Skip to the main content

Finale Kenonz Korfbal League en A-jeugd Hoofdklasse

Competitie

Dé ontknoping van seizoen ’23/’24 in de Kenonz Korfbal League en in de A-jeugd Hoofdklasse was er één om van te smullen. Bij de A-jeugd moest er een verlenging aan te pas komen om een winaar te krijgen: in de slotfase van de verlenging trok DVO A1 aan het langste eind. De finale van de Kenonz Korfbal League werd evengoed spannend, DVO knokte zich goed terug en leek even te kunnen stunten, maar uiteindelijk werd PKC de grote winnaar en pakte de ploeg uit Papendrecht voor de vijfde keer sinds de oprichting van de Korfbal League de landstitel.

DVO/Transus A1 – Fortuna A1
Beide ploegen kenden een onrustige start van de wedstrijd, zoals dat eigenlijk te verwachten is in een finale. Roos Hom opende voor Fortuna de score, maar daarna wilde het niet zo lukken bij de Delftenaren. Bij DVO vielen de ballen makkelijker en via Simon Gerritsen, Julian Ritman, Sem Hooijer en Deborah Vos liep de ploeg uit Bennekom uit naar een 5-1 voorsprong na ongeveer een kwart wedstrijd. Het noopte de coaches van Fortuna tot het nemen van een time-out, om even het ritme van DVO te breken en zelf de puntjes op de i te zetten. Dat sorteerde effect, want Levi van Nieuwenhuijzen en Seth Roeleven hielpen Fortuna terug in het zadel. Roeleven toonde sowieso veel beleving, bij iedere steal was er het vuistje richting het publiek. Roos Hom kreeg dubbele dekking door de vrouwen van DVO, maar Sjors Maes schoot dat vakkundig af. Even bleef het gaatje twee, maar Roeleven en Van Nieuwenhuijzen zetten Fortuna weer naast DVO (8-8) en tot aan de rust bleef het gelijk op gaan tot de 10-10 ruststand.

Na rust moest het weer even los komen, beide ploegen gaven verdedigend veel druk waardoor het aanvallend lastig was. Toch slaagde Fortuna er in om, via de sterk spelende Roeleven en een knappe onehander van Fédor Mensink, op drie verschil te komen (11-14). Mensink was bovendien heel erg belangrijk met de vele rebounds die hij pakte, waardoor er veel herhaald kon worden. De doelpuntendroogte bij DVO zorgde ervoor dat Lars Pieper en Manon Maasland een time-out moesten nemen. Na die time-out knokte DVO zich helemaal terug in de wedstrijd. Vijf doelpunten op rij, twee van Sem Hooijer en drie van Merel van den Brink, zorgden ervoor dat de groen-witten van 11-14 achter naar een 16-14 voorsprong. In de bloedstollende slotfase van de reguliere speeltijd, bleven beide ploegen in evenwicht, waardoor er met 18-18 een verlenging van vijf minuten moest komen. Het werd een ware slijtage slag, Rick Schravendijk had kramp en ook Roos Hom had een blessurebehandeling nodig. Met iets meer dan anderhalve minuut te spelen was het opnieuw Van den Brink die DVO op voorsprong zette, haar zevende doelpunt van de middag (19-18). Schravendijk antwoordde vervolgens (19-19), maar met nog zevenendertig seconden te spelen was het Simon Gerritsen die DVO op 20-19 zette. Fortuna kreeg nog een vrije bal, maar Roeleven mistte en moest toezien hoe DVO de laatste seconden vakkundig uitspeelde. Na de verloren finale van vorig jaar, was het nu wel raak voor DVO A1: Nederlands kampioen! (Uitslag: 20-19)

  • Wedstrijd terugkijken
  • Samenvatting (volgt)
  • Wedstrijdverslag DVO (volgt)
  • Wedstrijdverslag Fortuna (volgt)

DVO/Transus – PKC/Vertom
De finale van de Kenonz Korfbal League in een uitverkocht Rotterdam Ahoy, tussen DVO en PKC. Een reprise van de zaalfinale van vorig jaar, toen beide ploegen ook tegenover elkaar stonden. Voor PKC alweer de vijfde finale op rij, voor DVO de tweede keer op rij dat de ploeg in de korfbaltempel van Nederland mocht strijden om het landskampioenschap.

DVO begon meteen stevig aan de wedstrijd, liet zien dat ze zich niet van het veld wilde laten spelen. Daniëlle Boadi opende de score vanaf de strafworpstip en aan de andere kant liet Nienke Hintzbergen voor het eerst van zich horen. PKC pakte de eerste voorsprong via goals van Zita Schröder en Richard Kunst, die voor het laatst in het shirt van PKC te bewonderen was in Ahoy. Via Menno van der Neut bleef DVO aan het elastiek, maar daarna liep PKC toch uit naar vier verschil (2-6). Waar de ballen bij PKC wel vielen, had DVO een fase waarin alles uit de korf rolde. Via Maayke Brouwer en Gertjan Meerkerk deed de Bennekomse ploeg weer wat terug en DVO haakte aan. Tot aan de rust schommelde het verschil rond de twee goals (8-10 ruststand). Nienke Hintzbergen had er tot dan toe al vier gemaakt voor PKC, Daniëlle Boadi drie voor DVO.

Na rust bleef het verschil een poosje op twee doelpunten hangen, DVO haakte aan maar kon niet direct doordrukken. Op het moment dat Annelie de Korte mee begon te scoren bij de Bennekomse ploeg, lukte dat wel. Van 12-14 werd het dankzij twee doelpunten van De Korte 14-14, waarna Robbe de Wit met zijn eerste van de middag tekende voor de voorsprong van DVO. PKC counterde via Hintzbergen maar was slordig en leed veel te makkelijk balverlies. In die fase stond Roos Scherrenburg op, zij pakte de hele wedstrijd al veel rebounds maar schoot nu twee belangrijke ballen binnen waarmee DVO op twee voor kwam (17-15). Jelmer Jonker schoot zijn vierde (en 750e in de Korfbal League) binnen maar dankzij de vierde van Van der Neut bleef het gaatje twee. De Korte verzuimde vanaf de strafworpstip PKC echt pijn te doen, maar even later was het Meerkerk die alsnog het verschil op drie zette (19-16). Een stunt leek in de lucht te hangen, maar PKC had Arjen van Houwelingen. Hij kwam op de plek van Bo Oppe en schoot direct een belangrijke bal binnen. Even later maakte Kunst met zijn zesde de stand weer gelijk (20-20) waarna er een spannende slotfase aanbrak. Om en om werd er gescoord uiteindelijk was het Van Houwelingen die met twee doelpunten de ultieme beslissing bracht. DVO kon heel lang partij bieden, maar moest toch het hoofd buigen. PKC is voor de vijfde keer sinds de oprichting van de Korfbal League kampioen van Nederland, de twaalfde zaaltitel in totaal. Jelmer Jonker werd uitgeroepen tot Player of the Match. (Uitslag: 21-23)

De finale van de Kenonz Korfbal League is zaterdagmiddag live te volgen via de NOS, op tv en op NOS.nl.

Foto: Marco Spelten

Gerelateerde artikelen

Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer
Kenonz Korfbal League - playdowns #1
Kenonz Korfbal League - playdowns #1
De strijd om het laatste plekje in de Kenonz Korfbal League volgend seizoen gaat tussen KCC/CK Kozijnen – de nummer 9 van dit seizoen – en TOP/IAA fresh, de verliezer van de finale van de Korfbal League 2. Het eerste duel in deze best of three serie werd gespeeld in Sassenheim. Na een intensieve strijd […]
Lees meer
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
Competitie Korfbal Leaguefinale
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
De aanwijzingen van de arbiters voor de laatste wedstrijden van het zaalseizoen ’23/’24 zijn bekend gemaakt. Stan de Groot en Peter van der Terp zijn aangewezen voor de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, de finale van de A-jeugd wordt gefloten door Lodewijk Hut en Riejander Deen. Alle aanwijzingen voor de slotfase […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule