgersberg – kwam DVO nog wel iets dichterbij, maar aanspraak maken op een punt deed het niet meer. Zo deed Fortuna wat het ook in de eerste fase elke keer deed, winnen. (Uitslag: 18-20)

DOS’46 – KZ/Thermo4U
Wilde DOS’46 (0 punten) in de kampioenspoule iets van kans houden op de play-offs, dan moest er thuis gewonnen worden van nummer vier KZ/Thermo4U (4 punten). De thuisploeg, die op het nippertje de kampioenspoule had gehaald, trad aan zonder Kim Petersen en de zieke Tessa Lap. Op hun plek Amber van Doorn en Lynn Bijkerk, die een verdienstelijk basisdebuut had. Bij de gasten – waar trainersduo Bakker en Fennema eerder deze week het contract verlengde – begon Anna Kriek opnieuw aan de kant. Halverwege de eerste helft stond het slechts 2-1. Bijkerk en tweemaal Christian Dekkers tilden de stand naar 5-1, het sein voor KZ-coach Tim Bakker om een time-out aan te vragen. KZ ging meer over de vrouwen spelen en dit sorteerde effect. Doelpunten van Marjolijn Schenk en Anouk Haars brachten de Koogers iets dichterbij. Daarop ging ook bij DOS’46, dat over de mannen veel verdedigende rebounds pakte, de doelpuntenproductie iets omhoog: 9-7 rust. Na de hervatting trokken Alwin Out en Sanne Pasma de stand direct gelijk en ontspon zich een spannend duel, waarin de percentages laag bleven en DOS’46 lang aan de goede kant van de score bleef. Met nog vijf minuten op de klok bracht Esther Cordus KZ, dat bij de mannen doorwisselde, eindelijk weer langszij: 17-17. DOS’46 bracht Melvin Frieswijk voor Leander Zwolle om als spits te fungeren, maar die wissel pakte niet goed uit, waarna Zwolle gauw terugkeerde. Het momentum lag in de slotfase bij KZ, dat Onno Bakker de 17-18 zag maken. Met bijna een noodschot tekende Max Malestein de gelijkmaker aan en het was Christian Dekkers, die met zijn achtste treffer DOS’46 zelfs wederom op voorsprong bracht. In de absolute slotseconden liep Onno Bakker na een bewuste overtreding nog tegen een gele kaart aan, waarna Dekkers de gegeven strafworp miste. Zo boekte DOS’46 met interim-coach Herman van Gunst langs de lijn opnieuw een mooi resultaat en is de strijd om de play-offs nog niet beslist. (Uitslag: 19-18)

Play-offs
Na het spelen van de reguliere competitie spelen de nummers 1 tot en met 4 van de kampioenspoule de play-offs om het landskampioenschap. In deze play-offs speelt de nummer 1 een best of three-serie tegen de nummer 4, zoals de nummer 2 dit tegen de nummer 3 doet. De Korfbal Leaguefinale staat gepland op zaterdag 16 april in Rotterdam Ahoy.

DEGRADATIEPOULE (KLD)
Oost-Arnhem – KCC/CK Kozijnen
Lijfsbehoud lijkt nog ver weg voor de thuisploeg, maar zaterdag werd aangetoond dat het pas echt over is als alle wedstrijden gespeeld zijn. De wedstrijd kwam wat lastig op gang – Krijn van het Kaar na drie minuten de score – maar daarna strafte Oost-Arnhem het onrustige spel van KCC goed af. Randy Oosting maakte wel een prachtige goal (4-2) maar het grote aantal gemiste kansen – waaronder een strafworp – was tekenend voor de eerste helft van de Capellenaren. Oost-Arnhem aan de andere kant bleef het spel goed georganiseerd neerzetten en beloonde het harde werken met een voorsprong bij rust (9-6). Na rust kon KCC niet dichterbij komen. De thuisploeg verdedigde gedisciplineerd en vertraagde het spel, en daar had KCC overduidelijk moeite mee. Met nog negen minuten te spelen was het verschil vijf (16-11) en leek het gespeeld. In de slotfase kwam KCC nog tot op twee doelpunten terug (19-17), maar in de laatste minuut was het Senna van den Bos die koelbloedig raak schoot en de wedstrijd definitief in het slot gooide. (Uitslag: 20-17)

GG/IJskoud de Beste – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Groen-Geel, tweede in de degradatiepoule met zes punten, kreeg Dalto dat met nul punten aan de tweede fase begon op bezoek. Bij de thuisploeg had Fenna Jagtman een basisplaats, Lindsy Krop was niet inzetbaar. Bij Dalto ontbrak Lotte van Montfort. Groen-Geel startte sterk, pakte veel rebounds en kon lange aanvallen spelen. Daartegenover stond dat Dalto slordig was in de beginfase, de geel-zwarten misten bijvoorbeeld een strafworp, en toe moest zien hoe Groen-Geel uitliep. Met name Carlo de Vries was scherp, hij schoot een hoog percentage in de beginfase. Toch was het halverwege de eerste helft ‘gewoon’ weer 8-8 en kon het nog alle kanten op. Aan de hand van De Vries en een eveneens scherp schietende Terrenc Griemink pakte de ploeg van Daniel Harmzen voor rust opnieuw een kleine voorsprong (15-13 rust) en die voorsprong werd in het begin van de tweede helft uitgebouwd. Dalto probeerde het wel, maar kreeg geen vat op De Vries (negen goals) en Griemink (zes doelpunten) en bovendien deed Jagtman met vier doelpunten ook een behoorlijke duit in het zakje. Belangrijke punten voor Groen-Geel, dat zich graag zo snel mogelijk bij de bovenste drie zal willen spelen. Dalto zakt naar de laatste plaats, mede omdat concurrent Oost-Arnhem wel won. (Uitslag: 27-22)

TOP/LITTA – Blauw-Wit (A)
TOP kende een onrustige week, met het gedwongen vertrek van Swikker en Zuurmond, dat als gevolg had dat ook de staf van het tweede opstapte. Leon Braunstahl keerde terug op de bank bij de Sassemers; hij zal tot het einde van dit seizoen de functie van hoofdtrainer/coach invullen. Bij Blauw-Wit geen Loraine Vissers en Momo Stavenuiter (geblesseerd), Mandy Koelman startte andermaal in de basis bij de Amsterdammers. Zowel TOP als Blauw-Wit gaf veel verdedigende druk in de eerste helft, maar er waren toch ook veel slordigheden bij beide ploegen. Tot twee keer toe had TOP een voorsprong van twee punten, maar na de 7-5 kende de thuisploeg een lange doelpuntloze periode, waar Blauw-Wit dankbaar gebruik van maakte. TOP kon counteren tot 9-9 maar vlak voor rust liet het Blauw-Wit toch weer uitlopen naar twee verschil (9-11 rust). Na rust ging het lang gelijk op, maar Blauw-Wit ging beter om met de kansen die het creëerde. Bovendien viel Joni van der Kuil sterk in bij de Amsterdammers. Na de 14-17 van Jordi van Elburg nam Braunstahl een time-out, maar direct daarna zette Van der Kuil haar ploeg voor het eerst op vier verschil. Daarmee leek de wedstrijd gespeeld, maar TOP bleef knokken en vocht zich in de slotfase nog knap terug. Echter, na de 17-18 van Thimo Winter was de tijd te kort om een punt uit het vuur te slepen. Blauw-Wit zet met deze overwinning een stap richting directe handhaving, TOP zal nog flink aan de bak moeten de komende weken. (Uitslag: 17-18)

Degradatie en promotie
In de degradatiepoule degraderen de onderste drie clubs (nummers 12, 11 en 10) rechtstreeks naar de nieuw te vormen tussenklasse. De nummer 9 van de Korfbal League speelt een play-downserie (best of three) tegen de verliezer van de Hoofdklassefinale, terwijl de winnaar van de Hoofdklassefinale rechtstreeks naar de Korfbal League promoveert.