Skip to the main content

Recap #12.3: PKC en Fortuna treffen elkaar opnieuw in finale

Net als in 2019 en 2013 gaat zaterdag de Korfbal Leaguefinale in Rotterdam Ahoy tussen PKC/Vertom en Fortuna/Delta Logistiek. In het derde en beslissende halve finaleduel was Fortuna met 22-15 te sterk voor KZ/Thermo4U, terwijl PKC afrekende met TOP/LITTA: 29-19.

Dit artikel wordt gedurende de komende dagen aangevuld.

Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Thermo4U
In Delft slaagde KZ er niet in om regerend kampioen Fortuna nogmaals te verschalken. De gasten bleven driekwart wedstrijd bij, maar zagen toen Fortuna weglopen en stonden uiteindelijk met lege handen.

Bij Fortuna keerde Nik van der Steen terug in de basis, terwijl KZ weer kon beschikken over Emiel de Kruijff. In de eerste fase van dit beslissende play-offduel vielen er veel doelpunten, tegen een hoog percentage. Toen de eerste storm ging liggen, viel Fortuna op scorend vlak enigszins stil, terwijl KZ wel bleef scoren en een gaatje van twee pakte (4-6). Van der Steen zette met twee doelpunten op rij de Fortunezen weer naast KZ, maar in het andere vak was het stroperig. Harjan Visscher pakte veel verdedigende rebounds, maar Fortuna kon aanvallend niet profiteren en KZ pakte opnieuw een kleine voorsprong. Vlak voor rust zette Lars Hoorn KZ op 8-9.

In het derde kwart hielden beide ploegen elkaar in evenwicht tot 13-13. Aanvallend was het moeizaam, verdedigend waren beide ploegen ijzersterk. Na twee Delftse doelpunten nam KZ-coach Dennis Doves een time-out in de hoop het ritme van de thuisploeg te breken. De Koogers slaagden echter niet in hun opzet en Fortuna kreeg de smaak te pakken. In een tijdsbestek van zo’n zeven minuten liep de thuisploeg uit naar 20-14 en was de wedstrijd gespeeld. “Het mocht niet zo zijn, maar daar heb ik vrede mee”, waren de woorden van een enigszins geëmotioneerde Doves, die eerder dit seizoen zijn vertrek aankondigde.

Fortuna mag zich opmaken voor zijn vierde Korfbal Leaguefinale, de derde op rij, en gaat de titel verdedigen in Rotterdam Ahoy. Aan Ard Korporaal en Damien Folkerts de schone taak een nieuw tactisch plan te smeden om PKC mee te bestrijden. Uitslag: 22-15

PKC/Vertom – TOP/LITTA
Hoe zou het in Papendrecht gaan deze beslissende dinsdagavond? Wel, een ontketend PKC/Vertom rekende onverwacht hard af met TOP/LITTA: na een 17-9 ruststand werd het uiteindelijk 29-19 voor de ploeg van Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp.

PKC startte opnieuw met Olav van Wijngaarden op de bank. Omdat de thuisploeg de vakken had omgedraaid ten opzichte van zaterdag, maar het Van Wijngaarden tegenover Mick Snel wilde, kwam hij in het vak met Laurens Leeuwenhoek en speelde zijn vaste maatje Jelmer Jonker met Richard Kunst. Waar Leeuwenhoek zaterdag nog werd gewisseld, was hij in de eerste helft met vijf treffers (uit twaalf pogingen) de grote man bij de thuisploeg. TOP, dat startte met Julia Schuiling op de plek van Roos Verheugt, kon maar weinig inbrengen tegen de verliezend finalist van 2019.

‘PKC is gewoon knetterscherp’, zo duidde PKC-analist Daan Euser de eerste helft, waarin PKC en TOP ongeveer net zoveel pogingen hadden, maar bij de thuisploeg het afrondingspercentage een stuk hoger lag (33 procent om 17 procent).

Na de hervatting was TOP, dat dit seizoen nog geen uitduel had verloren, niet bij machte aan te haken bij PKC, dat nog enkele wisselingen doorvoerde. Met name Arjen van Houwelingen viel opnieuw sterk in, met drie goals uit zijn eerste drie schoten. Naast de al genoemde Leeuwenhoek (uiteindelijk acht treffers) liet ook Sanne van der Werff zich veelvuldig zien met in totaal zes goals.

Zo trok zowel in Delft als Papendrecht de poulewinnaar aan het langste eind tegen de nummer twee van de andere poule en is de Korfbal Leaguefinale zaterdag 17 april om 16.00 uur een reprise van die van 2019: PKC/Vertom vs Fortuna Delta/Logistiek. Die laatst gespeelde zaalfinale won Fortuna, terwijl in 2013 PKC te sterk was. PKC speelde acht keer eerder de Korfbal Leaguefinale (winst in 2013, 2015), Fortuna drie keer eerder (winst 2019). De finale van 2021 zal onder leiding staan van het scheidsrechtersduo Peter van der Terp en Stan de Groot. Uitslag: 29-19 

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule