Skip to the main content

Recap #6: Matig TOP wint nipt van KCC, LDODK onderuit in Wormer

Na zes speelronden ligt de strijd om de vierde plaats helemaal open. In poule A werd de stand helemaal opgeschud door de winst van Groen-Geel op LDODK. Onder koploper PKC staan er nu vier ploegen met zes punten uit zes wedstrijden. In poule B is Fortuna nog steeds koploper, maar haakte DVO aan voor de play-offs, na de winst in de derby met Dalto.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

KCC/CK Kozijnen – TOP/LITTA
TOP, dat het voorlopig moet stellen zonder Nick Pikaar (breuk in elleboog) en Paul Anholts (knieblessure) kwam maar moeizaam op gang in Capelle aan den IJssel. KCC verdedigde sterk, maar aanvallend lukte het niet om het goed werk te belonen. Na ruim twaal minuten spelen stond het pas 1-3. Daarna kwam de ploeg, aan de hand van Bo Oppe en Stefan Dekkers, pas los. Dekkers scoorde drie keer uit drie schoten en zo stond KCC ‘opeens’ 7-5 voor. Die voorsprong nam KCC mee in de rust: 9-7. Na rust trok TOP de stand gelijk en konden de Sassemers uitlopen naar 12-15. Echter, KCC liet zich niet gek maken en knokte zich knap terug: 15-16. Een spannende slotfase brak aan, waarin Jet Hendriks eerst het gat naar twee bracht (15-17) maar Oppe vervolgens opnieuw de aansluitingstreffer maakte uit een vrije bal. De gelijkmaker viel – helaas voor KCC – niet. Het gehavende TOP kwam goed weg, KCC verdiende wellicht meer maar kan tevreden zijn met het getoonde spel. Uitslag: 16-17

Blauw-Wit (A) – PKC/Vertom
Een wedstrijd met heel veel fysieke strijd van beide ploegen. De Amsterdammers speelden een goede eerste helft en konden in het laatste deel van de eerste helft een voorsprong van drie punten pakken. Die voorsprong verdween na rust als sneeuw voor de zon. Echter, beide ploegen konden niet loskomen. Hoewel PKC een voorsprong pakte, lukte het niet om Blauw-Wit definitief van zich af te schudden. De Amsterdammers kwamen in de tweede helft slechts vijf keer tot scoren en maakte het zichzelf met name heel erg lastig. In de slotfase werd het nog even spannend (16-17) maar Nienke Hintzbergen trok met een mooi afgemaakte doorloopbal de zege over de streep. Uitslag: 16-18

KZ/Thermo4U – Oost-Arnhem
In de eerste tien minuten kon Oost-Arnhem beter mee dan in de eerste wedstrijd van het seizoen, maar daarna sloeg KZ al gauw een gaatje. Bij rust was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld, 21-12. In de tweede helft kon Oost-Arnhem de schroom wat van zich af gooien en scoorde lekker mee. KZ kon verder uitlopen en de overwinning kwam dan ook geen moment in gevaar. Een ruime uitslag, belangrijke punten voor KZ dat mee wil doen om de play-offs. Uitslag: 38-24

GG/IJskoud de Beste – LDODK/Rinsma Modeplein
Bij de Friezen opnieuw Wessel Bergsma in de basis, naast Erwin Zwart. Beide ploegen kenden een stroeve start, na ruim een kwartier spelen stond er slechts een 5-4 stand op het scorebord. Het spel was slordig van beide kanten. Groen-Geel kon een klein verschil maken voor rust (9-7), dankzij goede goals van Terrenc Griemink, Carlo de Vries en Martin Coevert. In de tweede helft zakte LDODK door de ondergrens. Groen-Geel kon uitlopen naar 16-9 en 20-11. De Wormernezen speelden met meer energie en gif, en pakte meer rebounds. Met wissels probeerde Henk Jan Mulder nog iets te forceren, maar dat sorteerde geen effect. “Dit was volgens mij de slechtste wedstrijd van LDODK onder mijn leiding, de afgelopen vier jaar”, zei Mulder later in een interview bij Omrop Fryslân. Uitslag: 26-15

DOS’46 – Fortuna/Delta Logistiek
Na tien minuten spelen stond de thuisploeg verrassend op een 6-2 voorsprong en zag Fortuna-coach Ard Korporaal zich genoodzaakt een time-out te nemen. Fortuna speelde slordig in de beginfase, met veel passfouten. DOS’46 moest hard werken om tot goede kansen te komen, maar beloonde zichzelf. Eline van Veldhuisen en Amber van Doorn waren erg belangrijk voor de thuisploeg, zowel op scorend vlak als – in het geval van Van Doorn – verdedigend. Maar Fortuna had Nik van der Steen. De ‘kleine grote’ man van de Delftenaren liet zich gelden en zorgde dat de ploeg aan kon blijven haken (10-11 bij rust). In de tweede helft speelde Kim Petersen (DOS’46) zich beter en beter in de wedstrijd. Twee goals van haar betekenden opnieuw twee punten voorsprong voor DOS’46, maar Fortuna kon counteren en pakte dankzij een buzzerbeater van Fleur Hoek een eerste voorsprong (15-16). Nog twee doelpunten van diezelfde Fleur Hoek waren de genadeklap voor DOS’46 (17-19) Leander Zwolle deed nog wat terug middels een schitterende tip-inn, maar het negende doelpunt van Nik van der Steen besliste de wedstrijd definitief. DOS’46 streed voor wat het waard was, maar kwam tekort tegen de koploper van poule B. Uitslag: 18-21

DVO/Accountor – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De laatste wedstrijd van een bomvolle korfbal-zaterdag was de derby tussen DVO en Dalto. DVO startte zonder Daniëlle Boadi, zij blesseerde zich eerder deze week aan haar knie en zal komende week een MRI-scan ondergaan. Caitlin Keller stond op haar plek in de basis. Dalto begon goed aan het duel, wat resulteerde in een 0-3 voorsprong. Daarna trok DVO de stand gelijk, maar het initiatief bleef aan de zijde van de Driebergenaren. Al vroeg in de wedstrijd viel Adriënne van Ofwegen (DVO) uit met een hamstringblessure en nam Lois Bakker haar plaats in. Roos Scherrenburg zette haar ploeg op een eerste voorsprong, en Gertjan Meerkerk liet daarna eindelijk van zich horen. Hij bepaalde de ruststand op 10-8. In de tweede helft nam DVO al gauw afstand van Dalto. Scherrenburg speelde een uitstekende wedstrijd, maar alle dames van DVO haalden een ruime voldoende. Dalto viel stil en ondanks dat DVO Meerkerk vijf minuten moest missen vanwege een groene kaart, kenden de Bennekommers een sterke tweede helft. Terechte winst en belangrijke punten voor de ploeg van Richard van Vloten, die na afloop zeer te spreken was over het vertoonde spel in de tweede helft. Uitslag: 25-17