Skip to the main content

Korfbal League Recap #10: Fortuna boekt degelijke zege, DOS’46 grijpt laatste strohalm

De beslissing in poule B zou vallen in Sassenheim, zoveel werd duidelijk nadat PKC in Wormer Groen-Geel had verslagen. Het duel tussen TOP en DOS’46 was zaterdag tot de laatste seconde razend spannend en eindigde uiteindelijk in een gelijkspel, waarmee de Nijeveners de laatste kans grepen en zich als nummer drie plaatsten voor de kampioenspoule. In poule A deed Fortuna zondagmiddag goede zaken door LDODK voor de tweede keer dit seizoen te verslaan en zo punten bij te schrijven die meegaan naar de tweede fase.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Poule A
Blauw-Wit (A) – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Na de nederlaag afgelopen week tegen KZ zijn de Amsterdammers, net als eerder al Dalto, veroordeeld tot het spelen in de degradatiepoule. Dus waren er vandaag twee punten te verdienen die meegenomen worden naar de tweede fase. Bij Blauw-Wit geen Loraine Vissers en Momo Stavenuiter in de basis, bij Dalto geen Rene Siedsma in de basisacht, zijn vervanger was Thijs van de Griendt. Blauw-Wit leek goed hersteld te zijn van de domper afgelopen dinsdag; het nam snel afstand van de bezoekers uit Driebergen en na een kwartier spelen stond er een comfortabele 9-4 voorsprong op het scorebord. Toch waren de aanvallen van de bezoekers prima met veel beweging, waardoor ze een hoop lopende rebounds pakten, maar de scherpte ontbrak. Toen het vizier op scherp stond, kwam Dalto in korte tijd op gelijke hoogte met Blauw-Wit, dat zichzelf wellicht ook in slaap had gesust. Dalto drukte door en ging uiteindelijk zelfs met een 11-12 voorsprong rusten. Blauw-Wit schoot opnieuw de kleedkamers uit en wist de achterstand snel om te buigen in een 17-13 voorsprong. Tot 20-18 stribbelde Dalto nog tegen, maar de herstelde Jordi van Elburg – die dinsdag nog ontbrak wegens ziekte – was met zijn vijfde en zesde goal van grote waarde voor de Amsterdammers, 22-18. Ook Mandy Koelman had met vijf goals een belangrijke inbreng. Blauw-Wit gaat zo als koploper de degradatiepoule in met acht punten, Dalto raakt de punten tegen LDODK kwijt, waardoor het met nul punten voor de loodzware taak staat om zich nog te kunnen handhaven. (Uitslag: 23-19)

KCC/CK Kozijnen – KZ/Thermo4U
In Capelle werd een duel om des keizers baard gespeeld. KCC – dat eerder deze week het nieuws bracht dat Wilrik Wassink en Robin Diepenhorst bijtekenden – is veroordeeld tot de degradatiepoule, KZ stelde afgelopen dinsdag een plek in de kampioenspoule veilig. De punten die in dit duel gehaald werden, werden dus direct weer weggestreept. Omdat KZ aanstaande dinsdag nog belangrijke punten kan sprokkelen bij Fortuna, werden er een paar vaste basisspelers aan de kant gehouden. Zo stonden Delano Braumuller en Nikki Boerhout in de basis. Bij KCC ontbraken Bo Oppe, die tot nu toe een meer dan prima seizoen speelde, Julian Middelkoop, en ook Anouk Edens moest verstek laten gaan. De wedstrijd kwam moeizaam op gang. Na de 1-1 van Randy Oosting, duurde het vijf minuten voor er weer een doelpunt viel, maar KCC nam wel het initiatief. Na een kwartier spelen stond het 4-1 begon het wisselen bij KZ en kwam Esther Cordus binnen de lijnen. Hoewel KZ het wel probeerde, bleef KCC de hele eerste helft aan de goede kant van de score (9-8 rust). In de tweede helft bleven de Koogers continu aan het elastiek, maar het lukte de ploeg van Tim Bakker niet om over KCC heen te gaan. Met name Stefan Dekkers liet zich gelden bij KCC, met vijf doelpunten. Bovendien maakte Roel Visser (normaliter KCC A1) zijn Korfbal Leaguedebuut, dat hij bekroonde met een doelpunt. Opvallend was ook dat er slechts één mannengoal werd gemaakt bij KZ, KCC kon over alle schijven scoren. KCC versloeg KZ voor de tweede keer dit seizoen en gaat met vier punten (twee keer winst op Dalto) de degradatiepoule in. KZ zal vooral bezig zijn met het duel van aanstaande dinsdag tegen Fortuna. (Uitslag: 18-15)

Fortuna/Delta Logistiek – LDODK/Rinsma Modeplein
Furieus was het begin van het duel in Delft zondagmiddag. Fortuna speelde ‘grote mannenkorfbal’ met Snel, Visscher, Reijgersberg en Van Nieuwenhuijzen in de basis tegen LDODK, waar Julian Frieswijk niet inzetbaar was en Marvin Piepers zijn plaats innam. De 6-5 uit handen van Mick Snel was zijn derde van de middag, maar bovenal zijn 1400e (!) Korfbal Leaguedoelpunt en na slechts 9 minuten spelen stond er een 9-7 tussenstand op het bord. Daarna stokte de dadendrang van beide ploegen een beetje. Op 11-11 vlak voor rust, juist op het moment dat LDODK weer mocht denken aan een voorsprong, was het diezelfde Snel die met twee treffers van afstand Fortuna met een voorsprong de kleedkamer instuurde (13-11). Zo aantrekkelijk als de eerste helft was, zo ‘saai’ werd het tweede bedrijf. Marjolijn Kroon stond goed te verdedigen tegen Fleur Hoek, aan de andere kant hield Jessica Lokhorst Marloes Frieswijk goed in bedwang. Al snel na rust liep Fortuna via onder meer doelpunten van de sterk spelende Harjan Visscher uit naar een 18-13 voorsprong. Bij LDODK kwam Esmee van Veen voor Femke Faber, zij kende op aanvallend vlak een goede invalbeurt met vier doelpunten. Rien van der Laan maakte zijn Korfbal Leaguedebuut bij LDODK. De 20-14 van Joren van Nieuwenhuijzen leek de genadeklap voor de Friezen: het niveau zakte weg en Fortuna wisselde veel basisspelers, met het oog op het inhaalduel dat aanstaande dinsdag op het programma staat. Topscorer werd uiteindelijk Snel met acht doelpunten, Visscher maakte er zes. (Uitslag: 28-20)

Poule B
GG/IJskoud de Beste – PKC/Vertom
De inzet was vooraf duidelijk: winst voor Groen-Geel zou de derde plek en dus plaatsing voor de kampioenspoule betekenen. Echter, dat zat er in Wormer geen moment in. PKC begon messcherp en liep in rap tempo uit naar een fikse voorsprong. Aan de andere kant vergat de thuisploeg met name opgelegde kansen te verzilveren, en moest het toekijken hoe PKC al voor rust de winst veilig stelde (9-18 ruststand). In de eerste helft was Richard Kunst maar liefst acht keer trefzeker en zijn zevende van de avond betekende zijn 1200e treffer in de Korfbal League.  Na rust werd het gat alleen maar groter, tot zestien goals verschil in het voordeel van PKC. Hoogtepunten in de tweede helft waren een mooie onehander van Laurens Leeuwenhoek en de buzzerbeater van Jelmer Jonker. Bij de Wormernezen viel Fenna Jagtman nog in met twee doelpunten, zij is nog altijd herstellende maar kon dus opnieuw weer minuten maken. Voor Groen-Geel rest de degradatiepoule – met daarin zes punten – en daarmee ook het gevecht tegen degradatie. PKC was al zeker van de kampioenspoule – daarin zes punten – en ziet deze winst op Groen-Geel direct weer weggestreept worden. (Uitslag: 15-29)

TOP/LITTA – DOS’46
Een duel met grote belangen, zoveel was wel duidelijk in Sassenheim. De spanning droop er aan beide kanten af en de ploegen kwamen in beginfase moeilijk tot scoren. DOS’46, met Herman van Gunst langs de lijn in plaats van de afgelopen week vertrokken Edwin Bouman, had moeite om goede kansen te krijgen. TOP creëerde wel kansen maar rondde niet af. Na een kwartier spelen stond het dan ook slechts 3-2. In het restant van de eerste helft was het TOP dat een gaatje sloeg, maar nog voor rust counterde DOS’46 en halverwege stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte (10-10). Direct na rust kwam er meer tempo in deze vechtwedstrijd, maar hoogstaand was het aan beide kanten niet. Er werd over en weer gewisseld maar beide ploegen gaven elkaar geen centimeter en de scores vielen over en weer. Het bekende ‘Sassems kwartiertje’ werd ingeluid met een goal van Frank Mostard, maar Max Malestein trok de stand direct weer gelijk (15-15). Na de 16-15 van Barbara Brouwer volgde een lange doelpuntloze periode. Met name de doorloopbal van Barbara Brouwer en strafworp van Julia Schuiling hadden tot doelpunt gepromoveerd moeten worden, nadat eerder in de wedstrijd Pascal Frieswijk voor DOS’46 al twee strafworpen had gemist. Twee minuten voor tijd zette Tessa Lap de gasten, die genoeg hadden aan een gelijkspel, op voorsprong. Nu maakte Mostard direct gelijk (17-17) en volgde er een time-out. Een spannende slotfase ontspon zich. Met nog circa twintig seconden op de klok leek Julia Schuiling op weg om de voor TOP zo belangrijke 18-17 te maken. Waar TOP na haar gemiste doorloopbal om een strafworp schreeuwde, was het balbezit voor DOS’46. De Nijeveners werden alleen al snel afgefloten voor tijd rekken, waardoor TOP nog één ultieme kans op de overwinning had. In een rommelige aanval kwamen Schuiling en in de slotseconde Van der Zaag nog tot schot, maar ze misten en moesten zo toezien hoe DOS’46 na een roerige week feest kon vieren. DOS’46 gaat met nul punten de kampioenspoule in. Voor TOP rest de degradatiepoule, waarin het met zes punten begint. (Uitslag: 17-17)

DVO/Accountor – Oost-Arnhem
In Bennekom werd voorafgaand aan het duel stilgestaan bij het afscheid van Adriënne van Ofwegen. De knieblessure die zij opliep in het duel met DOS’46 is van zodanige aard dat zij noodgedwongen per direct een punt achter haar carrière heeft gezet. Daarna was de beginfase van de derby voor de thuisploeg, die op volle oorlogssterkte aantrad, maar langzamerhand nam Oost-Arnhem het initiatief over. Van 9-7 werd het 9-9 en vervolgens liep de ploeg van Henco Pullen uit naar vijf verschil (10-15). Tekenend voor het tweede kwart van DVO was het moment vlak voor rust, waarop Gertjan Meerkerk een vrije doorloopbal kreeg maar deze ‘under the bridge’ probeerde te maken en vervolgens miste. Zijn vakgenoot Koen van Roekel kon die actie niet waarderen en liet dat even duidelijk blijken toen de bal het vak uit was. Een ‘hoekje’ van Meerkerk in de slotseconden van de eerste helft bepaalde de ruststand op 11-15. Direct na rust schoot Krijn van het Kaar Oost-Arnhem weer naar vijf verschil, maar dat luidde een goede fase van de Bennekommers in. DVO kwam in een flow en via goals van onder anderen Roos Scherrenburg en Caitlin Keller verdampte de Arnhemse voorsprong als sneeuw van de zon. Even leek het of DVO korte metten zou maken met Oost-Arnhem, maar er kwam zand in de motor van de ploeg van Richard van Vloten. Opnieuw waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen (19-21) toen de laatste tien minuten van de wedstrijd aanbraken. Lang was het stuivertje wisselen, maar na de 25-23 van Keller, drie minuten voor tijd, brak het verzet van Oost-Arnhem definitief. DVO won, maar zal in de kampioenspoule wel uit een ander vaatje moeten tappen. De Bennekommers starten die kampioenspoule met zes punten, aan Oost-Arnhem de taak om in de degradatiepoule de eerste punten te pakken. (Uitslag: 27-23)

Deze week maakt het KNKV het programma van de kampioens- en degradatiepoule bekend. Aankomend weekend (12-13 februari) zijn er geen Korfbal Leagueduels. Voor het begin van de tweede fase is de stand als volgt: