Skip to the main content

Voorbeschouwing Korfbal League 2020-2021

Na lang wachten gaat de Korfbal League zaterdag weer van start! In twee poules van zes ploegen, zonder degradatie, maar met acht play-offplekken en een finale op 17 april.

Poule A:

Blauw-Wit (A)

Kan Blauw-Wit dit seizoen weer aansluiting vinden met de top? Dat is de komende tijd de vraag. Het heeft in ieder geval weer een aantal ervaren klassespelers in de selectie, die het verschil kunnen gaan maken. Momo Stavenuiter en Sophie Hansen keerden terug, al haakte laatstgenoemde wel weer snel af vanwege een zware achillesspeesblessure.  Naast de teruggekeerde Stavenuiter beschikken de Amsterdammers over good old Gerald van Dijk, maar ook over speelsters als Loraine Vissers en Fleur Blötevogel. In deze poule lijkt het in ieder geval mogelijk om de verruimde play-offs te halen. Maar wie weet is er meer mogelijk.

Trainer Mark van der Laan: “Iedereen, met uitzondering van Sophie Hansen is fit, echter ik verwacht in de eerste twee wedstrijden nog geen volledige ‘korfbalfitheid’ van het team. Dit zou naarmate het seizoen vordert iets meer moeten groeien. Wij zijn rustig opgestart. In de periode zonder contact hebben wij maar één keer in de week getraind, dit zie je terug in onze resultaten in oefenwedstrijden. Op basis van onze kwaliteiten zouden wij voor plek drie of vier moeten strijden. Ons sterkste punt is onze mentale weerbaarheid, wij geven nooit op en geven altijd 110 procent wie er ook tegenover ons staat. Ons grootste ontwikkelpunt voor dit seizoen is zakelijk spelen. Dit houdt in dat we de juiste kansen moeten nemen en niet altijd de eerste. Daarnaast moeten we koelbloediger zijn in het afronden in plaats van mooi willen scoren.”

GG/IJskoud de Beste

In maart 2019 promoveerde de ploeg uit Wormer naar de Korfbal League. Een geweldige prestatie die men in Noord-Holland graag kracht wil bijzetten. De selectie waarmee Groen-Geel promoveerde is inmiddels een aantal jaar ouder en heeft zich flink kunnen doorontwikkelen. Dit seizoen is misschien wel het jaar dat er echt geoogst moet worden. Met nieuwe trainer Daniel Harmzen en zonder de druk van ‘degradatiekorfbal’, kan Groen-Geel best wel eens verrassen in deze poule. Met spelers zoals Kevin Dik, Terrenc Griemink, Carlo de Vries en de ervaren Stijn Hoekstra, heeft het sowieso veel goals in de selectie. Aan de vrouwenkant beschikt het ook over goede dames zoals Lindsy Krop en Fenna Jagtman.

Trainer Daniel Harmzen: “We mikken op een plek bij de eerste vier, dit was voorheen directe handhaving en nu dus een play-off-plek. We hebben veel schotkracht in de ploeg, kunnen en moeten gevaarlijk zijn over alle schijven. De belangrijkste ontwikkelingen liggen in het samenspel, het initiatief van onze meiden en het lezen van onze (directe)tegenstander en daarop kunnen reageren.”

KZ/Thermo4U

Koog Zaandijk lijkt steeds dichterbij de top te kruipen. Met een uitstekende selectie, bestaande uit onder andere internationals Esther Cordus, Marjolijn Schenk, Alwin Out en oud-international Jordi Pasma, kan de ploeg van Dennis Doves misschien wel meedoen voor de Nederlandse titel. Doves’ ploeg beschikt over de kwaliteit om over alle schijven te kunnen scoren. Dit in combinatie met veel ervaring op het hoogste niveau, vormt een gevaarlijke cocktail.

Trainer Dennis Doves: “Met de fitheid zit het op zich goed. Er is in de samenstelling niet veel veranderd, al kampen we nu wel met een lichte blessure bij Emiel de Kruijff. De voorbereiding was goed, we hebben twee mooie oefenwedstrijden tegen twee sterke tegenstanders gehad, met veel leerpunten. We gaan dit seizoen sowieso voor de play-offs met minimaal een tweede plek. Onze grootste kwaliteit is ons dameskwartet en de variatie in ons spel.”

LDODK/Rinsma Modeplein

De Friese club moest aan het begin van het veldseizoen bijna helemaal opnieuw beginnen. Jurjen Bosma, Friso Boode, Marjolijn Kroon en Lieneke Pries vertrokken. Daartegenover stond dat Diana van der Vorst zou stoppen, maar in de zaal wel tot de selectie van Henk Jan Mulder behoort. Voorlopig doet Van der Vorst echter vanwege werk nog niet mee. Datzelfde geldt voor de teruggekeerde Femke Faber.

Annick Koning en Gerben Boonstra sloten ook aan bij LDODK waardoor de selectie niet helemaal uitgekleed is en Marloes Frieswijk, André Zwart en Erwin Zwart zijn uiteraard ook spelers om rekening mee te houden. LDODK afschrijven voor de prijzen, is dan ook geen optie. Het zal dit seizoen wel moeilijker zijn om aan te klampen bij de top van de Korfbal League, al is dit seizoen een plek bij de eerste vier al genoeg voor de play-offs. En dat is LDODK wel aan haar stand verplicht.

De voorbereiding was wel wat rommelig, vertelt trainer Mulder: “Onze eerste oefenwedstrijd ging niet door, vanwege een aantal besmettingen bij DOS’46. Toen hebben we onderling geoefend. Vorige week hebben we een heel nuttige oefenwedstrijd gespeeld tegen DVO. We gaan net als voorgaande seizoenen voor de play-offs.” Maar dan moet er nog wel wat gebeuren. “Op goede dagen kunnen wij over meerdere schijven scoren. Verdedigend streven we ernaar om altijd veel druk te geven. Dit punt zouden we af en toe nog wel consequenter kunnen doorvoeren.”

Oost-Arnhem

Opeens stonden de Arnhemmers in de Korfbal League. Via loting op het hoogste niveau terechtkomen: het moet een raar en tegelijk euforisch gevoel hebben opgeleverd. Maar wat kan de Arnhemse club me een rijke historie nu brengen in de Korfbal League? De ploeg kan in ieder geval niet degraderen, dus die zorg is al verdwenen. Daarnaast trokken zij Jasper Broenink, Senna van den Bos en Fenna de Jong aan. Een impuls van ervaring en kwaliteit. Met de aanwinsten en de selectie die er al stond, kan Oost-Arnhem het veel ploegen lastig maken.

Fenna de Jong kondigde eerder al aan dat er niet schamper gedaan moet worden over haar ploeg: “Ik moet het nog maar eens zien of wij echt de gedoodverfde degradatiekandidaat zijn (voor bekendmaking dat er geen degradatie zou plaatsvinden, red.). Ook omdat niet veel ploegen weten hoe wij spelen. Maar natuurlijk, als we weer van start gaan, wordt het heel erg lastig in de Korfbal League. Maar het is wel een prachtige uitdaging!”

Toch rommelde het wel even in Gelderland. Trainer Hugo van Woudenberg vertrok in ‘coronatijd’ omdat de klik ontbrak met de selectie. Ron Steenbergen nam het op interim basis over en keerde dus terug. Het is interessant om te zien of hij zijn ploeg snel op de rails krijgt. Hij is in ieder geval tevreden over de voorbereiding. “We hebben een goede wedstrijd gespeeld tegen DVO, met de juiste felheid. Tegen DOS’46 zijn we afgestraft, we brachten te weinig energie. We gaan strijden voor de bovenste vier plekken. Onze sterke punten zijn dat we een hecht team zijn dat kan vechten.”

PKC/Vertom
De Papendrechters zijn natuurlijk elk seizoen één van de topkandidaten voor de titel. Met deze uitstekende selectie vol internationals, is het landskampioenschap uiteraard weer het doel.  Dit seizoen kwam er zelfs wat versterking. Jelmer Jonker, Nienke Hintzbergen en de van een blessure teruggekeerde Brett Zuijdwegt geven nieuwe trainer (en oud-bondscoach) Wim Scholtmeijer ongelooflijk veel keuze. Maar dat is geen garantie op succes: “Onze sterke punten zijn onze individuele kracht en ons grootste ontwikkelpunt is om die individuele kracht samen te brengen.”

De ploeg van Scholtmeijer gaat fit de Korfbal League in. “Laurens Leeuwenhoek heeft wel weer dezelfde blessure als de vorige keer. Hij kwam uit de periode dat hij enkel met TeamNL Korfbal trainde met dezelfde teenblessure als vorig seizoen terug. Hij kan binnen een paar weken aansluiten. Er  zijn verder wat pijntjes, maar over het algemeen zijn we fit uit de coronaperiode gekomen. De voorbereiding verliep prima, het kwam al goed in de buurt van wat we voor ogen hadden. Ik was redelijk tevreden. We hebben uiteraard als doel kampioen van Nederland te worden, dat is denk ik ook niet gek om te zeggen.”

Poule B:

Dalto/Klaverblad Verzekeringen

Trainer Barry Schep heeft een mooie uitdaging dit seizoen. Doordat Dalto meer punten behaalde dan bijvoorbeeld Nieuwerkerk stond het, zonder de play-offs te spelen, opeens op het hoogste niveau. Dalto heeft een gevaarlijke ploeg. Namen zoals Dico de Jager, Mathijs den Ouden en Rene Siedsma komen al een lange tijd terug in de selectie en dat duidt op continuïteit. Iets waar een trainer baat bij heeft, om zijn ploeg te laten spelen zoals hij wil. De vraag is of Dalto er klaar voor is om echt een rol van betekenis te kunnen spelen in de Korfbal League. Op het eerste oog lijkt een plek bij de eerste vier lastig.

Trainer Barry Schep: “We hebben een nuttige voorbereiding achter de rug. We zijn ontzettend gretig, willen heel graag laten zien wat we kunnen en beseffen ook goed dat er nog veel rek in de groep zit. Daar werken we met veel plezier hard aan. We hebben nog geen idee waar we staan, dat moet blijken. Maar we gaan wel vol voor plek vier. We hebben echt een brede selectie. We hebben elke speler en speelster hard nodig en de gunfactor is daarin erg groot. We zullen er lekker onbevangen in knallen!”

DOS’46

Een roerige periode, waar alle sterspelers vertrokken, is achter de rug. In Nijeveen zal iedereen blij zijn dat de focus nu op het nieuwe Korfbal Leagueseizoen ligt. Nu de stofwolken zijn opgetrokken, blijft er in Nijeveen een uitgeklede, maar geen slechte selectie over. Er werd vooral ingezet op jonge spelers. Melanie Guldenaar (AVO), Kim van Dalen (SCO), Melvin Frieswijk (SCO), Eline van Veldhuijsen (Wageningen) en Tessa Lap (OWK) versterkten ‘Dossie’. Daarnaast kwamen Thomas Visser en jeugdinternational Amber van Doorn deze week over van ‘Havic’. De nieuwe trainer Edwin Bouman zal er een geheel van moeten smeden dit toch wel voor een topvierklassering kan gaan. Op het veld presteerde de ploeg van Bouman namelijk prima.

Trainer Edwin Bouman: “We zijn topfit, hebben veel kunnen doen en staan te trappelen om aan de slag te gaan. Deze week zijn nog twee jeugdspelers van Harkema/Invicta aan onze selectie toegevoegd. De voorbereiding verliep op zich goed. We hebben veel getraind op 1,5 meter. Vanaf 17 december zijn we met druk gaan trainen en werden we langzaam aan ook wedstrijdfit.  We hebben een goede oefenwedstrijd gespeeld tegen Oost-Arnhem. Fitheid, strijd, breedte van de selectie en teamgeest zijn ons sterke punt. We gaan ons voornamelijk ontwikkelen in het creëren van goede kansen, het afwisselend spelen en we willen verdedigend meer onze wil op leggen aan de tegenstander. We zijn klaar voor de competitie maar hebben er vooral heel veel zin in!”

DVO/Accountor

Een club met veel ambitie richting de bovenste vier van Nederland. In de nieuwe verdeling over twee poules en maar liefst acht play-offs-plekken, zal DVO zeker voor de bovenste vier moeten gaan. Helemaal als je een blik werpt op de selectie van trainer Richard van Vloten. Met uitstekende spelers zoals Koen van Roekel, Robbe de Wit en topschutter Gertjan Meerkerk, aangevuld met de ervaring van Belgisch international Jari Hardies, hoeft DVO zich aan de herenkant nergens voor te schamen. Maar ook de talentvolle dames springen in het oog. Een ploeg om rekening mee te houden. Al is een landskampioenschap misschien onrealistisch; ver komen in de play-offs, moet zeker kunnen.

Trainer Richard van Voten: “Bij ons is iedereen fit. In de Coronatijd is er doorgetraind en hebben alle spelers een individueel programma ontvangen om ook thuis aan hun fitheid, kracht en conditie konden werken. Dit seizoen is Jari Hardies, Belgisch international en tevens aanvoerder van de Diamonds, aangesloten. Vanuit de junioren is Linda van der Wal vervroegd overgekomen. Wij willen ons plaatsen voor de play-offs. Zeker nu deze is uitgebreid. Qua positie kan het nog wel interessant zijn tegen wie je gaat uitkomen. Ons sterke punt in de afgelopen twee seizoenen was ons scorend vermogen. Als verbeterpunt moeten we stabieler worden om zodoende aan te kunnen sluiten bij de top.”

Fortuna/Delta Logistiek

Uiteraard een van de favorieten voor de eindzege. Met het succesvolle trainersduo Ard Korporaal en Damien Folkerts weet de ploeg uit Delft vaak op de juiste momenten te pieken. Dit seizoen zal dit ook weer nodig zijn; omdat het play-off-traject erg lang is. Naast de klassespelers die Fortuna al in de gelederen heeft, kwam er dit seizoen versterking bij. Harjan Visscher, Marieke Klaver en Lieneke Pries kwamen over, daartegenover staat wel het vertrek van Mirjam Maltha (gestopt) en Sanne Alsem (KCC/CK Kozijnen). Claire van Oosten stopte met korfbal en Roos van Groen is geblesseerd.

Trainer Ard Korporaal: “We mikken uiteraard op de play-offs. Dat is nu iets makkelijker geworden. Daarna blijft het altijd de vorm van de ‘dag’, we gaan weer proberen rond die tijd op onze piek te zitten, dan maken we een goede kans om de laatste vier te halen. Onze sterkste punten zijn dat we een groot aantal echte winnaars in de ploeg hebben en dat we gewoon heel veel korfbal kwaliteit hebben. Daar zit meteen de uitdaging, zonder Mirjam Maltha zijn we gedwongen iets anders te spelen en dat vergt wat tijd. Dus wellicht zal ons spel met pieken en dalen gaan verlopen. Maar ik heb eindeloos vertrouwen in deze spelers en ik denk dat ze uiteindelijk het maximale eruit gaan halen.”

KCC/CK Kozijnen

Een ‘bonusseizoen’ in de Korfbal League voor KCC. De ploeg van Frits Wip promoveerde door de nieuwe competitieopzet en kan uitkijken naar een mooi seizoen. In de Hoofdklasse liet het al zien dat het boven veel ploegen uitstak, ondanks dat KCC nog niet op hun top leek te spelen. Zoals hierboven omschreven versterkten de Capellenaren zich met Sanne Alsem. Daarnaast beschikt KCC over een aantal echte doelpuntenmakers zoals Stefan Dekkers en Bo Oppe. Het is wel de vraag rond welke positie KCC gaat spelen, in eerste instantie lijkt de ploeg van Wip te moeten strijden om niet bij de onderste twee te eindigen.

Trainer Frits Wip: “De ploeg is fit: we hebben op dat punt de focus gelegd de afgelopen maanden en daarin geïnvesteerd zowel conditioneel als fysiek. Sanne Alsem is overgekomen van Fortuna en daarnaast zijn een aantal talentvolle junioren overgekomen: Quinten en Timo van Dieren, Sydney Scholl. Dominique Brands, Demi van Oosten en Michelle Jongenburger keren terug na blessureleed. We hebben geen vedettes in het team maar wel talentvolle selectieleden. De wil om te leren is groot maar soms moet je iets ondervinden in wedstrijden voordat het kwartje valt. Ik denk dat het besef er meer is gekomen om als team te opereren en dat als we knetterhard leren en werken er mooie dingen kunnen ontstaan.”

“Onze voorbereiding verliep goed, beide wedstrijden bleven tot het eind spannend. We verloren nipt van Groen-Geel en wonnen nipt van Blauw-Wit. Winnen of verliezen is in oefenwedstrijd ondergeschikt aan het leren van korfballen in de Korfbal League. Ik denk dat Fortuna en TOP een maatje te groot zijn over de gehele competitie gezien. Daarna komt DVO, gevolgd door Dalto, DOS’46 en KCC. Wij gaan voor plaats vier. We hebben heel veel ontwikkelingspunten als promovendus en staan op een kruispunt waarin als we ons goed door ontwikkelen we snel kunnen wennen en aansluiten aan de eisen die gesteld worden aan de Korfbal League. We moeten zorgen dat we volgend jaar mee kunnen draaien in de Korfbal League.”

TOP/LITTA

De laatste Korfbal Leaguefinale ging aan de neus van TOP voorbij. En dat was een zeldzame gebeurtenis. Dat zegt veel over de kwaliteiten van de ploeg uit Sassenheim. Met absolute topspelers zoals onder andere Mick Snel, Nick Pikaar, Jet Hendriks, Celeste Split en Barbara Brouwer in de ploeg, kan een play-off-plek TOP niet ontgaan. Met een nieuwe trainer (Leon Braunstahl) is het wel de vraag hoe TOP gaat spelen, waar de accenten liggen. Herpakt TOP zich na een jaar afwezigheid in de finale?

Trainer Leon Braunstahl: “Mijn ploeg is aardig fit, ze zijn er klaar voor. Ze worden steeds gretiger. Ze hebben zin om te spelen en zijn fris in het hoofd. Het enige wat er in de samenstelling veranderd is, is dat Sanne Jousma geblesseerd is geraakt en niet meer in actie zal komen. We spelen daarom met vier vrouwen en vijf mannen.”

“We willen in de poule rondom plek één en twee eindigen. Daar gaan we voor. We hebben met een aantal spelers de internationale top in handen, aangevuld met jong talent zoals Julia Schuiling. Er is veel diversiteit in de ploeg. Ons grootste ontwikkelpunt is vooral dat we dezelfde kant met zijn allen op blijven gaan en de teamafspraken blijven nakomen.”

Het programma van de eerste speelronde op 16 januari vind je hier.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - play-offs #1
Vanaf nu gaat het om de knikkers! Inzet: een ticket voor de finale van de Kenonz Korfbal League op zaterdag 13 april in de korfbaltempel van Nederland, Rotterdam Ahoy. De eerste stap moet dit weekend gezet worden, in de eerste ronde van de play-offs.
Lees meer
In de media #18
Competitie
In de media #18
De laatste reguliere speelronde in de Kenonz Korfbal League. Genoeg stof om over te schrijven voor de (regionale) media dus. Aandacht voor de 'Derby van het Noorden' die gewonnen werd door DOS '46 en de handhaving van HKC in het eerste seizoen op het hoogste niveau.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #18
Het zit er op! De Derby van het Noorden eindigde in een nipte overwinning van DOS '46 dat het seizoen met een positieve noot eindigt. LDODK gaat zich opmaken voor de play-offs tegen DVO dat dankzij een overwinning op Blauw-Wit de reguliere competitie als derde afsluit. KZ eindigt als vierde en treft nummer 1 van de ranglijst PKC. Na een fikse nederlaag is KCC veroordeeld tot het spelen play-downs, HKC wordt achtste en heeft daarmee handhaving bewerkstelligd.
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #1
Competitie
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Kies je poule