Skip to the main content

Recap #11.2: returns play-offs 1

PKC/Vertom knokte zich opnieuw langs DVO/Accountor en KZ/Thermo4U schudde ternauwernood DOS’46 van zich af. LDODK/Rinsma Modeplein sleepte er een derde wedstrijd uit tegen Fortuna/Delta Logistiek en mag dinsdag opnieuw afreizen naar Delft. Blauw-Wit was niet in staat TOP van de winst te houden, ook de Sassemers gaan door naar de tweede ronde van de play-offs.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld. Voor het hele programma van de play-offs klik je hier.

DVO/Accountor – PKC/Vertom
‘Ongelooflijk, wat een wedstrijd zeg.’ Die woorden sprak commentator Tim van Zoeren tijdens de slotfase van DVO tegen PKC. DVO startte in exact dezelfde opstelling als afgelopen woensdag, bij PKC stond Brett Zuidwegt op de plaats van Julie Caluwé. Het was hard werken voor de doelpunten, na zes minuten stond het slechts 1-3. Daarna waren het de bezoekers die uit konden lopen naar een verschil van vier (3-7), wat een time-out voor DVO uitlokte. Dat sorteerde weinig effect: PKC kon blijven herhalen doordat het een behoorlijk reboundoverwicht had en de thuisploeg stond niet best te schieten. Sanne van der Werff was, net als in de heenwedstrijd, van levensbelang voor PKC en bij rust stond de ploeg van Scholtmeijer en Tromp op een 7-11 voorsprong. ‘Hard maar fair’, was de conclusie van analist Ben Crum (oud-coach van beide ploegen) na de eerste helft.

In de eerste fase na rust sloeg DVO-coach Richard van Vloten aan het wisselen. Daniëlle Boadi en Gertjan Meerkerk werden van vak gewisseld en dat had effect. In plaats van de voorsprong uit te breiden, leek PKC de controle kwijt te zijn in dit duel, waaraan beide arbiters hun handen vol hadden. DVO kon de achterstand repareren en met twee doelpunten van Boadi was het bij 13-13 weer een wedstrijd. Aan de andere kant was het wederom Van der Werff die doel trof en PKC op voorsprong zette. Echter, drie goals op rij voor DVO (één keer Meerkerk en opnieuw twee keer Boadi) zorgde voor een eerste voorsprong voor de Bennekommers. Een spannende en enigszins rommelige slotfase volgde, waarin PKC niet alleen aan kon haken, maar over DVO heen kon gaan. Met nog zes minuten op de klok en een 17-18 stand nam Van Vloten opnieuw een time-out, maar deze kon het ritme van PKC niet breken. Boadi tekende vijf minuten voor tijd voor haar zesde goal (18-20), maar in de resterende minuten kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.

PKC gaat na twee spannende duels door naar de tweede ronde van de play-offs. Daarin treft het TOP/LITTA of Blauw-Wit.  Voor DVO – met na afloop voor de camera een aangeslagen coach Van Vloten, die kritisch was op de leidsmannen – zit het seizoen er na een veelbewogen week op. Uitslag: 18-20

DOS’46 – KZ/Thermo4U
‘Een heerlijk potje, maar helaas net niet’, was de reactie van Manouk ten Kate in een interview na de wedstrijd. Ten Kate had uitgerekend in de play-offs voor het eerst een basisplaats bij DOS’46. Aan de zijde van KZ ontbrak Jordi Pasma met een hamstringblessure. DOS’46 kwam een stuk sterker voor de dag dan afgelopen woensdag en stond 1.20 voor rust nog twee doelpunten voor (11-9). Echter, in de resterende 80 seconden wist KZ niet alleen de achterstand te repareren, maar zelfs een minimale voorsprong te pakken. Uitblinkers bij de Koogers in de eerste helft waren Anouk Haars en Emiel de Kruijff.

Na rust trok Fardau de Boer de stand direct weer gelijk (12-12). De wedstrijd golfde op en neer, geen van beide ploegen kon echt loskomen en het verschil maken. Op 18-17 miste De Boer een strafworp om DOS’46 op twee verschil te zetten en aan de andere kant maakte De Kruijff zijn kans wel af. Na de 19-19 van Kim Petersen (vanaf de strafworpstip) kende DOS’46 een lange doelpuntloze periode. Ook het inbrengen van Vladimir Slot had niet het gewenste effect, aan de andere kant was het KZ dat slimmer speelde en wel scoorde. Met nog 1.36 te spelen zette Anna Kriek haar ploeg op twee verschil (19-21). Eline van Veldhuisen werd van vak gewisseld en zij bracht de hoop nog één keer terug bij de Nijeveners. Het mocht echter niet meer baten. ‘Met pijn in het hart en opgeheven hoofd gaan we verder’, zo besloot DOS’46-coach Edwin Bouman, die eerder deze week samen met Rick Wessels zijn contract verlengde.

KZ plaatst zich in twee wedstrijden voor de volgende ronde van de play-offs en kan zich voorbereiden op het duel met de winnaar van het duel tussen LDODK en Fortuna. Uitslag: 20-21

LDODK/Rinsma Modeplein – Fortuna/Delta Logistiek
Het duel in Gorredijk markeerde het vijftienhonderdste Korfbal Leagueduel sinds de start in 2005. Harjan Visscher speelde bovendien zijn honderdste wedstrijd in zijn carrière. LDODK kwam in de heenwedstrijd het grootste deel van de tweede helft niet tot scoren en wist dat het vandaag anders moest, om nog kans te houden op een plek in de tweede play-offronde. Dat straalde de ploeg ook uit, er werd veel energie geleverd en de ploeg pakte aanmerkelijk meer rebounds. Dat vertaalde zich in een gelijk opgaande eerste helft, waarin beide ploegen niet echt los konden komen. Hoewel LDODK op 10-8 een klein gaatje had, kwam Fortuna terug. Lieneke Pries maakte op 10-10 haar tweede goal van de middag en daarmee ook haar honderdste doelpunt tot nu toe. Tien seconden voor rust was het Fleur Hoek die de ruststand op 11-12 bepaalde, in het voordeel van Fortuna.

Na rust werd er een tactisch wisselspel gespeeld. Marloes Frieswijk had het moeilijk tegen Jessica Lokhorst en werd naar het andere vak verplaatst. Aanvallend kwam bovendien Christian Dekkers binnen de lijnen voor LDODK, op de plaats van André Zwart. Dat betaalde zich uit, de Friezen pakten een voorsprong (van 11-12 naar 14-12). Toch was het niet constant wat de ploeg van Henk Jan Mulder liet zien. De 16-13 voorsprong werd uit handen gegeven en dankzij onder anderen twee doelpunten van Michelle van Geffen nam Fortuna het initatief weer over (17-19). Marloes Frieswijk en Christian Dekkers toonden zich enorm belangrijk voor hun ploeg. Met drie doelpunten van beiden bleef LDODK in de race. Ard Korporaal en Damien Folkerts brachten Lokhorst naar het andere vak zodat zij opnieuw Marloes Frieswijk ging verdedigen, maar met nog 2.20 op de klok maakte Ran Faber de 24-22. Lokhorst deed nog iets terug voor Fortuna, waarna Julian Frieswijk de allesbeslissende 25-23 op het scorebord schoot.

Met deze zege sleept LDODK een beslissende derde wedstrijd in Delft uit het vuur. Aanstaande dinsdag gaan beide ploegen opnieuw de strijd aan voor een plaats in de tweede ronde van de play-offs. Het duel start om 20.30 uur en zal onder leiding staan van het duo Van der Lucht/Voskamp. Uitslag: 25-23

Blauw-Wit (A) – TOP/LITTA
Met Joni van der Kuil in de basis, op de plek van de geblesseerde Loraine Vissers, begon Blauw-Wit matig aan het duel met TOP. De ploeg van Leon Braunstahl en Bas Harland pakte snel een 1-4 voorsprong. Vervolgens kon de thuisploeg aanhaken en ontliepen beide ploegen elkaar niet veel tot 10-10. Run van zes goals van TOP zorgde voor een comfortabele voorsprong, hoewel de Amsterdammers de schade nog iets konden repareren voor rust. De 16-19 ruststand liet wel zien hoeveel beter deze wedstrijd was in vergelijking met die van afgelopen woensdag, toen beide ploegen slechts mondjesmaat tot scoren kwamen.

Na rust kon Blauw-Wit tot 22-24 aan het elastiek blijven. Bij TOP maakte Nick Pikaar zijn eerste minuten sinds hij in het competitieduel met Fortuna een elleboogblessure op liep. Celeste Split kreeg wat meer rust, in de wetenschap dat het seizoen er nog niet op zou zitten. Opnieuw gaf TOP gas bij en zette het een run van zes doelpunten neer, waarmee het verzet van Blauw-Wit definitief gebroken was. Hoewel de ploeg van Gerald Aukes en Mark van der Laan de hele wedstrijd met vuur bleef spelen, kwam het simpelweg te kort tegen een heel erg goed schietend TOP.

De ploeg uit Sassenheim kan zich opmaken voor de strijd met PKC, in de tweede ronde van de play-offs. Uitslag: 28-35