Skip to the main content

Recap #2: LDODK wint van strijdvaardig Blauw-Wit (A), DOS’46 boekt ruime zege

LDODK versloeg zondag in Amsterdam een strijdvaardig Blauw-Wit (A). De Friezen sloegen in de eerste helft een gat van zes, maar zag Blauw-Wit nog voor rust terug komen tot één doelpunt verschil. In de tweede helft gebeurde exact hetzelfde, maar uiteindelijk trok LDODK aan het langste eind. DOS’46 boekte zaterdag een ruime overwinning op Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Eline van Veldhuisen was wederom erg trefzeker met zes goals. Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Zaterdag 23 januari

GG/IJskoud de Beste – Oost-Arnhem
De thuisploeg pakte een vlotte 7-3 voorsprong binnen tien minuten, wat leidde tot een time-out aan de kant van Oost-Arnhem. Die sorteerde effect, want puntje voor puntje kropen de bezoekers dichterbij. Oost-Arnhem gaf goede verdedigende druk, wat er voor zorgde dat Groen-Geel meermaals onder druk kwam van de schotklok. De afronding ontbrak echter, waardoor Groen-Geel met een 14-11 voorsprong de rust in ging. Ook in de tweede helft bleef Oost-Arnhem goed partij bieden. Groen-Geel kon de voorsprong behouden, dankzij belangrijke goals van Carlo de Vries. Na het verlies van vorige week tegen LDODK, nu winst op de promovendus. Echter, het slotakkoord was voor Oost-Arnhem en Jasper Broenink die met acht doelpunten topscorer werd. (Uitslag 22-18)

DOS’46 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Beide ploegen begonnen furieus aan het duel, maar de thuisploeg had al gauw overwicht. Met veel reboundkracht in de vorm van Pascal Frieswijk, Leander Zwolle en Melvin Frieswijk, kon DOS’46 veel herhalen. Bij rust was het al 20-10, met onder anderen vier goals van Kim Petersen, en hadden de Nijeveners al een beslissend gat geslagen. De dames waren sowieso on fire: Eline van Veldhuisen maakte er in totaal zes en ook Fardau de Boer was vier keer trefzeker. Dalto moest het vooral hebben van Lotte van Montfort, maar maakte eigenlijk gedurende de wedstrijd geen moment echt aanspraak op de overwinning. (Uitslag: 32-20)

DVO/Accountor – TOP/LITTA
DVO maakte eerder deze week bekend dat het duo Richard van Vloten en Marc Verberk me een jaar verlengen. TOP moet voorlopig Julia Schuiling missen, zij liep eerder deze week tijdens een training een scheurtje op in haar kuitspier. Dan de wedstrijd. De eerste paar minuten van de eerste helft gingen beide ploegen gelijk op. Echter, hier kwam al snel verandering in. Het vak van Daniëlle Boadi en Jari Hardies had veel moeite met scoren en in het andere vak werd Gertjan Meerkerk goed uitgeschakeld door Frank Mostard. Aan de andere kant was TOP zeer trefzeker. De Sassemers waren over alle schijven gevaarlijk en lieten zien waarom zij tot één van de favorieten zijn voor de titel horen. In de tweede helft was het heilige moeten er voor TOP al gauw af. DVO was scherper in de afronding en kon de schade beperken tot vier verschil, maar echt spannend was het al lang niet meer in Bennekom. TOP start het seizoen scherp, met vier punten uit twee wedstrijden. (Uitslag: 27-31)

KZ/Thermo4U – PKC/Vertom
De thuisploeg moet het nog altijd stellen zonder Esther Cordus (kleine terugslag), maar startte wel met Jordi Pasma in de basis. Bij PKC begon Julie Caluwé op de plek van Brett Zuijdwegt, verder was de basis van de Papendrechters ongewijzigd ten opzichte van vorige week. Wel kwam eerder deze week het nieuws dat PKC zich versterkt met Romy de Rijke van het Zeeuwse Fortis. KZ oogde gretig aan het begin van de wedstrijd, tegenover een slap PKC, met een 4-1 na 5 minuten als logisch gevolg. Na een time-out van Scholtmeijer en Tromp kwam de Papendrechtse trein op stoom en kwam PKC snel langszij. Bij de Koogers viel de scherpte volledig weg en zij zagen de bezoekers via 5-5 naar een 5-9 voorsprong uitlopen. Door de voorsprong gesteund wisten de bezoekers de druk verdedigend ook steeds verder op te voeren, de aangeef kwam verder van de korf en de kansen verder van de buitenkant. Dit alles resulteerde in nog maar drie goals voor KZ in het laatste kwartier voor rust. PKC scoorde over vele schijven (alle spelers scoorden in de eerste helft) en bepaalde de ruststand op 8-15. De tweede helft bracht nog maar weinig vuurwerk. PKC schakelde weer een tandje terug, terwijl KZ met iets meer energie en geloof speelde. Het resulteerde nog in een tussenstand van 15-19, maar dichterbij liet PKC haar tegenstander niet komen. De fade-away van Stef Meijns was nog een lichtpuntje in het tweede bedrijf, 16-23 was uiteindelijk de eindstand. (Uitslag: 16-23)

KCC/CK Kozijnen – Fortuna/Delta Logistiek
Nik van der Steen, geen onbekende voor de thuisploeg, zette Fortuna met twee vrijwel identieke doelpunten op een 0-2 voorsprong. De eerste twee aanvallen van KCC werden voortijdig onderbroken door sterk verdedigen van de bezoekers. Uiteindelijk was het Julian Middelkoop die vanaf de strafworpstip zijn ploeg op het scorebord zette. KCC, met opnieuw Sanne Smaal in de basis voor de geblesseerde Anouk Edens, maakte pas na tien minuten spelen het eerste velddoelpunt (3-6). De Capellenaren hadden moeite met de verdedigende druk van Fortuna, dat zelf niet eens fantastisch hoefde te schieten om al een ruime marge te hebben bij rust (6-15). Na rust was het niveau van beide ploegen niet denderend te noemen. De scherpte ontbrak, het regende passfouten en gemiste kansen. Aan de kant van KCC liep Julian Middelkoop een lelijke enkelblessure op, nadat hij op de voet van Harjan Visscher landde. Geen goede wedstrijd in Capelle, maar Fortuna zal blij zijn met de punten. (Uitslag: 10-25)

Zondag 24 januari

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein
Bij de thuisploeg begon Manon Wiegerink in de basis, zij kreeg de voorkeur boven Annelotte Roozenboom. Bij LDODK startte Esmee van Veen op de plaats van de vorige week geblesseerd geraakte Rixt Bouma. Beide ploegen waren wat zoekende in de beginfase. Veel verdedigende druk aan beide kanten leidde tot weinig goals in de eerste vijf minuten. Vanaf 4-4 nam LDODK afstand, aan de hand van een scherpe Erwin Zwart. Bij 5-9 had hij al vijf keer gescoord en schoot hij 50% van zijn afstandsschoten raak (vier uit acht). Blauw-Wit. Bij 9-15 echter viel de scoringsdrift van de Friezen stil en nam de thuisploeg het heft in handen. Vlak voor rust was het Manon Wiegerink die met haar eerste goal de aansluitingstreffer maakte (14-15). Echter, de rust haalde Blauw-Wit uit het ritme. De Amsterdammers zagen hoe LDODK opnieuw uit kon lopen naar zes verschil (14-20) en pas na ruim vijf minuten en een time-out van trainersduo Aukes en Van der Laan, was het Jeffrey Huijbers die de ban brak. Langzaam maar zeker kroop Blauw-Wit dichterbij, Loraine Vissers tekende voor de 22-23 en de spanning was terug in de wedstrijd. Henk Jan Mulder zag zich genoodzaakt een time-out te nemen en zijn ploeg tot de orde te roepen. Erwin Zwart, die in de eerste helft zo makkelijk doel trof, was het even kwijt, maar doordat hij dankzij goed reboundwerk van zijn vakgenoten veel kon herhalen, viel uiteindelijk toch de beslissende 22-24 binnen. Ran Faber gooide uiteindelijk met zijn vijfde treffer de wedstrijd in het slot. (Uitslag: 22-25)