Skip to the main content

Recap #12.2: PKC en KZ dwingen derde duel af

In Sassenheim moest PKC/Vertom winnen van TOP/LITTA om er een beslissende derde wedstrijd uit te slepen. Dat lukte de Papendrechters in een spannend duel waarin de doelpunten schaars waren. In Koog aan de Zaan gold hetzelfde voor KZ/Thermo4U, dat te sterk was voor regerend kampioen Fortuna/Delta Logistiek. Zo wordt dinsdagavond pas bekend welke twee ploegen zaterdag 17 april in de Korfbal Leaguefinale in Rotterdam Ahoy staan.

TOP/LITTA – PKC/Vertom
‘Slag verloren, maar de oorlog nog niet’, waren de woorden van TOP-coach Bas Harland na de wedstrijd op de livestream. TOP startte in dezelfde opstelling als in de heenwedstrijd. Bij PKC waren de vakken omgedraaid en hierdoor kwam Olav van Wijngaarden, die op de bank begon en snel ingewisseld werd, in zijn eigen vak tegenover Mick Snel te staan. Verder had Brett Zuijdwegt een basisplek ten koste van Nienke Hintzbergen.

Jelmer Jonker ging in dit tweede duel gewoon verder waar hij vorige week stopte, met drie goals van zijn hand was het eerste gaatje voor PKC (4-6). Op 6-8 ging werd Laurens Leeuwenhoek gewisseld en miste Richard Kunst een stip om drie verschil te maken. In plaats daarvan maakte Roos Verheugt haar tweede en daarmee de aansluitingstreffer. De pas ingevallen Arjen van Houwelingen – die een goede wedstrijd zou spelen – herstelde het gaatje weer naar twee en zo was de ruststand 7-9 in dit duel vol strijd en spanning.

In de tweede helft van het doelpuntarme treffen begon het grote wisselen bij TOP, dat even het momentum had en terugkwam tot 10-10. Vervolgens was het PKC dat opnieuw uit kon lopen naar drie verschil: 11-14. De 13-15 was de vierde goal van de middag voor Snel, waarmee hij op 1355 goals kwam en Jos Roseboom voorbij ging als nummer twee op de alltime topscorerslijst. De 13-17 van Van Wijngaarden leek vijf minuten voor tijd al bijna de beslissing te zijn, maar vijf seconden later liet Split TOP weer aanhaken. Split forceerde vervolgens ook de strafworp, die Snel maakte (15-17) en TOP nog dichterbij PKC bracht. Vervolgens was het topscorer van de middag Jonker, die met twee goals de wedstrijd besliste in het voordeel van de Papendrechters.

Zo sleept PKC een derde en beslissende wedstrijd uit het vuur. Deze wordt aanstaande dinsdagavond om 20.30 uur gespeeld in Papendrecht. Uitslag: 15-20 

KZ/Thermo4U – Fortuna/Delta Logistiek
‘We moeten het vooral bij onszelf zoeken’, was de conclusie van een teleurgestelde Daan Preuninger na afloop van het duel in Koog aan de Zaan. Bij Fortuna stond Joren van Nieuwenhuijzen op de plek van de zieke Nik van der Steen. KZ startte met Lars Hoorn in plaats van de in de heenwedstrijd geblesseerd geraakte Emiel de Kruijff. Ook was er een eerste basisplaats van het seizoen voor Esther Cordus, Marjolijn Schenk begon op de bank.

De start was overduidelijk voor de thuisploeg, die maar één doel had: winnen om kans te houden op een plaats in de Korfbal Leaguefinale. Echter, de Koogers konden de 5-2 voorsprong uit de beginfase niet vasthouden en zagen regerend kampioen Fortuna langszij komen (5-5). Tot aan de rust ging het gelijk op, maar KZ kreeg opnieuw een blessuregeval te verwerken. Alwin Out moest met een enkelblessure het veld verlaten en zou ook niet meer terugkeren. Ondanks dat Fortuna de hele eerste helft in de achtervolging moest, stonden de Delftenaren bij rust met één goal voor (9-10).

De ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts was onrustig en dat bleef ook in de tweede helft het geval. Pas negen minuten na de hervatting maakte Thomas Reijgersberg het eerste doelpunt voor Fortuna, toen had KZ de achterstand inmiddels omgebogen in een voorsprong van drie punten (13-10). Zo ging de thuisploeg krachtig door na het wegvallen van sterkhouder Out. Korporaal en Folkerts zagen zich genoodzaakt Van Nieuwenhuijzen en Harjan Visscher van vak te wisselen en ook aan de vrouwenkant werd het nodige aangepast. Dat sorteerde niet het gewenste resultaat, het vak van Reijgersberg en Hoek kwam maar heel moeizaam tot scoren. In de slotfase kreeg Visscher een groene kaart na een botsing met Jordi Pasma en in de resterende minuten had Fortuna niet meer de kracht om het KZ nog moeilijk te maken.

Aan de kant van de thuisploeg speelden basisklant Lars Hoorn en invallers Bas van der Bijl en Delano Braumuller (debuut) een verdienstelijke wedstrijd. Fortuna-coach Korporaal was duidelijk na afloop: ‘We hebben dik ondermaats aangevallen en geschoten, dan verdien je het ook niet om te winnen.’

Zo mogen ook deze twee ploegen aanstaande dinsdag om 20.00 uur, in Delft, op herhaling. Uitslag: 16-14 

Bepalingen verlenging, golden goal en strafworpen
Wat gebeurt er als dinsdag of zaterdag de wedstrijd  na reguliere speeltijd gelijk eindigt?

-Vijf minuten verlenging, balbezit voor team dat aan einde van reguliere speeltijd gecontroleerd balbezit had
-In verlenging opstelling en speelrichting zoals aan einde van reguliere speeltijd
-Bij gelijke stand na verlenging golden goal, maximaal vijf minuten
-In golden goalperiode opstelling en speelrichting zoals aan einde van reguliere verlenging
-Eerste doelpunt in golden goalperiode is direct beslissend (geen herkansing)
-Wordt er in de golden goalperiode niet gescoord, dan strafworpen
-Strafworpen volgens sudden deathprincipe.

De precieze bepalingen vind je hier.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

In de media #2
Competitie
In de media #2
Deze week op Omrop Fryslân een lang geschreven interview én een video met Terrenc Griemink, naar aanleiding van de ontmoeting met z’n oude club. Op NPO Radio 1 in Langs de Lijn en Omstreken een reportage met Lise van Maldeghem over haar korfbaldroom. LDODK/Rinsma Modeplein – GG/RMcD Huis Emma Van Wormer naar Fryslân om landskampioen […]
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #2
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #2
Speelronde twee startte al op vrijdagavond, met het duel tussen LDODK en Groen-Geel. Voor Terrenc Griemink betekende het een weerzien met zijn oude club en diens supporters. Verder in de tweede ronde onder andere de clash tussen PKC en Fortuna en - misschien wel net zo interessant - KZ vs. DVO.
Lees meer
In de media #1
Competitie
In de media #1
Na iedere speelronde in de Kenonz Korfbal League zetten we de (online) verschenen artikelen voor je op een rijtje in het mediaoverzicht. Mis je iets? Laat het ons weten via onze social media!
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing