Skip to the main content

Recap #12.1: TOP en Fortuna slaan eerste slag

In Papendrecht wist TOP/LITTA het eerste play-offduel tegen PKC/Vertom naar zich toe te trekken: 21-22. Later op de middag was Fortuna/Delta Logistiek in eigen hal KZ/Thermo4U de baas. Het was een echte play-offwedstrijd in Delft: het was niet goed maar wel spannend tot de laatste minuut.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld. Het hele play-offprogramma vind je hier.

PKC/Vertom – TOP/LITTA
Voor het eerst in de historie van de Korfbal League speelden grootmachten PKC en TOP een play-offduel tegen elkaar (de Korfbal Leaguefinale buiten beschouwing gelaten). De thuisclub trad aan in nagenoeg dezelfde beginopstelling als in de uitwedstrijd tegen DVO/Accountor, met als enige wijziging: Julie Caluwé op de plek van Brett Zuijdwegt. Bij TOP startte Roos Verheugt weer op de plek van Julia Schuiling, keerde de van een elleboogblessure herstelde Nick Pikaar terug in de basis ten koste van Stan Postma en waren de vakken gewisseld ten opzichte van het uitduel bij Blauw-Wit (A).

Het begin was rommelig van beide kanten. TOP gaf veel pressie wat er voor zorgde dat de aanvallen van PKC voortijdig of al na één schot afgebroken werden. Aan de andere kant verdedigde PKC achter, al hadden de dames van TOP daar maling aan. Barbara Brouwer en Celeste Split namen ook zonder rebound de kansen en scoorden beide. Van 3-3 kon TOP uitlopen naar 4-6 maar twee doelpunten van Sanne van der Werff brachten PKC weer op gelijke hoogte. Bij de thuisploeg was bovendien een hoofdrol weggelegd voor Jelmer Jonker, die in de eerste helft vijf keer trefzeker was. Toch was het TOP dat weer een gaatje sloeg en bij rust met 11-13 voor stond.

Direct na rust barstte een doelpuntrijke fase los. Brouwer en Jonker scoorde allebei twee goals op rij en na vier minuten in de tweede helft waren er negen doelpunten gevallen: 14-18. Ondertussen had PKC Olav van Wijngaarden en Richard Kunst van vak laten wisselen. Een wissel die effect sorteerde, want via goals Van Wijngaarden, Leeuwenhoek en Jonker (zijn achtste) werd het rap 17-18. Na vervolgens een doelpuntloze fase was het Kunst die de stand gelijk trok. Zo lag de wedstrijd halverwege de tweede helft weer helemaal open en was het qua spanning voor de neutrale liefhebber genieten geblazen.

Een gemiste strafworp van Celeste Split had een kantelpunt in de wedstrijd kunnen zijn, maar PKC pakte het cadeautje niet helemaal uit. Op 19-19 kwam TOP-coach Leon Braunstahl (die eerder geel kreeg wegens commentaar op de leiding) met zijn eerste wissel – Julia Schuiling  voor Roos Verheugt-, daar waar PKC al zesmaal gewisseld had. Het eerste schot van Schuiling was gelijk raak. Op 20-20 was het Frank Mostard die TOP op voorsprong zette, waarna Brouwer met haar vijfde goal het verschil weer naar twee bracht: 20-22. Met nog 1.18 op de klok namen Scholtmeijer en Tromp – ex-collega’s van Braunstahl bij TeamNL Korfbal – een time-out in de hoop nog iets te kunnen forceren. Van der Werff maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar in de laatste aanval verzuimde PKC het vooropgezette plan goed uit te voeren en zodoende trok TOP in dit spannende duel aan het langste eind. Nick Pikaar was na afloop duidelijk opgelucht en blij met de overwinning: “Het was billenknijpen!”

Zo hebben de Sassemers nu een 1-0 voorsprong met een thuiswedstrijd in het vooruitzicht. De NOS was aanwezig bij de wedstrijd tussen PKC en TOP en zond een uitgebreide samenvatting uit van dit play-offduel. Uitslag 21-22 

Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Thermo4U
“Winnen is winnen en we staan 1-0 voor”, was de conclusie van Fleur Hoek na de wedstrijd van Fortuna tegen KZ. Het werd een moeizame wedstrijd, voor beide ploegen. KZ kon weer beschikken over Jordi Pasma, bij Fortuna begon Jessica Lokhorst op de bank, zij kwam al voor het eerste fluitsignaal binnen de lijnen om Marjolijn Schenk te gaan verdedigen. Fortuna – en met name Lieneke Pries – begon goed aan het derde duel in zeven dagen: de eerste aanval leverde direct een doelpunt op en vervolgens kon de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts uitlopen naar een 5-3 voorsprong, waarbij Pries verantwoordelijk was voor vier van de vijf Delftse doelpunten. Fortuna creëerde veel meer kansen dan KZ en heerste in de rebound, maar het ontbrak aan afronding aan beide kanten. KZ kon bijblijven dankzij doelpunten van Sanne Pasma en Emiel de Kruijff. Bij de Fortunezen had met name het vak Hoek/Reijgersberg moeite met de verdedigende druk van KZ, maar de thuisploeg kon met een minieme voorsprong rusten (11-10).

Direct na rust maakte Sanne Pasma de gelijkmaker, en in de daaropvolgende aanval bracht Alwin Out met zijn eerste doelpunt van de middag KZ op een eerste voorsprong. Dat goede gevoel kon KZ niet lang vasthouden: de Koogers zagen De Kruijff uitvallen met een blessure. Lieneke Pries zette met haar zesde Fortuna weer naast KZ. Er volgde een stroeve periode, waarin de doelpunten duur waren. Fortuna kon uitlopen naar een gaatje van drie (16-13) maar moest toezien hoe KZ dit weer repareerde en terug kon komen tot 16-15. Esther Cordus maakte na de 17-15 van Daan Preuninger haar comeback bij KZ, na een lange achillespeesblessure, maar zij kon geen potten breken. In de resterende acht minuten van de wedstrijd kwam KZ niet meer tot scoren en ook bij Fortuna zakte het rendement. Nik van der Steen kon blijven herhalen, maar schoot niet goed. Na heel veel pogingen was het uiteindelijk raak en zette Van der Steen de beslissende 18-15 op het scorebord.

Fortuna won uiteindelijk doordat het veel meer kansen kreeg dan KZ (131 om 86). Daardoor kon de ploeg uit Delft ondanks het lage afrondingspercentage (14%) toch de punten in eigen huis houden. Ard Korporaal kon het niet zoveel schelen: “We hebben gewonnen en of het nou goed was of niet interesseert me geen biet. Ik ben tevreden.” Uitslag: 18-15 

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap #16
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap #16
Nog drie speelronden te gaan in de reguliere competitie. We begonnen op vrijdagavond met de 'Derby van het Noorden' tussen LDODK en DOS'46, die een prooi werd voor de Nijeveners. Op zaterdag staat de kraker DVO - Fortuna op het programma en op zondagmiddag is het erop of eronder voor Groen-Geel in Amsterdam. De ploeg uit Wormer moet winnen om nog (een kleine) kans te houden op plaats acht.
Lees meer
De strijd om Ahoy - deel 2
Competitie
De strijd om Ahoy - deel 2
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
VIDEO: Fleur Hoek over haar #korfbalfinale
Competitie Korfbal Leaguefinale
VIDEO: Fleur Hoek over haar #korfbalfinale
De magie van de Korfbal Leaguefinale is moeilijk te omschrijven, maar we gaan het toch proberen. Fleur Hoek, speelster van Fortuna/Delta Logistiek en TeamNL Korfbal is de eerste die ons meeneemt naar haar #korfbalfinale en ons uitlegt wat spelen in een vol Rotterdam Ahoy zo bijzonder maakt.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
De strijd om Ahoy - deel 2
Korfbal Leaguefinale
Business arrangement tijdens de Kenonz Korfbal Leaguefinale 2023