Skip to the main content

Korfbal League Recap #1: LDODK met de schrik vrij in Capelle, DVO wint ruim van TOP

De eerste speelronde van het Korfbal Leagueseizoen 2021-2022 zit erop. PKC en DOS’46 openden het bal in Papendrecht. De NOS was aanwezig bij het openingsduel, een samenvatting was zaterdagavond in te zien in de late uitzending van Studio Sport.

Dit artikel wordt aangevuld. 

Poule A:
KCC/CK Kozijnen – LDODK/Rinsma Modeplein
Met Marjolijn Kroon terug in de gelederen en Friso Boode als vervangend coach voor Dico Dik, startte LDODK aan duel in Capelle aan den IJssel. Halverwege de eerste helft stonden beide ploegen op gelijke hoogte, maar richting de rust kon de thuisploeg een gaatje van vier slaan (14-10) met onder andere zes doelpunten van Randy Oosting. Het afrondingspercentage van de Capellenaren was veel beter, negenentwintig procent tegen achttien procent voor LDODK. Na rust dichtten de Friezen het gat puntje voor puntje en twee goals van Julian Frieswijk betekenden een 16-18 voorsprong. Echter, KCC bleef aan het elastiek en met nog vijf minuten te gaan stond het 20-20. Marjolijn Kroon, topscorer aan Friese zijde, gooide eigenhandig de wedstrijd in het slot met twee goals, waarna de tijd te kort was voor KCC om nog aanspraak te maken op een punt. LDODK kwam goed weg, maar KCC bood meer dan prima weerstand. (Uitslag: 21-24)

KZ/Thermo4U – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De ploeg van coach Tim Bakker kende een lastig veldseizoen, maar daar was in de beginfase van het duel met Dalto helemaal niets meer van te merken. De Koogers, met Alwin Out terug in de basis na een elleboogblessure, schoten werkelijk uit de startblokken, om na zeven minuten spelen op een 9-0 voorsprong te staan. Na deze bliksemstart zakte het een klein beetje in, maar bij rust was het gat tien punten (13-3). Na rust duurde het even voor het eerste doelpunt viel, maar daarna werd het verschil verder uitgebouwd en zat er voor Dalto weinig anders op dan de schade te proberen te beperken. Barry Schep baalde na afloop. Op een interview op de livestream zei hij: “KZ gaf goede druk en daar konden wij niet onderuit komen. We hadden gehoopt hier meer te halen maar dit is wel even slikken voor iedereen.” (Uitslag: 27-10)

Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit (A)
Een zeer doelpuntrijk duel in Delft op zondagmiddag. Bij Fortuna stonden de ‘nieuwelingen’ Mick Snel en Celeste Split in de basis. Blauw-Wit kon gedurende de eerste helft goed aanhaken, maar vlak voor rust misten de Amsterdammers een paar opgelegde kansen waardoor Fortuna kon uitlopen naar een gat van vijf bij rust (16-11). Na rust kon Blauw-Wit terugkomen tot twee punten, maar binnen de kortste keren liep de thuisploeg weer uit naar gat van vier. De ploeg van Mark van der Laan en Erik van Brenk sputterde nog even tegen, maar Mick Snel, Fleur Hoek en Celeste Split maakten het verschil. Snel ging met negen doelpunten naar de kant, Hoek maakte er zes en Split vijf. Fortuna nam veel meer pogingen dan Blauw-Wit (129 om 89) maar Blauw-Wit rondde beter af. Ard Korporaal, die afgelopen vrijdag vader werd, was dan ook kritisch op de ploeg in een interview op de livestream: “We waren dominant, maar ik had de hele wedstrijd het gevoel dat er onvrede heerste binnen de ploeg. Bovendien werd er niet goed voorverdedigd,” Snel trok dezelfde conclusie als Korporaal: “Aanvallend was het goed, maar verdedigend ben ik ontevreden. We laten veel te veel goals door, het moet veel beter ook in het voorverdedigen.” Desalniettemin boekt Fortuna een degelijke overwinning. (Uitslag: 31-25)

Poule B:
15.30 uur PKC/Vertom – DOS’46
DOS’46 speelde met veel energie de eerste helft en leek niet onder de indruk van de internationals van PKC. Het eerste gaatje was voor de thuisploeg, maar aan de hand van de prima spelende dames Tessa Lap en Eline van Veldhuisen kwamen de Nijeveners terug. Bij rust stond het dan ook gelijk: 12-12. Bij PKC viel een zeer zuivere Zita Schröder op, met vier goals uit zes pogingen. Na rust kwam Laurens Leeuwenhoek voor Jelmer Jonker. DOS’46 bleef vasthouden aan de tactiek die in de eerste helft prima werkte. De eerste werd achter gehouden om Olav van Wijngaarden uit de rebound te halen. Dat sorteerde effect en PKC kwam niet echt los. Aanvallend bracht DOS’46 Christian Dekkers, die twee belangrijke goals maakte. Het spel golfde op en neer, met vijf minuten op de klok was het 18-18. Sanne van der Werff werd naar het andere vak gehaald, naast Brett Zuijdwegt, om het verschil te maken en dat bleek een gouden greep. Drie minuten voor tijd schoot Van der Werff PKC op twee verschil en hoewel DOS’46 nog kansen kreeg, was het gespeeld. PKC houdt, met moeite, de eerste punten in eigen huis. “Heel zuur, er had echt wel meer in gezeten”, aldus Lap naderhand op de livestream. (Uitslag: 20-18)

GG/IJskoud de Beste – Oost-Arnhem
Weinig doelpunten in de eerste helft in Wormer, beide ploegen kenden een slordig begin. Met nog vijf minuten te spelen stond het slechts 5-5, in een wedstrijd met veel passfouten en slechte schoten. Dat bleek ook uit de percentages bij rust: dertien procent voor Groen-Geel tegen elf procent voor Oost-Arnhem. Dat resulteerde in een magere 8-6 ruststand. Na rust kwam de thuisploeg goed uit de kleedkamer en liep verder uit. Echter, Oost-Arnhem liet zich niet uit het veld slaan en vocht zich terug. Na de 14-13 was het verzet van de bezoekers definitief gebroken en kon Groen-Geel het beslissende gat slaan. Kevin Dik werd topscorer met vier doelpunten. (Uitslag: 19-15)

DVO/Accountor – TOP/LITTA
Een slordige beginfase kenmerkte de wedstrijd in Bennekom. De ploegen waren zoekende en er werd weinig gescoord. Annelie de Korte kende haar basisdebuut in de Korfbal League en deed dat niet onverdienstelijk: in de eerste helft schoot zijn een hoog percentage. Na de stroeve beginfase kwam de wedstrijd na 8-6 los en vielen de goals rap achter elkaar. Wel voornamelijk aan de kant van DVO, dat met een 15-10 voorsprong ging rusten. In de tweede helft kon DVO die voorsprong consolideren. Het gaatje werd vergroot tot acht, maar vervolgens kenden de Bennekommers een mindere fase, waarin TOP terug kon komen tot vijf verschil. Daar bleef het echter bij, opnieuw liep DVO uit en uiteindelijk kwam de thuisploeg, waar Chris van Haren een bijzonder sterke slotfase speelde, nooit echt in de problemen. Gertjan Meerkerk werd met acht goals topscorer, De Korte werd uitgeroepen tot ‘Player of the match’. (Uitslag: 31-22)

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

In de media #2
Competitie
In de media #2
Deze week op Omrop Fryslân een lang geschreven interview én een video met Terrenc Griemink, naar aanleiding van de ontmoeting met z’n oude club. Op NPO Radio 1 in Langs de Lijn en Omstreken een reportage met Lise van Maldeghem over haar korfbaldroom. LDODK/Rinsma Modeplein – GG/RMcD Huis Emma Van Wormer naar Fryslân om landskampioen […]
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #2
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #2
Speelronde twee startte al op vrijdagavond, met het duel tussen LDODK en Groen-Geel. Voor Terrenc Griemink betekende het een weerzien met zijn oude club en diens supporters. Verder in de tweede ronde onder andere de clash tussen PKC en Fortuna en - misschien wel net zo interessant - KZ vs. DVO.
Lees meer
In de media #1
Competitie
In de media #1
Na iedere speelronde in de Kenonz Korfbal League zetten we de (online) verschenen artikelen voor je op een rijtje in het mediaoverzicht. Mis je iets? Laat het ons weten via onze social media!
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing