Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #15

Competitie

Een verrassende zege van DOS’46 op KZ in Nijeveen, waardoor voor de ploeg uit Koog aan de Zaan de play-offs ver weg lijken. KCC speelde zich veilig door te winnen van Groen-Geel, maar kreeg het in Wormer zeker niet cadeau. Op zondagmiddag won Fortuna ruim van Blauw-Wit (A), waardoor de tweede plek op de ranglijst weer in handen van de Delftenaren is.

De voorbeschouwing – gericht op de strijd om Ahoy – lees je hier. Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

GG/RMcD Huis Emma – KCC/CK Kozijnen
Veel op het spel in Wormer, voor beide ploegen. KCC zou zich met een overwinning veilig spelen, Groen-Geel heeft de punten hard nodig om nog zicht te houden op directe handhaving. Net als vorige week was er bij Groen-Geel een basisplaats voor Noor van Duijvenbode, Sascha Horak moest geblesseerd toekijken. Het vizier stond aan beide kanten niet bepaald op scherp in de beginfase, met name KCC miste een paar grote kansen. Toch was het Demi van Oosten die na drie minuten de score opende en daarna ook de 0-2 maakte. Kevin Dik met twee doelpunten op rij trok de score weer gelijk. Na de 3-2 van Thomas Schagen maakte KCC vijf goals op rij, mede geholpen door Terrenc Griemink die voor Groen-Geel tot twee keer toe de strafworp miste. Kevin Dik hield de thuisploeg in de wedstrijd: op 7-9 had hij al vijf doelpunten gemaakt. KCC gaf veel verdedigende druk, maar kon niet voorkomen dat de Wormernezen met vijf minuten te spelen in de eerste helft weer op gelijke hoogte kwamen (11-11). Echter, KCC stond bij rust ‘gewoon’ weer op vier doelpunten voor (11-15 rust).

Al snel na rust kwam Lindsy Krop bij Groen-Geel voor Romy Knuppe en zij bleek van grote waarde voor haar ploeg. Hoewel KCC in de eerste fase na rust het verschil in stand kon houden, leek de ploeg uit Capelle aan den IJssel het daarna een beetje kwijt. Groen-Geel bleef op het vinkentouw, twee doelpunten van Krop verkleinden het gat naar twee (16-18). Ook bij KCC werd er gewisseld: Sydney Schol kwam voor Julian Middelkoop en Michelle Jongenburger werd gebracht om Krop te gaan verdedigen. KCC bleef zoekende en zelfs Bo Oppe miste een strafworp. Dik bewees nog maar eens zijn waarde in deze wedstrijd, met zijn kansen, zijn rebounds en zijn doelpunten hield hij Groen-Geel in de race. Eigenhandig zette hij zijn ploeg terug op gelijke hoogte (20-20) en zo ontspon zich een heel spannende slotfase. Met nog 1.09 op de klok maakte Koen Collée een heel belangrijke goal en een time-out volgde. Het lukte Groen-Geel echter niet om nogmaals te counteren en KCC kreeg nog één volle schotklok. Met nog vijftien seconden te spelen nam Randy Oosting het schot. Niet per se de handigste keuze op dat moment, maar de bal viel binnen en daarmee was het definitief gespeeld. KCC kreeg het zeker niet cadeau, maar zijn met deze punten zeker van lijfsbehoud. (Uitslag: 20-22)

PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein
PKC had wat goed te maken tegen LDODK, na het verlies in het heenduel eerder dit seizoen. Bovendien wilden Wim Scholtmeijer en de zijnen een mentaal tikje uitdelen met het oog op de play-offs en de kans dat deze twee ploegen elkaar daarin weer treffen. Echter, LDODK begon zeer voortvarend. ‘Lit se mar komme’ (laat ze maar komen) was de instelling van de Friezen en dat was er aan af te zien. De eerste twee schoten van Harjan Visscher waren raak en ook Ran Faber was trefzeker in de eerste minuten. Zo keek PKC al snel tegen een 0-4 achterstand aan. Na vijf minuten was daar het eerste Papendrechtse doelpunt uit handen van Nienke Hintzbergen. De Friese storm was enigszins bedaard en toen Marjolijn Kroon na zeven minuten met een enkelblessure uitviel, raakte het tempo even uit de wedstrijd. Het gaf PKC de kans om terug te komen en na negen minuten korfballen was het weer gelijk: 4-4. Toch kon PKC nog niet echt uitlopen, LDODK bleef aansluiting houden. Harjan Visscher dichtte het gaatje van twee vakkundig, met zijn vierde en vijfde doelpunt (11-11). Het lukte LDODK, ondanks het achterverdedigen, niet om het spel van PKC te ontregelen. Bij de thuisploeg kwam er veel van de dames, Zita Schröder, Nienke Hintzbergen en Brett Zuijdwegt maakten negen van de veertien Papendrechtse doelpunten. Na een boeiende eerste helft zochten de ploegen met 14-11 de kleedkamers op.

In de eerste vijf minuten na rust vergrootte PKC de marge snel naar vijf (18-13). Er werd heel gedisciplineerd en duidelijk georganiseerd in de aanval. Aan de andere kant had LDODK, met name in het vak van Ran Faber, moeite om de doelpunten te maken. Na zeven minuten in nam de staf van LDODK een time-out en kwam Pieter Christiaan van der Woude in de ploeg op de plek van André Zwart. Het restant van de tweede helft werd een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste helft. De Friezen konden geen vuist meer maken en kwamen tot slechts vier doelpunten. Het goede verdedigen van de thuisploeg had daar ook een groot aandeel in. PKC deed het wel beter, maar in de laatste elf minuten scoorde ook PKC nog slechts drie keer. Arjen van Houwelingen, die inviel, trakteerde het publiek nog wel op een dansje na het afronden van een mooie actie van Richard Kunst. Uiteindelijk ging de wedstrijd als een nachtkaars uit, maar PKC had uiteindelijk een makkelijkere avond dan van te voren ingeschat. (Uitslag: 26-15)

DOS’46 – KZ/Thermo4U
Een duel met grote belangen. Voor KZ was winst essentieel om de aansluiting met de top-4 niet te verliezen, maar aan de andere kant kon DOS’46 zich verzekeren van lijfsbehoud als er gewonnen werd. Enigszins verrassend was de basisplaats van Anouk Haars, ondanks haar behoorlijke enkelblessure kon zij gewoon starten. Direct in de eerste aanval kreeg DOS’46 een vrije bal die verzilverd werd door Kim Petersen. KZ koos er voor om achter te verdedigen, wat het tempo niet ten goede kwam. Desalniettemin was het genieten van de mooie duels tussen Max Malestein en Marijn van den Goorbergh, Leander Zwolle en Alwin Out en Fardau de Boer en Marjolijn Schenk. Na negen minuten korfballen stond er een 4-4 stand op het bord, maar in het vervolg van de eerste helft kon DOS’46 een klein gaatje slaan. Met name Malestein zat er heel erg goed in. Na zijn vierde treffer nam Out de bewaking over van Van den Goorbergh, maar dat deerde Malestein niet en hij schoot vervolgens ook zijn vijfde binnen (11-7). Aan de kant van KZ was Nikki Boerhout belangrijk met haar doelpunten, zij zorgde dertig seconden voor rust voor de 11-8 (haar vierde goal).

Na rust duurde het lang voor dat de ballen gingen vallen. Het vak met Christian Dekkers en Jesse de Jong had het aanvallend lastig, met name in de passing. Tessa Lap kwam aanvallend in dat vak op de plek van Lynn Bijkerk om wat extra’s te brengen, maar dat sorteerde niet direct effect. Pas na ruim zeven minuten was het Boerhout die het gaatje verkleinde naar twee (11-9). Even later kon Alwin Out voor vijf minuten naar de kant: hij kreeg een groen kaart na onbesuisd inspringen op Malestein, die daarna de strafworp afrondde. De doelpunten waren vrij schaars in de tweede helft maar met iets meer dan een kwartier nog op de klok maakten Lap en Dekkers twee heel belangrijke doelpunten voor de thuisploeg, waarmee het verschil weer vier punten was (14-10). Er werd goed verdedigd en veel energie gegeven door beide ploegen. In het laatste kwartier kwam Zoë Engel op de plek van Anouk Haars, en zij viel goed in. Met haar actie naar binnen forceerde zij twee goals en ook Marjolijn Schenk deed vijf minuten voor tijd een duit in het zakje: 16-14. Het noopte Mulder en Boode tot het nemen van een time-out om even de puntjes op de i te zetten voor de slotfase. Twee goals van Dekkers leken de beslissing te brengen, maar Lars Hoorn antwoordde snel. Wie anders dan Max Malestein gooide uiteindelijk de wedstrijd twee minuten voor tijd met zijn achtste doelpunt in het slot. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd was echter het slotakkoord van Tessa Lap. DOS’46 is zeker van nog een seizoen in de Kenonz Korfbal League, voor KZ lijken de kansen op het halen van de play-offs verkeken. (Uitslag: 20-15)

Unitas/Perspectief – DVO/Transus
Voor Annelie de Korte was het een bijzonder duel, zij speelde een deel van haar jeugd bij Unitas in Harderwijk. Helaas voor De Korte en het publiek startte zij vanaf de bank, net als Koen van Roekel. Gertjan Meerkerk zette snel de toon met de 0-1 en zou de rest van de wedstrijd onnavolgbaar blijken. Al vroeg in de wedstrijd sloegen de bezoekers een gat, van 3-5 naar 5-10. Vervolgens kende de ploeg uit Bennekom een fase waarin er niet zorgvuldig genoeg met de kansen omgesprongen werd. Zodoende hield DVO de thuisploeg in de wedstrijd, want Unitas bleef ondanks de achterstand door gaan. Via Mike van Boven, Noah Bijsterbosch en Sabine Verhoef kwam Unitas terug tot twee doelpunten verschil (11-13). Maar Unitas verzuimde ook om grote kansen te verzilveren en sneed zichzelf daarmee in de vingers.

Na rust (11-14) viel het eerste doelpunt aan de zijde van DVO opnieuw uit handen van Meerkerk. Zijn zesde van de avond was zijn zeshonderdste Korfbal Leaguedoelpunt. Ook Daniëlle Boadi bracht veel aanvallende dreiging, maar zij was nog niet zo scherp in de afronding. Met nog veertien minuten te spelen was het verschil inmiddels weer opgelopen tot zes doelpunten (15-21). Annelie de Korte maakte haar opwachting, zij kwam op de plek van Caitlin Keller. Even bleef het verschil hangen op zo’n zes goals, maar in de laatste tien minuten schakelde DVO nog even een tandje bij. Dankzij de karrevracht aan rebounds van Robbe de Wit kon Meerkerk maar blijven herhalen in dat vak. Anderzijds kwam Unitas er aanvallend steeds moeilijker uit. Barbara Brouwer met twee goals op rij zette het verschil op tien (17-27) en daarmee was de wedstrijd gespeeld. DVO gaf verdedigend iets meer ruimte, waardoor Unitas het doelpuntenaantal nog wat op kon krikken, maar ook de Bennekommers vielen niet stil. Topscorer met dertien goals werd Meerkerk, Boadi eindigde op vijf goals. De nederlaag betekent dat Unitas drie wedstrijden voor het einde definitief gedegradeerd is. (Uitslag: 23-31)

Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit (A)
Na acht weken van afwezigheid keerde Daan Preuninger zondagmiddag terug in de basis bij Fortuna, dat voor het eerst in lange tijd weer eens in de sterkst mogelijke opstelling kon spelen. Voor Mick Snel, die eerder deze week bekendmaakte te stoppen, was het zijn 250e duel in de Korfbal League. De wedstrijd begon stroef, beide ploegen hadden in de beginfase moeite met de afronding, maar na de 6-2 van Nik van der Steen werd het een leuk duel. Blauw-Wit haalde een hoog rendement, waardoor de Amsterdammers prima partij konden bieden aan Fortuna. Even bleef het verschil één à twee goals, maar met nog zeven minuten in de eerste helft maakte Fleur Blötevogel gelijk: 10-10. Mede dankzij Joren van Nieuwenhuijzen kon Fortuna voor rust toch weer uitlopen naar vier verschil (15-11). Opvallend was dat Randell van der Steen aan Amsterdamse zijde de enige man was die tot dan toe tot scoren kwam, alle andere doelpunten kwamen uit handen van de vrouwen.

In de eerste vier minuten na rust liep Fortuna uit naar zes verschil (18-12) maar Blauw-Wit kwam nog terug tot drie verschil (18-15). Daarna brak er een matige fase aan van beide ploegen. Fortuna had het vizier niet op scherp, maar Jordi van Elburg verdedigde goed op Nik van der Steen en Loraine Vissers maakte het Fleur Hoek lastig. Daar tegenover leed Blauw-Wit een aantal keer snel balverlies, waardoor het er aanvallend even niet uit kwam. Toen Hoek aantekende voor de 24-16 – haar derde goal en pas haar eerste velddoelpunt – leek de wedstrijd wel gespeeld. Blauw-Wit verzuimde zichzelf te belonen op de grote kansen maar ook Fortuna bleef zeven minuten zonder doelpunt. Uiteindelijk brak Nik van der Steen de ban (25-18). In de slotfase werd er over en weer nog gewisseld en Blauw-Wit zag een kleine twee minuten voor tijd Frank Mostard geblesseerd uitvallen. Zijn vervanger Niels Stuurstraat maakte direct een heerlijke goal (26-20). In de laatste anderhalve minuut werd het publiek nog getrakteerd op een handje vol doelpunten, maar voor Fortuna waren de punten binnen. Belangrijk, want de Delftenaren zijn hiermee hard op weg naar de play-offs. (Uitslag: 29-22)