Skip to the main content

Recap #8: Fortuna overklast Dalto, KZ trekt aan het langste eind tegen LDODK

Het einde van de reguliere competitie nadert met rasse schreden en behalve dat zeker is dat de koplopers van beide poules geplaatst zijn voor de play-offs, is er nog niets beslist. KZ deed in poule A zichzelf een groot plezier door LDODK te verslaan, Groen-Geel liep opnieuw tegen een nederlaag aan. In poule B kon DOS’46 niet opnieuw verrassen tegen TOP en pakte DVO belangrijke punten tegen KCC.

Dit artikel wordt gedurende het weekend bijgewerkt.

KCC/CK Kozijnen – DVO/Accountor
Bij KCC keerde Demi van Oosten na blessureleed terug in de basis. De bezoekers startten scherp aan het duel, KCC had veel eenschotsaanvallen. Via 1-3 werd het 2-6 en 4-9, waarbij Gertjan Meerkerk alweer zijn derde maakte tegen een afrondingspercentage van 33%. DVO kon veel herhalen en stond verdedigend prima. Al voor rust was het gat al geslagen door DVO: 7-15. Na rust zagen we een doelpuntloze periode van zo’n vijf minuten, maar daarna ging DVO door waar het voor rust was gebleven. Robbe de Wit maakte bij 9-19 zijn achtste goal en de zege kwam geen moment in gevaar. Belangrijke punten voor DVO, in de strijd om de play-offs. Uitslag: 18-28

Fortuna/Delta Logistiek – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Kris Boere had een basisplaats bij Dalto omdat René Siedsma een lichte schouderblessure heeft en de coachingsstaf geen risico met hem wilde nemen. Fortuna schoot uit de startblokken, speelde op hoog tempo en stond goed af te ronden. Op 15-6 maakte Nik van der Steen alweer zijn vijfde van de middag. Na rust (16-7) bleef Fortuna goed doorgaan en een hoog afrondingspercentage behouden. Dalto probeerde veel pressie te geven, maar kon niet voorkomen dat de Delftenaren een zeer ruime zege boekten. Mooi was ook de invalbeurt van Fabiënne van Erk, die direct twee doelpunten meepakte. Nik van der Steen eindigde op negen goals, Daan Preuninger en Fleur Hoek maakten er beide zes. Uitslag: 37-18

Oost-Arnhem – PKC/Vertom
Hoewel PKC snel de leiding nam, was Oost-Arnhem in staat om partij te bieden. Onder aanvoering van Matthijs Baerends (vier goals in de helft, waarvan twee schitterende one-handers) wist de ploeg uit Arnhem tot tien minuten voor rust prima bij te blijven, 7-9. In de laatste tien minuten kreeg PKC meer grip op de verdedigende rebound, de langere aanvallen daar tegenover troffen vaker doel en zo ging PKC toch met een ruime 8-15 voorsprong de rust in. Opvallend genoeg zonder Baerends in de ploeg, wist Oost-Arnhem ook in de tweede helft maar moeilijk tot scoren te komen, getuige de vier goals halverwege de tweede helft. PKC was ook absoluut niet scherp, maar had met Richard Kunst (zeven goals) en Sanne van der Werff (zes goals) nog wel twee spelers in de gelederen die de goals makkelijk maakten. De beleving van de eerste helft was wel weg, daar bracht de (wellicht wat overdreven) groene kaart van Jelmer Jonker geen verandering in. Het niveauverschil bleek kleiner, maar nog veel te groot. Uitslag: 19-33

KZ/Thermo4U – LDODK/Rinsma Modeplein
Een fysieke wedstrijd met veel duels, in Koog aan de Zaan. Het eerste gaatje is voor de bezoekers (3-6) maar KZ weet de achterstand snel te repareren en vervolgens een eerste voorsprong te pakken (7-6). Een time-out aan de kant van LDODK kon niet voorkomen dat de Koogers verder uit konden lopen naar 11-8. Ran Faber hielp met zijn derde goal LDODK weer iets terug en vlak voor rust konden de Friezen weer aanhaken: 12-11. Na rust maakte LDODK gelijk en pakte het direct een voorsprong, maar de ploeg van vertrekkend coach Henk Jan Mulder kon niet doordrukken. Het werd stuivertje wisselen in de tweede helft, 14-14, 16-16 en 18-18. Met nog anderhalve minuut op de klok zette Marjolijn Schenk KZ op een gaatje van twee: 21-19. Invaller Christian Dekkers kon 43 seconden voor tijd de aansluitingstreffer nog scoren (21-20) maar in tegenstelling tot vorige week tegen Blauw-Wit, bleef het daar bij. Een belangrijke overwinning voor KZ in de strijd om een ticket voor de play-offs. Uitslag: 21-20

DOS’46 – TOP/LITTA
DOS’46 had het erg lastig tegen TOP. In de beginfase konden de Nijeveners nog bijblijven, maar op 6-8 had TOP het eerste gaatje te pakken. De thuisploeg moest hard werken voor de juiste kansen en TOP wilde duidelijk niet dat hetzelfde zou gebeuren als in het duel in Sassenheim, toen DOS’46 er verrassend met de punten vandoor ging. In het tweede kwart kon TOP verder uitlopen, naar 9-14 bij rust. In het derde kwart werd het verschil alleen maar groter, via 13-17 naar 13-20, en was de wedstrijd gespeeld. In de slotfase lieten de bezoeker de teugels vieren, waardoor DOS’46 de schade iets kon beperken, maar TOP was kwalitatief simpelweg beter en kan twee terechte punten bijschrijven. Uitslag: 20-26

GG/IJskoud de Beste – Blauw-Wit (A)
“Het was vandaag de mannen tegen de jongetjes”, aldus een balende Daniel Harmzen in een interview op de livestream na afloop van het duel tussen Groen-Geel en Blauw-Wit. Van te voren had Mark van der Laan (Blauw-Wit) al verwacht dat er veel gescoord zou worden en dat maakte Blauw-Wit waar. In de beginfase kon Groen-Geel in eerste instantie bijblijven, maar een messcherpe Mike van de Reep en Momo Stavenuiter maakten al gauw het verschil. Romy Knuppe, die een eerste basisplaats had na blessureleed, kreeg een groene kaart na onstuimig inspringen. Bij rust was de voorsprong ‘slechts’ vijf doelpunten (12-17) maar in de eerste fase na de rust was Blauw-Wit uiterst effectief en knipte het lijntje door. Daarna bloedde de wedstrijd een beetje dood, maar Van der Laan was erg tevreden met wat de Amsterdammers hadden laten zien. “We zijn trots op het team, dat de opdrachten vandaag goed uitvoerde.” Uitslag: 23-33