Skip to the main content

Voorbeschouwing Korfbal League 2021-2022

Na zeven maanden wachten gaat zaterdag het nieuwe Korfbal Leagueseizoen van start. Na het reguliere deel volgt de tweede fase met een kampioenspoule’ en een ‘degradatiepoule’. Wat verwachten de coaches van dit seizoen?

KORFBAL LEAGUE A

Fortuna/Delta Logistiek
De Delftenaren draaiden vorig jaar een meer dan prima seizoen. Na de poulefase stonden zij bovenaan, met negentien punten uit tien duels. In de play-offs werden achtereenvolgens LDODK en KZ verslagen, waarna het eindstation de Korfbal Leaguefinale in Ahoy was. Deze ging verloren tegen PKC (22-18). Op het veld is Fortuna prima begonnen, de eerste helft veld werd als koploper afgesloten, met zeven punten uit vijf duels. “We hebben voornamelijk veel en hard in de zaal getraind, de wedstrijden op het veld waren een tussendoortje. Desondanks staan we bovenaan, dus hebben we het prima gedaan. De voorbereiding op de Korfbal League verliep ook prima, wennen nu de internationals er weer bij zijn dus het zal wellicht even duren voor we echt goed zijn”, aldus Ard Korporaal. “Onze ambitie moge duidelijk zijn: finale halen. Gezien onze staat van dienst moeten we play-offs halen. De finale winnen is ultieme doel natuurlijk, maar dat is een wedstrijd op zich. De nieuwe opzet van de Korfbal League gaat gekke situaties opleveren in de reguliere competitie verwacht ik, de poules daarna worden leuk want dan zien we iedere week spannende wedstrijden. Wij hebben heel veel zin om met deze enorm leuke en gemotiveerde groep zover mogelijk te komen.”

De feiten:
Internationals: Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Daan Preuninger, Harjan Visscher
Jeugdinternational (U21): Fabiënne van Erk
Korfbal Leaguetitels: 1 (2019)
Zaaltitels (1967-2005): 4
Teampagina: Fortuna/Delta Logistiek

KZ/Thermo4U
Seizoen 2020/2021 was prima te noemen voor KZ. Met twaalf punten uit tien duels eindigden de Koogers als tweede in poule A, waarna in de eerste play-offronde DOS’46 verslagen werd. In de tweede ronde strandde KZ tegen Fortuna. Op dit moment draait het nog niet fantastisch voor de ploeg van de nieuwe coach Tim Bakker. In de Ereklasse A werd de eerste veldhelft met slechts één punt uit vijf duels afgesloten. Bakker: “De eerste helft op het veld was voor ons moeizaam, doordat we veel blessures hadden en het team flinke veranderingen heeft doorgemaakt. We willen in de kampioenspoule komen en daarna zien we wel verder. Ik verwacht dat de Korfbal League dit jaar dicht op elkaar zit met uiteraard twee uitschieters, namelijk PKC en Fortuna.”

De feiten:
Internationals: Esther Cordus, Alwin Out, Marjolijn Schenk
Jeugdinternationals (U21): Onno Bakker, Lars Hoorn, Sanne Maaike Nieuwenhuizen
Korfbal Leaguetitels: 3 (2008, 2010,2012)
Teampagina: KZ/Thermo4U

Blauw-Wit (A)
De Amsterdammers eindigden vorig seizoen als derde in poule A, met elf punten uit tien duels. Vervolgens werd in de eerste play-offronde in twee wedstrijden verloren van TOP. Dit veldseizoen is het nog wat wisselend, met vier punten uit vijf wedstrijden staat Blauw-Wit op de vierde plaats in de Ereklasse A. “We hadden graag twee punten meer gehad op het veld”, zegt Erik van Brenk, nieuw naast Mark van der Laan. Van Brenk vervolgt: “Op de ruime overwinning tegen DeetosSnel na, hebben we allemaal close wedstrijden gespeeld wat goed is geweest voor onze ontwikkeling. Daarna hebben we een goede voorbereidingsperiode op de zaal gehad. De nieuwe spelers zijn ingepast en in het spel zijn we gegroeid. Tijdens de eerste poulefase willen we minimaal als derde eindigen om directe handhaving af te dwingen. Wanneer dat doel behaald is, zullen we nieuwe doelen stellen afhankelijk van onderling resultaat dat je meeneemt. Wellicht is er dan nog meer mogelijk. Dit jaar is weer een andere competitie opzet, die er voor zorgt dat er tot het einde om van alles gestreden wordt. Met in de tweede fase veel wedstrijden die ergens om gaan.”

De feiten:
Zaaltitels (1967-2005): 3
Teampagina: Blauw-Wit

LDODK/Rinsma Modeplein
Met negen punten uit tien duels in de reguliere competitie, haalde LDODK de play-offs. Daarin namen de Friezen het op tegen Fortuna en werd voor het eerst in de clubhistorie een play-offduel gewonnen. Uiteindelijk was Fortuna over drie duels de beste en bleef het bij die ene overwinning. Nu staan er met Dico Dik en Robert Luttik twee nieuwe gezichten voor de ploeg. Op het veld kende LDODK een goede start: met zeven punten uit vijf wedstrijden staat de ploeg op een gedeelde eerste plaats. “De eerste veldhelft stond in het teken van afstemming tussen de nieuwe trainer/coaches en de selectie. Een gedeelde eerste plaats is een prima uitgangspositie om het interessant te houden in de zaal. De voorbereiding op de Korfbal League is goed verlopen: vier oefenwedstrijden met steeds betere resultaten. De laatste weken hebben we kunnen toewerken naar de juiste opstelling.” Over de ambities dit seizoen zegt Dik: “Het doel dit seizoen is plaatsing voor de kampioenspoule. Van daaruit gaan we verder kijken naar de mogelijkheden op basis van waar we dan staan. Met PKC en Fortuna als absolute favorieten wordt het wellicht een saaie competitie. Daarentegen zal de degradatiestrijd super spannend worden. Het is te hopen dat er snel weer publiek aanwezig mag zijn.”

De feiten:
International: Femke Faber
Jeugdinternationals (U21): Ran Faber, Esmee van Veen
Teampagina: LDODK/Rinsma Modeplein

Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Met vier punten uit tien duels had promovendus Dalto een lastig seizoen vorig jaar. Op het veld speelt de ploeg van Barry Schep in de Hoofdklasse, daarin staan de Driebergenaren op dit moment derde met twaalf punten uit acht wedstrijden. “Wij zijn tevreden over de periode tot nu toe”, aldus Schep. “Er is één wedstrijd geweest die ik graag had willen winnen en dat was uit bij DSC. Maar alles stond in deze periode in het teken van handhaven in de Korfbal League, wat ons grote doel is. Niets meer en niets minder. De makkelijkste weg is om ‘gewoon’ bij de eerste drie te eindigen in de eerste poulefase. Of dat realistisch is laat ik in het midden. De voorbereiding geeft ons een goed gevoel. We doen echt heel goede dingen met het team en laten mooie resultaten zien. Met behulp van de hele goede brede staf zien wij bij de spelers individueel en als team grote ontwikkelingen. Ik verwacht een spannende competitie, waarin PKC, Fortuna, LDODK en DVO bovenin zullen spelen. De andere acht ploegen kunnen allemaal van elkaar winnen en verliezen. Het is voor iedereen te hopen dat we snel weer met publiek mogen spelen, maar dat is natuurlijk een open deur.”

De feiten:
Jeugdinternational (U21): Kris Boere
Teampagina: Dalto/Klaverblad Verzekeringen

KCC/CK Kozijnen
KCC eindigde vorig seizoen op de laatste plaats in poule A, met drie punten uit tien wedstrijden. Op dit moment staat de ploeg van de nieuwe coaches Robin Diepenhorst en Wilrik Wassink op een vierde plaats in de Ereklasse A, met zes punten uit vijf wedstrijden. “Onze eerste helft veld was prima. Het team speelde met lef en overtuiging, en de behaalde punten waren verdiend. De overgang naar een iets opener spel stemde ons zeer tevreden. Ons doel voor de zaal is om ons allereerst veilig te spelen. De doorontwikkeling van onze talentvolle groep staat hierin centraal. Daar zit de sleutel tot constant presteren op Korfbal Leagueniveau. Dat dit met een jong team soms nog met horten en stoten gaat wijst de voorbereiding wel uit, want die was iets minder overtuigend dan onze prestaties in de veldcompetitie. Het team heeft echter kwaliteiten en potentie zat dus zodoende kijken we uit naar de start van de competitie om ons verder te meten tegen de top van Nederland”, aldus Diepenhorst en Wassink.

De feiten:
Jeugdinternational (U21): Sydney Schol
Teampagina: KCC/CK Kozijnen

KORFBAL LEAGUE B

PKC/Vertom
Voor PKC liep de eerste helft van het vorige Korfbal Leagueseizoen gesmeerd. Na tien wedstrijden was de ploeg ongeslagen. In de eerste ronde van de play-offs kreeg PKC veel weerstand van DVO, maar werd in twee wedstrijden de tweede ronde van de play-offs bereikt. Daarin was TOP de tegenstander en had PKC drie wedstrijden nodig om de finale te halen. In de finale werd Fortuna uiteindelijk met 22-18 verslagen. Dit seizoen is de ploeg van Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp nog ongeslagen op het veld, met tien punten uit vijf duels. “Terugkijkend op de eerste helft veld ben ik eigenlijk zeer tevreden. De spelers zijn steeds beter in staat om de spelproblemen te herkennen en op te lossen”, aldus Scholtmeijer. “De voorbereiding op de Korfbal League was heel rommelig, maar daar moet je van maken wat je er mee kan. Gezien de omstandigheden ben ik niet ontevreden. Het doel dit jaar is simpel: we willen kampioen blijven. Realistisch gezien denk ik dat Fortuna en wij erboven uit steken en dat DVO en LDODK normaal gesproken iets achter ons zitten. Ik verwacht wel een heel leuke competitie omdat je een grote groep hebt die eigenlijk vanaf het begin vol aan de bak moet. Als je er achteraan loopt heb je een groot probleem. Puur voor onszelf verwacht ik een iets minder uitdagende competitie en kijk natuurlijk veel meer uit naar de tweede helft. Maar ik vind het wel belangrijk om dat niet uit te stralen. Wij willen gewoon elke wedstrijd goed spelen en we willen nog beter worden.”

De feiten:
Internationals: Julie Caluwé (België), Jelmer Jonker, Richard Kunst, Laurens Leeuwenhoek, Sanne van der Werff, Olav van Wijngaarden, Brett Zuijdwegt
Korfbal Leaguetitels: 3 (2013, 2015, 2021)
Zaaltitels (1967-2005): 7
Teampagina: PKC/Vertom

TOP/LITTA
TOP speelde vorig jaar ‘gewoon’ play-offs. Na het reguliere seizoen stond de ploeg uit Sassenheim op de tweede plaats in poule B, met vijftien punten uit tien wedstrijden. In de eerste play-offronde werd Blauw-Wit verslagen, maar in de tweede ronde moest TOP het hoofd buigen voor de latere kampioen: PKC. Sindsdien is er veel veranderd bij TOP. Veel wisselingen in de spelers en twee nieuwe coaches voor de groep – Marco Swikker en Timon Zuurmond – maken dat het nog niet vanzelf gaat. In de Ereklasse B staat de ploeg nu vierde, met vier punten uit vijf wedstrijden. “We hebben op het veld conform de verwachtingen gepresteerd, maar al met al zijn we met een tevreden gevoel richting de voorbereiding gegaan”, aldus Marco Swikker. “In de voorbereiding speelden we tegen veel sterke tegenstanders, waarin we wel zagen waar onze tekortkomingen nog zitten. We willen in de kampioenspoule komen, maar dat wil iedereen. We bekijken het per wedstrijd en er zullen veel spannende duels gespeeld worden. Realistisch gezien is het best mogelijk dat we in de degradatiepoule belanden en dan wordt het een hele klus. Het wordt een mooi avontuur voor ons, er zal mentaal en qua energie veel van ons verwacht worden. Het is wel duidelijk dat Fortuna en PKC de topfavorieten zijn. In de degradatiepoule zullen veel mooie potjes worden gespeeld. We kijken uit naar het nieuwe seizoen.”

De feiten:
International: Barbara Brouwer
Jeugdinternationals (U21): Milou Schuiling, Jimmy Swikker
Korfbal Leaguetitels: 5 (2011, 2014, 2016, 2017, 2018)
Teampagina: TOP/LITTA

DOS’46
Een solide seizoen 2020/2021 voor DOS’46. In de reguliere competitie eindigde de ploeg als derde in poule B, met tien punten uit tien wedstrijden. In de eerste ronde van de play-offs bleek de ploeg van Edwin Bouman niet opgewassen tegen KZ, in twee wedstrijden maakten de Koogers een einde aan het seizoen van DOS’46. Op het veld gaat het niet onaardig bij de Nijeveners. Met zes punten uit vijf wedstrijden staat de ploeg op dit moment derde in de Ereklasse A. “Terugkijkend op de eerste helft veld, hebben we heel berekenend gespeeld maar zijn we behoorlijk tevreden over hoe het gegaan is”, concludeert Bouman. “Echter, het spel is niet te vergelijken met het spel in de zaal. We gaan met vijf om vijf verder, in de voorbereiding is veel tijd besteed aan samenspel bepaalde combinaties. We mogen gelijk aan de bak de eerste wedstrijden, mooie uitdaging. We willen zo goed mogelijk gaan spelen, het maximale uit het team halen. Ons primaire doel is onzelf eerst veilig spelen en daarna naar boven kijken. Gaat dat goed, dan denk ik dat we een kans hebben om te vechten voor positie drie, samen met Groen-Geel en TOP. Normaliter zal de finale gaan tussen PKC en Fortuna, maar ik reken er ook op dat DVO en LDODK naar de kampioenspoule zullen gaan. KCC zal wellicht de verrassing van het seizoen worden.”

De feiten:
Jeugdinternationals (U21): Amber van Doorn, Eline van Veldhuisen, Thomas Visser, Mart Vrielink
Korfbal Leaguetitels: 3 (2006, 2007, 2009)
Zaaltitels (1967-2005): 1
Teampagina: DOS’46

DVO/Accountor
Met negen punten uit tien duels stelde DVO vorig jaar een plaats in de eerste ronde van de play-offs veilig. Daarin moest de ploeg direct aan de bak tegen PKC. Hoewel DVO het de Papendrechters moeilijk kon maken, werd de strijd om de volgende ronde in twee wedstrijden beslist in het voordeel van PKC. Dit jaar spelen de Bennekommers een meer dan prima eerste helft veld. Er werd slechts één keer verloren, wat leidde tot een tweede plaats in de Ereklasse B (acht punten uit vijf wedstrijden). Richard van Vloten: “De eerste veldhelft is goed verlopen: vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen. Alleen PKC verloren we, waar we een ruime voorsprong weggeven. In de voorbereiding op de Korfbal League hebben we vooral veel wedstrijden gespeeld. Tegen verschillende type tegenstanders en vooral om ons eigen spel te gaan finetunen. Onze ambitie is helder; we willen aansluiting bij de top. Dat betekent constanter zijn en de wedstrijden die je moet winnen ook te winnen. Dat is ons vorig seizoen niet goed gelukt. Er wordt in ieder geval weer gespeeld met een doel; dus met spanning voor play-offs en degradatie. We gaan terug van twaalf naar tien ploegen. Vorig jaar kon je niet degraderen, dus nu wordt de druk voor veel teams veel groter. We gaan kijken wat spanning dan doet.”

De feiten:
International: Koen van Roekel
Jeugdinternational (U21): Caitlin Keller
Teampagina: DVO/Accountor

GG/IJskoud de Beste
De Wormernezen speelden een wisselend seizoen vorig jaar. Men kwam drie punten te kort voor de play-offs, maar was ook duidelijk beter dan Oost-Arnhem dat als laatste eindigde. Het resultaat: een vijfde plek in poule A, met zes punten uit tien wedstrijden. Op het veld speelt de ploeg van Daniel Harmzen in de Hoofdklasse en daar staat het er goed voor. Met een tweede plaats (dertien punten uit acht duels), heeft Harmzen een prima uitgangspositie. “We kenden een gematigd positief veldseizoen. Veel blessures helaas, dat maakt het zoeken naar ideale combinaties wat lastig”, aldus Harmzen. “Afgelopen dinsdag speelden we onze laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding. Het rendement blijft wat achter bij het spel, verdedigend is het goed op orde. Onze ambitie is de kampioenspoule halen, het zal een raar seizoen worden met weinig publiek en een fikse degradatieregel dus spanning onderin. Twee ploegen steken er ver boven uit: PKC en Fortuna.”

De feiten:
International: Terrenc Griemink
Teampagina: GG/IJskoud de Beste

Oost-Arnhem
Promovendus Oost-Arnhem eindigde het vorige Korfbal Leagueseizoen als zesde in poule B, met twee punten uit tien duels. Op het veld speelt de ploeg in de Hoofdklasse en staat daarin eerste met dertien punten uit acht wedstrijden. Daarin raakte de nieuwe coach Henco Pullen echter wel Noa Kapteyn en Matthijs Baerends voor langere tijd kwijt met zware blessures. Pullen: “De eerste helft veld hebben we goed kunnen gebruiken om te groeien in ons samenspel en op te bouwen richting zaal. Het doel voor de Korfbal League is handhaven en daar ligt een mooie en pittige uitdaging. Over het algemeen verwacht ik dit seizoen van de Korfbal League dat er veel interessante wedstrijden zullen zijn, zowel in de eerste als in de tweede poulefase.”

De feiten:
Zaaltitels (1967-2005): 3
Teampagina: Oost-Arnhem

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer
In de media #17
Competitie
In de media #17
In de slotfase van de zaalcompetitie stijgt de spanning én de media aandacht. Zo maakte de NOS een item met Richard Kunst en waren Femke Faber en Ran Faber te gast in de studio bij Sa!  DVO/Transus – Fortuna DVO plaatst zich na thriller voor play-offs – Bennekoms Nieuwsblad (premium) DVO heeft ticket voor play-offs […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule