Skip to the main content

Recap #16: KZ haalt de play-offs dankzij zege op DVO

KZ heeft zaterdagavond eigenhandig het laatste ticket voor de play-offs veilig gesteld. In eigen huis werd DVO verslagen, terwijl DOS’46 met ruime cijfers van LDODK verloor. Voor TOP valt het doek in de Korfbal League. In Capelle aan den IJssel werd met 18-17 verloren van KCC waardoor de Sassemers definitief gedegradeerd zijn.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

KAMPIOENSPOULE (KLC)
Fortuna/Delta Logistiek – PKC/Vertom
De strijd om de koppositie, maar vooral ook de laatste reguliere thuiswedstrijd van captain Thomas Reijgersberg. De Fortuna-hal was dan ook bomvol. Het duurde even voor de eerste doelpunten vielen, maar het was PKC dat het eerste gaatje sloeg (5-7). Met drie snelle goals van Fortuna verdween de Papendrechtse voorsprong als sneeuw voor de zon en de thuisploeg kon het resterende deel van de eerste helft op voorsprong blijven (11-9 rust). Na rust liep Fortuna uit naar vier verschil, maar PKC bleef op het vinkentouw. Van 15-11 kwamen de bezoekers terug tot 15-14, maar de kans op de gelijkmaker werd door Brett Zuijdwegt gemist. Aan de andere kant gaf Michelle van Geffen ‘haar’ Fortuna weer wat lucht door de 16-14 te maken. Fortuna pakte meer rebounds dan PKC en kon vaker herhalen, waardoor de Delftenaren uiteindelijk aan het langste eind trokken. Thomas Reijgersberg maakte met de 21-16 zijn 300e Korfbal Leaguedoelpunt en kreeg vlak voor tijd zijn verdiende publiekswissel. (Uitslag: 22-18)

KZ/Thermo4U – DVO/Accountor
Voor KZ was er zaterdag maar één doel. Winnen van DVO en zo – afhankelijk van het resultaat bij LDODK-DOS’46 – zicht houden op een play-offticket. Dat moest gebeuren zonder Marjolijn Schenk, eerder deze week bleek dat zij in het duel met PKC zowel haar enkel als haar kuitbeen heeft gebroken en dat ze lang uit de roulatie is. Bij DVO geen Annelie de Korte in de basis, Caitlin Keller was naar het andere vak verplaatst en Linda van de Wal had een basisplaats. Al vroeg in de wedstrijd zag DVO bovendien Gertjan Meerkerk uitvallen met een blessure. Tot 9-8 kon DVO bijblijven maar daarna liep KZ uit (15-8 rust). Aan de hand van topscorers Anouk Haars (zeven goals) en Alwin Out (zes treffers) stelde KZ de zege in de tweede helft veilig. Omdat LDODK in Gorredijk DOS’46 versloeg, zijn de Koogers zeker van de vierde plaats, die recht geeft op het spelen van de play-offs voor een plek in de Korfbal Leaguefinale op 16 april. (Uitslag: 28-21)

LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46
In Gorredijk stond er veel op het spel. LDODK – dat Julian Frieswijk zag terugkeren in de basis, maar waar Marvin Piepers startte ten faveure van André Zwart – was eigenlijk de hele wedstrijd de betere. Bij DOS’46 ontbrak bovendien Pascal Frieswijk, Thomas Visser speelde op zijn plek. Mede dankzij een handvol doelpunten van Marjolijn Kroon, die de grens van 700 doelpunten in de Korfbal League passeerde, boekte LDODK een ruime zege. Die bleek echter niets waard te zijn omdat KZ in eigen huis won van DVO en daarmee het laatste play-offticket voor de neus van de Friezen wegkaapte. (Uitslag: 28-19) 

Stand KLC

W P D
1. Fortuna 10 18 +55
2. PKC 10 16 +39
3. DVO 10 10 -8
4. KZ 10 6 -25
5. LDODK 10 6 -24
6. DOS’46 10 4 -37

 

DEGRADATIEPOULE (KLD)

Blauw-Wit (A) – GG/IJskoud de Beste
Een rommelig en onrustig begin van de wedstrijd in Amsterdam. Blauw-Wit had meer controle door het reboundoverwicht en kon daardoor meer herhalen dan Groen-Geel. Het tempo was hoog, maar dat kwam de scherpte niet ten goede: de doelpunten waren schaars. Na tien minuten spelen stond het pas 2-4. Naarmate de eerste helft verder vorderde was het Groen-Geel dat de voorsprong pakte. De Wormernezen speelden met meer beleving dan de Amsterdammers. In de laatste tien seconden voor rust scoren beide ploegen nog doelpunten, waarbij de het afstandsschot van Mandy Koelman zeker het vermelden waard was. Met haar 350e Korfbal Leaguegoal bracht zij de ruststand op 7-10. Na rust was het lang wachten op een score van Blauw-Wit. Pas na ruim zes minuten wist Mike van de Reep de korf te vinden en de stand op 8-12 te zetten. Dit bleek gelijk de start van de opmars van de thuisploeg. De Amsterdammers bogen namelijk knap de stand om naar 15-13 halverwege de tweede helft. Hoewel Groen-Geel zich nog terug knokt naar 16-16, blijven de punten in Amsterdam en neemt Blauw-Wit in de laatste thuiswedstrijd winnend afscheid van Momo Stavenuiter en Gerald van Dijk. (Uitslag: 19-17) 

KCC/CK Kozijnen – TOP/LITTA
Do or die voor TOP,  dat met minimaal twee punten verschil moest winnen van KCC om nog een kleine kans te houden op de negende plaats in de Korfbal League, die recht geeft op het spelen van play-downs tegen de verliezer van de Hoofdklassefinale. Het werd razend spannend in Capelle aan den IJssel. Hoewel de thuisploeg een gat van vijf sloeg in de eerste helft (7-2) knokte TOP zich terug tot op één punt voor rust (12-11). In de tweede helft was het stuivertje wisselen, maar stond KCC steeds aan de goede kant van de score. Toen topscorer Frank Mostard TOP met zijn achtste goal op 16-17 schoot leek het er heel even op dat TOP misschien nog een kans zou hebben, maar het waren Randy Oosting en Bo Oppe die het definitieve vonnis voltrokken. De vijfvoudig landskampioen in de zaal kan directe degradatie niet meer ontlopen en zal volgend seizoen niet meer op het hoogste niveau te zien zijn. (Uitslag: 18-17)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Oost-Arnhem
De laatste thuiswedstrijden van Dalto in de Korfbal League en sportief stond er niets meer op het spel voor beide ploegen. Voorafgaand aan het duel werd er stil gestaan bij het afscheid van Dico de Jager bij Dalto. Bij Oost-Arnhem ontbrak de naar Animo vertrekkende Jasper Broenink in de basis en ook Senna van den Bos ontbrak waardoor Nadine Ruysink een basisplaats had. De thuisploeg was de hele wedstrijd de betere partij. Van 6-1 kwam Oost-Arnhem nog wel terug tot 11-8 bij rust, maar in de tweede helft liep Dalto snel uit. Beide ploegen wisselden volop, maar dat veranderde niets aan de verhoudingen in het veld. Dalto won de laatste Korfbal Leaguewedstrijd voor eigen publiek, maar schiet daar verder niets meer mee op. (Uitslag: 25-16)

Stand KLD

G P D
7. Blauw-Wit 9 16 +32
8. KCC 9 12 +16
9. Groen-Geel 9 10 +9
10. Dalto 9 6 -1
11. TOP 9 6 0
12. Oost-Arnhem 9 4 -56

 

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

 

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule