Recap #5: Kraker Fortuna-TOP blijft onbeslist

Terwijl heel Nederland in de ban is van het natuurijs, werd speelronde vijf gewoon gespeeld in de Korfbal League. Geen grote verrassingen in de uitslagen, wel een heel spannende derby in Koog aan de Zaan. Het inhaalduel in Delft tussen Fortuna en TOP werd een echte kraker, die onbeslist bleef.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Dinsdag 16 februari:
Fortuna/Delta Logistiek – TOP/LITTA (inhaalduel)
Een heerlijke wedstrijd op een doordeweekse avond, een echte kraker. Beide ploegen speelden in een hoog tempo en lange aanvallen. Fortuna creëerde in de eerste helft meer kansen dan TOP, maar kon dit niet omzetten in meer doelpunten. TOP bleef de gehele eerste helft aan de goede kant van de score, terwijl Fortuna in de achtervolging moest. Bij rust was het 12-12. Direct na rust pakte Fortuna een eerste voorsprong. Jessica Lokhorst schaduwde Celeste Split en deed dat zo goed dat Split het veld zonder doelpunten zou verlaten. Op 15-13 pakten de Delftenaren voor het eerste een gaatje van twee, maar aan de andere kant kon TOP dit counteren. De ploeg uit Sassenheim zag wel Paul Anholts met een mogelijk ernstige knieblessure uitvallen. Het gemis van Anholts werd zichtbaar en er was duidelijk frustratie aan de kant van TOP. Toch bleef de ploeg iedere keer aanhaken. Zo’n vijf minuten voor tijd kwamen Nick Pikaar en Jessica Lokhorst hard in botsing met elkaar. Pikaar liep, zo bleek later, bij de val een breukje op in zijn elleboog en is een paar weken uitgeschakeld. Lokhorst kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Op 20-18 was Jet Hendriks, topscorer bij TOP, twee keer trefzeker en zo zette zij haar ploeg weer naast Fortuna. Beide ploegen kregen in de resterende nog voldoende kansen op de winnende goal, maar de topper bleef uiteindelijk onbeslist. Uitslag: 20-20

TOP/LITTA – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De thuisploeg ging furieus van start in Sassenheim. Dalto kon tot 4-3 bij blijven, maar moest daarna toekijken hoe TOP vrijuit kon spelen en een groot gat kon slaan. Hoewel de ploeg uit Driebergen niet slecht speelde, was ze gewoonweg niet opgewassen tegen het geweld van TOP. Bij rust stond het al 25-15 en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. In de tweede helft was de scoringsdrift van TOP een beetje ingedamd, en kon Dalto prima meedoen. Barry Schep, coach van Dalto, maakte uitgebreid gebruik van zijn wisselmogelijkheden, maar heel veel dichterbij kwamen de geel-zwarten niet meer. TOP boekte een ruime zege. Uitslag: 39-22

DVO/Accountor – Fortuna/Delta Logistiek
Een moeizame eerste helft van beide ploegen. Het duurde lang voor DVO de eerste goal kon maken (negen minuten) maar ook Fortuna – zonder Jessica Lokhorst – had moeite met het vinden van de korf. Van 1-5 kon DVO terugkomen tot 4-5 maar daarna kon Fortuna opnieuw uitlopen. De tiende van Fortuna was alweer de vijfde van Nik van der Steen, die weinig hinder leek te ondervinden van de lange armen van tegenstander Robbe de Wit. De ruststand in Bennekom was 7-10. Na rust konden de Delftenaren opnieuw uitlopen, maar DVO gaf zich niet zomaar gewonnen. Via met name de dames (Danielle Boadi werd veelvuldig gezicht en Loïs Bakker werd aanvallend gebracht) kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd (16-17). Helemaal aanhaken lukte helaas niet, Harjan Visscher en Fleur Hoek beslisten de wedstrijd in het voordeel van Fortuna. Uitslag: 18-21

LDODK/Rinsma Modeplein – PKC/Vertom
Bij LDODK stond Wessel Bergsma in de basis, naast Erwin Zwart. Ook Diana van der Vorst had een basisplaats, nadat zij eerder dit seizoen in verband met haar werk niet in actie kwam. De eerste helft was boeiend, LDODK kon PKC goed partij bieden en bleef tot 10-10 prima bij. In de laatste fase voor rust kon PKC uitlopen en met 12-16 was het eerste gat geslagen. In de tweede helft kwam de Papendrechtse trein pas echt op stoom. Voor LDODK werd pijnlijk duidelijk dat PKC een maatje te groot was, Jelmer Jonker maakte maar liefst negen doelpunten en ook Nienke Hintzbergen kwam in de tweede helft meermaals in het stuk voor. Via 14-19 werd het uiteindelijk 22-33 voor PKC, een afgetekende overwinning voor de koploper van poule A. Uitslag: 22-33

KCC/CK Kozijnen – DOS’46
De wedstrijd KCC – DOS’46 werd, vanwege de COVID-vaccinaties, gespeeld in ‘Aquapelle’ in plaats van De Schenkel. Bij DOS’46 maakte Amber van Doorn haar basisdebuut en dat deed ze niet geheel onverdienstelijk. Van Doorn zou de wedstrijd eindigen met vijf treffers. De eerste helft was boeiend, vanwege de mooie duels, maar zeker niet goed van beide kanten. Het gevolg was dan ook een 6-9 ruststand. Echter, in de tweede helft liet DOS’46 zien dat er wel degelijk muziek in de ploeg zit. Eline van Veldhuisen en Leander Zwolle hadden beide een groot aandeel in de scores van de Nijeveners. KCC kwam in de tweede helft slechts acht keer tot scoren en maakte geen moment aansprake op de zege. Bij DOS’46 kwam Thomas Visser op de plaats van Mart Vrielink en hij pakte direct een goaltje mee. Ook Manouk ten Kate mocht nog minuten maken op de plaats van Van Veldhuisen. Een ruime zege dus van DOS’46, waarmee de ploeg van Edwin Bouman de wrange nasmaak van het verlies van vorige week enigszins weg kan spoelen. Uitslag: 14-22

KZ/Thermo4U – GG/IJskoud de Beste
De Zaanse derby werd een echte derby: spannend tot de laatste seconde. Groen-Geel begon sterk en nam een comfortabele voorsprong in de eerste helft. Martin Coevert was on fire, hij maakte bij de 7-11 alweer zijn vijfde doelpunt en schoot op dat moment 45%. Verder was Groen-Geel uiterst effectief vanaf de strafworpstip, waar KZ het vanaf tweeënhalve meter liet liggen. Bij rust was het 13-19 en leek er voor de Wormernezen weinig aan de hand. Hoe anders was dat de tweede helft. KZ startte sterk en kwam terug tot 18-19. Pas toen viel de eerste treffer aan de zijde van Groen-Geel. Op 23-23 kwamen de Koogers voor het eerst langszij, maar doordrukken lukte niet. Opnieuw kwam Groen-Geel twee punten voor (via Jagtman en De Klein) en KZ verzuimde haar strafworpen te verzilveren. Uitblinker Lars Hoorn schoot de Koogers eigenhandig weer langszij: 27-27 met nog één minuut te spelen. Echter, Groen-Geel kreeg opnieuw een strafworp en Martin Coevert, die een lastige tweede helft speelde, rondde deze koelbloedig af. KZ kreeg nog de kans op de gelijkmaker maar speelde het niet handig uit, waardoor Groen-Geel er met de punten vandoor ging. Uitslag: 27-28

Blauw-Wit (A) – Oost-Arnhem
Eerder deze week kwam het nieuws dan Senna van den Bos dit seizoen niet meer in actie zal komen voor Oost-Arnhem. Van den Bos scheurde in het duel met LDODK een pees onder haar hak. In Amsterdam begon de thuisploeg sterk aan de wedstrijd. Blauw-Wit had veel rebouds, waardoor het veel kon herhalen. Echter, er werd verzuimd om de opgelegde kansen af te maken. Daardoor kon Oost-Arnhem van 1-4 terug komen naar 6-6. Bij 8-9 hadden de bezoekers de eerste voorsprong, maar Blauw-Wit liet zich niet van de wijs brengen. Nog voor rust hadden de Amsterdammers een voorsprong van drie punten te pakken: 13-10. In het begin van de tweede helft leed Blauw-Wit veel balverlies, met name op de pass naar binnen. Dat zorgde ervoor dat Oost-Arnhem aan kon blijven haken. Willemien Kragt was met vijf goals de belangrijkste dame aan de kant van de Arnhemmers. Beide ploegen leverden veel strijd en energie, maar dat ging ten koste van de effectiviteit. Op 25-18 had Blauw-Wit dan eindelijk het beslissende gat geslagen en was het verzet van Oost-Arnhem gebroken. De promovendus hing lang aan het elastiek, maar kon niet voorkomen dat het opnieuw een nederlaag moest incasseren. Uitslag: 27-21