Skip to the main content

Recap #9: KZ, LDODK en DVO plaatsen zich voor play-offs

De een na laatste speelronde in de Korfbal League. In poule B stond de kraker TOP-Fortuna op het programma, met als inzet de eerste plaats in de poule. In poule A kon Oost-Arnhem niet verrassen bij LDODK, dat zich met deze overwinning plaatste voor de play-offs. Ook KZ stelde een play-off ticket veilig, met een opvallend ruime zege bij Blauw-Wit (A).

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

TOP/LITTA – Fortuna/Delta Logistiek
Inzet van deze wedstrijd was de eerste plaats in de poule en dat er veel op het spel stond was goed te merken in de beginfase. Beide ploegen leverden veel energie, maar echt goed was het van beide kanten nog niet. Barbara Brouwer gaf veel druk op Fleur Hoek, die er scorend niet aan te pas kwam. Gelukkig voor Fortuna was Harjan Visscher on fire, zowel scorend als in de (verdedigende) rebound. Bij rust stond het 11-11, maar TOP moest harder werken voor de goals dan Fortuna.

Dat bleek ook in de tweede helft, toen Fortuna een gaatje kon slaan (13-15). TOP kwam nog terug op gelijke hoogte (17-17) dankzij een uitstekend spelende Roos Verheugt, maar de Delftenaren hadden één heel belangrijke troef op de bank zitten. Nik van der Steen kwam binnen de lijnen en maakte drie doelpunten uit vijf kansen. Samen met Visscher was hij de belangrijkste man in het veld. Fortuna pakte belangrijke punten en gaan nu als nummer één de play-offfase in. Uitslag: 18-23

DVO/Accountor – DOS’46
Het was vooraf even de vraag of het duel tussen DVO en DOS’46 op tijd zou beginnen. Een lekkage werd gelukkig gauw genoeg verholpen en op een droge speelvloer startten de nummers vier en drie van poule B de strijd. Na 1-1 door ‘nieuwkomers’ Caitlin Keller en Mart Vrielink liep DVO weg bij DOS’46, dat in de eerste fase de kansen vooral miste en vervolgens steeds moeilijker tot goed aanvalsspel kwam. DVO, dat nog niet volledig zeker was van de play-offs, nam gedecideerd afstand en op 7-1 nam DOS’46-coach Bouman een time-out. Met op dat moment het inbrengen van de van een blessure herstelde Max Malestein begon bij DOS’46 ook het vele wisselen. De ruststand bedroeg 12-6 en daarmee was de achterstand bij rust voor DOS’46 op dat moment ‘maar’ zes doelpunten.

Na de hervatting bleef het spelbeeld hetzelfde en was er van spanning weinig sprake. Acht minuten voor tijd kwamen de gasten voor het eerst sinds lange tijd op vijf verschil (19-14), maar Danielle Boadi maakte met een droog afstandsschot direct een einde aan de Nijeveense illusies. In de slotfase moest aan DOS’46-zijde talent Mart Vrielink met knieklachten het veld verlaten en kreeg invaller Jari Hardies koud in het veld een groene kaart na het wegslaan van de bal na een fluitsignaal tegen hem.

DVO, dat nu zeker is van de play-offs, klimt door dit resultaat over DOS’46 heen naar de derde plek. In het slotweekend wordt duidelijk of DVO (uit naar Fortuna) of DOS’46 (thuis tegen KCC) als derde die play-offfase in gaat. Uitslag: 23-16

LDODK/Rinsma Modeplein – Oost-Arnhem
De thuisploeg, waar volgend jaar Dico Dik aan het roer staat, begon matig aan het duel met Oost-Arnhem. Hoewel er snel een 5-2 voorsprong op het bord stond, zakte het afrondingspercentage van de Friezen weg en kon Oost-Arnhem het initiatief overnemen. Van 5-2 werd het 5-6, maar een bijzonder goed schietende Diana van der Vorst prikte haar vierde binnen en zette LDODK weer op voorsprong. Dat kleine gaatje kon de ploeg niet vasthouden, opnieuw kwam Oost-Arnhem langszij en de bezoekers gingen zelfs met een minieme voorsprong de rust in (10-11).

Ook in het tweede bedrijf startte Oost-Arnhem sterk en LDODK-coach Henk Jan Mulder zag zich genoodzaakt te wisselen. Goalgetter Christian Dekkers kwam in de ploeg en deed waar hij voor gebracht werd. Twee goals van zijn hand was het teken voor LDODK om door te drukken, van 15-13 naar 18-14 en – met nog een kwartier te spelen – 20-14. Die tussensprint was Oost-Arnhem te gortig. Net als in de heenwedstrijd in Arnhem kon de ploeg van Ron Steenbergen prima partij bieden, maar LDODK bleek toch de sterkere, zeker toen Erwin Zwart ook mee begon te scoren. In de laatste minuten kon Oost-Arnhem de schade nog iets beperken, maar niet meer dan dat. LDODK hiermee ook officieel geplaatst voor de play-offs. Uitslag: 26-23

GG/IJskoud de Beste – PKC/Vertom
De bezoekers schoten uit de startblokken en na twee minuten keek Groen-Geel (met Terrenc Griemink en Fenna Jagtman terug in de basis) tegen een 0-4 achterstand aan. Vooral de 0-3 van Jelmer Jonker, uit een schitterende combinatie met Olav van Wijngaarden, was een hoogtepunt in de beginfase van de wedstrijd. In de twintig minuten die daarop volgden, werd er maar heel weinig gescoord door beide ploegen. Groen-Geel vocht zich een beetje terug, met name door de verdedigende rebounds te pakken, en PKC verzuimde goed af te ronden. Met nog vijf minuten in de eerste helft stond er slechts een 5-7 stand op het bord. In de resterende minuten leek PKC ineens het lek boven te hebben en liepen de Papendrechters uit naar een 6-10 ruststand.

In de tweede helft werd het niet veel beter. Voorafgaand aan het duel gaf PKC-coach Jennifer Tromp aan dat ze Groen-Geel graag onder de achttien doelpunten wilden houden en dat lukte ruimschoots. Echter, zelf kwam PKC ook maar nipt boven dat aantal uit. Pas in de laatste zeven minuten van de wedstrijd kwam er wat beleving in bij PKC en liep de ploeg serieus uit: van 10-14 naar 11-19. Geen duel om over naar huis te schrijven, voor beide partijen. Na het resultaat op zondag tussen Blauw-Wit en KZ, is Groen-Geel uitgeschakeld in de race om de play-offs. Uitslag: 11-19

KCC/CK Kozijnen – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
In de laatste thuiswedstrijd voor KCC zag Frits Wip dat zijn ploeg na een kwartier in de eerste helft op een 4-6 achterstand stond. Echter, die achterstand verdween als sneeuw voor de zon, nadat Mathijs den Ouden (Dalto) een groene kaart kreeg voor (herhaaldelijk) onstuimig inspringen op Stefan Dekkers. Barry Schep, die zijn contract verlengde bij de Driebergenaren, moest toezien hoe de Capellenaren het momentum overpakten en draaiden de achterstand om naar een 10-8 voorsprong. Karin van den Brink zorgde met twee doelpunten dat Dalto weer op gelijke hoogte kwam voor rust (10-10).

Na rust gingen de ploegen gelijk op, maar KCC bleef aan de goede kant van de score. Bij beide ploegen waren de dames in scorend opzicht flink aanwezig, maar het waren de mannen die uiteindelijk de wedstrijd beslisten. Mark Behrens, die in de eerste helft een paar opgelegde kansen miste, vond nu wel de korf en Bo Oppe scoorde op een beslissend moment. Toen Stefan Dekkers met nog een paar seconden op de klok de beslissende 26-24 binnenschoot, was de eerste zege van KCC een feit. Uitslag: 26-24 

Blauw-Wit (A) – KZ/Thermo4U
KZ, waar volgend seizoen hoofdcoach Tim Bakker en assistent-coach Melinda Fennema voor de groep staan, was zondagmiddag een maatje te groot voor Blauw-Wit. De Amsterdammers hadden graag de tweede plek gepakt, KZ moest winnen om de play-offs veilig te stellen. Dat de Koogers van de noodzaak om te winnen doordrongen waren, straalden ze ook uit. Blauw-Wit werd dicht op de huid gezeten en KZ leverde veel energie. Daar tegenover stond Blauw-Wit, dat moeizaam tot kansen kwam en geen geluk had in de afronding. Al voor rust had KZ een gaatje van vijf te pakken (7-12).

Direct na rust nam de ploeg van Dennis Doves meer afstand. Het duurde acht minuten voor Joni van der Kuil voor Blauw-Wit het eerste doelpunt na rust scoorde en totaal zouden de Amsterdammers in de tweede helft slechts vijf keer trefzeker zijn. KZ speelde slimmer, had in de rebound veel over en kon daardoor vaker herhalen. Blauw-Wit coaches Gerald Aukes en Mark van der Laan probeerden met wissels en time-outs nog iets te forceren, maar dat sorteerde geen effect. KZ won met een groot verschil, Sanne Pasma werd topscorer met zes doelpunten. Met deze winst plaatste KZ zich voor de play-offs en zijn alle tickets nu vergeven en is alleen nog de vraag wie tweede, derde en vierde worden. Uitslag: 12-28

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule