Skip to the main content

Recap #11.1: heenduels play-offs 1

We laten de reguliere competitie achter ons en duiken vol de play-offs in. Er zijn nog acht ploegen in de race en slechts twee tickets te vergeven voor de finale op 17 april aanstaande in RTM Stage van Rotterdam Ahoy. In de heenronde van play-offronde 1 liep Fortuna/Delta Logistiek in de tweede helft weg bij LDODK/Rinsma Modeplein en maakten PKC/Vertom en DVO/Accountor er een bloedstollend spannende wedstrijd van.

Dit artikel wordt de komende dagen aangevuld. Voor het hele programma van de play-offs klik je hier.

Wedstrijd 1 – woensdag 24 maart

Fortuna/Delta Logistiek – LDODK/Rinsma Modeplein
Het duel tussen de nummer één van poule B en de nummer vier van poule A werd in de tweede helft beslist De thuisploeg begon goed: twee doelpunten, waarbij de 2-0 van Fleur Hoek haar vierhonderdste Korfbal Leaguegoal was. De Friezen counterden (2-3 na acht minuten), waarna Fortuna opnieuw het initiatief nam en drie doelpunten voor kwam. LDODK-coach Henk Jan Mulder bracht Ran Faber, die na een val even geblesseerd leek te zijn, naar het andere vak. Dat was een goede zet, want vlak voor rust kon LDODK weer aansluiten: 11-10.

In de tweede helft kwam vergrootte Fortuna, dat Harjan Visscher binnen de lijnen bracht, het gat naar vier doelpunten en nam LDODK al snel een time-out. Ook bij Fortuna stokte de score even en de ontlading was daar toen Daan Preuninger de 15-11 binnenschoot. Bijzonder mooi was ook de wereldgoal van Thomas Reijgersberg, die de bal zonder te kijken achterover in de korf gooide. Pas vijf minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Diana van der Vorst het tweede LDODK-doelpunt in de tweede helft (20-12) en zo speelde LDODK na rust een verloren wedstrijd.

Fortuna won zonder echt goed te spelen en staat nu 1-0 voor in deze ‘best of three’. Uitslag: 22-16

PKC/Vertom – DVO/Accountor
Een spannend duel in Papendrecht. “Ze vallen makkelijk”, zo duidde PKC-commentator Jacco van den Boogaart de beginfase van dit duel tussen de nummer één van poule A en de nummer vier van poule B. Binnen vier minuten was de stand 3-3. Het eerste kwartier was het stuivertje wisselen, waarna DVO verrassend  als eerste een gat van twee punten sloeg: 8-10. Vlak erna nam PKC-coach Wim Scholtmeijer de eerste time-out van de wedstrijd. Vlak voor rust bepaalde Laurens Leeuwenhoek de ruststand op 13-13. Chris van Haren wist vlak erna vanaf de middellijn de korf nog te vinden, maar toen had het rustsignaal al geklonken. Zo was DVO bezig aan de beste wedstrijd van het seizoen tegen  de Papendrechters, die in de reguliere competitie geen moment echt in de problemen waren gekomen.

In de tweede helft bleef DVO volharden in het goede spel en kon de ploeg van Richard van Vloten een kleine voorsprong behouden. Echter, PKC liet het gat niet groter worden dan twee punten en kon zichzelf in de wedstrijd houden door op de juiste momenten te scoren. Op 17-17 kreeg PKC-aanvoerder Leeuwenhoek een groene kaart, maar Daniëlle Boadi verzuimde de strafworp te benutten waarop de Papendrechters aan de andere kant wél scoorden. Even later miste ook Gertjan Meerkerk een strafworp voor DVO, al scoorde hij in dezelfde aanval alsnog. Geen van beide ploegen kon het definitieve verschil maken. DVO leek op weg naar een stunt, kwam met 20-22 voor, maar vier minuten voor tijd trok PKC de stand weer gelijk: 22-22. In de slotfase bleef het spannend maar PKC kon vaker herhalen en langere aanvallen spelen, waar DVO snel balverlies leed. In de laatste aanval van PKC pakte Richard Kunst bal na bal in de rebound en uiteindelijk was hij het die – 25 seconden voor tijd – de beslissende treffer op zijn naam zette. DVO kreeg nog één aanval en was nog dichtbij een doelpunt, maar een stunt bleef uit.

“Een zwaarbevochten overwinning”, aldus Leeuwenhoek na afloop voor de camera van de livestream. De Papendrechters hebben een streepje voor, maar zullen zaterdag in Bennekom uit een ander vaatje moeten tappen. Uitslag: 23-22

TOP/LITTA – Blauw-Wit (A)
Gerald van Dijk startte in de basis omdat Mike van de Reep lichtgeblesseerd was. De wedstrijd kende een zenuwachtig begin van beide ploegen. Na vijf minuten spelen was er nog niet gescoord en halverwege de eerste helft stond er slechts een 3-1 tussenstand op het scorebord. Tegen het einde van de eerste helft begonnen de goals te vallen, maar echt sprankelend was het niet. TOP was wel de bovenliggende partij en ging dan ook met een voorsprong van vijf doelpunten de rust in (10-5). Bovendien kreeg Blauw-Wit, dat voor komend seizoen de komst van PKC-speelster Megan Tamerus aankondigde, een flinke klap te verwerken: Loraine Vissers moest met een hamstringblessure het veld verlaten, waardoor coach Gerald Aukes een aantal vakwisselingen toe moest passen (vijf wissels in de eerste helft).

Na de pauze werd het geen moment spannend. TOP was simpelweg beter en Blauw-Wit moest heel hard werken om tot goede kansen te komen. De bezoekers hadden veel eenschotsaanvallen en had moeite in de rebound. Frank Mostard verdedigde Momo Stavenuiter erg goed, hij hield hem op één goal.

Een verdiende overwinning van TOP, ondanks dat het zelf ook niet geweldig speelde, op een gehavend Blauw-Wit. Werk aan de winkel voor Gerald Aukes en Mark van der Laan om zaterdag in de return iets terug te doen. Uitslag: 21-12

KZ/Thermo4U – DOS’46
8-2. Dat was halverwege de eerste helft de stand bij het treffen tussen KZ/Thermo4U en DOS’46. De Nijeveners, nummer drie van poule B, kwamen via Kim Petersen nog wel op een 0-1 voorsprong, maar vervolgens was het KZ dat de klok sloeg. DOS’46 speelde met Tessa Lap en Melvin Frieswijk in plaats van Amber van Doorn (niet fit) en Mart Vrielink. Coach Edwin Bouman had gekozen voor een power- en een dynamisch vak, maar zag zijn ploeg moeite hebben met de druk van KZ, dat duidelijk de bovenliggende partij was. Vier minuten voor rust moest Jordi Pasma zich met hamstringklachten laten vervangen door Lars Hoorn, maar zonder al te veel verdere problemen gingen de Koogers de bespreking in: 12-5.

KZ bouwde na rust de voorsprong uit naar negen goals (15-6), waarna DOS’46 – met Mart Vrielink voor Malestein en Manouk ten Kate aanvallend voor Lap – de rug rechtte en negen minuten voor tijd nog ‘maar’ vijf goals achter stond (16-11). Echt dichtbij liet KZ de gasten niet meer komen en dus reist de ploeg van Dennis Doves met een relatief eenvoudige zege in de achterzak zaterdag voor de return af naar Nijeveen. Topscorer deze woensdagavond in Koog aan de Zaan werd Alwin Out, die onder meer z’n driehonderdste Korfbal Leaguegoal aantekende. Uitslag: 20-15